Abecedar samizdat și bastonașe digitale

24 octombrie 2014
Refugiați? Să fie la ei, acolo    jpeg

Un comunicat aproape triumfalist al Ministerului Educaţiei anunţă că manualele pentru clasele I şi a II-a pot fi descărcate gratuit de pe platforma manuale.edu.ro. De fapt, în spatele comunicatului se află o realitate care nu poate fi coafată: manualele tot nu sînt gata. Şi nu se ştie cînd vor fi.

Aerul aproape triumfalist rezultă din două fraze prin care cine a scris comunicatul o fi vrut să arate ce lucru bun a făcut Ministerul: “Accesul pe platforma www.manuale.edu.ro este liber pentru oricine doreşte să utilizeze materialele didactice. De altfel, de la lansare şi pînă luni, 20 octombrie, ora 17:00, platforma a înregistrat 70.000 de vizitatori şi peste 28 de milioane de accesări”. Ce succes, domnule! Mii şi mii de oameni de pe tot cuprinsul ţării au făcut scurtă la mînă dînd click după click pe platforma cu manualele: la o simplă împărţire, rezultă că fiecare vizitator a dat 400 de click-uri! Orice site de pe planetă s-ar mîndri cu un asemenea trafic.

Ministerul oferă manualele în format pdf cu aerul că îi ajută pe profesori şi elevi, punîndu-i de fapt la treabă şi la cheltuieli suplimentare: ca să poată fi folosite, manualele trebuie descărcate şi imprimate/multiplicate pentru fiecare elev. Abecedarul apare, care va să zică, la fel ca samizdatul pe vremuri: se multiplică prin mijloace artizanale şi circulă din om în om. Cine n-are imprimantă şi copiator, n-are decît să mai aştepte! Sau să meargă la un centru de copiere şi să plătească – orice sacrificiu merită făcut pentru educaţia copilului, nu? Manualele adevărate vor ajunge în şcoli, zic editorii, după alegeri, căci acum tipografiile sînt ocupate cu materialele electorale. În cel mai bun caz, aşadar, elevii vor găsi manualele în ghetuţe, de Moş Nicolae. Şi ministerul va avea atunci ocazia să mai dea un comunicat triumfalist. Între timp, a comandat şi retipărirea manualelor vechi, despre care învăţătorii zic că sînt inutilizabile.

Toate acestea ar fi putut fi evitate dacă piaţa manualelor ar fi fost cu adevărat liberă, iar cadrele didactice ar fi fost lăsate să aleagă manualele pe care le consideră potrivite. Dar ministerul se ţine scai de procedurile complicate, cu o licitaţie în care comisii şi para-comisii declară nişte cîştigători, apoi urmează contestaţii, alte comisii, amînări etc. Nu era mai simplu ca editurile să fie lăsate să producă manualele, iar apoi selecţia să se facă natural şi liber?

În mod normal, această uriaşă bîlbîială ar fi trebuit să se termine cu demisii în lanţ: e inacceptabil să nu poţi pune pe bănci manuale la începutul anului şcolar. Şi e cinic s-o ţii după aceea din cîrpeală în cîrpeală, recomandînd întîi “lucrul cu fişe” şi apoi oferind nişte pdf-uri. Pe scurt, elevii şi învăţătorii sînt puşi să se descurce cum pot, iar ministerul emite comunicate în care se laudă cu “adaptarea învăţămîntului românesc la tendinţa mondială de utilizare a tehnologiei informaţiei în procesul de predare-învăţare”. Lucrul cu fişe scrise de mînă şi pusul pdf-urilor pe site reprezintă “tendinţa mondială”? Dar, evident, ministerul ştie bine ce face: nimeni nu protestează faţă de această situaţie. Sindicatele cadrelor didactice n-au nimic de zis, deşi, practic, învăţătorii sînt împiedicaţi să-şi facă meseria cum trebuie şi sînt supuşi unor presiuni şi eforturi suplimentare. Părinţii – nici atît.

Pluteşte în societate un aer de re-obişnuire cu răul, ca pe vremea lui Ceauşescu: aşteptăm să vedem ce-or mai zice “ăştia”, stăm cuminţi să nu se supere ministerul, poate ne-ajută Dumnezeu şi om avea manualele de Crăciun... E de rău augur pe termen lung: copiii intră cu stîngul în sistemul educaţional, iar lumea tace şi înghite. Da’ nu-i nimic, o să vină ele şi manualele (tipărite şi digitale), şi să vezi atunci ce bastonaşe digitale vor face ţîncii noştri, în deplin acord cu “tendinţa mondială”…

Articol apărut pe

.

dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg

Adevarul.ro

image
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
Actriță și fost model, Kim Basinger a devenit celebră datorită rolurilor în filme precum Batman, L.A. Confidential și 9 1/2 Weeks. Vedeta premiată cu Oscar a avut o carieră excepțională, precum și o viață personală fascinantă. Astăzi, vedeta de la Hollywood împlinește 70 de ani.
image
Moartea misterioasă a uneia dintre cele mai mari vedete rock. Ultimele clipe din viața lui Jim Morrison, solistul trupei The Doors
Solistul trupei americane The Doors a fost unul dintre cele mai mari staruri rock din toate timpurile. La 52 de ani de la dispariția sa prematură, moartea sa este încă învăluită în mister, iar mulţi cred că Jim trăieşte şi azi.
image
Cartofii la cuptor, un deliciu. Cum faci cea mai ușoară mâncare de post, condimentele care îi fac irezistibili
Este un preparat simplu, dar deosebit de gustos. În post, cartofii la cuptor sunt o masă sățioasă și ușor de pregătit. Pot fi serviți cu murături, salată de legume ori cu sos de usturoi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.