9 luni de terapie

6 martie 2014
9 luni de terapie jpeg

„Ce este societatea civilă?”; „Avem societate civilă?”; „Ce fac ONG-urile din România?” – sînt doar cîteva întrebări la care rubrica de faţă, o rubrică realizată în parteneriat cu Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, va căuta, săptămînal să dea răspunsuri.

„Puiule, ce alegi, nenorocita aia de sticlă de pe masă sau pe noi?”, îl întreabă soția din uşă, în timp ce Richard termina încă o sticlă de tărie. Nu era singura din ziua aceea şi cu siguranţă nu avea de gînd să se oprească. Pentru că „în clipa în care ajungea în corpul său un strop de alcool, nu se putea opri pînă nu obţinea efectul dorit”. Și obişnuia să bea pînă cînd „i se rupea filmul” sau cheltuia toţi banii. Avea treizeci și cinci de ani, era căsătorit de unsprezece ani și locuia în Cluj împreună cu soția și cei trei copii. Pentru el, beţia era ceva normal, pentru că alcoolul este „boala negării şi a minimalizării”.

La zece ani Richard era supărat că tătăl său bea. Îl deranja stresul de acasă și își spunea că nu se va apuca de băut niciodată. Cînd a picat examenul de admitere la liceu, s-a angajat ca ospătar. „Acasă alcool, la serviciu alcool, deci”. Era un băiat foarte timid, care nu vorbea nici cu fetele nici cu băieții. Ca să capete curaj cînd vorbea cu fetele, măcar, cei mai mari l-au sfătuit să bea „cincizeci de ceva” înainte de întîlnire. În timp, a crescut toleranța la alcool și lucrurile au evoluat. De la cincizeci la o sută, apoi la o sută cincizeci... La șaptesprezece ani era alcoolic.

La scurt timp după acel moment a urmat divorţul, iar soţia și copiii s-au mutat de acasă. A început o perioadă de „declin puternic”, în care Richard a pierdut tot. Lucra ca lăcătuş mecanic şi, deşi era „un bun meseriaş”, din cauza băuturii i-au desfăcut contractul de muncă. În următorii ani, principala preocupare a fost să îşi facă rost de bani pentru băutură şi ţigări. Şi pentru că oportunităţile nu erau prea dese, a vîndut garsoniera în care se mutase, o garsonieră cumpărată cu banii primiţi dintr-o moştenire de familie. Următorii trei ani a dormit într-un cort, pe malul Lacului 3 din Gheorghieni. Era „aurolac cu acte în regulă”, cum spune el, mînca din containere şi îşi petrecea toată ziua pe străzi. Cînd cineva a dat foc cortului în care locuia, a rămas fără acte şi fără toate lucrurile pe care le avea.

Un prieten l-a ajutat atunci să se mute la sanatoriul din Săvădisla. Era un „caz social”, locuia acolo, avea grijă de bolnavi şi de altele ce se mai găseau de făcut prin sanatoriu. De două ori pe zi, se îmbăta cu spirt sanitar. După 2 ani, au venit în vizită la sanatoriu un grup la Asociația Filantropică Medical-Creștină Christiana din Cluj. Veniseră să le vorbească despre programul de recuperare pentru persoanele dependente de alcool Sf. Dimitrie Basarabov. A participat la prima întîlnire, a citit cartea pentru alcoolicii anonimi primită de la ei și de a doua zi a renunțat la băutură.

A continuat să meargă la grupurile de suport organizate de asociație la sanatoriu și pentru că motivația lui era puternică, la scurt timp, au început să îl aducă la Cluj de două sau trei ori pe săptămînă pentru a urma programul de recuperare. După 9 luni de consiliere și terapie prin programul Minnesotta și-a găsit un loc de muncă, s-a reîntors în Cluj şi şi-a scos certificat de naştere şi buletin noi.

Viața lui Richard poate fi cuprinsă în întregime doar într-o carte. Cei de la Asociația Chistiana spun despre el că „este un fenomen”. A reușit să se recupereze dintr-un punct în care oricine ar fi spus, probabil, că nu mai are nici o șansă. În ziua în care l-am sunat, Richard se pregătea să intre într-o întîlnire a alcoolicilor anonimi, unde sărbătorea cei zece ani de cînd nu a mai consumat acool. A mai fost doar un episod de recădere, din care a revenit însă foarte repede.

