Al treilea pol

5 septembrie 2017
Al treilea pol jpeg

Experienţa politică de după 1989 a consacrat în România doi poli de putere: unul grupat în jurul preşedintelui, celălalt în jurul prim-ministrului. Presa a găsit şi o formulă sintetică şi uşor puerilă pentru acest dualism dinamic: „lupta dintre palate”. E o expresie care se foloseşte de numele sediilor administrative ale Preşedinţiei şi Guvernului, Palatul Cotroceni, respectiv Palatul Victoria.

Totul a pornit de la momentul fondator al confruntării dintre Ion Iliescu şi Petre Roman, cînd s-a oficiat pentru prima oară actul ritualic al sacrificării premierului. Modelul s-a păstrat de atunci încoace, preşedintele fiind în general în ofensivă, iar premierul în defensivă. A fost ca şi cum numirea prevăzută în Constituţie a premierului de către preşedinte ar fi creat un ascendent permanent al celui din urmă asupra primului şi ar fi imprimat originea şi direcţia viitoarelor presiuni politice, indiferent de locatarii palatelor. De asemenea, în stabilirea raporturilor, un rol a avut şi „complexul de inferioritate” al premierului, dezvoltat din cauza faptului că preşedintele e ales, pe cînd premierul e numit. Și ar mai fi și simplul fapt că premierul e cel ce face și decide, are un rol executiv mai bine definit, în vreme ce președintele a oscilat mai mereu între rolul onorific de mediator, cel simbolic de reprezentant al statului și cel aleator de șef al forțelor armate, al diplomației și al serviciilor secrete. Astfel, reproșurile la adresa premierului se pot contura mai lesne și se pot lansa mai repede.

Apartenenţa la aceeaşi zonă politică a preşedintelui şi a premierului nu garanta amiabilitatea relaţiei dintre cei doi. De exemplu, cazul relaţiei dintre Emil Constantinescu şi Radu Vasile. După cum situarea pe poziţii politice aparent adverse nu înseamnă neapărat război: vezi situaţia din prezent dintre preşedintele Iohannis şi premierii PSD. Configurarea raporturilor ţine mai degrabă de profilul personajelor politice implicate şi de chimia dintre ele. Traian Băsescu nu s-a împăcat nici cu „aliatul” Tăriceanu, nici cu „adversarul” Ponta. L-a acceptat în schimb pe Emil Boc, care i-a cedat o mare parte din suzeranitatea lui de premier. Pe o cu totul altă bază s-a plasat în schimb cordialitatea dintre Ion Iliescu şi Nicolae Văcăroiu, doi politicieni care vorbeau aceeaşi limbă veche într-o lume care, după gustul lor, se schimba prea repede. În vreme ce acalmia dintre Iliescu şi Năstase izvora şi dintr-un soi de condescendenţă a ultimului faţă de primul. A fost atunci unul dintre rarele cazuri în care de fapt premierul dicta, preşedintele aflat la ultimul mandat bazîndu-se mai mult pe inerţie şi pe prestigiul din partid.

S-ar putea spune, probabil, că sîntem în faţa unei contribuţii originale a democraţiei de după 1989 la istoria politică a României. Nu m-aş grăbi; în mare, aceeaşi bipolaritate s-a manifestat şi în timpul monarhiei, perioadă în care regele, ca şi preşedintele de azi, avea the upper hand asupra premierilor. Un moment singular al relaţiei monarh – premier din acea perioadă a fost refuzul lui Petru Groza de a da curs cererii Regelui Mihai de a demisiona, dar atunci ţesutul politic intern era intens deformat de sovietici. Dacă aş forţa puţin, aş putea spune că inclusiv pe vremea lui Ceauşescu era o oarecare polaritate, „cabinetul 1” al preşedintelui şi „cabinetul 2”, nu al premierului, ci al prim-viceprim-ministrului Elena Ceauşescu. Probabil că singura perioadă, de altfel foarte scurtă, în care în România modernă a existat un singur pol al puterii a fost în ultimii ani ai regimului Gheorghe Gheorghiu-Dej, după ce acesta şi-a eliminat potenţialii concurenţi, Lucreţiu Pătrăşcanu şi Ana Pauker.

Însă evoluţiile politice recente au creat premisele pentru alterarea modelului bipolar tradiţional. Un politician promovat de cel mai puternic partid al momentului nu a putut deveni pînă acum nici preşedinte, nici premier, din cauza unor restricţii judiciare. Aşa că Liviu Dragnea, căci despre el e vorba, îşi exercită şi puterea, şi influenţa din afara funcţiilor administrative. Astfel că pe lîngă cei doi poli consacraţi, preşedintele şi premierul, a mai apărut unul, al şefului de partid de guvernămînt. Circumstanţial, al treilea pol tinde să uzurpeze polii consacrați, e drept, pe un fond particular de pasivitate politică al președinției. Dovadă că ultima tensiune politică dintre poli nu s-a consumat între preşedinte şi premier, ci între fostul premier Grindeanu şi Liviu Dragnea. Într-un fel, al treilea pol acţionează acum în felul în care preşedintele Băsescu acţiona în numele Guvernului, fără să poată fi tras la răspundere din punct de vedere moral și/sau administrativ din moment ce nu ocupă efectiv funcţia în numele căreia îşi exercită puterea. Ce e clar e că există un decont electoral şi pentru acest gen de acţiuni, aşa cum s-a văzut în cazul fostului preşedinte Băsescu.

