Un film de șah

18 februarie 2020
Un film de șah jpeg

Nu sînt cinefil, poate și din credința puerilă că omul nu își poate juca pînă la capăt nici măcar propriul rol, darmite ale altora. Dar de cînd cu Netflix, un fel de supermarket al peliculei, cu alei, raioane și rafturi, am văzut filme de toate genurile, vîrstele și calificările. Chiar dacă nu m-a făcut cinefil, cantitatea m-a împins pesemne să îmi revizuiesc criteriul calității, sau mai precis să îl țin în carantină.

Din cauza prea vechii indiferențe și a prea noii abundențe, abia aseară am văzut pentru prima oară un film de șah, unul altoit cu o tematică istorică destul de familiară. Premisele erau așadar bune, dar rezultatul e și acum în suspensie. Poate ați și auzit de el, Netflix-ul îi face reclamă: The Coldest Game. Nu i-am aflat traducerea oficială în românește, dar titlul neaoș poate fi „Jocul/ Partida cel/cea mai rece”, cu trimitere la perioada Războiului Rece. Nu știu cum se procedează la o cronică de film, dacă e cazul să îl povestesc sau nu, dar nu pot să nu spun că ideea narativă e inspirată: îmbină încordarea unui ipotetic meci de șah pentru titlul mondial cu tensiunea in crescendo din timpul realei crize cubaneze. Filmul chiar suprapune la un moment dat harta de Stat Major a mișcărilor navelor de război din Atlantic cu mișcările pieselor de pe tabla de șah. Abordarea se mulează pe tiparul meciurilor de campionat mondial la șah, care în timpul URSS-ului au avut și o încărcătură politică apreciabilă, cu toate „-aj”-urile aferente: filaj, spionaj, șantaj. Numai că, în afara acestei idei, filmul e plin de niște scene care îi amuză atît pe șahiști, cît și pe istorici. Sau îi deranjează.

Trec peste stîngăcia cu care actorii mută, se vede că nu sînt obișnuiți să joace șah. Jucătorii profesioniști de șah, sau chiar chibiții din parc, mută fizic într-un fel afectat, rafinat, știu să curbeze mișcarea mîinii, știu să facă piesa în mișcare să danseze imperceptibil, întîrzie cu o fracțiune de secundă să ia mîna de pe piesa adusă pe cîmpul dorit. Profanii nu au această dexteritate, lor le tremură pionul în mînă, se încurcă în piese la rocadă, nu cunosc ordinea subtilă a mișcărilor cînd capturează o piesă. Dar poate că spectatorul obișnuit nu prinde această nuanță; în fond, filmul e pentru ne-șahiști, nu pentru șahiștii profesioniști.

Trec și peste comentariul că un jucător a sacrificat un nebun pe un cal. Șahiștii știu că un nebun se sacrifică pe un pion, un turn se sacrifică pe un cal sau o damă pe două figuri ușoare. Sacrificiul implică două (sau mai multe) piese de valori diferite, cea mai mare fiind cedată pentru una mai mică, sau chiar sacrificată pe degeaba, cu scopul obținerii mai tîrziu a unui avantaj mai consistent. Dar nu poți sacrifica un nebun pe cal pentru că pur și simplu aceste două piese au valori egale. E ca și cum ai spune că sacrifici un pion pe un pion. „Sacrificiul” are în acest caz un alt nume; se cheamă schimb.

Trec și peste faptul că meciul e jucat la Varșovia, deși niciodată în timpul Războiului Rece niciun meci pentru titlul mondial în care să fie implicați un jucător sovietic și unul reprezentînd Vestul nu s-a organizat în estul european comunist. Spasski - Fischer s-a jucat la Reykjavik, Islanda, primul meci Karpov - Korcinoi la Baguio City, Filipine, iar al doilea meci Karpov - Korcinoi la Merano, Italia. Dar aici nu pot formula o obiecție categorică, la mijloc este opțiunea suverană a scenaristului, deși acesta s-a inspirat pentru scena hipnotizatorului dintr-un meci real dintre Karpov și Korcinoi. Acesta din urmă, proaspăt fugit din URSS, s-a plîns că sovieticii i-au pus pe cap în timpul meciului din Filipine un medium cu puteri paranormale, fapt ce l-a făcut pînă la urmă să plaseze și el în audiență trei yoghini anihilatori mental.

