Aglomerări, seisme, lene

27 noiembrie 2015
Ce nu fac copiii la şcoală jpeg

A apărut o lege care interzice desfăşurarea unor activităţi publice în clădirile cu risc seismic. Teatrul Nottara şi-a suspendat activitatea, unele cluburi, baruri şi restaurante s-au închis din iniţiativa patronilor, restul aşteaptă aplicarea legii. Foarte bine!, vor zice unii. Siguranţa cetăţenilor e mai importantă decît orice. Numai că legea e neclară şi s-ar putea să complice, nu să rezolve lucrurile. La români, cînd apare cîte-o pornire radicală, apăi să te ţii! Legea a apărut joi şi a intrat în vigoare duminică. Avocaţii spun că ar fi fost normal să li se dea celor în cauză un timp de conformare: după ce ani întregi nimeni n-a avut dureri de cap că în clădiri cu risc seismic se adună sute de persoane, acum legea loveşte scurt şi decisiv, mai rău decît Chuck Norris. Ce să facă cei vizaţi de joi pînă duminică? Să înceteze activitatea. Numai că realitatea e mai amestecată.

Există, pare-se, proprietari de clădiri cu risc seismic ridicat care au solicitat de 2-3 ani primăriei să înceapă lucrări de consolidare şi n-au primit răspuns. De altfel, problema clădirilor “cu bulină roşie” trenează de ani buni: se tot vorbeşte despre ea, presa o mai foloseşte uneori pentru a-şi mări audienţa (anunţînd catastrofe în caz de cutremur şi numărînd potenţiale victime), dar s-au consolidat foarte puţine clădiri. Nici expertiză nu s-a făcut pentru toate. Mi se pare un caz tipic de aiureală românească de tranziţie. De ani întregi se vorbeşte despre o chestiune serioasă, urgentă, importantă, dar nu se face nimic. Primăria zice că Guvernul, Guvernul zice că Primăria, cetăţenii zic că Statul etc., etc., dar nu e clar cine şi ce ar fi trebuit să facă. Iar după toată vorbăria asta, legea vine ca o ghilotină: gata, s-a terminat!

Am impresia că, la români – şi mai ales la parlamentari – stăruie o mentalitate comunistă: o lege se dă nu pentru a reglementa, nu pentru a stabili nişte reguli care să ducă lucrurile pe o cale mai bune, ci pentru a pedepsi, pentru a sancţiona, pentru a rezolva scurt o problemă, indiferent de costuri şi consecinţe. Nu face nimeni o analiză de impact, ci se unesc nişte inşi indignaţi care spun în cor “dom’le, aşa nu se mai poate, tre’ să terminăm o dată cu chestiile astea, că punem vieţile oamenilor în pericol”. “Ajuns cuţit os”, vorba lui Caragiale. Dar pentru  că s-a ajuns pînă aici nu răspunde nimeni, se găsesc cele mai sofisticate explicaţii şi scuze. De exemplu: Teatrul Nottara este acum, practic, închis. Se ştia de mult că funcţionează într-o clădire cu risc seismic. Unii dintre foştii directori au încercat să rezolve problema, dar nu au reuşit. Pentru situaţia asta, toată lumea are explicaţii, autorităţile pot invoca oricînd nu ştiu ce articol de lege sau lipsa fondurilor sau orice altă chichiţă birocratică pentru a ne convinge că “nu s-a putut”. Nimeni n-o să spună însă că adevăratele motive pentru care situaţia nu s-a rezolvat au fost lenea, incompetenţa, delăsarea, nepăsarea şi alte asemenea însuşiri omeneşti.

Dacă avea loc un cutremur în timpul unui spectacol la Nottara şi existau victime, ar fi urmat un iureş de anchete, scandaluri, dezvăluiri, demisii etc. Din fericire, nu s-a întîmplat. Dar pentru că un teatru e nevoit să-şi suspende activitatea răspunde cineva, măcar moral? Ei, aş... Nici vorbă. Teatrul Nottara ţine de Primărie, care n-are primar. Iar Guvernul ori Ministerul Culturii n-au ce face: pot doar să discute cu Primăria. La fel stau lucrurile şi cu alte activităţi publice care acum vor trebui suspendate. Se ştia de multă vreme care-i starea clădirilor şi ani la rînd nu s-a făcut nimic. Iar acum, brusc, legiuitorul român se radicalizează dintr-odată, fără să analizeze consecinţele şi lăsînd lucrurile cam la jumătate, zic avocaţii: legea e plină de neclarităţi.

