Antreprenorii sociali

23 iunie 2014
Antreprenorii sociali jpeg

„Ce este societatea civilă?”; „Avem societate civilă?”; „Ce fac ONG-urile din România?” – sînt doar cîteva întrebări la care rubrica de faţă, o rubrică realizată în parteneriat cu Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, va căuta, săptămînal să dea răspunsuri.

Economia socială este un domeniu ce pare nou în România. Încă în curs de definire, cu neclarităţi şi necunoscute pe alocuri chiar şi pentru cei care lucrează în acest domeniu. Ce este antreprenoriatul social, deci? Şi mai mult decît atît, există el în România?

Fundaţia Alături de Voi (ADV) este una dintre primele organizaţii din România care a înfiinţat unităţi protejate, autorizate mai apoi şi în care sînt angajate 36 de persoane cu dizabilităţi. Experienţa în antreprenoriatul social insa a fost uneori dificilă.

Una dintre cele mai importante probleme întîmpinate este faptul că, fiind un domeniu nou, lucrurile sînt neclare. Acum patru ani, cînd au organizat primul Tîrg Naţional al Unităţilor Protejate, a fost dificil să le explice oamenilor ce înseamnă, de fapt, economie socială. Se mai întîmplă şi astăzi să se lovească de lipsa de cunoaştere a celor din jur, spune Mihaela Munteanu, director dezvoltare şi comunicare la ADV. În situaţie de criză economică, multe dintre entităţile de economie au fost constante sau s-au dezvoltat, este de părere Mihaela Munteanu. “Datorită devotamentului unor oameni şi a capacităţii lor de a răspunde unor provocări într-un mediu economic turbulent, s-au putut crea şi menţine locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi”. Căci pentru un antreprenor social care înfiinţează un atelier protejat, “profitul este în primul rînd social”.

“Dacă reuşeşti să transformi o persoană vulnerabilă dependentă de servicii sociale, într-o persoană care produce la rîndul ei, comunitatea trăieşte mai bine."

Încă la început pare să fie şi cadrul legislativ. În acest moment acesta nu este suficient de adaptat la nevoile entităţilor de economie socială. Una dintre sincope este dată de controlul activităţii acestora, în special al unităţilor protejate autorizate care sînt întreprinderi de inserţie (prin care sînt create locuri de muncă pentru persoane din grupuri vulnerabile). “Unitatea protejată este o structură lucrativă în care minim 30% din numărul de angajaţi sînt persoane cu dizabilităţi. Nu se menţionează din păcate şi timpul minim de lucru, şi astfel, se întîmplă ca angajatorii să angajeze doar una sau două persoane cu dizabilităţi pentru cîteva ore, pentru a îndeplini procentul în vedera autorizării. E bine ca prin unitatea protejată să se stimuleze în mod real incluziunea persoanei cu dizabilităţi. Persoana cu dizabilităţi să nu fie valorificată în scopuri comerciale.” spune Mihaela Munteanu.

Se crează astfel un soi de concurenţă neloială. Între angajatorii care vor să creeze locuri de muncă pentru persoanele aflate în situaţii de vulnerabilitate sau să intervină într-un domeniu social şi angajatorii ce urmăresc doar beneficiile pe care unităţile protejate autorizate le primesc de la stat.

Domeniul economiei sociale nu se limitează la unităţile protejate şi angajarea persoanelor aflate în situaţie de vulnerabilitate. El include orice entitate ce îşi propune să reinvestească profitul încasat pentru rezolvarea unei probleme sociale. Cooperative de credit, casele de ajutor reciproc ale pensionarilor sau salariaţilor, societăţi comerciale înfiinţate de asociaţii sau fundaţii, forma de organizare diferă. Obiectivul însă este acelaşi.

Întrucît, “în economia socială, obiectivul social este prioritar. Vorbim în primul rînd de impact social şi apoi de cîştig economic.”, cum spune Mihaela Munteanu.

Atlasul Economiei Sociale 2014, lansat de curînd de Institutul de Economie Socială din cadrul Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, vorbeşte despre acest domeniu. Potrivit acestuia, în anul 2012, aproximativ 115.000 de persoane au fost angajate în entităţi de economie socială. Angajatorii sociali au plătit aproximativ 338 de milioane de lei către bugetul de stat. "A doua ediție a Atlasului Economiei Sociale, coordonat de Cristina Barna, ne ajută cu o informație sistematizată să întelegem evoluția și performanțele organizațiilor de economie socială în general și a întreprinderilor sociale în particular. Datele statistice publicate publicate în Atlas arată faptul că există un trend pozitiv atît în ceea ce privește numărul de organizaţii active, cît și forța economică a acestui sector, exprimată prin valoarea activelor imobilizate, veniturilor şi numărului de angajaţi.” spune Mihaela Lambru, sociolog şi conferenţiar doctor la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială.

Rezultatele cercetărilor pot fi folosite pentru formularea unor legi coerente în domeniu. În urma cercetărilor realizate, specialiştii din cadrul Institutului de Economie Socială au propus o serie de modificări legislative. Pentru cei interesaţi, Atlasul şi modificările legislative propuse se găsesc aici.

Deşi domeniul nu e atît de nou pe cît pare, părerile sînt diferite, iar politicile publice în formare. Intenţiile contează însă. Şi faptul că există oameni care dincolo de profit, privesc în primul rînd schimbarea socială pe care afacerea lor o aduce.

Pentru activitatea desfăşurată în sprijinirea organizaţiilor neguvernamentale şi dezvoltarea domeniului economiei sociale, Fundaţia “Alături de Voi” România a primit premiul Dan Manoleli pentru Dezvoltarea Societăţii Civile în cadrul Galei Societăţii Civile 2014. Altlasul Economiei Sociale 2014 face parte din proiectul „Pentru ca economia socială din România să devină vizibilă!”, derulat de Institutul de Economie Socială din cadrul Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vîrstnice şi Centrul Naţional de Pregatire în Satistică.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.