Plagiat by Ceaușescu

1 ianuarie 2017
Plagiat by Ceaușescu jpeg

O cauză importantă a succesului operațiunii de amploare de instalare a comunismului în estul Europei a fost, cred, disciplina. Nu una cazonă, ci mai degrabă una de gang. Disciplina infractorului care respectă ierarhia și învață avid de la cel mai experimentat. Știe că de ascultarea și capacitatea lui de însușire a lecțiilor depind și succesul covîrşitor dar și condamnarea definitivă. Știe că poate pleca cu toți banii sau poate sfîrși împușcat. Conștiinciozitatea îi caracteriza pe toți învățăceii est-europeni din clasa Stalin. Dar parcă cel mai mult pe cei din România, care au arătat în timp o continuitate a liniei staliniste arar perturbată.

Comunismul stalinist nu s-a predat la facultate sau la cursuri ideologice de vară. S-a predat personal, sub urgența unor vremuri care arătau clar că nu se mai întorc. S-a predat în întîlniri de grad zero la Moscova. Sau în închisoare. Sau în case conspirative. Și în cazul comuniștilor români, s-a predat de la Stalin la Gheorghiu-Dej și de la acesta la Ceaușescu. Și maestrul și învățăcelul sînt limitați intelectual, dar compensează prin alte calități. Maestrul predă simplu și clar, nu are dubii sau ezitări, face aproape doar seminarii, în vreme ce învățăcelul absoarbe tot, nu filtrează nimic și imită fantastic de bine.

Funcționarea relației de gang mentor - discipol în cazul comunismului stalinist și a influenței masive a primului asupra celui de-al doilea se văd cel mai bine în momentele de mare tensiune. Atunci discipolul trebuie să acționeze repede, instinctiv. Și atunci se vede că nu face altceva decît să îl copieze pe maestru. Reacționează exact așa cum l-a văzut pe maestru că a acționat cînd acesta a fost într-o situație asemănătoare.

De pildă, în august se fac 48 de ani de la celălalt moment al balconului, cel fast, trăit de Nicolae Ceaușescu în timpul invaziei Cehoslovaciei de către trupele conduse de sovietici. Nicolae Ceaușescu condamna atunci “intervenția în treburile interne” ale Cehoslovaciei și nu a implicat Republica Socialistă România în invazia militară condusă de Moscova. Era gestul de frondă suprem al RSR în relația cu URSS - numai că era o copie, în circumstanțe mai spectaculoase, a unei atitudini pe care Gheorghiu-Dej o exprimase cu patru ani înainte. Atunci, în 1964, presiunile sovietice asupra Bucureștiului, care refuza rolul agrar repartizat de Moscova în cadrul țărilor socialiste și întreținea relații prea calde cu China, ajunseseră la stadiul amenințărilor subtile cu reîmpărțirea teritorială a Transilvaniei. A fost momentul în care Gheorghiu-Dej și comuniștii din jurul său, printre care și Nicolae Ceaușescu, au luat decizia adoptării Declarației cu privire la poziția Partidului Muncitoresc Român în problemele mișcării comuniste și muncitorești internaționale, în fapt, după cum scrie Dennis Deletant, un apel de solicitare a „sprijinului politic și economic din partea occidentului împotriva Moscovei” (1). Declarația l-a marcat pe Ceaușescu și a rămas la baza politicii sale externe mulți ani după lansarea ei de către Gheorghiu-Dej.

Alt exemplu. Sîntem în mai 1987, iar liderul sovietic Mihail Gorbaciov vizitează Bucureștiul, în cadrul turneului său de promovare a perestroikăi prin țările socialiste. Ce îi răspunde Ceaușescu la aluziile mai mult sau mai puțin transparente privind iminența unor măsuri de reformă în lagărul comunist? Că în RSR aceste măsuri au fost demult luate, încă din deceniul șapte al secolului trecut (2). Este exact același răspuns pe care l-a dat și Gheorghiu-Dej în 1956, cînd Hrușciov lansase destalinizarea în URSS. După ce liderul sovietic publicase vestitul său Raport Secret de condamnare a crimelor lui Stalin, Gheorghiu-Dej a contraatacat acasă cu teza „destalinizării în avans”, încă din 1955, cînd începuse epurarea Anei Pauker, a lui Vasile Luca și a lui Teohari Georgescu (3). După cum s-a văzut apoi, lui Gheorghiu-Dej i-a ținut schema, însă lui Ceaușescu, nu.

Dacă tot am amintit de Teohari Georgescu și de epurări. Povestea lui seamănă cu cea a lui Alexandru Drăghici. Amîndoi și-au pierdut postul de ministru de interne și poziția dominantă în partid pentru că reprezentau o amenințare la adresa noului lider comunist instalat la București: Gheorghe Gheorghiu-Dej în cazul lui Teohari Georgescu și Nicolae Ceaușescu în cazul lui Alexandru Drăghici. Lecția de la Gheorghiu-Dej la Ceaușescu a fost de această dată despre consolidarea puterii interne prin anihilarea cadrelor vechi.

Și exemplele ar putea continua. Industrializarea de pildă a fost obsesia inițială a lui Gheorghiu-Dej, nu doar marca lui Ceaușescu. Iar Dej a preluat-o de la Stalin, care ar fi spus că fără industrializare, URSS-ul nu ar fi rezistat germanilor (4). Aversiunea față de libertățile individuale le-a fost comună și își are originile tot în seminariile staliniste. În fapt, înafara cultului personalității, Ceaușescu nu pare să fi avut mari idei strategice. Nici amploarea cultului personalității nu e în întregime opera sa, pentru că în acest caz mereu trebuie să existe două părți care se potențează reciproc, una adulată și una adulatoare.

La Ceaușescu nu este vorba de plagiatul mecanic al tezelor de doctorat de astăzi, cînd politicienii poate că nici nu au habar pe cine au copiat. Este plagiatul organic, al calfei silitoare, sau al micului infractor. La apogeu, Ceaușescu devine plagiatorul arhetipal, statuia vie a celui copiat. El este însă la rîndu-i imposibil de plagiat în lumea de azi, în pofida oricăror încercări ale epigonilor. De pildă, doctoratul. Generalul Oprea și PFA-ul lui de doctorate nu au putut și nu vor putea plagia vreodată realizarea lui Ceaușescu din domeniu. El nu și-a dat doctoratul, el și l-a luat. Și nu unul, ci două de fapt: în științe politice (de la Academia “Ștefan Gheorghiu”) și în științe economice (de la ASE București). Și nu oricum, ci ambele în aceeași zi, pe 24 ianuarie 1978 (poate și la aceeași oră?!), ca și cadou-prinos la împlinirea a 60 de ani (5). 

(1) Dennis Deletant: România sub regimul comunist, editura Fundația Academia Civică, București 2012, p. 156.

(2) Adrian Cioroianu: Nu putem evada din istoria noastră, vol. 2, editura Curtea Veche Publishing, București 2016, p. 220.

(3) Dennis Deletant, op. citată, p. 137.

(4) Milovan Djilas: Conversații cu Stalin, editura Corint, București 2015, p. 102.

(5) Adrian Cioroianu, op. cit., p. 110. 

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.