Diamantul Carlsen

31 decembrie 2019
Diamantul Carlsen jpeg

Voi ce înțelegeți din faptul că Magnus Carlsen e din nou triplu campion mondial la șah clasic, șah rapid și blitz? Că și dacă gîndește mult, și dacă gîndește repede, el oricum gîndește bine și cîștigă? E ca și cum, oricum l-ai lua, Carlsen se resetează și joacă la nivelul său optim.

Eu am o explicație. Nu spun că-i singura. Dacă te uiți atent, și ceilalți șahiști buni la șah clasic au performanțe superioare și la blitz. Nakamura, Aronian, Karjakin sînt doar cîteva exemple. Și așa a fost mereu. Capablanca cîștiga la blitz în serie, Tal a fost un jucător foarte rapid, la fel și Fischer, Karpov, Kasparov sau Anand, la vremea lor. Ce înseamnă acest lucru? Că oricît ai ciopîrți gîndirea șahistă a unui jucător, nu poți tăia din calitatea ei intrinsecă. Carlsen e Carlsen și în cinci minute de șah, și în două ore. Undeva înlăuntrul lui e un jucător care înțelege șahul în felul său unic, dintr-o mutare, total și irevocabil. E ca diamantul. Dacă are o culoare și o claritate, nu mai contează karatajul. (Mă rog, contează, dar nu și în contextul de față). În șah, acest nivel de înțelegere cristalizat se reflectă asupra jocului, indiferent de condițiile în care are loc partida.

Partea prozaică acum. Carlsen a venit hotărît la Moscova, unde s-au jucat campionatele mondiale de șah rapid și blitz. După ce a cîștigat detașat open-ul de șah rapid și urma să înceapă cel de blitz, chiar a spus că „pe jumătate, și-a făcut treaba”. Și a cîștigat apoi și titlul la blitz, ceva mai greu decît la rapid, după un meci de departajare cu Nakamura. Carlsen e, de fapt, la o doua „triplă”, el deținînd simultan cele trei coroane și în 2014. Pe scurt, norvegianul a dominat autoritar cele două competiții și privește acum de sus, de pe acest dîmb simbolic - autoritar sau placid, cum vrea, căci își permite - toată gașca de rivali dintre care unul va sui la toamnă la el, să îl provoace la lupta pentru titlul de campion mondial la șah clasic, cel mai important dintre toate.

Recunosc că am privit cu ceva mai multă detașare cele cinci zile cumulate de concurs, din moment ce Anand nu a jucat anul acesta. Dar, la un moment dat, totuși am tresărit. În paralel cu concursurile lui Carlsen, s-au jucat la Moscova și campionatele mondiale de șah feminin rapid și blitz. Repet, nu prea înțeleg de ce sînt organizate separat, din moment ce fetele pot fi uneori la fel de bune ca băieții și în plus - aici devin ușor off topic - lucrurile cu împărțirea pe sexe s-au mai complicat în ultima vreme. Dar lăsînd la o parte conservatorismul federației internaționale de șah, ce vreau să spun e că în runda a noua m-am uitat pe clasamentul provizoriu la șahul rapid feminin. Nu mică mi-a fost mirarea cînd am văzut că pe primul loc e reprezentanta României, Irina Bulmaga. Încîntat, m-am apucat să strîng elemente pentru o știre - în caz că, Doamne, ajută! - ne căpătăm și noi în sfîrșit cu un campion mondial, primul după cel cucerit de Gheorghiu, la juniori, acum aproape 60 de ani. Începusem așa:

Reprezentanta României Irina Bulmaga a devenit campioană mondială la șah rapid după ce a cîștigat campionatul organizat zilele acestea la Moscova.

Irina Bulmaga (26 de ani) s-a născut în Republica Moldova, dar din 2009 ea reprezintă România. A fost campioană a Republicii Moldova în două rînduri, iar în 2010 a fost campioana României la șah rapid.

Pe cea mai recentă listă Elo din decembrie 2019, Irina Bulmaga este cea mai bine plasată româncă, cu un rating de 2434 de puncte, locul 35 mondial. Ea e urmată în clasamentul româncelor de Corina Peptan, cu 2392 de puncte Elo. 

Irina Bulmaga a declarat că își dorește să devină mare maestru la șah și să audă imnul României la marile competiții șahiste mondiale la care participă.

Irina Bulmaga a spus că datorează foarte mult șahiștilor din Republica Moldova, unde s-a format ca jucătoare, dar că mutarea ulterioară în România nu a fost dificilă pentru ea.

„Familia mea este o familie de români. Aceasta o ştiu de la părinţii mei, iar ei de la bunicii şi străbunicii mei. Surorile străbunicului meu, fiind învăţătoare, s-au refugiat în 1944 împreună cu familiile lor în România. Străbunicul meu s-a dus să-şi ia fiul de la liceu din alt oraş, dar cînd au ajuns acasă, linia frontului era închisă. Aşa se face că o parte din familie s-a stabilit în România, iar noi am rămas în Republica Moldova. (…) Aşa că pentru mine a juca pentru România sau pentru Republica Moldova nu e nimic altceva decît a juca pentru ţara mea şi nu consider aceasta ca fiind o schimbare prea mare în viaţă”, a declarat Irina Bulmaga într-un interviu pe site-ul Federației Române de Șah.

Din nefericire, textul de mai sus a rămas doar o ciornă, pe care am reprodus-o numai de dragul de a auzi cum ar fi sunat știrea. În runda următoare, Irina Bulmaga a pierdut la Olga Girya, o șahistă puternică din Ucraina. Pînă atunci, ea nu cedase nicio partidă, ba chiar cîștigase la Humpy Koneru (India), cea care a luat pînă la urmă titlul, și remizase cu Lei și Tan, cele două chinezoaice periculoase din concurs. În loc să lupte însă în continuare, Irina Bulmaga a făcut apoi o remiză scurtă cu turcoaica Ecaterina Atalik și apoi, în ultima rundă, a și pierdut la Natalia Pogonina (Rusia). A terminat pe locurile 9 - 17.

diagram188 png png

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 188 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 187 de data trecută: 1. Cg5! Nd7 (1… Rxg5 2. h4+ Rh6 3. g4! Nd8 4. f4! Dxh4+ 5. Rd2 exf4 6. Dxf4+ g5 7. Txh4#; 1… Dxg5 2. h4 De7 3. g4!; 1… Dxf7 2. Cxf7+ Rh5 3. Ne2+ Rh4 4. h3 e4 5. g3#) 2. Dxe7 Cxe7 3. Cf7+ Rh5 4. Ne2+ Rh4 5. g3+ Rh3 6. Cg5+ Rg2 7. Nf3# 

Reamintesc, ideea acestor diagrame este să încercați să le rezolvați singuri și să publicați soluția ca și comentariu la acest articol. După cum binevenite sînt și comentariile la articolul propriu-zis. De pildă, dacă aveți o explicație - alta decît cea expusă de mine - la succesul lui Carlsen în cele trei specii de șah.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Pentru ultima oară în acest an bogat în succese pentru el, Carlsen mută și cîștigă! Victorie pentru norvegian și în meciul de blitz de departajare, Moscova, decembrie 2019. Sursa: Maria Emelianova/ Chess.com

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
Republica Moldova, urmǎtoarea țintǎ a Rusiei. Cine sunt trimișii lui Putin ANALIZǍ
Federaţia Rusă devine tot mai prezentǎ în Republica Moldova, în contextul în care Ilan Şor, omul Kremlinului, a anunţat înființarea platformei Victoria, menitǎ sǎ adune opoziția pro-rusǎ

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.