Cu toate acestea, nici de această dată nu ne aflăm în faţa unei noutăţi. Tiparul celui de-al treilea pol se poate distinge și într-o altă ţară est-europeană, Polonia. Sînt multe asemănări cu situația din România, dar și deosebiri semnificative. Ca și aici, în Polonia șeful partidului de guvernămînt imprimă din umbră direcția liniilor guvernamentale majore. Jarosław Kaczyński, liderul partidului polonez Lege și Justiție (PiS), merge în fiecare dimineaţă nu la preşedinţie şi nici la guvern, ci la sediul formațiunii sale, aflat într-o clădire de birouri din Varşovia. Ca și Liviu Dragnea, este deputat, dar nu și președinte al deputaților, precum politicianul român. Ambii ar fi condus partidul la victorie în ultimele bătălii electorale, dar în plus, Jarosław Kaczyński e moștenitorul capitalului politic al fratelui său geamăn, Lech Kaczyński, care a murit în tragedia aviatică din 2010 de la Smolensk. O altă diferență dintre ei este că pe cînd Jarosław Kaczyński se ține voluntar deoparte de funcții, Liviu Dragnea nu și-a ascuns regretul că nu poate deveni premier, o funcție despre care crede că i se cuvine.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

Foto: adevarul.ro

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Costică Prisecaru, în lesă cu Emilia Bejan. Captură YouTube
Prima reacție a femeii plimbată în lesă, în patru labe, la gala de lupte RXF: „Trebuie să te iubești pe tine”
Gala de lupte de la mijlocul acestei săptămâni a fost cu siguranță un eveniment controversat care a stârnit reacții puternice în rândul opiniei publice.
camion lovit de tren FOTO Captură video
Momentul în care șoferul unui camion sfidează moartea. Cum a reușit să se salveze înainte să fie lovit de tren
Un șofer de camion a trăit un moment terifiant când a rămas blocat pe o trecere la nivel cu calea ferată. Acesta a reușit să sară din camion cu câteva secunde înainte ca un tren de marfă să-l lovească și să distrugă vehiculul.
trupe americane bază militară din Siria Foto Captură video X jpg
Trupele americane ar fi ocupat o bază militară din Siria, care era controlată înainte de Rusia
În nordul Siriei, lângă orașul Kobane, armata americană ar fi preluat sub controlul său o bază militară care a fost ocupată de trupele ruse încă din 2019. Bazele din Tartus și Latakia rămân principalele puncte în care se strâng trupele rusești.
giani infatino fifa jpg
Reacția rușilor după ce FIFA a afișat harta Ucrainei fără Crimeea la tragerea la sorți pentru CM 2026
Țara vecină cere ca forul internațional să le ceară scuze public.
mascati jpg
Mobilizare excepțională după un live pe Facebook. Un individ amenința că fabrică o bombă și se arunca în aer. Unde a fost localizat
Mobilizare exemplară a polițiștilor din județul Olt pentru depistarea unui cetățean care a anunțat sâmbătă seara, într-un live pe rețeaua socială Facebook, că va fabrica o bombă,
image png
Claudia Puican și Armin Nicoară se pregătesc să devină părinți. „Un nou capitol al iubirii noastre începe…”
Claudia și Armin Nicoară, unul dintre cele mai iubite cupluri muzicale, au dat vestea momentului: se pregătesc să devină părinți! Cei doi artiști sunt în culmea fericirii deoarece, după multe încercări de a avea un copil.
donald trump devin nunes FOTO Leon Neal/Getty Images
Donald Trump continuă numirile controversate la Casa Albă. Cui i-a oferit un post-cheie din domeniul informațiilor
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, l-a numit sâmbătă pe directorul platformei sale de social media, Devin Nunes, să conducă un grup consultativ în domeniul informaţiilor.
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
Polițiștii la ușa Dianei Șoșoacă, duminică dimineața. Europarlamentarul furios: „Ați venit să colindați?”
Un nou scandal marca Diana Șoșoacă. Duminică dimineața, europarlamentarul a luat foc, când doi polițiști s-au prezentat la domiciliul ei pentru a-i înmâna un proces verbal de
decebal refugul png
Povestea fantastică a enigmaticului Ranisstorum, ultimul refugiu al regelui Decebal. Nimeni nu știe exact unde se află
Pierdut în abisul timpului, numele misterios al Ranisstorumului continuă să stârnească fascinație și dezbateri aprinse între istorici, arheologi și pasionați de trecut.