Startul ratat al alegerilor europarlamentare

10 aprilie 2019
Startul ratat al alegerilor europarlamentare jpeg

Oficial, campania electorală încă nu a început, dar partidele deja au călcat strîmb. La tradiţionalul furt al startului au participat toate partidele parlamentare prin bannerele care au umplut intersecţiile localităţilor. Curios însă, (aproape) toate par să fi avut acelaşi consilier electoral, care i-a sfătuit invariabil să bage România în banner.

„E timpul! România în primul rînd”, au strigat liberalii străpunşi de stringenţa ierarhizării. „Patrioţi în Europa. România merită mai mult!”, au exclamat şi pesediştii, trecînd consecvenţi de la „mîndria” din campania de acum patru ani, la „patriotismul” necesar azi. Respect cu haştag la ALDE: “România. Respectată în Europa #EURespectRomânia”. Ponta & co. nu au trebuit să se străduiască prea mult, aveau deja România în titlu: „Aşa e. Fii PRO România!”, au dat ei replica, la propriu, plasînd bannerul sub cel al PSD. În vreme ce mesajul USR-Plus e fără semn de exclamare, dar voluntar-involuntar tot românesc: „Vrem o Românie fără penali şi fără hoţie.” Mai departe, PMP e subtil; el vrea „Uniţi în Europa”, cu trimitere la marota politică a lui Traian Băsescu privind România şi Republica Moldova, care nu se vor uni de jure, dar de facto o vor face, ca membre UE. Singur UDMR nu are slogan cu România; dar lui (ei) îi putem acorda o înţelegătoare scutire.

După ce vezi toate bannerele, ai impresia că e momentul ca autorilor acestor mesaje să li se reamintească despre ce alegeri este vorba. Vor fi alegeri europarlamentare, ci nu româneşti (locale, legislative sau prezidenţiale). Este de înţeles pînă la un punct implicarea punctelor de interes locale, ele fiind cele care mobilizează mai bine electoratul. Aşa a fost şi în alte campanii pentru parlamentul european, în care Europa era lăsată deoparte şi se reglau conturi politice neaoşe. E de luat în calcul şi că o problemă românească e de fapt şi una europeană, din moment ce sîntem membri ai UE. Dar sloganurile acestor alegeri par să aibă un supliment. Bannerele frizează un mesaj concurenţial faţă de Europa; partidele par să dorească să cîştige voturi tocmai pe seama Europei, deşi sînt alegeri europarlamentare. „Europa să îşi vadă lungul nasului, România e în primul rînd. Om fi noi în UE, dar să nu fim trataţi de sus pentru că sîntem români şi merităm mai mult. Ştiţi ce? Ia să fim respectaţi de UE, e o onoare că participăm la alegerile lor.” Cam acestea sînt ideile din subsidiar. Alegeri europene cu ţîfna pusă pe Europa, delimitare semeaţă între „noi” şi „ei”. Ce am făcut însă ca să fim respectaţi în Europa e mai puţin clar. Ba chiar aş spune că olandezii, care s-au tot opus intrării României în Schengen pe motive de justiţie deficitară, nu au acum motive să ne aprecieze, ci din contră, să se întoarcă spre un vecin sau altul: „V-am spus noi?!” Şi atunci?

E drept, profilul, atitudinea sau chiar utilitatea Bruxelles-ului sînt puse în discuţie şi în campaniile electorale din alte ţări. Diferenţa e însă că în vreme ce în Germania sau Franţa respectul european e cerut de partidele extremiste, în România au făcut din el monedă partidele mari, guvernamentale şi parlamentare. Dacă nu aş cunoaşte felul superficial şi oportunist de a pune problema al partidelor politice din România, aş spune că e grav. Dar nu e chiar aşa, e doar o modă care trece. După ce ne vom fi aşezat mîndri reprezentanţii pe băncile parlamentului european, ne vom întoarce la oile noastre. Şi mulţi vor deveni, din candidaţi verzi, bruxelezi albaştri uşor superiori faţă de „politichia de pe Dîmboviţa”.

Şi am mai remarcat încă un pas strîmb. Nu modă, ci de-a dreptul tradiţie e practica transferului de credibilitate de la anemica breaslă jurnalistică la şi mai anemica breaslă politicianistă. S-au înscris iar jurnalişti pe liste, pe locuri eligibile. De exemplu, un „moderator” de la o „televiziune de ştiri” şi un „jurnalist de investigaţie” de la o altă „televiziune de ştiri”. Cum moderau şi cum investigau aceştia pînă mai ieri e greu de explicat electoratului lucid în condiţiile în care peste noapte aceştia pot schimba cu seninătate locurile în platou. Dar, cum spuneam, nu sînt ei primii, predecesorii cunoscuţi care îmi vin în minte acum fiind un Traian Ungureanu, un Robert Turcescu sau o Gabriela Firea. Constant, cu toţii şi-au adus şi îşi aduc mica lor contribuţie la drenarea credibilităţii jurnalismului din România, cîtă mai e, către zonele aride, sleite, compromise ale clasei politice, împinşi de motivaţii neclare, dar în general personale.

Însă nu pe jurnalişti i-aş învinovăţi în primul rînd. Ci pe partidele care procedează astfel. Ele par să creadă că e ca la fotbal, la transferuri: îl iau pe Mareş de la Irealitatea pe un salariu de cîteva mii de euro şi îl aduc înaintaş la ei, la FC Săgeata, să dea goluri electorale şi să aplaude tribunele. Dar din păcate, nu e ca la fotbal. Societatea funcţionează cu nişte structuri cu roluri bine definite. În cazul nostru, politicianul e cel ce ia decizii şi acţionează; e o rotiţă importantă în angrenaj. Jurnalistul interoghează decizia, verifică motivaţia ei, caută implicaţii la care politicianul poate nu s-a gîndit; e un alt tip de rotiţă, la fel de importantă. Rolurile sînt diferite, mentalităţile distincte, politicianul e constructiv, jurnalistul dubitativ. Iar cine face alba-neagra cu aceste vocaţii arată că nu înţelege principiile unei societăţi democratice în care presa îşi are locul ei ne-negociabil şi non-interschimbabil. Nu spun că România ar fi deja aşa ceva, dar dacă tot declarăm că într-acolo dorim să ne îndreptăm, de ce nu încercăm să ne comportăm ca atare? Şi dacă tot e campanie plină de respect, de ce nu am început prin a respecta presa?

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: facebook.com/Cristian.Ghinea.Oficial

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cel mai crud torționar, Nicolae Moromete: „Porc mincinos. În Republica noastră populară, pentru «nimic» nu se capătă mai mult de zece ani!“
Pe unde a trecut, torționarul Nicolae Moromete a semănat teroare, fie că a fost la Aiud, Jilava sau Vacăreşti. Neavând niciun fel de studii, el a fost subiectul unor situații de-a dreptul hilare.
image
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
În ultimii ani, în marile orașe ale României au fost amenajate foarte multe locații dedicate practicării sportului în aer liber. De cele mai multe ori este vorba despre terenuri de fotbal.
image
Admis cu 10 la Automatică. Ionuț Mihăilescu din Caracal a fost singurul decar din 3.500 candidați. A lucrat cot la cot cu bunica exerciții și probleme
Un elev de clasa a XII-a din județul Olt este deja admis la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii București, cu media 10. Bunica sa a jucat un rol determinant.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.