Alegerile din 1946 la Radiodifuziunea Română: Teme de campanie (III)

15 iulie 2019
Alegerile din 1946 la Radiodifuziunea Română: Teme de campanie (III) jpeg

Revin în articolul de faţă (al treilea şi ultimul din serie) la subiectul alegerilor din 1946 prin prisma campaniei PCR la radio. În primul articol am descris pe scurt contextul în care radioul a fost implicat în campanie de partea guvernului. A fost vorba şi de precedentele create de guvernările anterioare, dar şi de un program bine conturat al comuniştilor de a prelua controlul asupra unuia dintre cele mai influente mijloace de comunicare în masă. În cel de-al doilea articol am căutat să explic faptul că, deşi documentele de arhivă sînt parcimonioase, există totuşi posibilitatea reconstituirii cel puţin parţiale, pe bază de texte scrise, a liniei editoriale a programelor de ştiri ale radioului din timpul campaniei. Demersul a fost posibil prin faptul că, deşi textele radiojurnalelor principale nu s-au păstrat, în arhiva radioului mai există însă ştirile unui tronson de program pe care l-am denumit “Jurnalul bulgar”. Jurnalul în limba bulgară a fost difuzat zilnic, de luni pînă duminică, de la ora 9.00 la 9.05, în perioada februarie - noiembrie 1946. El conţinea ştiri despre comunitatea bulgară din România, dar şi multe ştiri electorale, preluate probabil din jurnalele principale. Textele păstrate menţionate sînt textele-martor în limba română, care au fost traduse şi difuzate în limba bulgară în “Jurnal”, şi pe baza cărora responsabilii superiori ai radioului şi-au dat viza de difuzare.  De ce, pe lîngă jurnalele în limba rusă, explicabile în epocă, au fost introduse şi jurnale în limba bulgară, este un subiect deschis. Dar e posibil să fie vorba şi de influenţa în rîndul mişcării comuniste internaţionale a liderului bulgar Gheorghi Dimitrov.

Partea a treia a expozeului privind “Jurnalul bulgar” doreşte doar să exemplifice principalele teme electorale promovate la radio de PCR. Astfel, în buletinul bulgar din 6 iunie este citată o știre Agerpres potrivit căreia la ”congresul partidului liberal-brătienist” din 26 mai de la Năsăud s-au adus ”insulte grave nu numai regimului actual în România, ci și Uniunii Sovietice”. PCR şi aliaţii aveau la acel moment trei discursuri principale negative la adresa opoziţiei: că denigrează ţara în occident, că sînt duşmani ascunşi ai URSS şi că urmăresc declanşarea unui război civil în România. După cum arată documentele, radioul le-a ilustrat pe toate trei, la început citînd presa de partid, apoi lansînd singur aceste acuzaţii.

În ediţia din 11 iunie e citat ”un prim comentariu la schimbul de note diplomatice” dintre guvernul Groza și guvernele SUA și Marii Britanii. Comentariul a apărut în editorialul ziarului ”Libertatea” din 9 iunie și arată că guvernul de la București ”nu se ferește să facă publice” aceste note, astfel dînd un răspuns ”propagandei făcute de cercurile reacționare băștinașe care caută să prezinte într-o falsă lumină pentru străinătate, exercițiul drepturilor și libertăților publice în țara românească”.

Pe 17 iunie e citat ziarul sovietic ”Grai Nou” al Armatei Roșii în România. Ziarul e implicat total în campania electorală, publicînd articole precum cel citat, ”Domnii Brătianu fără mască”. Pe 28 iunie, o știre de aproximativ trei minute prezintă ”noul schimb de note între guvernele Statelor Unite, Marii Britanii și României”. Ştirea e neutră în ton, fără caracterizări ale redactorului. Ea reface traseul cronologic al notelor și sintetizează pozițiile fiecărei părți.. O jumătate din “Jurnalul bulgar” din 6 iulie este despre “marele expozeu politic” al lui Gheorghe Gheorghiu-Dej făcut la conferinţa sindicatelor CFR. Este prezentată o temă predilectă a sa din timpul campaniei, şi anume că “23 august, 6 martie şi bătălia electorală actuală constituesc inelele unuia şi aceluiaşi lanţ al luptei”. E menţionată şi tema războiului civil. “D. Gheorghe Gheorghiu-Dej (...) a declarat textual următoarele: Ei îşi închipue că ar putea să arunce ţara în panta războiului civil în aceste alegeri pentru a arăta străinătăţii că în ţară este nelinişte, teroare, că guvernul nu este în stare să stăpînească situaţia. Planul acesta şi-ar avea rostul cînd în fruntea ţării ar fi nişte oameni crescuţi în puf, în huzur, dar în guvern sînt oameni trecuţi prin ciur şi prin dîrmon, ei ştiu ce înseamnă lupta, au primit şi au dat lupte cînd a fost nevoe (...)”,s-a arătat în buletinul de ştiri.