Lucrează acum la Asociația Sf. Dimitrie, în proiectul „Merit o şansă!”, un proiect pentru persoanele dependente de alcool şi alte droguri, finanțat prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român. Împreună cu alți colegi, organizează întîlniri cu angajații a cinci instituții și companii din Cluj, înscrise în program, prin care prezintă riscurile consumului de alcool și pașii prin care o persoană dependentă poate renunța la consum. Pentru că alcoolismul „este ca o boală cronică”, care, de fapt, nu se vindecă niciodată. Sînt companii care au înțeles că este mai bine să acorde atenție persoanelor dependente de alcool decît să ignore sau să ascundă situația lor.  Există locuri de muncă unde băutura „este singura metodă prin care unii angajați pot face față”. Lucrul în canalizări, cu gunoaie, în construcții sau în condiții periculoase sau greu de suportat se pare că determină unele persoane să consume mai mult alcool. Programele de consiliere și grupurile de suport îi pot ajuta să se recupereze.

La Săvădisla, Richard s-a întors între timp, ca să organizeze grupuri de suport pentru persoane dependente de alcool. Recuperarea, spune Richard, înseamnă un nou mod de viață. Acum, se trezește zilnic la ora șase dimineața, vorbește cu multă lume despre recuperarea din dependenţă și se simte bine așa. În timpul perioadei de recuperare „și-a îmbunătățit relația cu Creatorul”. Deși „nu e un practicant ortodox”, se roagă în fiecare zi să îl ajute să nu mai bea astăzi. Nu-și propune niciodată să nu mai bea toată viața, căci „e un gînd greu de suportat”. Știe că dependența de alcool nu se vindecă, „este ca o boală cronică, cu care mergi pînă în mormînt”. Spune însă că în fața ei, acum, nu mai e singur. Alături de el sînt „grupurile de suport și Creatorul”.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Accident mortal în Timiș Foto Opinia Timișoarei jpg
Momentul impactului dintre două mașini, în care a murit o persoană. Două accidente au avut loc în cateva ore, în aceeași intersectie din Timiș
O femeie, în vârstă de 80 de ani, a murit, luni, iar alte două persoane au fost rănite în urma unui accident, între două maşini, produs în localitatea Giroc, din judeţul Timiş.
anastasia  jpg
Fetița care a murit la creșa ilegală din Medgidia a fost înmormântată. Ce arată primele date din anchetă
Anastasia, fetița de nici doi anișori care a murit vineri, în urma unui accident stupid, la o creșă ilegală din oraș, a fost înmormântată luni.
WhatsApp Video 2025 01 21 at 09 00 22 mp4 thumbnail png
Incendiu violent la o societate din Slatina. Flăcările au cuprins aproximativ 10.000 pătrați. Populația, avertizată prin Ro-Alert
Un incendiu violent a izbucnit, marți-dimineață, la o societate din municipiul Slatina, situată pe strada Pitești. Populația din zonă a fost avertizată prin mesaj Ro-Alert. Mai multe echipaje de pompieri sunt deja la fața locului.
pepe te cunosc de undeva despre andreea balan jpeg
Motivul pentru care Pepe a fost la un pas să părăsească „Te cunosc de undeva”. Artistul a făcut mărturisiri neștiute: „De vreo două ori”
Se știe deja faptul că Pepe și Alina Pușcaș sunt gazdele emisiunii „Te cunosc de undeva”. După retragerea lui Cosmin Seleși, cântărețul a devenit din concurent, prezentator, însă a recunoscut că a avut intenția de a rupe de două ori contractul, la început.
camera de hotel jpg
Motivul pentru care un cuplu locuiește în hoteluri de trei ani: „Nu ne mai preocupă înlocuirea becurilor, plata facturilor sau curățenia generală”
Daniel George și partenera sa au renunțat la viața convențională, caracterizată de o locuință permanentă și cheltuieli fixe, și au adoptat un stil de viață neconvențional: locuind exclusiv în hoteluri.
dennis man fb jpeg
Maia Sandu FOTO Facebook jpg
Maia Sandu și-a lansat propriul podcast, în care va răspunde la întrebările și îngrijorările oamenilor
Președinta Republicii Moldova, a anunțat că și-a lansat propriul podcast, care va fi moderat de Natan Garștea, directorul Direcției de stabilitate financiară din cadrul Băncii Naționale a Moldovei (BNM)
Trump a grațiat mai multe persoane acuzate de atacarea Capitoliului Foto Captură video jpg
Donald Trump a grațiat persoanele acuzate de atacarea Capitoliului. „Aceştia sunt ostatici”
Donald Trump a grațiat aproximativ 1.500 de persoane care au luat parte la atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului, la doar câteva ore după ce a fost învestit ca președințe.
image png
Cum a ajuns un român plecat din Drumul Taberei în străinătate să devină unul dintre oamenii-cheie ai lui Donald Trump. Cine este Gabriel Constantin?
Constantin este unul dintre cei mai apreciați manageri ai „imperiului” financiar al viitorului președinte al SUA, Donald Trump și conduce Trump International Hotel & Tower Chicago.