Zile cît burta lui Moby Dick

14 aprilie 2019
Mica mea distopie jpeg

Sînt unele zile în care te întrebi: cîte povești pot să încapă? Unde au loc toate și cum se îngrămădesc ele acolo, în cîteva ore, care de cele mai multe ori trec prea repede și ne văităm că ni s-a scurs iar timpul printre degete, acum a fost dimineață și, pe nesimțite, s-a făcut seară. Dacă se întîmplă să mai și plouă, să cadă un cer negru peste tine, încă de cînd a sunat alarma telefonului, să se circule ca într-o băltoacă, șansele să ai o zi bună descresc considerabil.

Aș fi dat orice să nu ies din casă. Să mai pot lenevi în pat și să-mi beau pe îndelete cafeaua. Dar aveam întîlnire cu copiii de la Școala nr. 56, în Săptămîna altfel. 30 de copii așteptau să vadă ce se întîmplă în „Incubatorul de lectură”. Fuseserăm și cu cîte zile înainte la o clasă de a III-a, unde citiserăm Lumina e ca apa a lui Márquez. O proză scurtă despre puterea literaturii, care te face să visezi cu ochii deschiși, uitîndu-te la un bec simplu. Unul dintre copii ne-a zis că sigur Madridul, în care se întîmplă acțiunea, a fost un oraș mai luminos, după ce cei doi frați personaje au navigat pe mări de lumină în apartamentul lor, de la etajul cinci al blocului în care locuiau.

Cu cei de clasa a IV-a am citit poezie. Multă. „Ce e proza?” i-am întrebat, împreună cu Svetlana Cârstean. „Poezie”, ne-au răspuns. Și ne-am tot jucat cu poemul care poate fi și el povestit și ne-am plimbat printre texte ale poeților români contemporani cu noi, sau care nu mai sînt. Au ascultat cu o atenție care te face să zici că nici un efort nu e prea mare și că e un mare păcat ca textele astea să nu ajungă la ei.

Cititorii pasionați n-au vîrstă, ei pot să fie mici sau mari, îți vor vorbi cu aceeași pasiune despre cărțile cu care s-au întîlnit și le vor sclipi ochii în același fel. Și, mai ales, nu se vor simți singuri. Pentru că, oricît de mult s-ar schimba lumea în care trăim, fricile noastre rămîn aceleași.

O dimineață în care 60 de perechi de ochi și încă 60 de urechi se întîlnesc prima dată cu poemele lui Cristi Popescu, cu telefonul în care bagi în loc de monedă o scoică, cu Nea Gică a lui T.O. Bobe, cu părinții, idoli de piatră, ai lui Andrei Dósa, cu șoricelul alb al Tarei Skurtu, cu Juventus-ul Simonei Popescu și alte minunății, n-are cum să nu te trezească, mai bine decît cea mai tare cafea inventată vreodată.

Irina ne-a povestit cît de mult i-a plăcut Fetiţa căreia nu-i plăcea numele său a lui Elif Shafak. Și i-am spus că sigur e o carte care a fost scrisă pentru ea și că, așa se întîmplă, uneori, și textele norocoase își găsesc destinatarii ideali, care locuiesc în multe colțuri din lumea asta.

Niciodată nu știm cum să explicăm, de fapt, ce se întîmplă la „Incubator”. Cum se leagă firele, cum ajungem să vorbim despre „poveștile” cuvintelor, ale locurilor, despre limbaj, sens, formă și fond. Despre cît de repede intră copiii în jocul „filozofic” și cîtă nevoie au de sens și cum sesizează imediat „adevărul” unui text.

Nu idealizăm, avem deja experiență. Consumul emoțional e mare. Numai cine n-a lucrat cu copiii nu știe asta. Dar cu ei schimbul e întotdeauna cinstit: dai și primești în egală măsură.

Așa că după toate aceste povești în miniatură de la școală, m-am întors spre seară, la eseurile lui Jonathan Franzen din Sfîrșitul sfîrșitului lumii (Editura Polirom, traducere din limba engleză de Daniela Rogobete, 2019), pe care am început s-o citesc. Pasionat declarat de birdwatching, scriitorul american scrie despre problemele climaterice și pericolul pe care aceste schimbări îl au asupra păsărilor în vremurile noastre. Dacă nu știați, albatroșii tineri petrec și cîte zece ani în aer, rătăcind în largul oceanului, înainte să se întoarcă pe pămînt și să se împerecheze. Fugaciul roșu, o pasăre mică de țărm, poate să zboare într-o viață o distanță mai mare decît cea de la Pămînt la lună, iar ciorile știu să se joace.

Și mă gîndesc că un text scris bine te va face să stai cu el pînă la capăt, chiar dacă nu ești neapărat  interesat de subiect. Iar în cazul lui Franzen e întru totul valabil.

