Andrei Istr─â╚Ťescu: Veni, vidi, vici

3 aprilie 2017
Andrei Istr─â╚Ťescu: Veni, vidi, vici jpeg

Rivalitatea dintre Oxford ╚Öi Cambridge e binecunoscut─â iar competi╚Ťia dintre cele dou─â universit─â╚Ťi britanice nu se reduce la terenul academic. Exist─â ├«ntreceri de canotaj ╚Öi de rugby care se desf─â╚Öoar─â de secole ╚Öi exist─â ╚Öi un meci de ╚Öah anual, organizat pentru prima oar─â ├«n 1873. Anul acesta confruntarea a fost c├«╚Ötigat─â de ÔÇŁumanioareleÔÇŁ de la Oxford, dar per total scorul r─âm├«ne ├«n favoarea ÔÇ×╚Ötiin╚ŤelorÔÇŁ reprezentate de Cambridge, 59-54, cu alte 22 de ├«nt├«lniri terminate la egalitate.

├Äntrecerea Oxford-Cambridge a fost doar una dintre numeroasele competi╚Ťii organizate ├«n prima lun─â de prim─âvar─â. Amintesc doar campionatele na╚Ťionale jucate sau ├«ncepute ├«n martie: campionatul iranian, cel grec, azer, georgian (feminin), polonez, german (feminin), s├«rb ╚Öi american. Printre ele, ╚Öi cel rom├ónesc, at├«t open-ul general, c├«t ╚Öi cel feminin.

├Än campionatul Rom├óniei, a c─ârui rund─â final─â a avut loc duminic─â, s-a impus conving─âtor marele maestru Andrei Istr─â╚Ťescu (41 de ani). Abia revenit la federa╚Ťia rom├ón─â de ╚Öah, dup─â ce ├«n ultimii ani a jucat pentru Fran╚Ťa, Andrei Istr─â╚Ťescu a c├«╚Ötigat campionatul la o jum─âtate de punct ├«n fa╚Ťa marelui maestru Constantin Lupulescu ╚Öi cu un punct mai mult fa╚Ť─â de un pluton format, printre al╚Ťii, de marii mae╚Ötri P├«rligras, Manolache ╚Öi Deac. La ├«nceputul concursului, juniorul Bogdan Deac p─ârea hot─âr├«t s─â pun─â ├«n pericol recordul din 1960 al lui Florin Gheorghiu, care a devenit campion na╚Ťional al Rom├óniei la 16 ani. Dar ├«n runda a patra, Deac e oprit surprinz─âtor de maestrul interna╚Ťional Teodor Anton ╚Öi n-a mai emis de atunci mari preten╚Ťii la podium. ├Än fruntea clasamentului s-a plasat apoi marele maestru g─âl─â╚Ťean Marius Manolache, p├«n─â ├«n runda a opta, c├«nd a fost ├«nfr├«nt de Andrei Istr─â╚Ťescu. Cu o singur─â remiz─â (├«n ultima rund─â, c├«nd avea deja titlul asigurat), o singur─â ├«nfr├«ngere (tot la IM Teodor Anton) ╚Öi ╚Öapte victorii, Andrei Istr─â╚Ťescu redevine dup─â aproape 25 de ani campion na╚Ťional. Dup─â exilul francez, lui acum pare s─â i se potriveasc─â zicala latin─â veni, vidi, vici. Victoria ├«n competi╚Ťia na╚Ťional─â suprem─â la ╚Öah (care anul acesta a avut o edi╚Ťie foarte puternic─â) r─âm├«ne mai mult de palmares, noul campion ├«ncas├«nd 4.000 de lei ca premiu.

Competi╚Ťia feminin─â a fost mai str├«ns─â. Dou─â juc─âtoare s-au distan╚Ťat de restul participantelor ╚Öi au acumulat la final c├«te opt puncte din nou─â posibile: Corina Peptan, ne├«nvins─â, dar cu dou─â remize ╚Öi Irina Bulmag─â, care a avut opt victorii ╚Öi o singur─â ├«nfr├«ngere, la Peptan. ├Än cele din urm─â, ├«n baza criteriilor de departajare, titlul i-a revenit Corinei Peptan, aflat─â la a dou─âsprezecea performan╚Ť─â de acest fel din carier─â. Premiul ei: 2.000 de lei.

