Alehin, ultimul boier al șahului

29 octombrie 2019
Alehin, ultimul boier al șahului jpeg

Alexandr Alehin a fost ultimul posesor al titlului de campion mondial la șah. Posesor, am zis bine, pentru că titlul îi aparținea și îl putea pune în joc sau nu, după cum voia. După el, titlul s-a proletarizat. Organizația internațională de șah l-a rechiziționat și îl împrumuta pe perioadă limitată jucătorului care, după criteriile ei, se dovedise cel mai merituos. Altfel spus, campionii mondiali de după el au avut titlul în leasing, ci nu în proprietate. Și astfel, odată cu Alehin, s-a dus o întreagă epocă a șahului romantic.

O altă latură a biografiei lui Alehin se poate dovedi însă și mai dramatică. Alehin a fost strivit între comunism și nazism. Din acest motiv a și murit, înfometat și bolnav, cu tot titlul său de campion mondial în brațe. Născut într-o familie de aristocrați ruși, la izbucnirea primului război mondial se înrolează și, deși nu luptă în prima linie, este rănit destul de grav. Ajunge pentru refacere la Odesa, unde îl prinde războiul civil. Aici îi iese faima de „alb”, care ulterior va juca un rol în emigrarea sa. Se întoarce la Moscova, unde capătă o altă faimă: cea de ”cominternist”. Alehin știa șase limbi și a fost doctor în drept și a fost folosit de noile autorități. Dar el a vrut să plece dintr-o țară în care familii ca ale lui și intelectuali ca el erau vînați ca dușmani ai poporului.

Perioada interbelică este cea mai fastă pentru activitatea sa șahistă, însă urmează cel de-al doilea război mondial. Ca să își cîștige existența, în timpul acestuia a jucat în turnee organizate de naziști. Spre finalul său, este prins ca odinioară la Odesa într-un no man’s land al Franței, unde ar fi publicat articole pro-Berlin, de unde i-ar ieșit cea de-a treia faimă, de „nazist”. Alehin a susținut că articolele cu pricina era contrafăcute, conțineau pasaje la adresa șahiștilor evrei pe care el nu le-ar fi scris. Și chiar dacă le-a scris, au spus unii istorici, a fost pentru urechile naziste, ca să obțină viza de plecare din Paris. Dar fapt e că în baza lor, nu a mai fost primit în zona liberă. Iar de data aceasta, nu a mai avut unde fugi. A murit în 1946 într-o pensiune din Estoril.

Două lucruri sar în atenție cînd privești fotografia finală, prăbușit în fotoliul din camera sa. Avea paltonul pe el, semn că îi fusese frig. Și avea alături masa de șah. Rușii au spus că negociaseră cu el un meci pentru titlul mondial cu Botvinnik. Meciul a fost zădărnicit de izbucnirea războiului, dar negocierile au fost reluate după terminarea lui. De aceea, au susținut rușii, Alehin a fost îngrozit de discursul lui Churchill de la Fulton, cel cu cortina de fier. S-a temut că reizbucnirea războiului îi va spulbera pentru a doua oară planurile pentru meciul care l-ar fi scos din sărăcia și agonia ultimilor ani.

De fapt însă, Alehin nu a fost nici alb, nici cominternist, nici nazist. A fost șahist. A fost ultimul boier al șahului pe care și comunismul, și nazismul îl doreau înrolat. „Șahul socialist” care a urmat după Alehin este într-un fel urmarea celor două socialisme totalitare ale secolului 20. După ele, nici în șah nu a mai fost loc pentru aristocrați.

diagram179 png png

Diagrama săptămînii

În poziția din diagrama 179, Alehin a anunțat mat în șase mutări. Era încă epoca cu blazon a șahului, în care urmele comportamentului teatral, elegant și de efect al partidei de cafenea se mai puteau vedea și în turneele oficiale.

Soluția diagramei 179 va fi publicată săptămîna viitoare. Soluția diagramei 178 de data trecută: 1. Dh8+! Rf7 (1… Nxh8 2. Txh8+ urmat de 3. T1h7#) 2. Dxg7+ Rxg7 3. Th7+ Rf8 4. Th8+ Re7 5. T1h7#

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Alexandr Alehin. Sursa: Wikimedia/ George Grantham Bain Collection/ Library of Congress

dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg

Adevarul.ro

image
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
Actriță și fost model, Kim Basinger a devenit celebră datorită rolurilor în filme precum Batman, L.A. Confidential și 9 1/2 Weeks. Vedeta premiată cu Oscar a avut o carieră excepțională, precum și o viață personală fascinantă. Astăzi, vedeta de la Hollywood împlinește 70 de ani.
image
Moartea misterioasă a uneia dintre cele mai mari vedete rock. Ultimele clipe din viața lui Jim Morrison, solistul trupei The Doors
Solistul trupei americane The Doors a fost unul dintre cele mai mari staruri rock din toate timpurile. La 52 de ani de la dispariția sa prematură, moartea sa este încă învăluită în mister, iar mulţi cred că Jim trăieşte şi azi.
image
Cartofii la cuptor, un deliciu. Cum faci cea mai ușoară mâncare de post, condimentele care îi fac irezistibili
Este un preparat simplu, dar deosebit de gustos. În post, cartofii la cuptor sunt o masă sățioasă și ușor de pregătit. Pot fi serviți cu murături, salată de legume ori cu sos de usturoi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.