Andrei Istrățescu: Veni, vidi, vici

3 aprilie 2017
Andrei Istrățescu: Veni, vidi, vici jpeg

Rivalitatea dintre Oxford și Cambridge e binecunoscută iar competiția dintre cele două universități britanice nu se reduce la terenul academic. Există întreceri de canotaj și de rugby care se desfășoară de secole și există și un meci de șah anual, organizat pentru prima oară în 1873. Anul acesta confruntarea a fost cîștigată de ”umanioarele” de la Oxford, dar per total scorul rămîne în favoarea „științelor” reprezentate de Cambridge, 59-54, cu alte 22 de întîlniri terminate la egalitate.

Întrecerea Oxford-Cambridge a fost doar una dintre numeroasele competiții organizate în prima lună de primăvară. Amintesc doar campionatele naționale jucate sau începute în martie: campionatul iranian, cel grec, azer, georgian (feminin), polonez, german (feminin), sîrb și american. Printre ele, și cel românesc, atît open-ul general, cît și cel feminin.

În campionatul României, a cărui rundă finală a avut loc duminică, s-a impus convingător marele maestru Andrei Istrățescu (41 de ani). Abia revenit la federația română de șah, după ce în ultimii ani a jucat pentru Franța, Andrei Istrățescu a cîștigat campionatul la o jumătate de punct în fața marelui maestru Constantin Lupulescu și cu un punct mai mult față de un pluton format, printre alții, de marii maeștri Pîrligras, Manolache și Deac. La începutul concursului, juniorul Bogdan Deac părea hotărît să pună în pericol recordul din 1960 al lui Florin Gheorghiu, care a devenit campion național al României la 16 ani. Dar în runda a patra, Deac e oprit surprinzător de maestrul internațional Teodor Anton și n-a mai emis de atunci mari pretenții la podium. În fruntea clasamentului s-a plasat apoi marele maestru gălățean Marius Manolache, pînă în runda a opta, cînd a fost înfrînt de Andrei Istrățescu. Cu o singură remiză (în ultima rundă, cînd avea deja titlul asigurat), o singură înfrîngere (tot la IM Teodor Anton) și șapte victorii, Andrei Istrățescu redevine după aproape 25 de ani campion național. După exilul francez, lui acum pare să i se potrivească zicala latină veni, vidi, vici. Victoria în competiția națională supremă la șah (care anul acesta a avut o ediție foarte puternică) rămîne mai mult de palmares, noul campion încasînd 4.000 de lei ca premiu.

Competiția feminină a fost mai strînsă. Două jucătoare s-au distanțat de restul participantelor și au acumulat la final cîte opt puncte din nouă posibile: Corina Peptan, neînvinsă, dar cu două remize și Irina Bulmagă, care a avut opt victorii și o singură înfrîngere, la Peptan. În cele din urmă, în baza criteriilor de departajare, titlul i-a revenit Corinei Peptan, aflată la a douăsprezecea performanță de acest fel din carieră. Premiul ei: 2.000 de lei.

Campionatul din România s-a încheiat, dar o altă jucătoare din România este în continuare implicată într-o competiție națională aflată în desfășurare. Este vorba de Sabina Foișor, o obișnuită deja a campionatului Statelor Unite. În competiția similară masculină au luat startul Wesley So, Fabiano Caruana și Hikaru Nakamura, numărul doi, trei și respectiv șase mondial. Așa că e clar de ce se spune că e unul dintre cele mai tari campionate naționale la ora actuală. Ca exemplu, după patru runde, Gata Kamski, altădată favorit constant la titlu, era pe locul 11 din 12. Locul unu în campionatul SUA înseamnă un premiu de 50.000 de dolari, de 50 de ori mai mare decît cel din campionatul din România.

Diagrama săptămînii

Soluția diagramei 53 va fi prezentată în ediția următoare a rubricii online “În alb și negru”.

Soluția diagramei 52: 1. Cd6! Dxd6 2. Dd7! Db8 3. Dxe8+! Dxe8 4. Tf8+ Dxf8 5. exf8T#.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: Marele maestru Andrei Istrăţescu la masa de joc.

diagram53 png png
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Copii la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg

Adevarul.ro

Cesonia postelnicu   foto TNB   main jpg
Cesonia Postelnicu, actriță: „Când am jucat în «Liceenii» a fost ca un vis, a fost minunea lumii“ INTERVIU
Cesonia Postelnicu, cunoscută mai ales pentru rolul zvăpăiatei Geta din „Liceenii“, povestește că a ales personajul fără să stea pe gânduri, chiar dacă era doar o adolescentă de clasa a XII-a.
Vot plenara Parlamentul European FOTO EPP Facebook
Parlamentul European cere suplimentarea bugetului cu 300 de milioane de euro
Parlamentul European solicită suplimentarea bugetului european de anul viitor cu 300 de milioane de euro pentru combaterea prețurilor la energie, incluzând fonduri pentru aderarea României la Schengen
Copii din Africa bucurandu se ca au apa FOTO facebook Stefan Mandachi jpg
Românii generoși au construit 160 de fântâni în Africa. Cei mai sărmani oameni din lume au acum apă potabilă
Românii care s-au gândit la cei mai sărmani copii și bătrâni au construit 160 de fântâni în Africa. Proiectul a demarat la sfârșitul anului 2020 și, datorită celor care au donat, mii de suflete au acum apă potabilă.

HIstoria.ro

image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Victor Babeș, cel mai elegant savant român
Victor Babeș a fost savant, profesor universitar, unul dintre cei mai renumiți oameni de știință, cunoscut și recunoscut în toată lumea. Când apărea profesorul Babeș la catedră, sau cu alte ocazii, acesta era îmbrăcat impecabil, foarte elegant, având o ținută exemplară.