Adio, dragă Schengen, eu plec, că se face seară...

18 martie 2016
Ce nu fac copiii la şcoală jpeg

Garduri. Asta este “soluţia” tot mai răspîndită în Europa pentru a face faţă refugiaţilor. Nu e clar cu cîtă eficienţă. Deocamdată, beneficiază de ea, cu siguranţă, producătorii de garduri, panouri, sîrmă ghimpată şi alte materiale. Dar, încet-încet, una dintre cele mai frumoase şi mai palpabile dovezi ale spaţiului unic european se duce pe apa sîmbetei.

Deşi despre valul de refugiaţi aflaţi în drum spre Europa se ştia de mult, liderii europeni n-au fost în stare să construiască o politică la nivelul Uniunii pentru a face faţă fenomenului. Aşa încît fiecare ţară a luat-o pe cont propriu. Ungaria a fost prima care s-a apucat de construit garduri. Alte ţări au reintrodus controalele la frontierele interne. Sau garduri plus controale. Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a fost în Slovenia şi a spus că gardul construit la graniţa cu Croaţia şi limitarea la 580 a numărului de migranţi ce poate traversa teritoriul sloven reprezintă “un bun exemplu că un plan european de ansamblu ar putea funcţiona”.

Poate că ar putea, dar planul, deocamdată, lipseşte. Şi n-are şanse să apară, căci ţările europene sînt tot mai “închise”: fiecare se ocupă de problemele interne. Liderii politici europeni par să fi uitat cu totul că problemele comune ale Europei sînt, de fapt, tot interne. Iar François Hollande zice că, pînă la sfîrşitul anului, spaţiul Schengen va fi refăcut “prin solidaritate între ţările europene”. Sigur că “solidaritate” este unul dintre cuvintele preferate ale preşedintelui francez, dar realitatea contrazice vocabularul socialist. Societăţile europene se îndepărtează tot mai mult una de alta şi un număr tot mai mare de cetăţeni tinde să se refugieze în mijlocul “tribului” propriu. Între timp, se fac planuri şi socoteli: cum ar fi dacă ar dispărea spaţiul Schengen. ACI Europe (asociaţia aeroporturilor europene) zice că va fi dezastru pe aeroporturi: aglomeraţie, escale tot mai mari între curse, perturbări de trafic, costuri suplimentare pentru a gestiona situaţia. Directorii unor mari companii anunţă şi ei tot felul de dezastre economice: producţia şi comerţul sînt legate de libera circulaţie a mărfurilor de la un capăt la altul al Uniunii.

Agenţia Morgan Stanley a făcut şi o estimare cu privire la ţările cele mai afectate: Ungaria va suferi cele mai grave consecinţe. Şi tocmai premierul Ungariei e cel mai vocal şi cel mai pasionat de garduri... În tot acest peisaj pre-apocaliptic, am senzaţia că nimeni nu mai reuşeşte să vorbească limpede şi convingător despre avantajele spaţiului Schengen. Nici Comisia Europeană, nici liderii politici nu mai ştiu să le explice oamenilor că libertatea de deplasare de la un capăt la altul al Europei e, probabil, dovada cea mai vie şi mai palpabilă că unitatea europeană e posibilă. Să mergi de colo-colo fără să te verifice nimeni la graniţă, să treci dintr-o ţară în alta ca şi cum ai merge din satul tău în satul bunicilor, peste deal, să pleci cu buletinu-n buzunar fără grija vizei şi a formalităţilor a devenit ceva atît de firesc, încît probabil că oamenii nu-şi mai reprezintă ce ar însemna reintroducerea controalelor la frontierele dintre ţări. Iar cei mai în vîrstă, care au prins vremea cînd era nevoie de vize, vor fi uitat cum era să faci coadă la consulate şi la ghişeele poliţiei de frontieră.

Poate că liderii europeni ar găsi soluţii mai bune dacă cetăţenii s-ar manifesta în vreun fel. Dar cetăţenii nu vor ieşi niciodată în stradă să strige “vrem să păstrăm spaţiul Schengen”. Aşa că liderii politici şi birocraţii europeni – tot mai îndepărtaţi de cetăţeni – vor rămîne în continuare “în cercul lor”. Gardurile vor deveni emblema “noului spirit european”, marcat de lipsa de imaginaţie şi de eficienţă a unor politicieni care nu mai au, mă tem, anvergura şi viziunea celor care au fondat proiectul Europei unite.

În curînd, s-ar putea să cîntăm toţi, lăutăreşte şi sentimental, vărsînd o lacrimă, “adio, dragă Schengen, eu plec, că se face seară...”. Doar că nu vom avea unde pleca.

Articol apărut pe Blogurile Adevărul.

Fotografie de Marius Georgescu

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

basescu ciolacu jpeg
Băsescu îi dă replică lui Ciolacu și-l acuză de analfabetism funcțional: „Nu înţelegeți răspunsurile mele”
Disputa online dintre fostul preşedinte Traian Băsescu şi premierul Marcel Ciolacu a continuat, Băsescu revenind cu solicitarea de demisie către Ciolacu.
benny
shutterstock 2353366637 jpg
Iranul amenință că baza americană Diego Garcia „riscă distrugerea totală” în cazul unui atac american
În cazul unui atac al SUA, Iranul are mijloacele pentru a distruge baza militară americană din Diego Garcia, o insulă îndepărtată din Oceanul Indian, unde SUA și-au întărit recent prezența militară, relatează Daily Mail.
perioada grea pentru zodii jpg
Zodia care își răcește relațiile cu familia chiar înainte de Paște. Un conflict neașteptat îi strică liniștea
Deja începem să ne apropiem cu pași repezi de Paște, iar în această perioadă, astrele vor aduce multe surprize în calea semnelor zodiacale. Însă, pentru unii nativi, aceste surprize nu vor fi deloc pe placul lor!
imagine 1 jpg
Poți găsi păianjenul în doar 5 secunde?
Atenția la detalii este o însușire pe care nu toți o avem. În imaginea de mai jos, poți observa o cameră dezordonată și aglomerată cu diferite obiecte, de la câteva jucării împrăștiate până la un coș de gunoi răsturnat.
FOTO Captură video
Reacția unor tineri care au încercat să guste cel mai urât mirositor pește din lume. Preparatul este servit la Muzeul Mâncărurilor Dezgustătoare
Patru tineri au trăit un coșmar încercând să mănânce cel mai urât mirositor pește din lume – surströmming, o delicatesă suedeză fermentată care a făcut senzație la Muzeul Mâncărurilor Dezgustătoare.
familia cristi borcea copii jpg
Tehnologia dezvoltată de NASA pentru a conecta toate vehiculele aeriene și rutiere pentru un trafic mai sigur Colaj YouTube
Tehnologia NASA care conectează toate vehiculele, pentru un trafic mai sigur: Revoluția transportului pe Pământ, în aer și pe Lună
Un sistem dezvoltat de NASA, inițial exclusiv pentru drone și aeronave, va fi implementat și în traficul rutier.
ianis hagi si elena nunta jpg