Borcanul cu pensii private

18 aprilie 2017
Borcanul cu pensii private jpeg

Ca mai toate disputele publice de la noi, și cea dintre compania de asigurări NN și Guvern a durat trei zile și apoi s-a stins brusc, lăsînd impresia că nu mai e nimic de spus și că lucrurile au reintrat în normal. Și totuși, ceva pare în neregulă în continuare cu fondurile de pensii administrate privat (așa-numitul „pilon II de pensii”), iar în toată controversa, nu am găsit pe nimeni care să-l menționeze.

Cel puțin un punct din e-mail-ul pe care l-am primit în calitate de contribuitor la fondul de pensii administrat de NN (fostă ING) l-am găsit exagerat. Se spunea acolo de „discuțiile din spațiul public” legate de „o eventuală decizie de naționalizare a fondurilor de pensii private”. Nu îmi amintesc de nici o astfel de discuție și nu cred că dacă ea s-ar fi produs, presa nu ar fi vuit precum a făcut-o după apariția e-mail-ului de la NN. Așa că mi s-a părut că NN a inventat aceste discuții și mai mult, le-a acreditat printr-un mesaj transmis public la zeci de mii clienți. Dacă le-ar fi făcut un politician din opoziție, trimiterile ar fi fost receptate mai cu rezerve, dar lansate de cea mai mare companie de astfel de fonduri, ele sună mai grav și mai ales riscă să lase impresia că NN a fost intoxicată politic.

E adevărat că de naționalizarea fondului de pensii administrat privat s-a mai vorbit, dar în 2010. Propunerea Guvernului Boc nici nu a apucat să facă valuri, fiind respinsă de FMI și Comisia Europeană. În schimb, în același an, veșnicul guvern Orbán din Ungaria suspenda plățile către sistemul de pensii administrat privat; dar e de spus că structura bugetelor de pensii din Ungaria era ușor diferită de cea din România.

De cealaltă parte, și reacția unor politicieni după e-mail-ul de la compania de asigurări a fost disproporționată. Președintele PSD Liviu Dragnea a vorbit de olandezii (ING/NN este o companie olandeză) care și-ar permite așa ceva numai într-o colonie, nu și la ei acasă. Menită probabil să protejeze imaginea externă a PSD, declarația mai degrabă nu a reușit să o atenueze pe cea făcută de același personaj politic la adresa altei companii străine, Raiffeisen Bank, în timpul demonstrațiilor anticorupție de la începutul anului. Alt politician a sugerat că NN are probleme cu fondul pe care îl administrează și că prin trimiterea e-mail-ului ar vrea să le mascheze. O declarație la fel de derutantă și picată ca din senin, ca și cea privind naționalizarea. De fapt, discuția odată stîrnită, ar fi putut avea accente interesante, în prezent ratate. Ca de pildă faptul că, potrivit unor estimări, 70 la sută din investițiile fondurilor de pensii administrate privat merg în titluri de stat; cu alte cuvinte, tot statul trebuie să fie menținut în firmă bună, dacă vrem să primim pensii, fie ele de la bugetul public sau din fonduri administrate privat.

Dar, revenind la e-mail-ul de la NN, pe lîngă avertizarea cu naționalizarea, administratorii privați mai aminteau de alte două posibile amenințări: înghețarea procentului destinat administrării private din ceea ce se varsă la fondul de pensii și blocarea parțială sau integrală a sumelor virate la fondul administrat privat. Pentru a clarifica pe scurt cum funcționează mecanismul, e de spus că statul a acceptat acum vreo zece ani să îi lase și pe privați să administreze o parte din contribuțiile la pensii făcute de angajați. „Înghețarea procentului” se referă la plafonarea acestei părți destinate administrării private la pragul de 5,1% din prezent, iar „blocarea parțială sau totală a virării” înseamnă că statul nu mai face plățile către fondul administrat privat după ce totuși colectează contribuțiile angajaților.

Ei bine, la acest ultim aspect vreau să mă refer. Deja statul e ușor în urmă cu achitarea contribuției către fondul administrat privat. Adică mie, ca angajat, la plata salariului deja mi se reține contribuția la pensii; cum ar veni, banii sînt deja la buget. De acolo, cei 5,1% ar fi trebuit să plece la fondul administrat privat, numai că în practică aceasta nu se întîmplă acum, ci abia peste o lună.

NN pune la dispoziția clienților date privind evoluția contului personal de pensie. M-am uitat pe cele din contul meu și am constatat că ultima contribuție virată de stat este făcută pe 22 februarie 2017 și este aferentă lunii decembrie 2016. Înainte, pe 20 ianuarie 2017, se virase contribuția aferenta lunii noiembrie 2016 și tot așa, pe 21 decembrie 2016 primisem cota pentru octombrie 2016. Problema este însă că din 22 februarie nu a mai intrat nimic în contul meu de pensie administrat privat. Dacă se menținea cadența precedentă, în jur de 20 martie ar fi trebuit să apară că ar intrat suma aferentă pentru ianuarie. Mai e puțin și se face și 20 aprilie și această sumă nu figurează ca fiind virată.

