Simpatizantul vietnamez și empatizantul român

17 decembrie 2018
Simpatizantul vietnamez și empatizantul român jpeg

● Viet Thanh Nguyen, The Sympathizer, Grove Atlantic, 2015; Simpatizantul, trad. de Tatiana Dragomir, Editura ART, 2017.

Întîmplarea a făcut ca recent să achiziționez două produse made in Vietnam. Un telefon și o carte, ambele excelente. În spatele amîndurora stau know-how și tehnologie occidentale. La primul, via Coreea de Sud; americane în cazul cărții. Cel puțin în ce privește telefonul, Vietnamul, țară comunistă, copie cu sîrg practicile de afaceri ale fratelui mai mare, chiar dacă relațiile cu Mao n-au fost mereu perfecte ca la început.

Dacă telefonul e clar de producție vietnameză, cartea – pentru care scriu însemnările de față – e mai degrabă vietnameză prin derivare. Dar e de ajuns pentru a o face unică și extrem de interesantă.

Romanul Simpatizantul – căci despre el este vorba – este cartea de debut literar a lui Viet Thanh Nguyen, profesor la Universitatea Carolina de Sud, născut în Vietnam, crescut și educat în America. Este povestea inspirată din întîmplări reale a unui spion comunist care a fost mult timp ordonanța unui general în armata Vietnamului de Sud. Dubla sa postură îi dă acces la perechile antinomice de realități ale Vietnamului, cea pro-comunistă și cea pro-americană, cea de nord și cea de sud, cea învingătoare și cea învinsă. În același timp, dedublarea îi oferă și lui Viet Thanh Nguyen ocazia să scrie o serie de pagini memorabile despre psihologia spionului aflat permanent la marginea schizofreniei. Mai mult decît atît, întrupînd într-un fel și partea colonială a istoriei Vietnamului, „simpatizantul” comunist cu educație americană e fiu de preot francez și de mamă din Da Nang, zona în care nordul și sudul se întrepătrund. Un personaj-emblemă, așadar, pentru Vietnamul de iei și de azi, dar și pentru cel unificat sau dezbinat.

Stilul romanului lui Viet Thanh Nguyen este spumos și neașteptat de bogat pentru o scriere de debut. Tiparul asocierilor, acuitatea observațiilor, tehnica – par îndelung exersate cu mult înainte de a fi expuse în carte. Îmi vine în minte capitolul în care un personaj – aparent, celebrul regizor Francis Ford Coppola, denumit „Autorul” – vorbește fără punctuație, ceea ce a dus la crearea unor pasaje scrise savuroase, încîntătoare la lectură prin lipsa deliberată a virgulelor, semnelor de întrebare sau de exclamare. Sînt și întîmplările în sine, istorice, povestite de personajul participant direct – de pildă, evacuarea haotică, tragică, a Saigonului care cădea în mîinile comuniștilor. Căderea Saigonului nu a fost însă numai un eveniment vietnamez. Ea a reprezentat prima înfrîngere a americanilor după euforia cîștigării războiului mondial împotriva lui Hitler, resimțită ca atare pînă azi. Cînd Trump spune în campanie „Să facem iar America mare!”, exact la statutul de dinaintea căderii Saigonului se referă. Mai departe, narațiunea romanului este una sofisticată. Textul lui se vădește a fi raportul-confesiune pe care spionul comunist, din carantina ideologică în care era ținut, l-a dat superiorilor la întoarcerea din misiunea la imperialiști. Este un document de reflecție asupra sensului angajamentelor. Este genul de scriere de introspecție de cea mai bună calitate, adică degajată și dezinhibată, în care peisajul e cel de interior, al naturii umane, pentru care fundalul istoric e în final doar pretext. Una peste alta, nu degeaba autorul Simpatizantului a luat premiul Pulitzer pe 2016, fiind comparat cu Graham Green sau Saul Bellow.

În mod particular, pentru un cititor din România, romanul lui Viet Thanh Nguyen poate spune însă în plus și alte lucruri. Unul este legat de vastitatea „diasporelor”. Tragedia instaurării comunismului nu are doar o dimensiune românească. Nici măcar doar una europeană. Refugiații de comunism au provenit și din Asia, ceea ce dă fenomenului o amploare internațională. Dintr-odată, nu mai sîntem așa de unici cu experiența noastră de exil. În plus, să nu uităm că Vietnamul are aproape 100 de milioane de locuitori – de patru-cinci ori populația României. Apoi, este și posibilitatea cunoștinței cu o tipologia asiatică a comunismului, în raport cu cea experimentă în România sau în alte țări est-europene. Nu am date concrete, dar la nivel subiectiv, de lectură de roman, comunismul asiatic are un ton al cruzimii fizice și psihice cu cel puțin cîteva octave mai sus. E edificator în acest sens capitolul despre tortura prin privarea senzorială, unic în felul lui. Rarefierea aproape absolută a rațiunii raporturilor și acțiunilor comuniste ajunge să o recompună pe cea din alte cărți devenite clasice în această privință, precum Întuneric la amiază. Dar ceea ce i s-a reproșat la un moment lui Koestler – că nu a expus și violența fizică a regimului, limitîndu-se la expunerea torturii intelectuale – nu i se mai poate spune și lui Nguyen.

