Ştirea zilei în şah vine din Iran - de unde de altfel, în ultima vreme, au sosit mai multe ştiri, căci iranienii au avut şi alegeri generale şi au şi cei mai mulţi „coronovirusaţi”, după chinezi. La şah, au ajuns în atenţia generală după ce o iraniancă de 33 de ani a refuzat să se mai întoarcă în ţară. Shohreh Bayat este arbitru internaţional la şah şi recent a arbitrat la Shanghai meciul pentru titlul mondial dintre rusoaica Alexandra Goriacikina şi chinezoaica Ju Wenjun. Ea spune că în timpul meciului a aflat de comentariile negative din presa iraniană privitoare la faptul că nu a purtat hijab în China. Pedeapsa pentru o astfel de infracţiune este închisoarea şi, de frica ei, Shohreh afirmă acum că vrea să emigreze şi să se stabilească în Marea Britanie.

Cazul arbitrei din Iran a făcut înconjurul presei internaţionale. A dat un interviu la BBC, au scris despre ea Washington Post şi The Guardian. Controversa a luat amploare. Unii spun că Shohreh a exagerat, purtatul hijabului nu ar fi obligatoriu decît în ţară, în Iran. Dar e adevărat şi că regimul ayatolahilor este capabil de presiuni enorme asupra celor ce îl sfidează. Iar refuzul de a urma recomandarea oficială privind purtarea hijabului este un act de sfidare, aşa cum în comunism era tot o sfidare tacită cînd îţi lăsai barbă şi plete.

Pentru Shohreh, oricum ar fi, urmează o perioadă grea. Are familia în Iran şi nu e clar dacă autorităţile îl vor lăsa să plece din ţară şi pe soţul ei. Oricum, regimul a făcut ceva victime în lumea şahului. Ca pe vremuri în URSS, în Iran asistăm la un reviriment şahist, o pleiadă de jucători iranieni afirmîndu-se la nivel internaţional în ultimii ani. Jucătorilor li se impune însă politic să nu joace cu israelienii, ceea ce de la un anume nivel în sus le afectează cariera. Iată un motiv pentru care cel mai puternic şahist iranian, Alireza Firouzja, în vîrstă de doar 16 ani, a renunţat să mai joace pentru Iran şi a rămas în Occident. Problemele cu autorităţile din ţara sa se pare încă că mai degrabă l-au motivat. Firouzja a cîştigat săptămîna trecută (cu ceva şansă, e drept) puternicul open de la Praga, aflîndu-se acum pe locul 21 în lume în ierarhia Elo.

 

Diagrama săptămînii

Soluţia diagramei 196 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluţia diagramei 195 de data trecută: 1. b6 Rc6 2. d5+! Rxc5 3. b7 cu cîştig.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Shohreh Bayat/ twitter.com/BBCNewsnight