Literatura e peste tot, chiar și în zilele ploioase. Și îmi vine, ca un ecou de departe, vocea lui Georges Perec, ascultată într-o înregistrare radio. Pe 19 mai, 1978, Perec a făcut un „documentar” audio, o „tentativă de descriere” a intersecției Mabillon din Paris. A arhivat în cuvinte tot ce a văzut și ce i-a intrat în cadru: un camion roșu, o doamnă cu o umbrelă, alta cu un fulgarin și cizme de cauciuc etc.

În arheologia zilei mele consemnate, ar mai fi de păstrat un sandviș mîncat în stradă, printre picăturile de ploaie, și un cappuccino băut la Alef, la Alexandra.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

protest aur parlament jpg
„Dacă nu găsim acum soluții și pentru electoratul anti-sistem, va fi și mai rău la viitoarele alegeri”. Avertismentul unui expert în comportament electoral
Expert în comportamentul politic și electoral în Europa, Costin Ciobanu explică, pentru „Adevărul”, ce ar trebui să facă România pentru electoratul anti-sistem, pentru a evita ca nemulțumirile oamenilor, de multe ori fondate, să fie folosite de partidele pro-ruse.
Miopia afectează în zilele noastre peste 35% dintre copii Colaj DMS jpg
Miopia la copii, în creștere. Ce se poate face în plus, pe lângă limitarea timpului petrecut pe ecrane
Examinările regulate la optometrist reprezintă cea mai bună metodă de a înțelege sănătatea ochilor și vederea copilului tău. Iată cum se dezvoltă miopia, rolul pe care îl joacă timpul petrecut în fața ecranelor și ce poți face dacă bănuiești că cel mic ar putea fi miop.
caiacist blocat tasmania jpg
Șocant! Caiacist blocat între stânci, salvat după ce i-a fost amputat piciorul
Un caiacist a suferit o amputare de urgență sâmbătă, după ce a rămas blocat într-o crevasă stâncoasă pe o porțiune periculoasă a râului Franklin din Tasmania.
Luis Lazarus Foto Facebook
Umbra lui Georgescu la Strasbourg. Mâna dreapta a Dianei Șoșoacă îl considerǎ „cam nebun” pe candidatul suveraniștii REPORTAJ
Călin Georgescu a fost luni pe buzele multor politicieni de la Strasbourg, unde are loc o nouă sesiune a Parlamentului European. Dincolo de mesajele de uimire ale europarlamentarilor români, șochează faptul că până și lideri ai SOS consideră că preferatul românilor „sare calul” prea des.
pisica john blocata conducta profimedia (2) jpg
Operațiune de salvare neobișnuită! O pisică blocată într-o conductă le-a dat de furcă pompierilor
Pisica John a fost salvată cu ajutorul pompierilor, după ce a stat cu capul în jos mai multe ore
referendum vot lulea marius dorin
Avem un referendum validat, ce facem cu el? La câte astfel de adunări au fost chemați românii și ce au schimbat ele ANALIZĂ
Deși România a organizat mai multe referendumuri, impactul lor asupra politicii reale a fost adesea limitat. Cu excepția celui din 2003 pentru aderarea la NATO și UE, multe astfel de inițiative au rămas doar simbolice, fără a aduce schimbări semnificative în legislație sau guvernare.
dieta longevitate jpg
Cum să trăiești mai mult și mai sănătos, fără diete și exerciții stricte. Înțelepciunea chinezească
Conform cercetătorilor chinezi, adoptarea unor obiceiuri simple și echilibrate poate fi cheia pentru a îmbătrâni sănătos, fără boli grave. Mai multe studii evidențiază beneficiile unor practici naturale care nu doar promovează longevitatea, ci contribuie la reducerea declinului cognitiv.
Drumul Hunedoara Caraș Severin pe Valea Cernei Foto Daniel Guță (35) JPG
Ținutul zăpezilor din Munții Poiana Ruscă, traversat de drumul marmurei. Șoseaua se oprește în mijlocul pădurii, într-un loc de poveste
Ninsorile au așternut un strat de consistent de zăpadă în Munții Poiana Ruscă, în ținutul traversat de „drumul marmurei”, la limita județelor Hunedoara, Caraș-Severin și Timiș. Iarna, locul din munți este căutat de turiști, însă povestea șoselei care se oprește în pădure a stârnit controverse.
Daria  Konovalova profimedia jpg
O șatenă celebră a venit îmbrăcată în furou, pe covorul roșu! A atras toate privirile
Daria Konovalova (36 de ani) s-a asigurat că toate privirile erau ațintite asupra ei când a participat la evenimentul inaugural amfAR din Las Vegas, zilele trecute.