Borcanul cu pensii private

18 aprilie 2017
Borcanul cu pensii private jpeg

Ca mai toate disputele publice de la noi, ╚Öi cea dintre compania de asigur─âri NN ╚Öi Guvern a durat trei zile ╚Öi apoi s-a stins brusc, l─âs├«nd impresia c─â nu mai e nimic de spus ╚Öi c─â lucrurile au reintrat ├«n normal. ╚śi totu╚Öi, ceva pare ├«n neregul─â ├«n continuare cu fondurile de pensii administrate privat (a╚Öa-numitul ÔÇ×pilon II de pensiiÔÇŁ), iar ├«n toat─â controversa, nu am g─âsit pe nimeni care s─â-l men╚Ťioneze.

Cel pu╚Ťin un punct din e-mail-ul pe care l-am primit ├«n calitate de contribuitor la fondul de pensii administrat de NN (fost─â ING) l-am g─âsit exagerat. Se spunea acolo de ÔÇ×discu╚Ťiile din spa╚Ťiul publicÔÇŁ legate de ÔÇ×o eventual─â decizie de na╚Ťionalizare a fondurilor de pensii privateÔÇŁ. Nu ├«mi amintesc de nici o astfel de discu╚Ťie ╚Öi nu cred c─â dac─â ea s-ar fi produs, presa nu ar fi vuit precum a f─âcut-o dup─â apari╚Ťia e-mail-ului de la NN. A╚Öa c─â mi s-a p─ârut c─â NN a inventat aceste discu╚Ťii ╚Öi mai mult, le-a acreditat printr-un mesaj transmis public la zeci de mii clien╚Ťi. Dac─â le-ar fi f─âcut un politician din opozi╚Ťie, trimiterile ar fi fost receptate mai cu rezerve, dar lansate de cea mai mare companie de astfel de fonduri, ele sun─â mai grav ╚Öi mai ales risc─â s─â lase impresia c─â NN a fost intoxicat─â politic.

E adev─ârat c─â de na╚Ťionalizarea fondului de pensii administrat privat s-a mai vorbit, dar ├«n 2010. Propunerea Guvernului Boc nici nu a apucat s─â fac─â valuri, fiind respins─â de FMI ╚Öi Comisia European─â. ├Än schimb, ├«n acela╚Öi an, ve╚Önicul guvern Orb├ín din Ungaria suspenda pl─â╚Ťile c─âtre sistemul de pensii administrat privat; dar e de spus c─â structura bugetelor de pensii din Ungaria era u╚Öor diferit─â de cea din Rom├ónia.

De cealalt─â parte, ╚Öi reac╚Ťia unor politicieni dup─â e-mail-ul de la compania de asigur─âri a fost dispropor╚Ťionat─â. Pre╚Öedintele PSD Liviu Dragnea a vorbit de olandezii (ING/NN este o companie olandez─â) care ╚Öi-ar permite a╚Öa ceva numai ├«ntr-o colonie, nu ╚Öi la ei acas─â. Menit─â probabil s─â protejeze imaginea extern─â a PSD, declara╚Ťia mai degrab─â nu a reu╚Öit s─â o atenueze pe cea f─âcut─â de acela╚Öi personaj politic la adresa altei companii str─âine, Raiffeisen Bank, ├«n timpul demonstra╚Ťiilor anticorup╚Ťie de la ├«nceputul anului. Alt politician a sugerat c─â NN are probleme cu fondul pe care ├«l administreaz─â ╚Öi c─â prin trimiterea e-mail-ului ar vrea s─â le mascheze. O declara╚Ťie la fel de derutant─â ╚Öi picat─â ca din senin, ca ╚Öi cea privind na╚Ťionalizarea. De fapt, discu╚Ťia odat─â st├«rnit─â, ar fi putut avea accente interesante, ├«n prezent ratate. Ca de pild─â faptul c─â, potrivit unor estim─âri, 70 la sut─â din investi╚Ťiile fondurilor de pensii administrate privat merg ├«n titluri de stat; cu alte cuvinte, tot statul trebuie s─â fie men╚Ťinut ├«n firm─â bun─â, dac─â vrem s─â primim pensii, fie ele de la bugetul public sau din fonduri administrate privat.