Aici sînt mai multe posibilități. Una ar fi că NN nu și-a actualizat datele, cel puțin în secțiunea în care au acces clienții. Dar așa ceva nu s-a mai întîmplat pînă acum. Apoi ar fi posibilitatea ca firma la care lucrez - Societatea Română de Radiodifuziune - să fie un caz particular. În definitiv, de ea chiar s-ar putea spune că a fost „naționalizată” atunci cînd a fost trecută la buget - aproximativ în aceeași perioadă în care încasările la pensiile private au dispărut din evidențe. Dar aceste încasări se fac automat, indiferent de sursa de finanțare a unei instituții care funcționează legal. În sfîrșit, dacă nu mai e ceva care pur și simplu îmi scapă, înseamnă că Guvernul Grindeanu nu a mai plătit de două luni contribuția cuvenită la fondul de pensii administrat privat - aceasta adăugîndu-se la întîrzierea „istorică” de o lună, o lună și ceva, de care am vorbit. Ceea ce ne-ar plasa în situația de „blocare parțială a plăților” menționată în e-mail-ul de la NN. De ce sumă „întîrziată” ar fi vorba în acest caz? Presupunînd că situația se repetă și în privința altor companii similare (sînt încă șase, printre care Allianz-Țiriac, BCR Pensii, BRD Pensii etc.), și ținînd cont că în bugetul pe 2017 contribuția pe care angajații o dau la fondurile de pensii administrate privat este plasată la șapte miliarde de lei, înseamnă că „economia” realizată pînă acum de guvern ar fi puțin peste un miliard de lei. Aceasta în vreme ce, potrivit unor calcule, majorările punctului de pensie de stat din acest an (de la 1 ianuarie, deja realizată, și de la 1 iulie, promisă) vor însemna aproape șase miliarde de lei.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Ionuț Iamandi

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

image png
Irina Margareta Nistor, șocată de moartea lui Mircea Diaconu. Cum a aflat că actorul nu mai este printre noi
Mircea Diaconu s-a stins din viață în urmă cu o zi, pe data de 14 decembrie. Actorul a murit cu câteva zile înainte de a împlini 75 de ani, iar apropiații săi au fost șocați de decesul acestuia. Printre ei s-a numărat și Irina Margareta Nistor.
surori minore violate de tata jpg
Țara în care abuzul copiilor ar putea deveni legal. Căsătoria cu fete de 9 ani, la un pas să fie permisă
Propunerile stârnesc îngrijorări în rândul grupurilor de drepturile omului, care avertizează că acestea ar putea încuraja violul și abuzul asupra copiilor.
dan petrescu fb1 jpeg
Zaharia Stancu   Foto Revista Teatrul nr 12 1974 png
Zaharia Stancu, „intelectualul oportunist“ care nu l-a uitat pe „Darie“
De la activismul socialist din perioada interbelică, la succesul literar obținut sub egida realismului socialist și până la controversa privind compromisurile politice, Zaharia Stancu rămâne o figură aparte a literaturii române.
Arges 1 jpg
Ionuţ Cosmin Culcuş a devenit cunoscut în toată ţara! A salvat un bărbat care s-a înecat cu mâncare
Bravo lui! Elev la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” din Câmpina şi originar din Mioveni, Ionuţ Cosmin Culcuş a devenit cunoscut în toată ţara. Recent, tânărul a salvat viaţa unui bărbat care se înecase cu mâncare la o terasă, scrie adevarul.ro.
Banner Silviu Biris
TRAGERI LOTO LOTERIA ROMANA
Numerele câștigătoare ale tragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc de duminică, 15 decembrie
Au fost stabilite numerele câștigătoare la tragerile Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc de duminică, 15 decembrie. La tragerile loto de joi, Loteria Română a acordat 18.282 de câștiguri în valoare totală de peste 1,52 milioane de lei.
insta jpg
Un tânăr a furat instalațiile de Crăciun montate pe brazii din fața blocului. „Avea geanta pregătită pentru așa ceva”
Un tânăr a furat instalațiile luminoase montate pe brazii din fața unui bloc din municipiul Gherla, județul Cluj. Momentul a fost suprins pe camerele de supraveghere, iar proprietarii caută acum făptașul.
profimedia 0945707942 jpg
Trump ar deveni un „Winston Churchill al vremurilor noastre” dacă încheie un acord de pace în Ucraina, spune o țară membră NATO
Donald Trump poate deveni un „Churchill al timpului nostru” dacă reușește să încheie un acord de pace durabil în Ucraina, a declarat ministrul eston de externe Margus Tsahkna, într-un interviu pentru The Telegraph.