Alegerile din 1946 la Radiodifuziunea Română: Tradiția propagandei (I)

24 iunie 2019
Alegerile din 1946 la Radiodifuziunea Română: Tradiția propagandei (I) jpeg

August 1940. În urmă cu o lună, statul român pierduse Basarabia; peste o lună, urma să piardă și o parte din Ardeal. Regele Carol al II-lea își găsea însă timp să discute cu directorul general al radioului, Vasile Ionescu, o nouă lege a Radiodifuziunii Române, una dintre cele mai mari companii de presă din țară la acea vreme, ca număr de angajați. Episodul este povestit de Vasile Ionescu în memoriile sale. Potrivit lui, regele dorea să introducă politica printre ariile de competență ale radioului (alături de educație, informare, culturalizare și divertisment). Vasile Ionescu însă manifestă reținere. Dacă facem din radio o tribună politică, i-ar fi comunicat el regelui, ”instituţia va fi obligată să pună microfonul la dispoziţia oricui, pentru a-şi susţine punctul de vedere politic”. Carol l-a privit în ochi și după o mică pauză, i-a spus: „Ai dreptate!” Aparent, radioul scăpase de corvoada echilibristicii politice. Dar în scurt timp, cu sau fără lege, nu va mai avea această opțiune, ci doar datoria executării ordinelor politice.

Șase ani mai tîrziu, în plină campanie electorală pentru alegerile din 1946, radioul abundă în propagandă politică în favoarea blocului guvernamental. Prezenţa în programe a mesajelor politice contrastează cu prestația radioului de la ultimele alegeri libere interbelice, cele din 1937. Singurul efort pe care l-a făcut atunci pentru a-și adapta programul la campanie a fost să prelungească emisia pînă tîrziu în noapte, în ziua alegerilor, pentru a anunța rezultatul. Dar nu este pentru prima oară cînd emisiunile sînt folosite de propaganda politică, cu toată rezoluția lui Carol al II-lea. Primii care s-au folosit de radio pentru a-și propaga ideile au fost legionarii, în lunile în care au fost la putere între sfîrșitul lui 1940 și începutul lui 1941. Ei au fost urmați de regimul Antonescu, care a avut însă argumentul campaniei militare împotriva URSS. Dar cei ce au perfecționat subordonarea politică a radioului au fost comuniștii. Iar procesul a început încă din primele zile de după 23 august 1944.

„În fiecare țară ocupată, autoritățile sovietice au instalat comuniști locali de încredere la cîrma celei mai puternice forme mass-media: radioul”, scrie Anne Applebaum într-o carte despre sovietizarea Poloniei, Ungariei și Germaniei de Est. Scenariul s-a verificat și la București. Scînteia a declanșat în toamna lui 1944 o campanie susținută de compromitere a directorului Vasile Ionescu, iar numele „comunistului local de încredere” va fi în cazul României compozitorul Matei Socor, ilegalist comunist, despre care Pavel Cîmpeanu a scris că l-a văzut spînzurat de mîini la Caransebeș, unde fusese încarcerat de regimul Antonescu. „Nu pot fi toleraţi la microfonul ţării”, scria Scînteia în noiembrie 1944, „criminali de război de teapa lui V.I. Ionescu, G.D. Mugur, directorul programelor, care au pe conştiinţă toată campania de aţîţări antisovietice din timpul războiului, ajutoarele sale N. Rădulescu, agentul lui Killinger şi Kohlhammer la microfon, şi Dem. Teodorescu, autorul jurnalelor vorbite din timpul războiului”. Matei Socor e instalat la șefia radioului la două zile după preluarea puterii de către guvernul Groza, iar primul val al epurărilor ajunge în radio în iunie 1945, cînd 24 de angajaţi sînt daţi afară „definitiv“, iar alți 14 „temporar”. Personalul și atmosfera erau astfel pregătite și în radio pentru o campanie electorală satisfăcătoare pentru partidele de guvernămînt.

Două sînt momentele de inflexiune – respectiv 23 august 1944 şi 6 martie 1945 – în politica editorială a radioului din perioada imediat postbelică. Ele sînt parţial reconstituibile prin documentele scrise păstrate în arhiva radioului: articole şi conferinţe citite la microfon, ştiri, desfăşurătoare de emisiuni, scenarii de teatru radiofonic, comunicate. În ansamblu, anul 1944 este unul sărac în astfel de documente de arhivă păstrate, comparativ cu anii precedenţi, dar şi cu cei care urmează.

Structura programului radio dintr-o zi obișnuită arată că pe lîngă conferințele menționate, emisiunile informative (sau „emisiunile vorbite”, cum li spuneau, pentru a le deosebi de cele muzicale) mai aveau o componentă importantă: buletinele de știri. Știrile sînt definitorii pentru linia editorială întrucît măcar ele nu ar trebui „să impună idei, ci să le expună”, după cum zicea Richard Hillard, administrator vremelnic la radio, pe 1 ianuarie 1945. Însă raportarea buletinelor de știri la campania electorală este mult mai greu de reconstituit decît în cazul conferințelor. Fragmentele de Radio-Jurnal care au supraviețuit în arhivă sînt prea puține pentru a da o imagine asupra politicii editoriale. Cu alte cuvinte, în lipsa textelor – și cu atît mai mult a înregistrărilor – nu știm ce conțineau buletinele de știri din epocă. Cu toate acestea, am întîlnit o excepție. În dosarele de emisiuni există mai multe texte (în limba română) ale Jurnalului în limba bulgară, difuzat zilnic, de luni pînă duminică, de la ora 9.00 la 9.05. Este cea mai veche piesă de arhivă cît de cît completă, în limba română, din ceea ce radioul, începînd cu anii ‘30, transmitea ca emisiune de news and current affairs, cum i s-ar spune astăzi.

(va urma)

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

Foto: Puia Rebreanu la microfonul știrilor radio, cca. 1935. Sursa: Arhiva Scrisă SRR.

ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.
dream prints 1 png
Ce semnificație au culorile în alegerea tapetului și în crearea unei atmosfere de vis?
Nuanțele pe care le alegem pentru a decora locuința au capacitatea de a modela în mod semnificativ stările noastre emoționale.
beneficiile angajarii unui avocat specializat in dreptul muncii1 jpg
Beneficiile angajării unui avocat specializat în dreptul muncii
Dreptul muncii acoperă și protecția împotriva discriminării și abuzurilor la locul de muncă.

Adevarul.ro

image
Diferența dintre zahărul vanilat și zahărul vanilinat. Motivul pentru care au culori diferite
În pragul sărbătorilor căutăm cele mai bune arome pentru desertul special pe care vrem să îl pregătim. Iar atunci când mergem la cumpărături nu lipsește de pe listă zaharul vanilat. Ajunși acasă observăm, însă, că am achiziționat zahăr vanilinat.
image
În interiorul „celui mai scump superiaht din lume“, în valoare de 4,2 miliarde de euro. Este acoperit în aur și os de T-rex FOTO
Iahtul este de peste trei ori mai scump decât cel considerat al doilea ca valoare din lume.
image
Japoneza îndrăgostită de România: „Sunt o româncuță din Extremul Orient. Aici am învățat să fiu fericită” VIDEO
Povestea lui Ayako Funatsu, unul dintre expații din țara noastră, reprezintă una dintre cele mai frumoase declarații de dragoste pe care un străin o poate face României

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic