Alegerile din 1946 la Radiodifuziunea Română: Jurnalul bulgar (II)

8 iulie 2019
Alegerile din 1946 la Radiodifuziunea Română: Jurnalul bulgar (II) jpeg

Într-un articol precedent din Dilema veche, am arătat că politica editorială a Radiodifuziunii în timpul campaniei electorale din 1946 este greu de reconstituit din documentele de arhivă ale Radio-Jurnalelor. Motivul e simplu: textele radiojurnalelor nu s-au păstrat, cu o singură excepție. În dosarele de emisiuni există mai multe texte (în limba română) ale Jurnalului în limba bulgară, difuzat zilnic, de luni pînă duminică, de la ora 9.00 la 9.05. Este cea mai veche piesă de arhivă cît de cît completă, în limba română, din ceea ce radioul, începînd cu anii ‘30, transmitea ca emisiune de news and current affairs, cum i s-ar spune astăzi. În cele ce urmează, voi descrie pe scurt textele Jurnalului în limba bulgară.

Jurnalul se deschide sau include de obicei o știre politică sau mai multe din Bulgaria sau care implică Bulgaria, dar apoi difuzează, de la caz la caz, o scurtă revistă a presei din România și relatează principalele evenimente politice din România. În acea perioadă, exista un raport de emisie zilnic, pe care îl semnau directorii radioului, iar un monitor descria, tot zilnic, cum a decurs emisia, inclusiv dacă un crainic se bîlbîia pe post sau nu respecta litera textului pe care trebuia să îl citească. În aceste condiții, este evident că Jurnalul bulgar are aprobarea editorială a conducerii radioului, la fel ca și celelalte jurnale în limba rusă sau maghiară, astfel că scripturile care au supraviețuit pot contribui semnificativ la conturarea atitudinii editoriale față de unele evenimente majore din timpul campaniei. Este posibil ca ştirile şi unele fragmente de revista presei să fi fost preluate din cele trei radiojurnale zilnice în limba română, de la orele 7.00, 14.00 sau 22.00.

Prima ediţie a Jurnalului în limba bulgară este menţionată într-un program de radio vineri, 22 februarie 1946. Cele mai vechi texte-martor în limba română păstrate în arhiva Jurnalului sînt din iunie, cînd campania electorală era în plină desfăşurare. Suficient însă pentru a surprinde unul dintre momentele culminante ale campaniei, şi anume dezbaterile şi adoptarea legii electorale. Sînt, desigur, şi alte momente ale anului politic 1946 încărcate de semnificaţie electorală (procesele de la Tribunalele Poporului, „demascările organizaţiilor teroriste”, violenţele de la Cluj-Napoca, violenţele şi intimidările din diferite localităţi ale ţării etc.), dar toate par să culmineze cu adoptarea legii electorale, cînd şi crainicii Jurnalului încep să adopte discursul partizan prezent deja în emisiuni precum Momentul Justiţiei Poporului. 

Perioada acoperită de Jurnalul în limba bulgară este vara anului 1946, cînd toţi actorii politici se aşteptau ca alegerile să aibă loc în septembrie. Este partea cea mai fierbinte a campaniei. Pe unul dintre documente, un responsabil al radioului scrie să i se transmită unui anume domn Gheorghi Pauncev rugămintea să nu mai depăşească cele cinci minute ale emisiunii. În „Rapoartele de emisie” păstrate în arhivă este semnalată deseori depăşirea timpului alocat Jurnalului în limba bulgară, aceasta probabil şi pentru că, pînă la ora 13.00, cînd începea calupul de prînz, programul de emisie se suspenda, și deci după Jurnal… nu mai urma nici o emisiune. Un alt document conţine anunţarea unei conferinţe despre Gheorghi Dimitrov a aceluiaşi domn Pauncev, conferinţă difuzată la Ora Bulgariei. Autorul e prezentat ca fiind ataşatul de presă al legaţiei Bulgariei la Bucureşti, şi este posibil ca el să fie, ca și colaboratori extern, unul dintre redactorii Jurnalului în limba bulgară.

Cîteva considerații și exemple privind evoluţia atitudinii “urnalului... faţă de campania electorală: știrile despre PCR şi aliaţii săi sînt net dominante, în vreme ce ştirile despre opoziţie sînt majoritar negative. Gheorghiu-Dej este de departe cel mai des citat personaj politic comunist la Radio România, ceea ce e semnificativ pentru influenţa concretă pe care o avea în partid, în pofida aprecierilor că Ana Pauker şi cercul din jurul ei ar fi condus formaţiunea din umbră. În Jurnalul din 9 iulie, discursul lui Gheorghiu-Dej ocupă jumătate din spaţiul de emisie. În ansamblu, pe perioada verii (lunile iunie, iulie, august), distribuţia ştirilor pe categorii - pozitive, neutre şi negative - arată ca în tabelul de mai jos. I-am ales pe cei trei mari actori implicaţi în alegeri, coaliţia de guvernămînt, opoziţia şi regele, la coaliţie incluzînd şi guvernul. Sînt incluse în contabilitate şi citările din ziarele de partid, Scînteia, Dreptatea, Liberalul, Drapelul. La ştirile negative (contabilizate mai ales la opoziţie) sînt în general cele despre demisii, suspiciuni de asociere cu „teroriştii”, „tentative de împiedicare” a apariţiei legii electorale; ştirile neutre descriu declaraţii, dau citate, enumeră articole de lege, prezintă argumentele părţilor (intervenţiile lui Pătrăşcanu de exemplu); cele pozitive sînt despre deciziile prezentate ca fiind corecte, logice, despre discursuri de impact (cum ar fi cele ale lui G. Gheorghiu-Dej), întruniri electorale de succes, cu zeci de mii de participanţi (vezi cele cu Pauker, V. Luca, T. Georgescu, Bodnăraş). 