Întîlnit în film este și clișeul șahistului de geniu, care îi revine americanului, nu rusului. Marele maestru Mansky era atît de genial, încît trebuia să bea alcool constant ca să își încetinească gîndirea; altfel calcula la tablă mii de variante pe secundă, ceea ce putea fi probabil derutant, chiar și pentru el. Mai mult, Mansky este genial și în fizică, și e și profund empatic și moral, pentru că a refuzat să mai lucreze cu Oppenheimer după ce a văzut ce au creat împreună, și anume bomba atomică. Dar parcă e prea mult. Șahistul e un fel de Paganel în imaginarul colectiv, dar Mansky e deja un Superman al intelectului și un Terminator al gîndirii, la un loc. Un alt clișeu, anticipînd puțin ceea ce voi spune mai jos, este cel al predilecției KGB-ului pentru otrăvirea cu ricină; așa a sfîrșit un alt mare maestru american, Konigsberg, cel care ar fi trebuit să joace cu rusul Gavrylov meciul pentru titlul mondial de la Varșovia, și care a fost înlocuit în ultima clipă cu genialul Mansky.

Dar ceea ce mi s-a părut de-a dreptul hazlie a fost pauza inventată din timpul partidei. Așa ceva nu există în șah. Jucătorii nu se opresc la un moment dat să ia o pauză de un sfert de oră, după cum, la maraton, alergătorii nu se așează la umbră, pe la mijlocul cursei. E drept, ceva similar a existat în șahul de altădată, în urmă cu 30 de ani, cînd partida „se întrerupea”, dar atunci jocul se relua a doua zi, eventual după o noapte albă de analiză din partea jucătorilor și a echipelor lor. Cred că regizorul a importat aici pauza de la un concert sau de la teatru. Cred că el și-a închipuit șahiștii ca pe niște interpreți sau actori, care la un moment dat se retrag în culise să se odihnească. Într-un fel, de ce să nu recunosc, deși e o enormitate în materie de documentare, confuzia este pînă la urmă onorabilă pentru șahiști. Ei oferă un spectacol, gustat, cum arată filmul, de domni în frac și doamne în rochii elegante de seară. Iar la final, aplauzele sînt la scenă deschisă, învingătorul e ovaționat ca un tenor celebru la sfîrșitul ariei supreme.

Stîngăciile șahiste sînt dublate, cum spuneam, și de unele erori sau imprecizii de ordin istoric. Am sesizat sugestia că insurecția armată din Varșovia din 1944 ar fi durat șase luni, cînd se știe că ea a rezistat cel mult două luni. Sau că simpla etalare a coperților roșii ale carnetului de partid, chiar dacă nu îți aparținea, te scotea în vremea aceea în mod automat din toate situațiile dificile. Filmul e croit schematic pe cezura americani pozitivi versus sovietici negativi, între care, la mijloc, polonezii bravi fac jocul dublu al supunerii și rezistenței față de ocupanții sovietici. Filmările sînt prezentate ca fiind dintr-o Varșovie spectrală, întunecată, patrulată la suprafață de milițieni și populată în catacombele-baruri de oameni primitori, care scot votca cea bună (Varsuvion), de calitate, pentru consumatorul american profesionist aflat în vizită. Un personaj tragic este directorul „Casei Scînteii” din Varșovia, care și-a pierdut credința în comunism în timpul insurecției, dar care chiar și înainte, a precizat el, „a crezut în comunism, dar nu și în Stalin.” Directorul sprijină cauza americană, dar e prins și ucis de KGB. În final, americanii au sacrificat meciul pentru titlul mondial la șah, iar polonezii l-au sacrificat pe director, totul pentru a cîștiga în fața sovieticilor partida cu miză mai mare, și anume cea a crizei cubaneze. Altfel spus, filmul are un happy-end tematic, sovieticii au dat niște șahuri, dar matul l-au dat americanii. Pînă la urmă, prin abordarea naiv - propagandistă, prin tușele groase ale personajelor, prin contrastul involuntar dintre gravitatea momentului și precaritatea documentării, filmul The Coldest Game mai mult amuză decît deranjează.

diagram195 png png

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 195 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 194 de data trecută: 1. Nf7+ Rd8 2. Ce6+! și negrul e nevoit să cedeze dama, 2… Dxe6 3. Nxe6 și albul cîștigă.

