Pînă cînd?

31 ianuarie 2018
Pînă cînd? jpeg

Mi-au căzut ochii recent pe volumul al treilea al stenogramelor şedinţelor guvernului Groza (Editura Istros, Brăila, 2017). Un moment cît se poate de (ne)fast acum, cînd e încă proaspătă citarea unor declaraţii ale miniştrilor din noul cabinet Dăncilă, deoarece imaginea unui guvern pro-comunist riscă să iasă şifonată în comparaţie cu cea a unui guvern postcomunist.

Un exemplu. Avem pe de o parte „pamblica” de la Educaţie, iar pe altă parte o discuţie în guvernul Groza în care Gheorghe Maurer citează dintr-o lucrare în franceză, Servitute et grandeur militaire. La care în completare, imediat, un alt ministru, Mihai Ralea de la Culte şi Arte, intervine pe fundal „...de Alfred de Vigny”, aşa, ca între cunoscători. Discuţia de fond era despre acordarea sau nu pentru militari a dreptului de a vota şi de a fi ales. În altă parte, se discuta în contradictoriu despre desfiinţarea Senatului. Preopinenţii au venit cu o cazuistică bogată, se ascultau unul pe altul, se ţineau de subiect, nu divagau, se ironizau dar şi ştiau să treacă repede peste moment pentru a reintra pe făgaşul principal de argumentaţie. Fără să vreau, compar cu hărmălaia din platourile de televiziune, cu declaraţiile (voit?) ciuntite pe care le fac miniştrii actuali, din care cu greu poţi înţelege ceva cu sens, cu frazele neterminate şi dezacordurile logice şi gramaticale din „declaraţiile oficiale”.

Poate că guvernul Groza nu e cel mai reprezentativ pentru un guvern comunist luat ca reper de nivel intelectual în comparaţie cu nivelul unui guvern PSD – ALDE. Era Ralea în guvern, am spus, dar mai erau şi Pătrăşcanu, şi Tătărescu, poate chiar şi Groza însuşi, toţi cu o educaţie care nu se rezuma la cea politică. Nu-i vorbă, erau şi printre ei destui care, ca şi în guvernul Dăncilă, habar nu aveau cine era Alfred de Vigny (un Teohari Georgescu, mă gîndesc, un Gheorghe Gheorghiu-Dej sau un Romulus Zăroni), dar marea diferenţă este că în guvernul Groza erau unii care chiar îl citiseră. În paranteză fie spus, volumul de Stenograme… e fascinant de citit şi ca reprezentaţie oratorică a celor doi miniştri fără portofoliu din partea partidelor „istorice”, Emil Haţieganu de la PNŢ Maniu şi Mihail Romniceanu, de la PNL Brătianu. În special ultimul e fascinant de urmărit cum făcea faţă cu eleganţă şi aparentă dezinvoltură la atacurile concentrate ale „colegilor de guvern”, cît de ordonat şi clar îşi făcea expunerile, cum urmărea să i se răspundă la întrebare în caz că partenerul de dialog se eschiva. Imaginea e din şedinţele de acuzare în care în jurul învinuitului se rotesc restul colegilor întărîtaţi. Sau dintr-o coridă cu un toreador, dar cu mai mulţi tauri. E drept că eleganţa nu a folosit la nimic, majoritatea pro-comunistă adopta ce voia, în pofida argumentelor ţărănisto-liberale.

Dar problema cu limbajul miniştrilor sau al parlamentarilor ascunde o problemă şi mai mare, şi anume pe cea a competenţei. Totul a început în urmă cu mai mulţi ani, cînd în regiile şi agenţiile guvernamentale au început să fie paraşutaţi nepoţii, finii şi amantele. Pe la mijlocul anilor ‘90 încă se mai păstra aparenţa competenţei sau a legăturii cît de cît cu domeniul la numirea unui reprezentant într-un CA, dar apoi toate partidele, unul cîte unu, au început să îndrăznească să nu mai ţină cont de aşteptările alegătorilor şi să îşi plaseze clientela în funcţii. De la regii şi CA-uri, molima incompetenţei s-a întins şi la parlament şi apoi şi la guvern. În paralel, la dimensiunea incompetenţei s-a adăugat şi cea a inculturii. La suprafaţă, numirea clientelară ignora competenţa, dar în adîncime făcea loc lipsei de educaţie. Şi în fine, colac peste pupăză, partidele – fără discriminare – au fost ajunse din urmă şi de propria politică de cadre, care, în cazul în care nu lipseşte cu desăvîrşire, nu încurajează deloc promovarea oamenilor educaţi şi cu bun-simţ. Guvernul Dăncilă, dar şi cele precedente, decontează toată această stare de lucruri acumulată în timp. Dar întrebarea care se pune este însă cît o vom mai putea duce aşa, sau mai exact pînă cînd? Pînă cînd apare vreo catastrofă vizibilă – pentru că spre unele încă imperceptibile poate că deja ne îndreptăm? Nu ştiu dacă atunci ne va mai arde de rîs de gramatica guvernanţilor.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Cătălin Radu

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.