Ştiri pozitive

Ştiri neutre

Ştiri negative

Blocul guvernamental

(inclusiv guvernul)

13

18

0

Opoziţia

0

8

21

Regele Mihai

4

2

0

Sursa: ASSRR, dosare 11-16/1946.

Cele două blocuri implicate în campanie au aparent parte de un număr egal de ştiri (31 puterea, 29 opoziţia). Dar se poate observa că unul dintre eforturile editoriale cele mai mari făcute în această perioadă este cel de a descrie opoziţia în termeni negativi; este un efort de aproape două ori mai mare decît cel de a descrie puterea în termeni pozitivi. O caracteristică a ştirilor pozitive, care nu reiese însă din tabel, este că sînt în general mai lungi decît restul ştirilor, ocupînd un spaţiu de emisie mai mare. Singurii citaţi cu declaraţii „textuale” sînt liderii PCR Gheorghe Gheorghiu-Dej, Teohari Georgescu, Emil Bodnăraş. Nu este citat cu ghilimele aproape niciun membru al opoziţiei; excepţia ar fi în cazul lui Mihalache cerînd înrolarea pe front. E remarcat şi „presa bună” a regelui Mihai la radio, şi în general în presa guvernamentală, după cum atestă de exemplu articolele din Scînteia.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Crainica Nadia Ștefănescu la pupitrul știrilor Radiodifuziunii Române, circa 1935. Sursa: Arhiva Scrisă a SRR (ASSRR).

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Dorin Recean FOTO Facebook jpg
Dorin Recean îndeamnă moldovenii cu cetățenie română să voteze la alegeri: România este un partener foarte important
Prim-ministrul Dorin Recean îndeamnă moldovenii cu cetățenie română să voteze la alegerile prezidențiale din România, subliniind că „România este un partener foarte important pentru Republica Moldova”, care a ajutat-o întotdeauna.
Gabriel Cotabiţă fb jpg
Mihai Trăistariu povestește ce nu știa publicul despre sănătatea lui Gabriel Cotabiță: „În primăvară a venit salvarea și l-a luat”
Mihai Trăistariu spune însă că au existat semne că are probleme mai grave decât lăsa să se înțeleagă.
zodii care vor avea o iarna fericita jpg
Trei zodii care intră în decembrie cu dreptul. Prima lună de iarnă se anunță una de vis pentru acești nativi
Prima lună de iarnă se apropie cu pași repezi, iar unele zodii vor păși în luna decembrie cu dreptul. Astrele se vor alinia perfect în perioada următoare pentru acești nativi. În timp ce unii au noroc pe plan financiar, alții se îndrăgostesc, şi ceilalți vor fi promovați la locul de muncă. Potrivit
dnipro mp4 thumbnail png
De ce ar fi lansat Putin o rachetă goală la Dnipro. „Oreșnik” nu a provocat explozii sau distrugeri la sol
Racheta rusească Oreșnik, care a atacat Dnipro, a fost lansată probabil fără focos. Scopul liderului de la Kremlin ar fi intimidarea Ucrainei și Occidentului, susține publicația BILD.
vot diaspora FOTO MAE jpg
Peste 127.000 de români din diaspora au votat la alegerile prezidențiale 2024. Situația la ora 16.00
Peste 123.000 de români din diaspora s-au prezentat până acum la urne, în a doua zi a primului tur al alegerilor prezidenţiale 2024, potrivit situației centralizate după ora 16.00. Cu tot cu opțiunile exprimate prin corespondență, numărul votanților a trecut de 127.000.
banner morți 23 noiembrie png
3 florin piersic 1 jpg jpeg
„Te voi iubi mereu, Omule!”. Florin Piersic, mesaj tulburător la aflarea morții lui Gabriel Cotabiță: N-ai fost „doar un simplu trecător”
Maestrul Florin Piersic a transmis un mesaj public, la scurt timp după aflarea veștii morții artistului Gabriel Cotabiță. „Vei continuă să trăiești in inima mea. Te voi iubi mereu, Omule!”, a spus actorul.
pitic  jpg
Un pitic de grădină făcut din ecstasy i-a lăsat interziși pe polițiști. „Din când în când dăm peste ceva special”
Recent polițiștii antidrog din Olanda au făcut o descoperire care i-a uimit chiar și pe ei. În timpul unor perchziții, le-a atars atenția un anumit obiect: un pitic de grădină. S-au întrebat
gabriel cotabita mihai traistariu jpg