Articol înscris în Concursul de eseuri pe teme de șah organizat în cadrul Festivalului de Șah Corporate Pallas Athena.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Imagine din filmul The Coldest Game. Sursa: captură Netflix.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

vot alegeri romania foto shutterstock
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. "Analist: Mă aștept ca Simion să nu fie susținut"| ANALIZǍ
Analistul politic Cristian Pîrvulescu susține că, în cazul în care George Simion ajunge în turul 2 al alegerilor prezidențiale, indicațiile de vot din partea candidaților eliminați vor fi mai degrabă simbolice și nu vor influența semnificativ alegătorii.
prison puzzle jpg
Test de 9 secunde! Doar geniile își dau seama cine este prizonierul care va evada
Test în 9 secunde! Doar geniile își dau seama cine este prizonierul care va evada
Municipiul Petroșani  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL jpg
Istoria tulburătoare a celui mai mare oraș minier. „El Dorado” al cărbunelui, asemănat cu orașele din America de Nord
În 2024, Petroșani a împlinit 100 de ani de la declararea sa ca oraș. Povestea celui mai mare centru minier din România a început în secolul al XIX-lea, odată cu deschiderea minelor de cărbune și a fost marcată de evenimente tulburătoare.
foto1 droguri jpg
Apelul disperat al unui psiholog: „OPRITI aceste activități deosebit de riscante si periculoase ”
Una dintre metodele de prevenire a consumului de droguri în școlile din România presupune expunerea în fața copiilor a unor povești de viață reale. Psihologul Mihai Copăceanu avertizează că acest lucru poate avea însă efecte contrar așteptărilor.
cuplu sex
Planta care îți va crește libidoul! Poți face tocăniță din ea
Planta care îți va crește libidoul! Poți face tocăniță din ea
Alegeri parlamentare Romania 11 decembrie 2016 FOTO EPA / Robert Ghement
Așteptările cetățenilor versus realitățile politice: „Două consecințe vor fi inevitabile"| ANALIZǍ
În timp ce românii se luptă cu creșterea prețurilor și pierderea puterii de cumpărare, campania prezidențială se concentrează pe teme superficiale, ignorând problemele economice esențiale – o realitate dureroasă care riscă să lase cetățenii nehotărâți până în ultima clipă.
alegeri locale buletin de vot stampila de vot votare scaled e1718050324116 jpg
Cum ar putea fi influențate rezultatele alegerilor prezidențiale. „Un mesaj pe tabletă nu poate să-ți interzică dreptul de vot”
Românii sunt așteptați, duminică, 24 noiembrie 2024, la vot pentru alegerea președintelui României, aproape 20.000 secții de votare fiind organizate în țară și în străinătate. Ce vulnerabilități sunt și cum ar putea fi influențat rezultatul votului.
daniela nunta iancu sterp instagram jpg
Când va avea loc nunta dintre Culiță Sterp și Daniela Iliescu „Ne-am hotărât de pe o zi pe alta”
În urmă cu câteva zile, Daniela Iliescu și Culiță Sterp s-au căsătorit în secret, departe de ochii curioșilor, dând marea veste prin intermediul celui mai nou videoclip al interpretului. Dar asta nu este tot, cei doi au mai anunțat și că vor deveni pentru a doua oară părinți! În prezent, cuplul se p
Casa lui Brukenthal, Conacul Gyulayi și Castelui Ianza Foto Lapidarium, Castelintransilvania, Adevărul.
Cât costă conacele de lux confiscate de comuniști. Puțini români și-ar permite casa lui Brukenthal și palatele grofilor, acum ruine
O mulțime de foste reședințe de lux ale unor familii nobiliare din trecut, naționalizate de regimul comunist și lăsate în pragul ruinării, sunt scoase la vânzare cu prețuri de sute de mii de euro. Unele păreau condamnate la dispariție.