Zile cît burta lui Moby Dick

14 aprilie 2019
Mica mea distopie jpeg

Sînt unele zile în care te întrebi: cîte povești pot să încapă? Unde au loc toate și cum se îngrămădesc ele acolo, în cîteva ore, care de cele mai multe ori trec prea repede și ne văităm că ni s-a scurs iar timpul printre degete, acum a fost dimineață și, pe nesimțite, s-a făcut seară. Dacă se întîmplă să mai și plouă, să cadă un cer negru peste tine, încă de cînd a sunat alarma telefonului, să se circule ca într-o băltoacă, șansele să ai o zi bună descresc considerabil.

Aș fi dat orice să nu ies din casă. Să mai pot lenevi în pat și să-mi beau pe îndelete cafeaua. Dar aveam întîlnire cu copiii de la Școala nr. 56, în Săptămîna altfel. 30 de copii așteptau să vadă ce se întîmplă în „Incubatorul de lectură”. Fuseserăm și cu cîte zile înainte la o clasă de a III-a, unde citiserăm Lumina e ca apa a lui Márquez. O proză scurtă despre puterea literaturii, care te face să visezi cu ochii deschiși, uitîndu-te la un bec simplu. Unul dintre copii ne-a zis că sigur Madridul, în care se întîmplă acțiunea, a fost un oraș mai luminos, după ce cei doi frați personaje au navigat pe mări de lumină în apartamentul lor, de la etajul cinci al blocului în care locuiau.

Cu cei de clasa a IV-a am citit poezie. Multă. „Ce e proza?” i-am întrebat, împreună cu Svetlana Cârstean. „Poezie”, ne-au răspuns. Și ne-am tot jucat cu poemul care poate fi și el povestit și ne-am plimbat printre texte ale poeților români contemporani cu noi, sau care nu mai sînt. Au ascultat cu o atenție care te face să zici că nici un efort nu e prea mare și că e un mare păcat ca textele astea să nu ajungă la ei.

Cititorii pasionați n-au vîrstă, ei pot să fie mici sau mari, îți vor vorbi cu aceeași pasiune despre cărțile cu care s-au întîlnit și le vor sclipi ochii în același fel. Și, mai ales, nu se vor simți singuri. Pentru că, oricît de mult s-ar schimba lumea în care trăim, fricile noastre rămîn aceleași.

O dimineață în care 60 de perechi de ochi și încă 60 de urechi se întîlnesc prima dată cu poemele lui Cristi Popescu, cu telefonul în care bagi în loc de monedă o scoică, cu Nea Gică a lui T.O. Bobe, cu părinții, idoli de piatră, ai lui Andrei Dósa, cu șoricelul alb al Tarei Skurtu, cu Juventus-ul Simonei Popescu și alte minunății, n-are cum să nu te trezească, mai bine decît cea mai tare cafea inventată vreodată.

Irina ne-a povestit cît de mult i-a plăcut Fetiţa căreia nu-i plăcea numele său a lui Elif Shafak. Și i-am spus că sigur e o carte care a fost scrisă pentru ea și că, așa se întîmplă, uneori, și textele norocoase își găsesc destinatarii ideali, care locuiesc în multe colțuri din lumea asta.

Niciodată nu știm cum să explicăm, de fapt, ce se întîmplă la „Incubator”. Cum se leagă firele, cum ajungem să vorbim despre „poveștile” cuvintelor, ale locurilor, despre limbaj, sens, formă și fond. Despre cît de repede intră copiii în jocul „filozofic” și cîtă nevoie au de sens și cum sesizează imediat „adevărul” unui text.

Nu idealizăm, avem deja experiență. Consumul emoțional e mare. Numai cine n-a lucrat cu copiii nu știe asta. Dar cu ei schimbul e întotdeauna cinstit: dai și primești în egală măsură.

Așa că după toate aceste povești în miniatură de la școală, m-am întors spre seară, la eseurile lui Jonathan Franzen din Sfîrșitul sfîrșitului lumii (Editura Polirom, traducere din limba engleză de Daniela Rogobete, 2019), pe care am început s-o citesc. Pasionat declarat de birdwatching, scriitorul american scrie despre problemele climaterice și pericolul pe care aceste schimbări îl au asupra păsărilor în vremurile noastre. Dacă nu știați, albatroșii tineri petrec și cîte zece ani în aer, rătăcind în largul oceanului, înainte să se întoarcă pe pămînt și să se împerecheze. Fugaciul roșu, o pasăre mică de țărm, poate să zboare într-o viață o distanță mai mare decît cea de la Pămînt la lună, iar ciorile știu să se joace.

Și mă gîndesc că un text scris bine te va face să stai cu el pînă la capăt, chiar dacă nu ești neapărat  interesat de subiect. Iar în cazul lui Franzen e întru totul valabil.

Literatura e peste tot, chiar și în zilele ploioase. Și îmi vine, ca un ecou de departe, vocea lui Georges Perec, ascultată într-o înregistrare radio. Pe 19 mai, 1978, Perec a făcut un „documentar” audio, o „tentativă de descriere” a intersecției Mabillon din Paris. A arhivat în cuvinte tot ce a văzut și ce i-a intrat în cadru: un camion roșu, o doamnă cu o umbrelă, alta cu un fulgarin și cizme de cauciuc etc.

În arheologia zilei mele consemnate, ar mai fi de păstrat un sandviș mîncat în stradă, printre picăturile de ploaie, și un cappuccino băut la Alef, la Alexandra.

AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschisă    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschisă... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden – va recunoaște cineva? jpeg
Trump vs Biden – va recunoaște cineva?
Una dintre cele mai importante tradiții ale democrației americane este în pericol: recunoașterea înfrîngerii.
„Luați l acasă” jpeg
Oglinzi
Mie îmi rămîne agățat de creier cuvîntul „doamnă”, pe care el îl spune într-un fel apăsat și solemn.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Cred că s-au săturat și ei...
Ruptura în societatea americană este atît de mare încît cele două triburi nici măcar asupra condamnării violențelor de stradă nu au mai căzut de acord.

Adevarul.ro

image
Destinul trist al Prinţesei Aiko a Japoniei, numită „Cea mai singură prinţesă din lume"
Fiica Împăratului Naruhito trăieşte izolată şi, deşi unii cred că are o existenţă privilegiată, viitorul nu sună bine, în niciuna dintre variantele acceptate de Palat.
image
Un șofer care a sărit la bătaie cu bâta, pus la respect de victimă VIDEO
În baza datelor strânse de polițiști, șoferul a fost reţinut, urmând a fi prezentat magistraţilor cu propunere legală.
image
Cele mai bune trei alimente pe care să le consumi dimineața. Sunt sățioase și nutritive
Micul dejun nu este o masă obligatorie, nu este necesară tuturor. De fapt, e chiar mai indicat să sari peste micul dejun decât să consumi ceva nesănătos. Ideal este să începi ziua cu ceva ușor, nutritiv și sățios.

HIstoria.ro

image
Apogeul și căderea lui Ernest Urdăreanu, favoritul regelui Carol al II-lea
Odată cu sfârșitul domniei Regelui Carol al II-lea, și-au pierdut pozițiile de la Curte și marii săi demnitari. Urdăreanu însă a fost singurul dintre aceștia ales de fostul suveran pentru a-l însoți într-un exil care s-a dovedit definitiv.
image
Prosecco și Macarons, două produse care au cucerit întreaga lume și altele din bucătarie
Radio România Cultural și Revista Historia, prin vocea Danielei Ivanov, vă aduc un proiect cultural inediat „Povești parfumate”.
image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.