Şahul şi lunga sa istorie undergound

29 ianuarie 2016
Şahul şi lunga sa istorie undergound jpeg

A făcut vîlvă recentul avertisment al clericului saudit privind practicarea şahului: e un joc de noroc păcătos, care duce la ură şi duşmănie între oameni, şi care de aceea e „haram” (interzis) pentru drept-credincioşii musulmani.

Dar de asemenea tratamente şahul nu duce lipsă de sute de ani - şi nu e vorba doar de lumea musulmană. După cum interzicerea şahului nu e chiar cea mai ciudată recomandare pe care o fac clericii saudiţi şi legislaţia ţării. Ca să nu amintesc decît cîteva, în Arabia Saudită presa şi internetul sînt cenzurate, manifestaţiile împotriva casei regale conducătoare sînt pedepsite cu bătaia şi puşcăria, statutul femeii este degradant în multe feluri şi în multe domenii.

În privinţa şahului, Arabia Saudită calcă pe urme glorioase. De exemplu, şi în Iran, după revoluţia islamică din 1979, şahul a fost interzis pentru o perioadă de timp. Fixaţia pe şah pare să provină dintr-un „hadith” (afirmaţie atribuită lui Mahomed, care obişnuia să se aşeze cu discipolii şi să rostească vorbe memorabile pe care aceştia le-au reţinut şi transmis mai departe.) Potrivit deci hadith-ului 946, „Cel care joacă şah este ca unul care şi-a mînjit mîna cu sînge şi carne de porc”. Inutil să precizez ce sacrilegiu este în religia musulmană să atingi porcul. 

Cînd au interzis şahul în Iran, Ali Hachemi Tehrani, şef al unei asociaţii de şah din zona Teheranului, le-a trimis scrisori clericilor, redacţiilor şi învăţaţilor din ţară în care argumenta că acum 1.400 de ani, pe cînd Profetul se plimba prin bazaruri şi observa oamenii, şahul nu era ceea ce este astăzi. Pe atunci, spunea el, şahul se juca cu zaruri, şi de aici diatriba lui Mahomed împotriva acestui joc. Şi într-adevăr, unii spun că hadith-ul 946 se referă la table, nu la şah. „Dar imediat ce zarurile au fost scoase din procesul de joc”, mai scria Ali Hachemi Tehrani în anii ‘80, „şahul a devenit arta şi ştiinţa pe care le cunoaştem în ziua de azi”. 

Deocamdată, Iranul a depăşit momentul, şahul e reabilitat în ţară, oamenii îl pot practica public, există o federaţie activă şi chiar cîţiva jucători remarcabili. De exemplu, iranianul Masoud Mosadeghpour, care a dominat copios campionatul mondial de şah pentru juniorii sub 18 ani, campionat desfăşurat în noiembrie în Grecia. Iar vecinul bogat şi aproape la fel de conservator ca şi Arabia Saudită, Qatarul, a organizat în decembrie unul dintre cele mai puternice turnee open de şah din lume la care au participat, printre alţii, Vladimir Kramnik, fost campion mondial la şah, dar şi actualul campion mondial Magnus Carlsen (vezi foto).

Şahul, inamicul public numărul unu

În lumea creştină, şahul a fost interzis în mai multe rînduri şi perioade, fie din raţiuni personale, fie din motive religioase. Un argument des întîlnit împotriva şahului era presupusa abatere a jucătorului de la îndatoririle sale spirituale.

Astfel, în 1061 cardinalul Petrus Damiani le-a interzis clericilor să joace şah. Un secol mai tîrziu, epsicopul Parisului a excomunicat cîţiva preoţi care au fost prinşi jucînd şah. Cam în aceeaşi perioadă, cavalerilor templieri li s-a interzis să joace şah.

Sînt şi capete încoronate care au avut un cui împotriva şahului: Cazimir al doilea al Poloniei (în a doua parte a secolului 12), Ludovic al IX-lea al Franţei şi Carol Quintul în secolul 14. Ivan cel Groaznic a interzis şahul în Rusia, dar se spune că pe el moartea l-a surprins jucînd şah. În Anglia, şahul a fost interzis în biserică de către arhiepiscopul de Canterbury John Peckham (sfîrşitul secolului 13) şi apoi, pe la 1340, e interzis şi la Queen’s College, Oxford.

Mai spre zilele noastre, şahul e interzis în Ungaria între 1848 şi 1864, fiind asociat cu revoluţionarii paşoptişti. În 1966, şahul a fost interzis în China prin noile regulamente ale Revoluţiei Culturale, iar între 1994 şi 2001, talibanii afgani au interzis de asemenea practicarea şahului.

Şi lista poate continua şi cu exemple în care şahul e rezervat unor elite şi interzis altor categorii de oameni, cum ar fi evreii (în Germania nazistă, după anul 1933) şi negrii (în Africa de Sud şi în Statele Unite, anii '50).

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.