ROM-ul, RAM-ul...

23 iunie 2010
ROM ul, RAM ul    jpeg

(Apărut în suplimentul Vineri, nr. 7, mai 1998)

- Au computerele suflet? Dar oamenii? -

Utilizatorul de computere ştie că grămăjoara lui credincioasă are toane: se blochează, refuză cu îndîrjire să execute comenzi simple, gîfîie la 2+2, sau dă coşcogeamite erori, urmate de smulgerea părului de pe ţeasta proprietară. Diagnosticul se cunoaşte, la fel şi tratamentul. Dar, în alte zile, acelaşi calculator bolnav poate face un efort de autodepăşire şi, chinuit, scrîşnit, te rezolvă.

Programatorii ştiu că există nişte noduri informatice misterioase în absolut toate sistemele de operare, care fac din această grămadă de siliciu o entitate capricioasă. Cum de merge maşina o zi, şi alta, nu se ştie. Amatorii de senzaţii tari spun că ăsta e sufletul maşinii. Speculanţii susţin că informaţia este baza lumii noastre fizice şi că orice mînuitor de informaţie e viu şi are suflet. Fiinţa este în primul rînd informaţie, şi apoi specie. Viul mai întîi schimbă informaţie, recunoaşte sau respinge şi numai după aceea respiră. Cum s-ar zice, universul e viu.

O (i)logică simplă şi veche de cînd lumea asociază sufletul cu un prea-plin, cu un surplus de simţire, de eroare în ordinea neschimbătoare a speciilor. Dacă un cîine se gudură al naibii, are suflet! În general, ceea ce este peste datul fizic, genetic, general acceptat ca normă capătă o calitate nouă, superioară. Aberaţia de comportament este asociată cu existenţa unui nod care dă dimensiune sufletească.

Dar omul, da, el are suflet. Omul, ce mîndru sună acest cuvînt! Permiteţi-mi să mă îndoiesc. Sau, mai degrabă, să afirm că sufletul nu e ceva, ci, mai degrabă, absenţa acelui ceva... Omul e un animal incomplet... neterminat... şi chiar această inconsistenţă trebuie asociată cu popularul suflet.

Între specii, singură cea umană nu are o identitate precisă. Mai clar... Luaţi un pui de veveriţă şi daţi-l spre creştere unei pisici. Deşi se va dezvolta într-un mediu pisicesc, animăluţul va fi, totuşi, o veveriţă: nu va miorlăi, nu se va hrăni cu carne, ci cu alune sau zahăr cubic, va locui într-o scorbură, iar la maturitate va alerga după o veveriţică sau un veveriţoi. Dar mîndrul om? Crescut de lupi, va fi un lup golaş, urlînd şi hrănindu-se laolaltă cu haita. Cel mai evoluat dintre copiii-lup, găsit la vîrsta de 4-5 ani, a supravieţuit încă zece (atingînd limitele speciei-matcă), nu a putut deprinde niciodată mai mult de o sută cincizeci de cuvinte, nu a putut rezista îmbrăcat, nu s-a putut hrăni omeneşte.

Cum ne definim la urma urmei? Ce contează cu adevărat: înfăţişarea fizică sau comportamentul specific? Bunul simţ zice: "comportamentul e definitoriu". În cazul ăsta, nu ne putem defini. Nu există o trăsătură înnăscută a speciei noastre. Tot ceea ce ne-ar putea defini se învaţă şi se aplică. Nimic nu e sigur, definitiv, cu atît mai mult cu cît, contextual, adoptăm atitudini, comportamente fundamental diferite. Modul de hrănire este deseori incompatibil la indivizi ai aceleiaşi familii, dacă membrii ei au convingeri religioase diferite. Agresivitatea, delimitarea şi stăpînirea teritoriului, sexualitatea diferă în funcţie de o construcţie mentală, nu de datul corporal. Aberant, nu? Mai departe. Noţiuni peste care s-ar părea că domnim, cum ar fi esteticul, eticul şi religiosul, sînt temporale şi temporare. De trei milenii le definim fără să le dăm de capăt.

Dăm valoare supremă (suflet) unor abateri de la norma învăţată. Protejarea propriului corp (familial, de interese), odată depăşită, garantează în ochii noştri existenţa sus-numitului. Dacă acel copil-lup ar fi adoptat (prin miracol) standardele noastre, el ar fi putut căpăta şi un suflet. Dar, pentru că nu l-a putut deprinde, a rămas şi fără suflet. Ce încurcată poveste! Am ajuns la concluzia că noi recunoaştem, resimţim şi întreţinem această lipsă de identitate pe care o umplem din vechime cu suflet.

