Blasfemia anticorupţiei

1 ianuarie 2017
Blasfemia anticorupţiei jpeg

Pe vremea cînd începuse să ia taurul corupţiei de coarne – se întîmpla, din cîte îmi amintesc, acum vreo trei-patru ani – DNA obişnuia să îşi încheie comunicatele de presă cu o formulă care suna aproximativ astfel: „Ancheta a fost realizată cu sprijinul SRI”. N-am înţeles atunci de ce trebuia să comunice aşa ceva pentru că mi se părea că nu e deloc obligată să ne spună cum făcea ancheta - era de fapt bucătăria ei - şi nici să sugereze că SRI-ul e şi el o altă instituţie anti-corupţie. Voia să-l invoce pe fratele mai mare într-o bătălie care se anunţa foarte grea şi disproporţionată? Sau se distanţa de anumite lucruri pe care le primise de-a gata de la SRI şi nu le putea verifica? Cita în notele de subsol autorul, ca să nu poată fi acuzată de plagiat? Mulţumea public?

Azi, în plin scandal al interceptărilor - al cîtelea oare, după 1989? - formula din comunicatele DNA pare mai degrabă să ateste un parteriat tehnic. Bun, rău, nu mai conta, din moment ce aparent îşi făcea treaba. Numai că, spune acum Curtea Constituţională, parteneriatul anti-corupţie DNA - SRI nu este chiar corect şi legal. Ceea ce părea stabilit şi reafirmat cu fiecare comunicat DNA este dintr-odată şubred, fals, neconstituţional. SRI-ul nu are ce căuta în cercetările penale. La baza sacrei lupte anticorupţie a stat de fapt o blasfemie. Trebuie să recunoaştem, CCR a avut curaj să se lege de cea mai mare realizare a românilor din ultimii ani, pentru care ne laudă Europa şi ne invidiază bulgarii: lupta anticorupţie. Şi în plus şi-a ridicat în cap cu ocazia asta şi SRI, şi guvern şi a deranjat din nou muşuroiul interceptărilor.

Cu toate acestea, CCR apare în această dispută ca fiind băiatul bun. Oamenii percep probabil că ţine cu legea şi că le dă peste nas securiştilor de la SRI. Dar se uită că de fapt, acum şi mai mulţi ani, orice serviciu secret - şi erau multe, aproximativ şapte - putea face interceptări. Şi că se ajunsese la un consens privind centralizarea activităţii, şi că de aici a rezultat monopolul SRI în materie.

SRI decontează acum lipsa de transparenţă în care funcţionează. El nu mai dă seama demult în parlament, unde comisia de control SRI e ornamentală, primeşte bugete anuale din ce în ce mai mari fără să ştim pe ce se duc banii, are salarii, pensii şi spitale speciale, apare implicat în campania electorală prin oameni din conducerea sa executivă. SRI are imaginea de stat în stat şi CCR subliniază asta pentru a doua oară, după semnalul dat în controversa privind aşa-numita lege „Big Brother”.

În rest, conducerea politică a serviciului a reacţionat previzibil. Sentinţa CCR ameninţă bineînţeles interesul naţional. După Gabriel Oprea, invocarea interesului naţional sună destul de dogit, în orice caz mai fals decît în anii 90-2000, cînd SRI trebuia să predea arhiva Securităţii şi tot ezita şi se tot codea şi pînă la urmă nici azi nu a făcut-o complet. Eu unul nu îmi fac însă nici o grijă, sînt convins că interceptările nu vor fi lăsate de izbelişte, prea fiind ele consubstanţiale bunului mers al societăţii. Dar aş vrea să văd cum se rezolvă totuşi chestiunea cu echipamentele şi personalul. Procuratura şi poliţia cer sute de oameni şi vreo 40 de milioane de euro pentru a prelua interceptările. Vom asista cumva la premiera rectificării în minus a bugetului SRI?

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.

Adevarul.ro

image
Scandalul Dorian Popa versus restaurantul care l-a refuzat pe Cheluțu. „Ne criticați fără să ne cunoașteți” | adevarul.ro
Personalul restaurantului din Turda despre care vloggerul Dorian Popa a spus că nu l-a primit în incintă pe Cheluțu, câinele său, le-a dat replica artistului și fanilor săi.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.