Dar, revenind la e-mail-ul de la NN, pe l├«ng─â avertizarea cu na╚Ťionalizarea, administratorii priva╚Ťi mai aminteau de alte dou─â posibile amenin╚Ť─âri: ├«nghe╚Ťarea procentului destinat administr─ârii private din ceea ce se vars─â la fondul de pensii ╚Öi blocarea par╚Ťial─â sau integral─â a sumelor virate la fondul administrat privat. Pentru a clarifica pe scurt cum func╚Ťioneaz─â mecanismul, e de spus c─â statul a acceptat acum vreo zece ani s─â ├«i lase ╚Öi pe priva╚Ťi s─â administreze o parte din contribu╚Ťiile la pensii f─âcute de angaja╚Ťi. ÔÇ×├Änghe╚Ťarea procentuluiÔÇŁ se refer─â la plafonarea acestei p─âr╚Ťi destinate administr─ârii private la pragul de 5,1% din prezent, iar ÔÇ×blocarea par╚Ťial─â sau total─â a vir─âriiÔÇŁ ├«nseamn─â c─â statul nu mai face pl─â╚Ťile c─âtre fondul administrat privat dup─â ce totu╚Öi colecteaz─â contribu╚Ťiile angaja╚Ťilor.

Ei bine, la acest ultim aspect vreau s─â m─â refer. Deja statul e u╚Öor ├«n urm─â cu achitarea contribu╚Ťiei c─âtre fondul administrat privat. Adic─â mie, ca angajat, la plata salariului deja mi se re╚Ťine contribu╚Ťia la pensii; cum ar veni, banii s├«nt deja la buget. De acolo, cei 5,1% ar fi trebuit s─â plece la fondul administrat privat, numai c─â ├«n practic─â aceasta nu se ├«nt├«mpl─â acum, ci abia peste o lun─â.

NN pune la dispozi╚Ťia clien╚Ťilor date privind evolu╚Ťia contului personal de pensie. M-am uitat pe cele din contul meu ╚Öi am constatat c─â ultima contribu╚Ťie virat─â de stat este f─âcut─â pe 22 februarie 2017 ╚Öi este aferent─â lunii decembrie 2016. ├Änainte, pe 20 ianuarie 2017, se virase contribu╚Ťia aferenta lunii noiembrie 2016 ╚Öi tot a╚Öa, pe 21 decembrie 2016 primisem cota pentru octombrie 2016. Problema este ├«ns─â c─â din 22 februarie nu a mai intrat nimic ├«n contul meu de pensie administrat privat. Dac─â se men╚Ťinea caden╚Ťa precedent─â, ├«n jur de 20 martie ar fi trebuit s─â apar─â c─â ar intrat suma aferent─â pentru ianuarie. Mai e pu╚Ťin ╚Öi se face ╚Öi 20 aprilie ╚Öi aceast─â sum─â nu figureaz─â ca fiind virat─â.