Să ne întoarcem acum la computerele noastre. Fără hard-disk, fără sistem de operare, ele lansează un mesaj disperat utilizatorului. Acest mesaj vine din ROM (Read Only Memory). ROM-ul este depozitarul genetic al calculatorului. El îi spune ce fel de animal a deschis ochii cînd îl băgaţi în priză şi cu ce se mănîncă sistemul de operare. De aceea, un PC nu poate fi şi un Macintosh. ROM-ul nu permite. Veveriţa nu vrea (nu poate) să fie pisică.

La fel în istoria speciilor. ROM-ul bacteriei, al omizii sau al şobolanului se declanşează odată cu băgarea în priză (naşterea). Numai noi, oamenii, nu avem o identitate. Cum s-ar zice, n-avem ROM şi nu ne recunoaştem.

Acum aflu că se lucrează pe computere deschise (CHRP - Common Hardware Reference Platform), maşini fără ROM. Na, că mai vine un suflet pe lume.

Să te ţii atunci, suflete bun la toate, de baierele ecranului! Atunci chiar că nu vom mai fi singuri pe lume. Văleleu!

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Cel puțin 11 persoane au fost înjunghiate în fața unui supermarket în SUA FOTO Profimedia
Incident terifiant în SUA: 11 persoane au fost înjunghiate într-un supermarket
Un incident șocant a avut loc sâmbătă, 26 iulie, în fața unui supermarket din nordul Statelor Unite, unde cel puțin 11 persoane au fost înjunghiate.
image png
Cum ne hidratăm corect în zilele de vară. Ce se întâmplă cu organele dacă bem prea multă apă. Mihaela Bilic: „Punem inima și rinichii la efort”
Mihaela Bilic, un cunoscut medic nutriționist, aduce un discuție un subiect important: hidratarea. Aceasta explică ce se întâmplă în organismul nostru când bem apă suficientă, dar și când exagerăm cu cantitatea consumată.
marius stefanescu facebook 1 jpg
image png
Cinci judeţe și Capitala, sub Cod roşu de caniculă: maximele ajung la 41 de grade. Jumătate de țară, vizată de valul de căldură
Abia se încheie actualul Cod roșu de caniculă, că întră în vigoare un altul, valabil pentru cinci județe și Capitală. Alte câteva zone din țară se vor afla sub un val de căldură persistent, fiind emise avertizări Cod galben şi portocaliu de disconfort termic.
mirel radoi (1) webp
Piata Independentei Constanta jpg
Ghidul care luminează istoria de la granița dintre Orient și Occident: „Erau restaurante, hotel și cinema care aparțineau de etnii diferite“
Într-o perioadă în care plimbarea înseamnă să mergi cu telefonul în mână, istoricul Cristian Cealera face tururi ghidate prin orașul vechi și le arată turiștilor ce se ascunde dincolo de zidurile caselor pe lângă care mulți trec nepăsători, cine sunt înaintașii noștri.
felix baumgartner instagram webp
Mister deslușit. S-a aflat cine este femeia cu care Felix Baumgartner a petrecut cu 4 zile înainte să moară
Iubitul Mihaelei Rădulescu s-a prăbușit în timpul unui zbor cu motoparapanta.
Nicușor Dan și familia sa au fost primiți la Salzburg Foto Președintele României jpg
„Un adevărat motor de relansare economică în regiune”. Ce aduce reconcilierea relațiilor dintre România și Austria după VETO-ul Schengen
În spatele vizitei efectuate de președintele Nicușor Dan în Austria, alături de familie, sunt interese strategice ale celor douǎ state, punctează analiștii consultați de Adevǎrul.
Viktor Orban FOTO Inquam Photos / Tudor Pană
Viktor Orban a folosit „o practică de manual” în noul său discurs de la Tușnad: „Urmărește câteva proiecte strategice cu Bucureștiul"
Liderul Guvernului de la Budapesta, Viktor Orban, a adoptat anul acesta un discurs mai „soft”, însă nu a omis să își atingă obiectivele și a făcut lucrul acesta „ca la carte”, explică specialiștii.