Campionatul din Rom├ónia s-a ├«ncheiat, dar o alt─â juc─âtoare din Rom├ónia este ├«n continuare implicat─â ├«ntr-o competi╚Ťie na╚Ťional─â aflat─â ├«n desf─â╚Öurare. Este vorba de Sabina Foi╚Öor, o obi╚Önuit─â deja a campionatului Statelor Unite. ├Än competi╚Ťia similar─â masculin─â au luat startul Wesley So, Fabiano Caruana ╚Öi Hikaru Nakamura, num─ârul doi, trei ╚Öi respectiv ╚Öase mondial. A╚Öa c─â e clar de ce se spune c─â e unul dintre cele mai tari campionate na╚Ťionale la ora actual─â. Ca exemplu, dup─â patru runde, Gata Kamski, alt─âdat─â favorit constant la titlu, era pe locul 11 din 12. Locul unu ├«n campionatul SUA ├«nseamn─â un premiu de 50.000 de dolari, de 50 de ori mai mare dec├«t cel din campionatul din Rom├ónia.

Diagrama săptămînii

Solu╚Ťia diagramei 53 va fi prezentat─â ├«n edi╚Ťia urm─âtoare a rubricii online ÔÇť├Än alb ╚Öi negruÔÇŁ.

Solu╚Ťia diagramei 52: 1. Cd6! Dxd6 2. Dd7! Db8 3. Dxe8+! Dxe8 4. Tf8+ Dxf8 5. exf8T#.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Marele maestru Andrei Istrăţescu la masa de joc.

diagram53 png png
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschis─â Ministrului Educa╚Ťiei
Asocia╚Ťia Profesorilor de Limba ╚Öi Literatura Rom├ón─â Ioana Em. Petrescu (ANPRO) v─â solicit─â aten╚Ťia cu privire la urm─âtoarele sesiz─âri ╚Öi propuneri referitoare la Proiectul Legii ├Änv─â╚Ť─âm├«ntului Preuniversitar ÔÇ×Rom├ónia educat─âÔÇŁ, aflat ├«n dezbatere public─â:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural ÔÇô Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum po╚Ťi facilita integrarea copilului ├«n sistemul de ├«nv─â╚Ť─âm├«nt
Atunci c├«nd copiii merg la cre╚Ö─â, gr─âdini╚Ť─â sau ╚Öcoal─â, activit─â╚Ťile de orientare ├«i ajut─â s─â se familiarizeze cu mediul nou ├«n care ├«╚Öi vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader P─âun, jurnalist, c─âut─âtor de oameni, locuri ╚Öi experien╚Ťe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transform─ârii
Text de Toader P─âun, jurnalist, c─âut─âtor de oameni, locuri ╚Öi experien╚Ťe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce ├«nseamn─â expresia ÔÇ×Toate drumurile duc la RomaÔÇŁ ╚Öi care s├«nt originile sale
Roma a fost mereu o destina╚Ťie popular─â pentru produc─âtorii de filme ╚Öi jocuri video.
20220724 174033 jpg
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent ├«n propria-╚Ťi via╚Ť─â
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural ÔÇô Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie ÔÇô jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar ╚Öi autor al c─âr╚Ťii ÔÇ×Curatorul de Zacusc─âÔÇŁ
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ concentreaz─â cea mai complex─â experien╚Ť─â turistic─â ╚Öi cultural─â din Rom├ónia
Al doilea an de reziden╚Ť─â itinerant─â de digital storytelling pune ├«n valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschis─â adresat─â universit─â╚Ťilor rom├óne╚Öti ╚Öi Ministerului Educa╚Ťiei
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ ÔÇô Peste 1000 km din Rom├ónia autentic─â, parcur╚Öi ├«n dou─â s─âpt─âm├«ni
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ scoate la lumin─â 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunit─â╚Ťi etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natur─â, oameni-tezaur ╚Öi localit─â╚Ťi uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune ┼čanse de c├«┼čtig?
├Än peisajul ofertelor de cazino ├«┼či face apari┼úia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de juc─âtori, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul ÔÇ×Stranger ThingsÔÇŁ, ce ar putea fi confirmate ├«n sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: ÔÇ×Un festival, dac─â nu e construit ├«n jurul comunit─â╚Ťii, e degeabaÔÇŁ
ÔÇ×Filmul de art─â te for╚Ťeaz─â s─â devii inventiv ├«n a g─âsi metode de expunere pentru a ajunge la c├«t mai mul╚Ťi oameni.ÔÇŁ
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
├Än to╚Ťi ace╚Öti (mul╚Ťi) ani ├«n care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am ├«ntrebat nu o dat─â cum se face c─â opera sa a p─ârut s─â accepte tot felul de interpret─âri, unele de-a dreptul stupide, reductive ╚Öi, ├«n fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite ╚Ť─âri de pe glob au preferin╚Ťe specifice ├«n materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joac─â de copii ÔÇô ce am ├«nv─â╚Ťat de la genera╚Ťiile mai vechi de p─ârin╚Ťi
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Exista╠ć modele de drujba╠ć care sa╠ć poata╠ć fi manevrate cu o singura╠ć m├«na╠ć? Ra╠ćspunsul specialis╠Žtilor!
Un model eficient de drujb─â garanteaz─â o t─âiere rapid─â a elementelor de vegeta╚Ťie nedorite, precum ╚Öi un confort sporit ├«n utilizare.
pantaloni eleganti pentru femei stilizari pentru birou jpg
Pantaloni elegan╚Ťi pentru femei ÔÇô stiliz─âri pentru birou
Datorit─â sfaturilor de mai jos, vei ├«nv─â╚Ťa cum s─â creezi o ╚Ťinut─â excep╚Ťional de stilat─â ├«n c├«╚Ťiva pa╚Öi simpli, ├«n care te vei sim╚Ťi ca o femeie de succes.

