Alegeri pseudo-europene

27 mai 2019
Alegeri pseudo europene jpeg

De ceea ce te temi, nu scapi. Așa sună o zicală românească, valabilă acum pentru toată Uniunea Europeană. Pentru că temerile anterioare privind ascensiunea partidelor izolaționiste au fost confirmate la alegerile europarlamentare de duminică.

Sondajele pre-electorale de pe la începutul anului au proiectat zonei extremiste o pondere de 20% după aceste alegeri. Rezultatele alegerilor confirmă procentajul cu vîrf și îndesat. Partidul de extremă dreapta al lui Marine Le Pen a scos în Franța peste 23% din voturi. Nigel Farage cu al său Brexit Party a luat 31%. Iar Liga lui Matteo Salvini a obținut chiar mai mult, 34 la sută. Șeful Ligii a făcut și calculele: cu aceste voturi, „partidele naționaliste și populiste” vor ocupa în Parlamentul European peste 150 de locuri. Ceea ce înseamnă, raportat la numărul total de 751 de eurodeputați, 20% din parlament.

Și încă nu sînt puși la socoteală alți actori politici care împărtășesc viziunea izolaționistă a celor menționați deja, de exemplu Fidesz în Ungaria sau AfD în Germania. Primul e momentan afiliat la populari, dar e suspendat din grup din cauza deraierilor de la valorile statutului de drept. Alternativa pentru Germania spera la mai mult, dar chiar și cu cele zece procente obținute și-a îmbunătățit scorul precedent. Cîștigurile partidelor naționaliste și populiste au fost făcute pe seama partidelor de centru-stînga și de centru-dreapta, care au asigurat pînă acum echilibrul politic european. Singura consolare a acestora din urmă – dacă se poate numi consolare – vine din faptul că în cazul în care Brexit-ul va avea loc, locurile britanicilor vor fi împărțite între toate formațiunile din PE, diminuînd din impactul „grupului Salvini”.

Dacă la 10%, cît era pînă acum, grupul naționalist mai putea fi ignorat, la 20 de procente mesajul său e de luat în seamă de către establishment-ul politic de la Bruxelles. Mesajul transmite pe scurt că simultan nu poți avea și coeziune internă, și deschidere externă. Acum depinde de iscusința negocierilor politice ca previzibila „închidere” a Europei printr-un control mai strict al imigrației să fie însoțită de consolidarea internă a valorilor democratice și de extinderea conștiinței identității europene, așa încît UE să fie în stare să facă față presiunilor americane, rusești sau chinezești.

Despre această miză a alegerilor europene s-a vorbit puțin în campania electorală din România. Aici au dominat răfuielile politice interne. Europa a fost primită doar ca fundal pe care să iasă prin contrast „demnitatea” și „respectul” pe care le-ar merita românii din partea ei. Unele partide și unii politicieni, inspirați, au pus anticorupția printre temele europene, dar de fapt este vorba de o problemă destul de specific românească. Defazajul tematic e scos în evidență de două evoluții. În România, dintre partidele mai mari, nimeni nu și-a asumat tema naționalistă, anti-imigrație. Dacă ar fi fost în opoziție, poate că și-ar fi asumat-o PSD-ul, dar în condițiile date acesta s-a apropiat de ea cu mari precauții. Populismul românesc și-a găsit debușeul tocmai în șarjele anti-corupție. Rezultatul – fericit, dar întîmplător – e că România nu trimite reprezentanți în grupul naționalist din PE. Dar ce trimite? Aici intervine al doilea aspect. Nu e prea clar ce trimite. Primii clasați, liberalii, nu sînt de fapt liberali, nu merg în grupul european de profil, pentru că sînt… populari. De asemenea, nu știe unde vor merge cei 6-7 europarlamentari ai USR-PLUS. Sînt semnale că de fapt ei ar fi liberalii care se vor afilia grupului ALDE. Aceasta dacă nu cumva vor opta pentru grupul preconizat „de reformă a UE”. PSD va trimite cu aproximativ șase oameni mai puțin în Parlamentul European, deși grupul socialist îi primește cu destulă circumspecție, probabil cu aproape aceeași circumspecție cu care Fidesz e privit de popularii europeni. Celelalte partide care au depășit pragul electoral nici nu mai contează, ele vor avea doar cîte un eurodeputat. Așa că din acest punct de vedere s-ar putea spune că alegerile europarlamentare în România încă nu au avut loc.

Foto: adevarul.ro

dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg

Adevarul.ro

image
Răzbunarea unui patron disperat că îl abandonează angajații. „Sunt sigur că o să-mi săriți în cap cu treaba asta”
Tot mai mulți antreprenori se plâng nu doar de faptul că își găsesc cu greu angajați, dar și că mulți dintre ei pleacă după doar câteva săptămâni și îi lasă baltă, fără preaviz și fără să suporte niciun fel de consecințe. Un patron crede că a găsit soluția la această problemă
image
Mircea Badea: „De ce să stea Simona Halep în România?! O viață ai, cu toată dragostea pentru țară”
Prezentatorul de la Antena 3 comentează decizia sportivei de se muta la Dubai.
image
Româncă gravidă în nouă luni, înjunghiată în Țara Galilor. Motivul pentru care agresorul, tot român, o urmărea de o lună
Andreea Pintili, o româncă de 29 de ani care locuiește în Țara Galilor, a fost înjunghiată de mai multe ori de un conațional care o urmărea și posta pe TikTok clipuri cu ea și cu copiii săi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.