Două răspunsuri descalificante ale lui Marian Munteanu

1 ianuarie 2017
Două răspunsuri descalificante ale lui Marian Munteanu jpeg

Nu știu cum reușim, dar de cînd avem alegeri libere trăim parcă sub aceeași zodie a inadecvării electorale. La alegerile generale vorbim de caracteristicile particulare ale candidaților, iar la cele locale de principii generale. Observația se confirmă și acum, cu Marian Munteanu, probabil cel mai mediatizat candidat local din actuala campanie electorală. În dezbatere nu sînt problemele Bucureștiului, la a cărui primărie domnul Munteanu candidează din partea PNL, ci doctrina fostului lider al Pieței Universității, afinitățile lui ideologice.

Suspansul creat în jurul crezului politic al lui Marian Munteanu a apărut chiar din momentul neașteptatului anunț al candidaturii sale și a crescut în intensitate în zilele următoare. S-au scos pe Facebook tăieturi din declarații mai vechi ale lui Marian Munteanu, au apărut informații mai mult sau mai puțin verificabile despre unele acțiuni și spuse ale lui din anii ‘90. Toată lumea comenta și specula, numai Marian Munteanu tăcea. Pînă la interviul de duminică din Mediafax, unde domnul Munteanu a ajuns față în față cu întrebarea seacă: “A fost sau nu Corneliu Zelea Codreanu un criminal?”

Aici, candidatul istoricului partid liberal a dat în bîlbîială, deși fusese rugat să răspundă clar, cu da sau nu. Prima reacție a fost să invoce o instituție la modă și de încredere azi, “justiția română”, care atunci l-a achitat pe fostul lider legionar. Iar la a doua încercare, a invocat istoricii, pe care i-ar aștepta demult să clarifice lucrurile.

Problema pentru domnul Munteanu este că lucrurile chiar sînt clare demult. Corneliu Zelea Codreanu a fost un criminal, care și-a săvîrșit fapta în plină ședință a tribunalului. Achitarea lui nu a însemnat că nu au fost găsite dovezi că a ucis, ci că a ucis aparent în legitimă apărare. Iar istoricii au scris despre asta. Unul dintre ei, profesorul Zigu Ornea, poate cel mai în temă critic al ideologiilor secolului 20, a scris pe larg despre crimele lui Corneliu Zelea Codreanu în cunoscuta sa carte “Anii treizeci. Extrema dreaptă românească“. În fragmentul compact pe care îl redau mai jos, povestea ajunge în toamna anului 1924, cînd, în contextul manifestărilor anti-semite studențești, Corneliu Zelea Codreanu ia inițiativa construirii unei tabere de muncă la Ungheni, în apropierea Iașilor.  

„O echipă de 40 de polițiști, în frunte cu prefectul de poliție C.G. Manciu (mai vechi adversar, ca om al ordinii, al cuziștilor), se deplasează la Ungheni pentru a desființa tabăra de muncă. Întîmpinînd rezistență, Manciu a operat arestări. Codreanu evocă bătăi și umilințe la poliție. Arestații au fost, apoi, eliberați la protestele fruntașilor L.A.N.C., Cuza, Șumuleanu, Bogdan. Codreanu i-a promis lui Manciu că se va răzbuna. Unii dintre foștii arestați îl dau în judecată pe prefect și pe cîțiva subalterni. Se înregistrează, pe stradă, încăierări între studenți și poliție. Procesul are loc la 25 octombrie 1924, Codreanu compărînd în instanță ca avocat. (Absolvise facultatea în 1922 dar Rectoratul Universității a refuzat să-i elibereze o diplomă, considerîndu-l exmatriculat. Codreanu funcționa ca avocat avînd numai o adeverință de absolvire a Facultății eliberată de decanul A.C. Cuza.) Manciu, a declarat apoi Codreanu, s-ar fi repezit asupra studenților aflați în sala de judecată. Atunci Codreanu a scos pistolul, ucigîndu-i pe Manciu și pe alți doi polițiști. Asupra conștiinței viitorilor doi conducători ai legionarismului apasă păcatul omuciderii (Moța asupra lui Vernichescu, chiar dacă asasinatul a eșuat, și Codreanu asupra celor trei polițiști ieșeni). Pentru conducătorii unei organizații politice ce ținea la mare cinste religia creștină ortodoxă, care prevede și interdicția omuciderii, e un păcat greu și o situație aproape ireconciliabilă. După asasinat, Codreanu a fost arestat și, imediat după aceea, și grupul de camarazi cu care fusese încarcerat la Văcărești. Poliția avea informații că asasinarea lui Manciu, departe de a fi fost un act de legitimă apărare cum a fost judecat, era premeditată cu multă vreme înainte. Presa de extremă dreapta, cuziștii întrețineau în jurul procesului o atmosferă încordată. Studențimea cuzistă se agită și ea. Procesul a fost mutat de la Iași la Focșani și apoi la Turnu-Severin. Peste tot, sute de studenți cuziști ocupau sala de judecată ca și tribunalul întreg, exercitîndu-se presiuni extraordinare asupra completului, juraților și a autorităților. Desigur că instanța l-a achitat, în mai 1925, pe Codreanu, considerat fiind în legitimă apărare. Toleranța încuraja răzvrătirea. Așa s-a constituit convingerea legionarilor că-și pot face singuri dreptate, deasupra și împotriva autoritățilorși a justiției.” (Z. Ornea: Anii treizeci. Extrema dreaptă românească, Editura Fundației Culturale Române, 1995, pp. 288-289).

Dincolo de considerațiile profesorului Ornea, cu care domnul Munteanu poate fi sau nu de acord, este atestabil că însuși Corneliu Zelea Codreanu și-a recunoscut crimele. În așa context, lui Marian Munteanu îi rămîn doar două opțiuni: ori habar n-are de istoria unei ideologii față de care își manifestă interesul și/sau simpatia, ori știe despre ce a fost vorba și implicit aprobă, din moment ce nu îi admite public și deschis latura criminală.

Am spus însă că la locale contează mai puțin doctrina și mai mult proiectul cu care vine un candidat la primărie. Și dacă din punct de vedere ideologic candidatura lui Marian Munteanu nu e ofertantă, poate că ideile sale pentru a locui mai bine în București sînt valoroase. Dar în interviul citat, Marian Munteanu trîntește din nou cu bîta-n baltă.

„Haideţi să vorbim şi de lucruri specifice. Una dintre problemele mari ale Bucureştiului este traficul. Aveţi vreun plan în privinţa traficului?

M.M.: În ceea ce priveşte soluţiile concrete, sigur că o să vin foarte curînd…să ştiţi că  am să preiau foarte mult din planurile deja gîndite, pentru că s-a muncit în Partidul Naţional Liberal şi eu nu am de gînd, niciodată în viaţa mea nu am de gînd să resping ceva pe care l-a făcut altul şi dimpotrivă îi voi recunoaşte meritele. Nu înseamnă că dacă l-a gîndit, să spunem, domnul Orban sau domnul Buşoi, doi oameni absolut remarcabili, care s-au străduit în chestia asta şi ideile lor sînt bune şi multe sînt foarte bune, eu nu o să le susţin, o să le susţin cu toată deschiderea şi, ca să spun aşa, eu sper ca ei să fie primii invitaţi, în momentul în care acele lucruri se realizează, să se bucure.”

Este remarcabil cum candidatul la primăria celui mai mare oraș din România, propus de unul dintre cele două partide majore din țară, recunoaște senin că nu are soluții concrete pentru traficul din capitală și că atunci cînd le va prezenta, ele vor fi o compilație a planurilor candidaților efemeri de dinaintea lui. Aș admira o astfel de onestitate dacă nu aș ști cît risc înseamnă o așa ignoranță pentru locuitorii Bucureștiului. Dar dincolo de acest aspect, există o veste proastă pentru domnul Munteanu. Nu am găsit prea multe compatibilități între planul domnului Bușoi privind traficul (mai detaliat și mai articulat, pentru că a candidat mai mult) și cel al domnului Orban. Ceea ce poate însemna și că la nivel de partid poate nu s-a muncit așa unitar cum lasă să se înțeleagă domnul Munteanu.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Mediafax

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.