Adevarul.ro

image
Bătaie generală la Untold, în faţa scenei la concertul lui David Guetta VIDEO
În cea de-a treia zi a Festivalului Untold, când au fost prezente peste 95.000 de persoane din peste 100 de ţări ale lumii, a izbucnit o bătaie între mai mulţi tineri, în timpul concertului lui David Guetta. Filmarea a devenit virală pe Internet.
image
Pericolul frumos ÔÇ×ambalatÔÇť care ├«i transform─â pe tineri ├«n victime. ÔÇ×Inima lor ajunge ca la 80-90 de aniÔÇť
Vârsta pacienţilor la care medicii au ajuns să trateze accidentul vascular cerebral sau infarctul miocardic acut a scăzut dramatic în ultimii ani. Produsele foarte populare printre tineri, consumate de la vârste mici, duc la un astfel de deznodământ.
image
Luptă contracronometru pentru a salva balena beluga blocată în râul Sena. Mamiferul refuză hrana VIDEO
Oficialii francezi ├«ncearc─â cu disperare s─â salveze o balen─â┬ábeluga blocat─â ├«n r├óul Sena, cu o injec┼úie cu vitamine pentru a-i stimula apetitul. Observatorii ┼čtiin┼úifici spun c─â balena pare s─â fie vizibil subnutrit─â, iar salvatorii sper─â totu┼či s─â o ajute s─â-┼či recapete apetitul ┼či energia necesar─â pentru a se ├«ntoarce pe mare.

HIstoria.ro

image
ÔÇ×R─âceala diplomatic─âÔÇŁ dintre Bulgaria ╚Öi Rom├ónia
Per ansamblu, climatul diplomatic de la sf├ór╚Öit de secol XIX poate fi definit ca fiind ÔÇ×destinsÔÇŁ. O dovad─â o constituie ╚Öi vizita lui Carol I, ├«nso╚Ťit de frunta╚Öul liberal D. A. Sturdza (un adept al Triplei Alian╚Ťe), la Sankt Petersburg, ├«n iulie 1898, unde s-a bucurat de o foarte bun─â primire.
image
Dacia roman─â, o provincie puternic militarizat─â
Distribu┼úia armatei ├«n interiorul teritoriului provinciei Dacia a servit scopului strategic principal al acestei provincii, ┼či anume de a separa ┼či supraveghea neamuri ÔÇ×barbareÔÇŁ care erau poten┼úial periculoase, ├«n special dac─â se aliau ├«ntre ele contra Romei, cum au fost ├«n special sarma┼úii iazigi.
image
Stalin îl întreabă pe Jukov dacă va putea apăra Moscova
├Ängrijorat de ├«naintarea germanilor ╚Öi de cucerirea Solnechnogorsk (23 noiembrie 1941), Stalin l-a ├«ntrebat pe Jukov dac─â va putea men╚Ťine Moscova. Jukov a r─âspuns afirmativ, cu condi╚Ťia trimiterii a ├«nc─â dou─â armate ╚Öi furniz─ârii a 200 de tancuri, dar Stalin a replicat c─â nu mai existau tancuri.