Ani şi Gigi

2 noiembrie 2012
Guverne sub acoperire jpeg

Apărut în Dilema veche, nr. 301, 19 noiembrie 2009

„Asta da, marfă. Iete-te la jenţi, numai astea fac cît garsoniera mea“ – zice semiadmirativ, semidispreţuitor Xavier. „Cam de prost gust românul ăsta“, continuă tot el. „Ehee, hai că vă spun eu ce-i cu el“, se bagă Peter în vorbă. Prietena lui este româncă, lucrează în Bruxelles, la un birou de presă. Ştie totul despre Gigi. Cu atît mai mult cu cît ea e şi stelistă, dar „de pe partea bună“, a lui Hagi, Popescu şi Balint, care îl privesc de sus pe Gigi. Amîndoi cad de acord că e de prost gust să te duci de la Bruxelles la Strasbourg cu Maybach-ul sau cu Audi Q-nu-ştiu-cît cu care a venit alt român. Toţi ceilalţi europarlamentari, cei obişnuiţi, merg cu maşinile Parlamentului, cele din parcul auto, pe care Xavier şi Peter le ştiu foarte bine. Ei acolo lucrează, sînt şoferi. 

Dialogul respectiv a existat în realitate. Nu numai ei doi au comentat atitudinea ostentativă, de prost gust, a unor europarlamentari, între care doi români au făcut o figură remarcabilă. Expunerea limuzinelor ultra-scumpe în Place du Luxembourg a fost comentată aprig şi de mulţi trecători. Ceea ce ei au bombănit nu era bogăţia în sine, ci afişarea sa excesivă. Este socotită de prost gust, dovadă a lipsei de educaţie, probă a unui soi de primitivism social. Este ca şi cum te-ai scobi în nas în public. 

În sine, averea unui politician nu este un păcat. Nici vorbă. Personal, aş prefera să am, pentru România, reprezentanţi aleşi care să fie cît mai bogaţi. Nu sînt de acord ca deputaţii şi senatorii să aibă salarii mici. Aş dori să primească chenzine cît de mari este bugetar-posibil. Argumentul meu principal nu are legătură cu izbăvirea alesului de ispita corupţiei. Un om foarte bine plătit nu este neapărat un tip incoruptibil. Pe alte meleaguri, mult „mai occidentale“ şi mult „mai civilizate“ şi mult „mai bogate“ şi cu mult mai multă „tradiţie democratică“ (ah, cît pot să urăsc şabloanele astea!), s-au văzut cazuri în care oameni cu mulţi bani şi multă influenţă au călcat pe bec. Luaţi măcar dramaticul caz Kohl (apropos, cît de nedreaptă pare istoria cu acest om care a fost coautor la unificarea Germaniei şi care, acum, este obligat să stea ascuns ochiului public). 

Cetăţean român fiind, îmi doresc să fiu instituţional-reprezentat de oameni decenţi (nu neapărat brilianţi). Oameni care să poarte un costum bine croit, care să îşi permită să invite la masă un partener de dialog sau negociere şi care, măcar, să nu strîngă pixurile BIC de pe masa conferinţei, la sfîrşitul lucrărilor („le duc la copii“ – replică reală, de prin 1992). Condiţiei materiale decente trebuie (evident) să i se adauge şi una culturală pe măsură. Bună creştere, dacă doriţi. Cîteva cărţi citite în liceu sau facultate, o oarecare preocupare pentru lumea în care trăim şi, dacă se poate, nişte 7 ani de-acasă cît mai intens utilizaţi. 

În opinia mea, una dintre greşelile Guvernului Năstase a fost legea care impunea oamenilor de afaceri să aleagă între politică şi business. Înţeleg bunele intenţii din acea vreme. Rezultatele au fost însă mai degrabă proaste. Legea 544 şi legea Transparenţei (două rezultate bune ale numitei guvernări), precum şi declaraţiile de avere, profesionist utilizate de societatea civilă (în care intră presa), ar fi trebuit să fie suficiente pentru a preveni folosirea deputăţiei întru obţinerea de „foloase necuvenite“. Din elan, s-a votat însă şi o altă lege care dorea să-i scoată în afara Parlamentului pe oamenii de afaceri. Pe undeva, există o logică: chipurile, e greu să reprezinţi interesul general al naţiei, simultan cu lucrul pentru interesul comercial al firmei tale. Urmarea însă nu a fost cea aşteptată. Averea medie declarată a aleşilor nu pare a fi scăzut. Avem de-a face cu mulţi oameni bogaţi în Parlament. Asta nu e rău. Rău este că ei par a fi fost obligaţi la ipocrizie şi fentă, la camuflarea intereselor (de cele mai multe ori, legitime) prin interpuşi sau sisteme sofisticate de sereleuri. Ei sînt „doar“ acţionari, nu mai au funcţii executive în firme. Pînă la urmă, a trebuit să apară o instituţie specială, cu un acronim de-a dreptul suav şi angelic, ANI, care să verifice, din greu, corectitudinea declaraţiilor de avere şi interese. 

