Bobul de cafea

26 martie 2014
Bobul de cafea jpeg

„Ce este societatea civilă?”; „Avem societate civilă?”; „Ce fac ONG-urile din România?” – sînt doar cîteva întrebări la care rubrica de faţă, o rubrică realizată în parteneriat cu Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, va căuta, săptămînal să dea răspunsuri.

Cafeaua de dimineață. N-am neapărat nevoie de ea, dar beau aproape în fiecare zi, acasă sau la birou. Pentru că îmi place. Îmi plac culoarea, gustul, mirosul, chiar și ideea de "a bea cafeaua de dimineață". În Columbia se pare că sînt fermele de unde se recoltează una dintre cele mai bune cafele. Savoarea cafelei crescute acolo nu se compară cu cea crescută în alte părți. Ca să ajungă în România, însă, fiecare bob de cafea străbate peste zece mii de kilometri. Între locul unde a fost fabricată și cana mea, cafeaua  călătorește, probabil, cu vaporul, camionul și alte mijloace de transport. Ceea ce presupune combustibil consumat.

Mai mult, colegul meu de la FDSC, Andrei Pop, care a lucrat în proiecte de dezvoltare durabilă, mi-a explicat că e foarte posibil ca boabele din care e făcută cafeaua mea să fie culese de fapt "de copii care nu vor merge niciodată la școală". Este adevărat că banii cîștigați îi ajută să supraviețuiască, dar nu învață altceva decît cum să culeagă cafea. Pentru compania producătoare e mai ieftin, dar nu e echitabil față de copii și nici față de alte companii ce aleg să lucreze cu adulți. Respectarea grupurilor vulnerabile este un principiu ce ține de dezvoltare durabilă, ce înseamnă "să ne dezvoltăm pentru a ne acoperi nevoile prezentului, fără să periclităm şansele generaţiilor viitoare să îşi asigure și ele cu spor propriile nevoi", spune Andrei. “Este o viziune despre viitor, în care profitul economic este obținut doar prin utilizarea responsabilă de resurse, fie ele umane sau materiale. Iar pentru realizarea acestei viziuni, ceea ce producem și consumăm este esențial.”

Centrul Național pentru Producție și Consum Durabile (CNPCD), din Timișoara, se ocupă de aceste lucruri. Am aflat de la Aida Szilagyi, preşedintele acestei asociaţii, că există mai multe dileme în privința producției și consumului. Pe de o parte, este "dilema consumatorului, supus unui marketing agresiv și derutant, care este obligat să aleagă între produse importate și autohtone oferite de marile magazine, adesea lipsite de prospețime, cu valoare nutrițională discutabilă, avînd totodată presiunea unor prețuri ridicate și teama că se hrănește nesănătos."

Cea de-a doua dilemă este cea a producătorului de alimente ecologice, care nu știe cum să "își pună în valoare produsele" sau cum să devină mai eficient într-o piață din ce în ce mai tehnologizată. Ultima este cea a vînzătorilor finali, lanțurile mari de supermarket-uri, spre exemplu, ce vor în mod firesc să crească profiturile, fără a renunța să ofere cumpărătorilor produse proaspete și de calitate. Toate aceste dileme țin de un concept numit dezvoltare durabilă. Aida Szilagyi spune că este un concept destul  de puțin cunoscut în România, deși ar fi bine să știm mai multe. Tocmai pentru asta, a fost plecată anul trecut în Norvegia, printr-un proiect finanțat de Fondul ONG, prin granturile Spațiului Economic European, 2009 - 2014. Împreună cu Institutul Național de Cercetare a Consumatorului din Norvegia(SIFO) și Academia de Advocacy, CNPCD și-a propus să  dezvolte în România o campanie de conștientizare prin care oamenii să afle mai multe despre consecințele alegerilor lor atunci cînd vorbim de cumpărături.

În ceea ce privește cafeaua, o soluție este standardul "fair trade". Acesta garantează că a fost produsă fără să fie implicați copiii, că producătorii locali au primit un preț corect pentru marfa cumpărată de la ei și au fost folosite metode cît mai puțin poluante în procesare, ambalare și transport. În general, localurile care servesc asemenea cafea au și afișat asta undeva. Sau în magazin poate fi recunoscută ușor după eticheta speciala "fair trade" de pe ambalaj.

Se găsește și la unele cafenele din România. Poate pare un ideal sau o fiță. Dar măcar așa "începi să tragi sforile" producției si consumului durabile.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Ploaie Autostrada jpg
Vremea sâmbătă, 14 decembrie. Sunt anunțate ploi și ninsori în cea mai mare parte a țării
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță ploi și ninsori în mare parte din țară. Temperaturile maxime se vor situa sâmbătă, în general, între 1 şi 8 grade.
calatori tren cfr gara de nord frig foto shutterstock 2229976057 jpg
Cadou de la CFR, de sărbători: călătorii cu trenul, mai scumpe, din 15 decembrie. Care sunt noile prețuri
Biletele de tren vor fi mai scumpe, anunță CFR Călători. Data de la care se va aplica majorarea este de 15 decembrie, odată cu intrarea în vigoare a noului Mers al Trenurilor.
Edi Iordanescu (Sportpictures) jpg
Spatiul Schengen FOTO Shutterstock
Ce ar fi însemnat pentru România un nou eșec în Schengen și cum putem depăși criza politică: „Am fost primii care am decis să-l susținem”
Profesorul Valentin Naumescu l-ar vrea președinte pe Nicușor Dan și spune că niciunul dintre cei care au candidat în primul tur nu ar trebui să se regăsească pe liste. Într-un interviu pentru „Adevărul”, Naumescu vorbește despre Schengen, criza politică din țară și problemele partidelor mainstream.
Vlad Predescu jpeg
Aşa eviţi accidentele la schi sau la alte sporturi de iarnă! Sfaturile dr. Vlad Predescu
Pregătirea fizică insuficientă și dorința de a impresiona sunt printre cele mai frecvente cauze ale accidentelor grave pe pârtia de schi.
banner Titi Aur png
kaufland jpg
Programul hipermarketurilor Carrefour și Kaufland de sărbători
Supermarketurile au început să anunțe care va fi programul de funcționare în perioada sărbătorilor de iarnă, majoritatea menționând libere sau program scurt pentru angajați.
 Victor Pițurcă FOTO Mediafax
coada comunism
Cum au fost românii înfometați sistematic pe baze „științifice”. Cât trebuia să mănânce un român conform nutriționiștilor lui Ceaușescu
În anul 1984, Nicolae Ceaușescu se juca de-a nutriționistul cu românii și introducea un plan sistematic de înfometare a populației. Acest plan era făcut de specialiștii vremii sub oblăduirea „marelui cârmaci”. În tot aceste „contrabandiștii” care aducea mâncare de la țară erau vânați cu milițienii.