Aici s├«nt mai multe posibilit─â╚Ťi. Una ar fi c─â NN nu ╚Öi-a actualizat datele, cel pu╚Ťin ├«n sec╚Ťiunea ├«n care au acces clien╚Ťii. Dar a╚Öa ceva nu s-a mai ├«nt├«mplat p├«n─â acum. Apoi ar fi posibilitatea ca firma la care lucrez - Societatea Rom├ón─â de Radiodifuziune - s─â fie un caz particular. ├Än definitiv, de ea chiar s-ar putea spune c─â a fost ÔÇ×na╚Ťionalizat─âÔÇŁ atunci c├«nd a fost trecut─â la buget - aproximativ ├«n aceea╚Öi perioad─â ├«n care ├«ncas─ârile la pensiile private au disp─ârut din eviden╚Ťe. Dar aceste ├«ncas─âri se fac automat, indiferent de sursa de finan╚Ťare a unei institu╚Ťii care func╚Ťioneaz─â legal. ├Än sf├«r╚Öit, dac─â nu mai e ceva care pur ╚Öi simplu ├«mi scap─â, ├«nseamn─â c─â Guvernul Grindeanu nu a mai pl─âtit de dou─â luni contribu╚Ťia cuvenit─â la fondul de pensii administrat privat - aceasta ad─âug├«ndu-se la ├«nt├«rzierea ÔÇ×istoric─âÔÇŁ de o lun─â, o lun─â ╚Öi ceva, de care am vorbit. Ceea ce ne-ar plasa ├«n situa╚Ťia de ÔÇ×blocare par╚Ťial─â a pl─â╚ŤilorÔÇŁ men╚Ťionat─â ├«n e-mail-ul de la NN. De ce sum─â ÔÇ×├«nt├«rziat─âÔÇŁ ar fi vorba ├«n acest caz? Presupun├«nd c─â situa╚Ťia se repet─â ╚Öi ├«n privin╚Ťa altor companii similare (s├«nt ├«nc─â ╚Öase, printre care Allianz-╚Üiriac, BCR Pensii, BRD Pensii etc.), ╚Öi ╚Ťin├«nd cont c─â ├«n bugetul pe 2017 contribu╚Ťia pe care angaja╚Ťii o dau la fondurile de pensii administrate privat este plasat─â la ╚Öapte miliarde de lei, ├«nseamn─â c─â ÔÇ×economiaÔÇŁ realizat─â p├«n─â acum de guvern ar fi pu╚Ťin peste un miliard de lei. Aceasta ├«n vreme ce, potrivit unor calcule, major─ârile punctului de pensie de stat din acest an (de la 1 ianuarie, deja realizat─â, ╚Öi de la 1 iulie, promis─â) vor ├«nsemna aproape ╚Öase miliarde de lei.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Ionu╚Ť Iamandi

Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lanseaz─â spre finalul anului
Filmele ale c─âror scenarii s├«nt inspirate din c─âr╚Ťi de succes r─âm├«n o constant─â ╚Öi ├«n lumea actual─â a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschis─â Ministrului Educa╚Ťiei
Asocia╚Ťia Profesorilor de Limba ╚Öi Literatura Rom├ón─â Ioana Em. Petrescu (ANPRO) v─â solicit─â aten╚Ťia cu privire la urm─âtoarele sesiz─âri ╚Öi propuneri referitoare la Proiectul Legii ├Änv─â╚Ť─âm├«ntului Preuniversitar ÔÇ×Rom├ónia educat─âÔÇŁ, aflat ├«n dezbatere public─â:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural ÔÇô Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum po╚Ťi facilita integrarea copilului ├«n sistemul de ├«nv─â╚Ť─âm├«nt
Atunci c├«nd copiii merg la cre╚Ö─â, gr─âdini╚Ť─â sau ╚Öcoal─â, activit─â╚Ťile de orientare ├«i ajut─â s─â se familiarizeze cu mediul nou ├«n care ├«╚Öi vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader P─âun, jurnalist, c─âut─âtor de oameni, locuri ╚Öi experien╚Ťe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transform─ârii
Text de Toader P─âun, jurnalist, c─âut─âtor de oameni, locuri ╚Öi experien╚Ťe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce ├«nseamn─â expresia ÔÇ×Toate drumurile duc la RomaÔÇŁ ╚Öi care s├«nt originile sale
Roma a fost mereu o destina╚Ťie popular─â pentru produc─âtorii de filme ╚Öi jocuri video.
20220724 174033 jpg
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent ├«n propria-╚Ťi via╚Ť─â
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural ÔÇô Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie ÔÇô jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar ╚Öi autor al c─âr╚Ťii ÔÇ×Curatorul de Zacusc─âÔÇŁ
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ concentreaz─â cea mai complex─â experien╚Ť─â turistic─â ╚Öi cultural─â din Rom├ónia
Al doilea an de reziden╚Ť─â itinerant─â de digital storytelling pune ├«n valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschis─â adresat─â universit─â╚Ťilor rom├óne╚Öti ╚Öi Ministerului Educa╚Ťiei
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ ÔÇô Peste 1000 km din Rom├ónia autentic─â, parcur╚Öi ├«n dou─â s─âpt─âm├«ni
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ scoate la lumin─â 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunit─â╚Ťi etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natur─â, oameni-tezaur ╚Öi localit─â╚Ťi uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune ┼čanse de c├«┼čtig?
├Än peisajul ofertelor de cazino ├«┼či face apari┼úia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de juc─âtori, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul ÔÇ×Stranger ThingsÔÇŁ, ce ar putea fi confirmate ├«n sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: ÔÇ×Un festival, dac─â nu e construit ├«n jurul comunit─â╚Ťii, e degeabaÔÇŁ
ÔÇ×Filmul de art─â te for╚Ťeaz─â s─â devii inventiv ├«n a g─âsi metode de expunere pentru a ajunge la c├«t mai mul╚Ťi oameni.ÔÇŁ
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
├Än to╚Ťi ace╚Öti (mul╚Ťi) ani ├«n care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am ├«ntrebat nu o dat─â cum se face c─â opera sa a p─ârut s─â accepte tot felul de interpret─âri, unele de-a dreptul stupide, reductive ╚Öi, ├«n fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite ╚Ť─âri de pe glob au preferin╚Ťe specifice ├«n materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joac─â de copii ÔÇô ce am ├«nv─â╚Ťat de la genera╚Ťiile mai vechi de p─ârin╚Ťi
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.

Adevarul.ro

image
Ciobanul din Valahia ajuns domnitor al ┼ó─ârii Rom├óne┼čti. A dus o prigoan─â aprig─â ├«mpotriva marilor dreg─âtori
Mircea Ciobanul - domnitorul ┼ó─ârii Rom├óne┼čti care a primit acest nume pentru c─â ├«nainte de a urca pe tron cump─âra oi pentru Constantinopol. Chiar dac─â avea o preocupare pa┼čnic─â, asta nu l-a ├«mpiedicat s─â devin─â unul dintre cei mai cruzi domnitori rom├óni.
image
Concubine plimbate în turism sexual. Cele mai mari preţuri erau la Suceava
Un ora┼č din nordul Bucovinei a ajuns paradis pentru proxene┼úi ┼či prostituate datorit─â tarifelor mari care sunt practicate ├«n aceast─â zon─â.
image
ÔÇ×Pietrele FoameiÔÇŁ au ie┼čit la suprafa┼ú─â ├«n albiile secate ale R├óului Elba: ÔÇ×Dac─â m─â vezi, s─â jele┼čtiÔÇŁ
Europa se confrunt─â cu o secet─â sever─â ├«n urma unor valuri de canicul─â f─âr─â precedent, ceea ce a determinat sc─âderea dramatic─â a debitului unor r├óuri europene importante. ├Än Germania, ├«n albiile secate ale r├óurilor au ie┼čit la iveal─â pietre masive folosite ├«n urm─â cu sute de ani pentru a prevesti vremuri vitrege pentru omenire, relateaz─â Miami Herald.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciad─â
├Än ziua de 27 noiembrie 1095, pe c├ómpul din fa╚Ťa ora╚Öului Clermont, c├óteva sute de oameni a╚Öteptau s─â aud─â predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al R─âzboiului ruso-turc din 1877-1878
R─âzboiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unit─â╚Ťi otomane, ruse╚Öti ╚Öi rom├óne╚Öti ├«n principal, dar ╚Öi trupe s├órbe╚Öti ╚Öi muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.