După cum am mai afirmat, Gheorghe Gheorghiu-Dej este personajul politic comunist cel mai des citat în “Jurnalul bulgar”. În ediţia din 9 iulie, discursul lui Gheorghiu-Dej ocupă jumătate din spaţiul de emisie. Este relatată “expunerea sa foarte interesantă despre curentele şovine şi revizioniste” făcută la “şedinţa lărgită a CC al PCR”. “În expozeu se constată că reacţiunea română şi maghiară se întîlnesc în ura lor împotriva democraţiei şi că reacţionarii români la rîndul lor socotesc că pot fi sacrificate cîteva judeţe poftelor revizioniştilor maghiari, pentru a compromite regimul instaurat la 6 martie 1945”. Mai departe, “d. Gheorghiu-Dej învinueşte partidele istorice ca (sînt) iniţiatorii şi organizatorii provocărilor şovine din Transilvania”. “Unii membri PCR maghiari se mărginesc la combaterea reacţiunii române, fără să combată cu aceiaş tărie şovinismul şi revizionismul maghiar, după cum unii membri ai PCR români nu atacă reacţiunea română cu aceiaş viguare cu care atacă reacţiunea maghiară”, a mai declarat Gheorghiu-Dej citat de radio. Ultima precizare trimite probabil la declaraţiile din iunie de la Cluj-Napoca ale lui Lucreţiu Pătrăşcanu.

După adoptarea legii electorale, petrecută pe 11 iulie, redactorul intră şi în rolul de comentator al scenei politice. Pe 15 iulie, el anunţă că “discuţiile în jurul legii electorale au luat sfîrşit. (...) Astfel s-a pus capăt încercărilor de intrigi şi diversiuni puse la cale de opoziţie în ultimele zile, după ce votul Consiliului de Miniştri a arătat că Guvernul este ferm hotărît să nu mai admită nici o tătăgăneală (sic) în efectuarea alegerilor”. Iar pe 17 iulie, redactorul Radio România comentează: “Promulgarea legii electorale, pe care partidele de opoziţie au încercat să o împiedice pînă în ultimul moment, a provocat o cumplită derută şi confuzie în lagărul partidelor “istorice”, fiindcă din nou s-a evidenţiat că tactica adoptată de domnii Maniu şi Brătianu a dat şi de această dată faliment, M. S. Regele sancţionînd Legile aşa cum au fost statuate de guvernului dlui Dr. Petru Groza (...)”.

Cum am arătat anterior, “Jurnalul bulgar” poate fi o dovadă a poziţiei părtinitoare şi partinice a radioului în campania electorală din 1946. Atitudinea nu a fost însă sancţionată direct de liderii politici de opoziţie, semn că într-un fel, în epocă, era de la sine înţeles ca radioul “să ţină cu guvernul”. Ce au cerut însă liderii opoziţiei, în rapoartele lor către aliaţi, a fost să fie lăsaţi să îşi citească mesajele la radio, aşa cum prevedea şi Convenţia de Armistiţiu. Cererea lor a fost însă refuzată de autorităţile guvernamentale. Acest refuz abia poate constitui corespondentul la radio al şicanelor administrative exercitate de guvern faţă de ziarele opoziţiei.

Foto: Cabină de înregistrare la radio, circa 1935. Sursa: ASSRR.

dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg

Adevarul.ro

image
Fiara de plastic. Povestea Daciei „Lăstun“ Maxi, un Fiat 500 al românilor, care nu a mai ieșit pe poartă
Dacia 500 „Lăstun“ ar fi trebuit să fie pentru români cam ce a fost Fiat 500 pentru italieni, Renault 5 pentru francezi, WV pentru germani. O mașină din gama mini, mai degrabă pentru tineret. O maşină de oraş, potrivită pentru transportul urban. A fost ideea și dorința lui Nicolae Ceaușescu
image
SPECIAL Elvira Popescu: de la actriță la contesă, devenită „Notre Dame du Théâtre“ FOTO/VIDEO
Cum a ajuns o româncă din București să devină o actriță contesă mai cunoscută în Franța decât celebra Greta Garbo.
image
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
În întreaga lume, există anumite alimente periculoase care pot provoca de la intoxicații alimentare ușoare până la deces, în cazuri extreme.

HIstoria.ro

image
Un posibil caz de braconaj arheologic în Moldova, în secolul al XVII-lea
Un posibil caz de braconaj asupra unui tumul din Moldova istorică este consemnat într-un document de la 1635, notează arheologul Vasile Diaconu, pe pagina sa de Facebook.
image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.