Al cui e Brâncuşi?

19 august 2016
Al cui e Brâncuşi? jpeg

Nu s-au strîns foarte mulţi bani pentru „Cuminţenia pămîntului”. Şi nu mai e mult timp pînă cînd va trebui trasă linia şi făcută adunarea. E nevoie de 6 milioane de euro şi nu s-a adunat nici măcar o zecime din sumă.

Am văzut, pe forbes.ro, nişte cifre privind impactul campaniei de promovare. Din cîte îmi pot da seama, n-a mers deloc rău, foarte mulţi oameni au aflat despre ce e vorba. Şi continuă. Dar – e un fapt – banii se adună greu, iar lumea se întreabă de ce. Dacă nu se va atinge suma necesară, parcă văd că bocitoarele neamului – deghizate în editorialişti, opinionişti şi moderatori TV – vor începe să spună că poporul „s-a manelizat”, nu-şi mai iubeşte valorile naţionale, s-a imbecilizat, nu mai vibrează la marea şi adevărata cultură, că ţara e aşa şi pe dincolo, că guvernul, că politicienii etc., etc. Or, nu cred că despre emoţia în faţa valorilor naţionale este vorba, ci despre chestiuni ceva mai pămînteşti.

De ce nu donează oamenii bani pentru „Cuminţenia pămîntului”? Cred că din mai multe motive. În primul rînd, pentru că e vară, e vacanţă, şi ocupaţiunea mintală a cetăţenilor români e, deocamdată, alta. Apoi, pentru că în mentalitatea noastră meridional-balcanică (sau, mă rog, cam pe-acolo), tentaţia de a lăsa totul pe ultimul moment e mare. Cam aşa e şi la italieni, şi la greci, şi la alţii. (Îmi amintesc că în 2004, cînd Olimpiada era organizată la Atena, o delegaţie a Comitetului Olimpic venită să vadă care e faza pregătirilor prin ianuarie, s-a luat cu mîinile de cap şi a zis că mai bine suspendă Olimpiada; pînă la urmă, grecii au fost felicitaţi pentru organizare...). Să avem răbdare pînă în septembrie, sînt convins că ritmul donaţiilor va creşte.

Dar există şi cauze mai profunde, care nu ţin de „iubirea pentru cultură” şi alte asemenea chestiuni măreţe. Cred că oamenii s-au învăţat că arta şi cultura sînt pe gratis şi folosesc la umflarea patriotică a pieptului şi la „promovarea imaginii în străinătate”. Arta şi cultura sînt, vorba lui Conu Leonida, „treaba statului, domnule, pe el de ce-l avem?”. Foarte multor concetăţeni de-ai noştri li se pare cam straniu să dea din banii lor pentru o operă de artă. N-avem, ca în SUA sau în Marea Britanie, un sistem (fiscal, administrativ, legislativ) care să încurajeze susţinerea culturii din bani privaţi. Nu sîntem educaţi pentru asta. Iar în situaţia socială şi economică de azi, sînt destui care se trezesc să spună sau să scrie pe Facebook şi pe forumuri „păi sclupturi de-astea ne trebuie nouă? mai bine facem spitale”. Şi sînt destui care se lasă influenţaţi de asemenea păreri. În plus, am auzit de multe ori în jurul meu – de la oameni cît se poate de stimabili – că, dacă nu se va strînge toată suma, nu-i nimic: va completa Guvernul cu cît mai trebuie. Adică, din nou, „treaba statului”.

Cred că deceniile de propagandă comunistă, în care arta şi cultura erau controlate de stat, au încă efect. Li se adaugă prostiile din vremea tranziţiei: n-au existat politici culturale care să stimuleze donaţiile pentru artă şi cultură, legea sponsorizării e veche şi proastă. Cetăţeanul obişnuit nu are aproape nici un avantaj fiscal dacă donează bani (în afară de prevederea privind donarea a 2% din impozit).

Şi cred că mai e ceva la mijloc. Legăturile dintre stat şi cetăţean sînt, la noi, foarte slabe. Omul de rînd simte că Statul e „altceva”, e o entitate abstractă care îi creează dificultăţi, care cheltuieşte banii aiurea, care mai mult îi ia decît îi dă. La percepţia aceasta au contribuit toate bîlbîielile, gafele şi lucrăturile tranziţiei.