Istoria extrem de recentă ne mai arată şi cît de pervers se poate încerca utilizarea informaţiei ANI. Date obţinute de oameni plătiţi din bani publici, pentru interesul public, pot fi „trase“ înspre uz privat, spre bătălii politice camuflate de masca binelui comun. La prima vedere, doar întîmplarea a făcut ca „dialogul privat“ de la Snagov să nu ducă la încheierea unei înţelegeri păguboase pentru public, bănoase pentru preopinenţi. La a doua vedere, nu vreau să ştiu. Televiziunile au dat în fiert comentînd scenarii posibile. Le ştiţi. 

În loc de o agenţie a statului (ANI), aş fi preferat să am în România o societate civilă (presa, în primul rînd) care să scoată, periodic, profesionist şi impecabil documentat, cîte un articol prin care aleşii care „se dedulcesc“ să fie obligaţi să iasă în decor. În loc de o lege care să pretindă că scoate afacerile din deciziile politice (de parcă ar fi posibil aşa ceva), aş fi preferat transparenţa totală în actul administrativ. Să ştiu, aşadar, cînd, ce, cum, cine şi de ce a votat astfel, şi nu altminteri. De aici încolo ar începe bătălia între „politicianul veros“ şi „sfînta societate civilă“ care, pe cal alb, cu armură şi lance (într-o mînă), loveşte nemilos cu buzduganul opiniei publice (aflat în cealaltă mînă) în creştetul coruptului, dîndu-l de-a berbeleacul la groapa de gunoi a Istoriei. 

Pe Xavier şi pe Peter i-am lăsat în faţa clădirii Parlamentului European, bombănind opulenţa afişată mitocăneşte. Le-aş spune lui Peter şi Xavier că au dreptate. Excesul în afişarea prosperităţii personale îmi pare de prost gust, fie pentru politician, fie pentru vecinul de cartier. Aş fi adăugat însă că, dacă în Parlamentul European ajunge vreo propunere de directivă privind regimul oieritului, al transhumanţei sau al tunsului lînii (scenarii perfect plauzibile), există măcar un deputat priceput în domeniu. 

chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joacă de copii – ce am învățat de la generațiile mai vechi de părinți
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Există modele de drujbă care să poată fi manevrate cu o singură mînă? Răspunsul specialiștilor!
Un model eficient de drujbă garantează o tăiere rapidă a elementelor de vegetație nedorite, precum și un confort sporit în utilizare.
pantaloni eleganti pentru femei stilizari pentru birou jpg
Pantaloni eleganți pentru femei – stilizări pentru birou
Datorită sfaturilor de mai jos, vei învăța cum să creezi o ținută excepțional de stilată în cîțiva pași simpli, în care te vei simți ca o femeie de succes.
Afis Sala Radio 3 iunie 2022 jpg
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa: dirijorul Dmitri Matvienko, invitat la Sala Radio
Cîștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa – Concursul Malko pentru tineri dirijori (organizat la Copenhaga de Orchestra Simfonică Radio Daneză) este invitat special pe scena Sălii Radio.
interviu job jpg
5 sfaturi de urmat pentru a-ți mări șansele pentru interviul de angajare
Este important să știi cum să te prezinți mai bine în fața oricărui recrutor, cum să-ți pui în valoare calitățile și cum să fii candidatul cu cele mai mari șanse pentru a fi ales.
00 cover event facebook (1) jpg
Viața la 18 ani
„Am 18 ani” este un proiect, produs de Asociația Art No More și cofinanțat de AFCN, la care au participat șapte scriitori români contemporani: Dan Coman, Augustin Cupșa, Andreea Cătălina Drăghici, Andrei Doșa, Jean-Lorin Sterian, Cristina Ștefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.

Adevarul.ro

image
Experimentul social al unui român care a vrut să afle ce cred românii când li se spune că viaţa în luxul paradisului din Bali costă mai puţin decât în Cluj
Patrik Bindea este specialist în marketing şi de câteva luni a început un experiment social. El a făcut o comparaţie „cosmetizată” a costului vieţii în paradisul din Bali, cu Bucureşti sau Cluj, iar concluziile acestul „clickbait” elaborat au fost surprinzătoare: oamenii au înghiţit „găluşca” şi au generat un trafic nebun postării.
image
Un YouTuber care a vizitat un McDonald's-ul rebrănduit din Rusia a povestit cât de multe diferenţe sunt faţă de varianta americană
Un reporter rus de la un cunoscut canal de YouTube a mers la McDonald's-ul rebranduit din Moscova, care s-a deschis pe 12 iunie, şi a spus că mirosul şi mâncarea sunt diferite.
image
Cum au vrut bulgarii să anexeze toată Dobrogea. Jafuri, crime şi bomboane otrăvite în Primul Război Mondial
După nici jumătate de veac de la ieşirea Dobrogei de sub stăpânirea otomană, provincia dintre Dunăre şi Marea Neagră a cunoscut din nou ororile ocupaţiei, de data aceasta ale bulgarilor, care au încercat să anexeze toată provincia prin jefuirea şi omorârea populaţiei.

HIstoria.ro

image
România, alianțele militare și Războaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
„Greva regală” și răspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II – călăul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a iniţiat seria de reforme ce urma să modernizeze îmbătrânitul Imperiu Otoman şi să îl ridice la nivelul puterilor occidentale. Urcând pe tron în contextul luptelor dintre reformatori şi conservatori, Mahmud a înţeles mai bine decât vărul său, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul întregului imperiu.