Conferința revistelor culturale europene

10 octombrie 2014
Refugiați? Să fie la ei, acolo    jpeg

Conversano e un mic oraş fermecător din sudul Italiei. Acolo s-au întîlnit, la început de octombrie, reprezentanţii celor peste 80 de reviste culturale din reţeaua Eurozine. În presa culturală europeană, nu prea sînt motive de bucurie.

Eurozine a fost, la început, o idee simplă şi excepţională: un grup de intelectuali din cîteva ţări europene şi-au pus întrebarea dacă este posibilă crearea unui “spaţiu public european” prin intermediul presei culturale, al schimbului de articole, al întîlnirilor periodice pentru a dezbate probleme comune ale Europei. Iniţial, au fost cîteva reviste. Acum sînt peste 80 (printre care şi Dilema veche), iar conferinţele anuale au căpătat tradiţie şi consistenţă. Mecanismul imaginat la începutul anilor ’90 funcţionează (ajutat din plin evoluţia Internetului), spaţiul public european a prins contur. Anul acesta, tema conferinţei a fost  "Law and Border – House Search in Fortress Europe", deloc întîmplător: foarte aproape de Conversano, la Lampedusa, s-a comemorat un an de la tragedia în care au pierit sute de imigranţi care veneau spre Europa în căutarea unei vieţi normale.

E o problemă care în România nu se discută aproape deloc, deşi ne priveşte direct (şi, cu timpul, va deveni tot mai importantă pentru noi, pe măsură ce fluxurile migratorii nevor intersecta viaţa de toate zilele). Au avut loc dezbateri, conferinţe, expoziţii şi proiecţii de filme pe tema migraţiei, la care au participat, pe lîngă editorii revistelor culturale, universitari, scriitori, jurnalişti. Între ei, Fabrizio Gatti – un jurnalist italian care timp de cîţiva ani a parcurs, sub acoperire, toate traseele pe care au loc migraţiile şi traficul de persoane (asta da acoperire! nu ca la noi...). Sau Slavenka Drakulic (jurnalistă şi scriitoare alungată, practic, din Croaţia în vremea regimului lui Franjo Tudjman).

Migraţia este una dintre problemele care nu pot fi discutate şi rezolvate decît la nivel european, deşi competenţele în materie sînt ale statelor naţionale, nu ale Uniunii sau ale Comisiei Europene. Una dintre ideile care s-a desprins din discuţii a fost, de altfel, că realitatea a luat-o înaintea politicilor create în cabinete ministeriale şi şedinţe: imigranţii vin în Europa, nu într-o ţară anume, pentru ei sistemul de referinţă e modul de viaţă european, cu valorile sale, cu libertatea şi prosperitatea pe care le poate asigura. Iar mica insulă Lampedusa, din sudul Italiei, a devenit un fel de simbol al temei în ansamblu: fiind teritoriul european cel mai apropiat de Africa, aici sosesc una după alta ambarcaţiuni pline de imigranţi, pe care autorităţile italiene nu le pot gestiona singure. Iar migranţii vor să pună piciorul pe pămînt european şi să obţină un statut legal de refugiaţi pentru a pleca apoi oriunde în Europa.

De cînd particip la conferinţele anuale Eurozine, cea de la Conversano mi s-a părut cea mai interesantă: prin temă, prin calitatea dezbaterilor şi, nu în ultimul rînd, prin felul în care participanţii consideră necesar să se implice în cosolidarea spaţiului public european. Doar că problemele generate de criza economică ating serios şi presa culturală europeană – chiar şi din acele ţări spre care noi ne uităm cu invidie. Reviste din Germania, Marea Britanie, Suedia, Italia au probleme serioase şi fac eforturi considerabile pentru a supravieţui. Chiar reţeaua Eurozine – care are sediul la Viena – reuşeşte tot mai greu să obţină finanţarea necesară funcţionării. Aşa încît, dincolo de conţinutul de foarte bună calitate al conferinţei, conferinţa mi-a lăsat şi o anume melancolie: o idee excepţională (crearea unei reţele a presei culturale europene) riscă nu poată merge mai departe, tocmai într-un moment cînd a devenit foarte solidă şi consistentă. Jean Monnet avea dreptate cînd spunea că, dacă ar lua-o de la început cu ideea unei uniuni a statelor europene, ar începe cu cultura. Ajunşi, după decenii de integrare, într-un moment critic, cultura este singura care poate duce mai departe proiectul european.

Articol apărut pe 

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cel mai crud torționar, Nicolae Moromete: „Porc mincinos. În Republica noastră populară, pentru «nimic» nu se capătă mai mult de zece ani!“
Pe unde a trecut, torționarul Nicolae Moromete a semănat teroare, fie că a fost la Aiud, Jilava sau Vacăreşti. Neavând niciun fel de studii, el a fost subiectul unor situații de-a dreptul hilare.
image
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
În ultimii ani, în marile orașe ale României au fost amenajate foarte multe locații dedicate practicării sportului în aer liber. De cele mai multe ori este vorba despre terenuri de fotbal.
image
Admis cu 10 la Automatică. Ionuț Mihăilescu din Caracal a fost singurul decar din 3.500 candidați. A lucrat cot la cot cu bunica exerciții și probleme
Un elev de clasa a XII-a din județul Olt este deja admis la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii București, cu media 10. Bunica sa a jucat un rol determinant.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.