Am auzit destule voci spunînd despre campania de promovare că n-ar fi eficientă, că nu spune ce trebuie. Mi se pare că spune tocmai acest lucru de bun-simţ, în contra propagandei colectivist-comuniste: Brîncuşi nu e „al nostru” (adică „al poporului”, „al oamenilor muncii de la oraşe şi sate”, adică de fapt al nimănui), ci al fiecăruia. Austriacul simte că Mozart e „şi al lui”, britanicul chiar crede că Shakespeare e şi al lui. La români, simţul acesta s-a tocit. Nu mai sîntem în vremurile aurorale cînd chemarea „daţi un leu pentru Ateneu” dădea rezultate. Ne-am pierdut pe drum.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

tabla sah jpg
Un indian de doar 18 ani este noul campion mondial de șah
Indianul Dommaraju Gukesh l-a învins dramatic pe Ding Liren, un chinez despre care s-a spus că este marcat de probleme psihice.
Vladimir Putin la sediul FSB FOTO EPA EFE jpg
Ipocrizia lui Putin: Rusia anunță că sprijină propunerea lui Orban pentru încetarea focului de Crăciun în Ucraina
Președintele rus Vladimir Putin susține eforturile premierului ungar Viktor Orban de a obține o încetare a focului de Crăciun în Ucraina și un schimb major de prizonieri de război, a declarat joi Kremlinul, chiar dacă Kievul a luat în derâdere ideea.
calin geambasu malina olinescu png
13 ani fără Mălina Olinescu. Călin Geambașu îi știa marile tristeți: „Legate de mama ei, Doina Spătaru, și de iubit.” Ce s-a întâmplat în ultimele clipe de viață?
Călin Geambașu, dezvăluiri dureroase, la 13 ani de la decesul Mălinei Olinescu. Ce s-a întâmplat, de fapt, în ultimele ei clipe de viață?
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
Cum să adormi din nou dacă te trezești în mijlocul nopții
Te-ai trezit la 3 dimineața și simți că ți-a fugit somnul?
adevarul ro jacheta barbati jpg
Top 3 cadouri pentru el: de la jachetă la ceas și ghete din piele - cum să faci alegerea perfectă
Perioada sărbătorilor se apropie cu pași repezi, iar găsirea cadoului perfect pentru bărbatul din viața ta poate fi o adevărată provocare.
dughin  jpg
Ideologul lui Putin amenință Europa de Est: „Ori o să fie neutri, ori o să fie ai Rusiei. Oameni ca Georgescu în România, înțeleg asta foarte bine”
Ideologul lui Vladimir Putin, Alexandr Dughin, a amenințat Europa de Est și România în special că vor fi ale Rusiei, dacă nu sunt neutre. „Nu vom tolera ostilitatea unor entități agresive aflate la o distanță periculoasă”, spune acesta.
razboi cibernetic shutterstock 1847476297 jpg
Rusia a finanţat cu 69 de milioane de euro o uriașă campanie de propagandă și dezinformare în România și Bulgaria. Compania care a jucat un rol semnificativ
Grupul de experți bulgari în securitate cibernetică cunoscut sub numele de BG Elve, a dezvăluit că Federația Rusă a cheltuit 69 de milioane de euro pentru a finanța o campanie de propagandă și interferență la scară largă care vizează Bulgaria și România.
Ultima Speranță pentru Mănăstirea Sfântul Ioan Valahul: Ruinele care Caută Salvare
Ascunsă la marginea comunei Ciuperceni din județul Teleorman, Mănăstirea Sfântul Ioan Valahul, odinioară un lăcaș sacru de închinare și reculegere, se află într-o stare avansată de degradare.
lidl jpg
Ce trebuie să știm despre faimosul unt Pilos de la Lidl? Este favoritul multor români
Untul este un ingredient extrem de important în bucătărie, iar cu cât este mai gras, cu atât va fi mai delicios. Iar dacă folosim la gătit untul Pilos, pe care îl găsim pe rafturile magazinelor Lidl, este bine să știm precis de unde vine acesta!