S-a găsit antidotul?

11 iunie 2019
S a găsit antidotul? jpeg

În sfîrșit, șahul are o șansă să se vindece de non-combat. O idee foarte interesantă a fost pusă în practică la turneul Altibox din orașul Stavanger, Norvegia, unde joacă, printre alții, Carlsen, Caruana, Mamedyarov, Ding, Anand sau Vachier-Lagrave. Ideea e simplă: ”Ai remizat? Mai fă o partidă!” Cu alte cuvinte, o rundă nu mai înseamnă neapărat o singură partidă; partida indecisă se va tranșa pe loc, printr-una suplimentară de șah rapid sau blitz, care nu se mai poate încheia remiză. Cum așa? S-au interzis remizele? - ar putea întreba cineva. Nu chiar. Partida decisivă e de tip Armageddon. Așa o numesc șahiștii pentru că ea înseamnă un fel de judecată finală, în ea unul dintre jucători va pierde sigur, chiar dacă tehnic partida va fi remiză. Și aceasta din cauza regulii că în schimbul unor avantaje (prima mutare, mai mult timp de gîndire pe ceas decît adversarul) jucătorul cu piesele albe trebuie să cîștige. În caz contrar, e declarat învins, chiar și dacă partida Armageddon se încheie remiză. În schimb, la rating, se pune rezultatul tehnic al partidei Armageddon.

Organizatorii turneului Altibox au folosit și un sistem de punctaj inovator. Pînă acum, un jucător putea încheia runda fără niciun punct, cu o jumătate de punct sau cu un punct; depinde ce rezultat avea în partidă - pierdea, remiza, respectiv cîștiga. Acum el poate avea zero, o jumătate, un punct și jumătate sau două puncte. Să explic.

Dacă partida ”principală”, prima, cea de șah clasic, se încheie cu victoria unui jucător, atunci acesta ia două puncte, iar adversarul nu ia nimic. Dacă se încheie remiză, fiecare are asigurată cîte o jumătate de punct. Numai că unul dintre ei va lua și un punct de la partida Armageddon, și astfel apare și posibilitatea ca într-o rundă să faci un punct și jumătate. Sistemul e ingenios. Cel mai mult e răsplătit efortul din partida principală, acolo poți scoate maximum de puncte, adică două. Ceea ce îi poate motiva pe jucători să lupte pînă la capăt. Dar și partida Armageddon e importantă, pentru că și ea pune la bătaie un punct, mai mult chiar decît o remiză în partida principală.

Poate e prea devreme pentru o evaluare finală a acestui sistem, dar se pare că turneul Altibox e deja mai atractiv pentru spectatori, și mai ales pentru cei urmăresc partidele online. Cel puțin partida Armageddon e de-a dreptul spectaculoasă. Albul are 10 minute timp de gîndire și e obligat să atace ca să cîștige, în timp ce negrul are pe ceas șapte minute. Culorile se păstrează, respectiv cine are albul în partida clasică, joacă tot cu albul și partida Armageddon (dacă e cazul). La început, rata remizelor în partidele principale părea mare, dar a fost vorba cred de adaptarea la noile reguli. Apoi, partidele decisive de șah clasic au fost mult mai dese. De exemplu, în runda a treia a fost o singură remiză. În clasament, diferența se pare că o face partida de șah clasic, cine a cîștigat mai multe e în prima jumătate, indiferent cum s-a descurcat la Armageddon.

Pe la mijlocul turneelor importante, șahiștii au de obicei o zi liberă, în care vizitează împrejurimile sau joacă fotbal, baschet sau alte sporturi. La Stavanger, competiția a continuat și în ziua de relaxare, cînd organizatorii i-au pus pe participanți să concureze la gătit tradiționalul somon norvegian (a cîștigat echipa formată de un indian și un francez, Anand și Vachier-Lagrave). Pornind de la tema culinară, la turneul Altibox partidei de șah clasic i s-a spus ”fel principal”, iar Armageddon-ului, ”desert”. Nu m-ar mira ca modelul norvegian al rundei cu desert să se generalizeze. Pare o gură proaspătă de oxigen pentru turneele majore.

diagram159 png png

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 159 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 158 de data trecută: 1. g5! Rb4 2. Re5 Rc5 3. Rf6 Rd6 4. Rg7 Re5 5. Rxh7 Rf5 6. Rh6 și albul capturează pionul din g6 și cîștigă.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Viswanathan Anand (al doilea din dreapta) făcînd ultimele retușuri la porția de somon gătită împreună cu Maxime Vachier-Lagrave. Sursa: Lennart Ootes/Altibox Norway Chess.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Omul numărul doi al Rusiei crede că Siberia va fi unul dintre cele mai sigure locuri de pe Pământ și de aceea „elitele anglo-saxone“ vor să cucerească regiunea
Când supervulcanul Yellowstone va erupe, va anihila toate formele de viață de pe continentul nord-american. Siberia va deveni unul dintre cele mai sigure locuri de pe Pământ - ceea ce reprezintă încă un motiv pentru care "elitele anglo-saxone" vor să cucerească regiunea de la Rusia.
image
Detalii incredibile din viaţa familiei regale britanice: Regele Charles, considerat „neajutorat” de regretata Regină Elisabeta II. Nici tatăl său nu îl ierta
Cererile regelui Charles în ceea ce priveşte toaleta, viața secretă a lui Kate Middleton, o ceartă în dormitorul regal şi multe alte detalii din viaţa privată a familiei regale britanice au fost dezvăluite într-o carte despre viața din spatele zidurilor palatului.
image
Cine sunt conservatorii şi suveraniştii strânși de AUR la București şi ce mesaje au propagat
Timp de douǎ zile, la Parlament, s-a desfǎşurat evenimentul “Make Europe Great Again (n.r. Sǎ-i redǎm Europei mǎreția)”, denumire care face referire la sloganul cu care Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale în 2016 – Make America Great Again.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.