36.000 de dolari pentru trei copii

11 februarie 2019
E cool să postești jpeg

Într-o declarație recentă, premierul ungar Viktor Orban a dezvăluit că principala preocupare a mandatului său este îmbunătățirea situației demografice, anunțînd o serie de măsuri care să încurajeze natalitatea. Femeile care au patru sau mai mulți copii nu vor mai plăti taxe; familiile cu cel puțin doi copii vor beneficia de un program de credit care să le permită să-și cumpere o casă sau subvenții pentru achiziționarea unui automobil; femeile sub 40 de ani care se căsătoresc pentru prima oară vor beneficia de un împrumut de 10 milioane de forinți (echivalentul a 36.000 de dolari) – dacă vor naște doi copii, o treime din datorie va fi anulată, iar dacă îl vor naște și pe al treilea, datoria va fi stinsă.

Lăsînd la o parte substratul naționalist al declarației („Avem nevoie de copii unguri”) – mi-am pus întrebarea: încurajarea natalității prin momeli financiare punctuale este într-adevăr o soluție pe termen lung? Bineînțeles, banii sînt întotdeauna bineveniți, mai ales dacă vrei o familie numeroasă, iar resursele financiare sînt o problemă.

Dar sînt ajutoarele guvernamentale și beneficiile parentale suficiente pentru a crește rata natalității? Statisticile arată că aceasta tinde să scadă tocmai în țările dezvoltate, în societățile moderne, cu nivel de trai ridicat. Care ar fi, atunci, motivele?

Conform unui studiu al IHME (Institute for Health Metrics and Evaluation), publicat la finele anului trecut în revista The Lancet, în 91 de țări din Europa și America de Nord și de Sud, rata natalității a scăzut dramatic, statisticile demonstrînd că nu sînt suficienți de mulți copii care să susțină, în timp, populația existentă. Pe de altă parte, rata fertilității în Africa și Asia continuă să crească (în medie, o femeie din Nigeria are 7 copii).

Într-un interviu acordat AFP, Ali Mokdad, profesor de Științe Medicale și Statistici din cadrul IHME a declarat că cel mai important factor care determină rata nașterilor este, pînă la urmă, educația. În opinia sa, cu cît o femeie își dorește să fie mai educată, cu atît își va petrece mai mulți ani în școală, va avea o carieră, ceea ce o va face să amîne momentul maternității.

Într-o analiză publicată pe site-ul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, Kajsa Sundtstorm (coordonator de proiect la Kaorlinska Institute, Stokholm) face un istoric al ratei natalității din Suedia, punîndu-și întrebarea dacă politicile guvernamentale pot, într-adevăr, influența demografia.

„Nivelul fertilității – numărul copiilor care se nasc pentru a asigura următoarea generație – este, în general, scăzut în țările OCDE. Acesta e un motiv de preocupare principală pentru guverne, deoarece contribuie la îmbătrînirea societăților și înseamnă mai puțini contribuabili pentru a finanța pensiile, serviciile de sănătate, etc.” Cu toate acestea, afirmă Sundtstorm, aproape un secol de politici de încurajare a familiilor mari nu a reușit să sporească, pe termen lung, rata natalității.

Este adevărat, că, în cazul Suediei, la sfîrșitul anilor ‘80, datorită politicilor guvernamentale prin care s-au alocat beneficii financiare generoase, rata natalității a crescut. A urmat însă recensiunea, iar un deceniu mai tîrziu, după ce beneficiile au fost tăiate, rata natalității a scăzut și ea.

Însă la începutul anilor 2000, economia s-a redresat. Alocațiile pentru copii și beneficiile parentale au fost reinstaurate și chiar mărite. Cu toate acestea, rata șomajului în rîndurile femeilor a rămas ridicată și puține au mai fost dispuse să aibă copii, din cauza incertitudinii situației economice. „Rata natalității la femeile care nu au siguranța locului de muncă, sau care au salarii mici este extrem de scăzută (...), femeile tinere preferînd să-și caute un loc de muncă stabil sau să-și continue studiile. Între timp, populația continuă să îmbătrînească. Dar orice nouă reformă socială prin care se dorește rezolvarea acestei crize demografice, trebuie să ia în considerare faptul că atît femeile, cît și bărbații vor în primul rînd să aibă un job stabil și un venit personal și sigur.”

În 2014, în Japonia, altă țară care se confruntă de multă vreme cu probleme demografice severe, s-au luat alt fel de măsuri, guvernul de la Tokyo mizînd pe încurajarea tinerilor să... socializeze mai mult, în speranța că socializarea va duce la întemeierea unei familii. În plus, au renunțat la strictețea legilor privind imigrația, perspectiva lipsei plătitorilor de taxe punînd presiune pe autorități. Cu toate acestea situația nu s-a îmbunătățit. Un articol din The Tokyo Times atrage chiar atenția că, în Japonia, din cauza îmbătrînirii populației, scutecele pentru adulți au ajuns să fie mai vîndute decît scutecele pentru copii.

Scăderea natalității are multe cauze. Probabil că în societățile noastre moderne am ajuns să fim mai egoiști și mai egocentriști. Nu ne dorim copii pentru că ne sîntem autosuficienți. Însă probabil este vorba și despre siguranță. Siguranța unui loc de muncă, siguranța unei relații, siguranța unei lumi în care un copil poate avea o viață bună. Și, probabil, am ajuns să conștientizăm mai abitir șubrezenia societății în care trăim și nici un program guvernamental nu ne poate garanta acea siguranță pe termen lung și în toate domeniile, acea seninătate a vieții de care avem nevoie pentru a aduce un copil pe lume.

poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.

Adevarul.ro

Nicolae Balcescu jpg
Satira de excepție a lui Nicolae Bălcescu despre corupția din România. „Neam de curci” VIDEO
De Ziua Națională a României, Antena 1 a difuzat emisiunea „România, Râzi cu RoaST!”, în cadrul căreia un actor cunoscut l-a interpretat pe marele istoric Nicolae Bălcescu.
Luis Suarez FOTO EPA EFE jpg
Scandal uriaș după Ghana-Uruguay. Ce au făcut colegii lui Suarez în timp ce acesta plângea în hohote
E scandal imens după meciul Ghana - Uruguay de la Cupa Mondială 2022. Selecţionerul Uruguayului a sugerat că arbitrul german Daniel Siebert este de vină pentru eliminarea echipei sale de la CM 2022, informează DPA.
Congres AUR - George Simion - 27 mar 2022 / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
AUR cere ca România să nu mai ajute R. Moldova
Alianța pentru Unirea Românilor a adoptat în cadrul Congresului organizat la Alba Iulia o rezoluție prin care cere unificarea României și R. Moldova. Șeful formațiunii a susținut însă că România ar trebui să oprească ajutorul îndreptat către vecini.

HIstoria.ro

image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.
image
Scurt istoric al zilei naţionale
Instaurată încă de la venirea pe tronul României a lui Carol I, 10 Mai a rămas în tradiţia românilor ca Ziua Naţională a României moderne, până în 1947, când a fost impus regimul comunist. Un principe strãin pe tronul României reprezenta o necesitate politicã întrucât dupã abdicarea forţatã a lui Cuza la 11 februarie se ridica problema menţinerii recunoaşterii unirii celor douã principate.