Mi se pare un exemplu tipic pentru talentul românesc de a sări dintr-o extremă în alta ori din lac în puţ: ani la rînd se doarme-n papuci, şi dintr-odată se dă deşteptarea. Numai că trezirea asta bruscă arată mai mult a buimăceală.

Articol apărut pe Blogurile Adevărul.

Fotografie de Marius Georgescu

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Congres AUR - George Simion - 27 mar 2022 / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Analiza candidaților, episodul 1. Revanșa lui George Simion. Cum ar schimba scena politică o victorie a liderului AUR
„Adevărul” analizează șansele principalilor candidați la alegerile prezidențiale și impactul asupra vieții politice. Actualul guvern are zilele numărate? Cine ar putea fi noul premier? Ce plan au suveraniștii pentru a prelua puterea? Sunt întrebări care vin la pachet cu alegerea noului președinte.
Carol Davila, portret de Theodor Mayerhofer (© Wikimedia Commons)
8 aprilie: Ziua în care s-a născut Carol Davila, considerat întemeietorul medicinei moderne româneşti
Născut în Parma, Italia, sub numele de Carlo Antonio Francesco d’Avila, Carol Davila avea să devină unul dintre cei mai importanți medici și farmaciști români din secolul al XIX-lea.
Shoshana Chatfield, captura video jpg
Viceamiralul american Shoshana Chatfield ar fi fost destituită dintr-o funcție înaltă în NATO
Viceamiralul Shoshana Chatfield, reprezentantul militar al Statelor Unite în Comitetul Militar al NATO, ar fi fost fost înlăturată din funcție, potrivit mai multor surse citate de agenţiile de presă.
Banner Alexia Eram
Alexia Eram, de nerecunoscut fără machiaj. Cum s-a afișat fiica Andreei Esca. FOTO
Fiica Andreei Esca a renunțat la machiaj și a ieșit pe stradă total naturală. A realizat mai multe fotografii pe care le-a postat în mediul online, iar fanii au rămas total surprinși. Cum arată Alexia Eram fără make-up?
ghiocei Gradistea 02, foto Facebook/Romsilva
Ce să pui în pământul în care cresc ghioceii, ca la anul să înflorească mai bine
Ghioceii sunt printre primele flori care ne bucură sufletul la sfârșitul iernii, vestind primăvara cu gingășia lor. Dacă vrei ca de la un an la altul să-i vezi înflorind tot mai frumos, secretul stă în solul în care cresc.
Violente in Mexic privind disparitia a 43 de studenti FOTO AP
Atac armat într-o clinică de reabilitare pentru consumatorii de droguri, în Mexic. Nouă morţi şi cinci răniţi
Nouă persoane au murit şi cinci au fost rănite într-o clinică de reabilitare pentru dependenți de droguri din statul Sinaloa, în nord-vestul Mexicului, după ce un grup înarmat a spart uşa şi a deschis focul asupra rezidenţilor.
banner Minerva si astroloaga sanda Ionescu jpg
image png
Ce să pui pe vârfurile despicate ale părului, ca să-l scapi de foarfecă. Trucul pe care îl știu doar hairstyliștii cu zeci de ani de experiență
Dacă vrei să eviți foarfeca și să îngrijești vârfurile despicate, sunt câteva produse și trucuri care te pot ajuta să le maschezi și să previi deteriorarea în continuare. Totuși, ține minte că vârfurile deja despicate nu se pot repara complet, doar pot fi „sigilate” temporar.
6 jpg
Cel mai cunoscut bloc din România este de vânzare. Cât costă imobilul din București
Este cel mai cunoscut complex imobiliar din România și este de vânzare. Blocul Scala, cu celebrul cinematograf la parter și garajul Ciclop sunt de vânzare iar proprietarii cer 16 milioane de euro pe amândouă. Click! Vă prezintă detalii din culisele afacerii și ridică vălul de pe acest complex