A fost totuși un lucru pe care nu l-am putut accepta cînd am ajuns la capătul lecturii. O anume așezare a cărții pe sugestia unei echivalențe între colonialismul occidental și comunismul oriental. Ambele, lasă să se strecoare autorul, au experimentat pe spinarea Vietnamului. Un ușor iz de naționalism pe post de arbitru între cele două rele vine să condimenteze la final un maraton fascinant de lectură. Aș fi preferat să nu îl folosească. Iar dacă tot l-a folosit, întreb: unde e ediția vietnameză a romanului său?

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

braille
Simulare a votului pentru persoanele cu deficiențe de vedere. AEP și Asociația Nevăzătorilor din România au organizat un exercițiu
AEP și Asociația Nevăzătorilor din România au organizat marți, 29 aprilie, o simulare a procesului de vot pentru primul tur al alegerilor prezidențiale din 2025, adaptată pentru persoanele cu dizabilități vizuale.
Generalul Constantin Sănătescu, prim-ministru al României între 23 august 1944 – 2 decembrie 1944 (© Ministerul Apărării Naționale)
Moscova, văzută de generalul Constantin Sănătescu: „Am găsit sărăcie, lipsuri”
Publicat abia după 1989 „Jurnalul” lui Constantin Sănătescu, generalul devenit, după 23 august 1944, prim ministru al României, nu ne îngăduie nici o iluzie.
Imagine4 jpg
2 scaune, 3 armistiții, 100 de zile
Trecerea de la primăvară la vară este un bun interval pentru pace, și s-a ajuns de multe ori la pace în acest interval, dar și pentru război, și multe ofensive militare au avut loc tot în acest răstimp. Ce traseu va urma războiul din Ucraina? Vom afla în câteva săptămâni. Deocamdată să numărăm...
Donald Trump FOTO AFP
Trump încearcă să-și recâștige susținătorii după 100 de zile tensionate la Casa Albă, printr-un miting în Michigan
După 100 de zile marcate de haos și decizii controversate care l-au făcut să scadă în sondaje, Donald Trump încearcă să-și recâștige sprijinul la un miting organizat marți, 29 aprilie, în Warren, Michigan.
Primele mărturii ale directorului adjunct al cotidianului Diário de Notícias despre pana de curent electric care a zguduit Europa
Primele mărturii ale directorul adjunct al cotidianului Diário de Notícias, Leonídio Paulo Ferreira în dialog cu Mihaela Toader.
Lacate jpg
Alegerile trec, noi rămânem
Duminică sunt alegeri. Opțiunile sunt simple: a) sunteți mulțumit de actuala coaliție de guvernare și vreți să aibă toată puterea? b) nu sunteți mulțumit de actuala coaliție și nu vreți să aibă toată puterea? c) nu sunteți mulțumit de actuala coaliție și vreți dărâmarea sistemului?
images jpg
Povestea fetei din Iași care a preferat să moară înecată în loc să fie mușcată de urs
Sunt oameni a căror viață este doar un lung șir de necazuri iar suferințele lor îi marchează pe toți cei care îi cunosc. Andreea, o copilă de 18 ani din Iași care a murit înecată în lacul Frumoasa din Harghita fugărită de un urs, a fost crescută de rude după ce părinții au divorțat.
jurnalista ucraineana Viktoria Roshchyna foto x
Jurnalista ucraineană Viktoria Roshchyna, torturată și probabil spânzurată într-o închisoare din Rusia. Corpul ei a fost returnat fără creier, globi oculari și laringe
O publicație britanică a reconstituit ultimele luni din viața jurnalistei ucrainene Viktoria Roshchyna, capturată în vara anului 2023 în apropierea centralei nucleare din Zaporoje.
5 poza sus jpg
Există sau nu riscul de blackout în România? Ce a spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja
După ce Spania şi Portugalia au fost afectate de penele masive de curent, pe reţelele de socializare au apărut îngrijorări legate de un posibil blackout şi în ţara noastră. Utilizatorii vorbesc despre riscul unei căderi totale de tensiune care ar putea afecta întreaga reţea electrică.