Zboruri

20 aprilie 2018
Mica mea distopie jpeg

Mi-am dorit întotdeauna să călătoresc. Cînd eram copil și vedeam urma ca de zăpadă spulberată a cîte unui avion, începeam să cînt imediat: „Avion cu motor/ Ia-mă și pe mine-n zbor”. Și stăteam așa, cu capul pe spate, pînă mă lua amețeala și cerul revenea la culoarea lui normală. Nimeni din familia mea nu știa să-mi spună cum e, căci nu zburaseră.

M-am urcat într-un avion cînd aveam 20 și ceva de ani. Nu mi-a fost frică. De abia așteptam să văd cum ne înălțăm. Încă mă fascinează forma norilor. Am învățat cîte ceva despre ei. Între timp am aflat și că examenul la meteorologie e unul dintre cele mai grele pentru cei care își doresc să obțină un brevet de pilot.

Ce e deasupra noastră ne face să visăm cu ochii deschiși. Așa că încă mă bucur cînd am biletul de la geam. „Mările” văzute de pe hublourile mici și sucul de roșii, pe care îl beau mereu, mă ajută să-mi pun gîndurile în ordine. Ești și pe pămînt, dar și mai sus de el. Ca și cînd ai vedea, de la o oarecare distanță, propriul desen, lucrurile care te preocupă, poveștile cărora nu le-ai dat încă de cap.

Am zburat cu elicopter, cu avioane mici și mari. Aproape și departe. Am așteptat la porțile de îmbarcare, am scris texte în aeroporturi, am citit, am rîs și am plîns. Au fost momente cînd aş fi dat orice să mă pot întinde într-un pat după un drum de 11 ore, care nu se terminase. Înțeleg că există deja și posibilitatea asta.

Cînd decolezi, pînă ajungi la înălțimea de croazieră, lumea se vede ca-n vis. Nu e la fel, deși recunoști totul. Texturile se schimbă de la un minut la altul. Timpul se suspendă și el. Pămîntul devine mic și prietenos.

Am încercat să-i povestesc cuiva, de curînd, ce pierde dacă nu zboară. Mă uitam la fața lui și îmi dădeam seama că frica e mai adevărată decît toată „vata de zahăr” și crestele înzăpezite ale munților, cu care îl ademeneam eu.

În jurul meu am avut oameni terorizați de gîndul că se vor urca într-un avion. Și pe care nici o statistică din lume și nici un argument rațional nu îi puteau convinge că nu e mijlocul de transport cel mai periculos. Unii și-au adormit spaima asta, alții trăiesc în continuare cu ea.

Nu știu dacă ajută, dar unora le-am povestit despre niște femei foarte curajoase. Aviatoarele românce, care au salvat multe vieți în al Doilea Război Mondial, transportînd răniți de pe front. Escadrila Albă e un episod eroic, despre care se știe prea puțin, din păcate.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

474516700 1025957306241408 4049543741418691831 n jpg
Universitatea din Hong Kong anunță „oferte necondiționate” pentru studenții străini de la Harvard, după interdicția lui Trump
O universitate din Hong Kong a anunțat că va primi studenți internaționali de la Harvard, după ce administrația Trump a blocat înscrierea studenților străini la cea mai veche universitate americană.
Nicușor Dan FOTO Reuters
Analiză. Victoria lui Nicușor Dan văzută de la Varșovia
Câștigarea alegerilor prezidențiale de către Nicușor Dan este considerată o veste bună pentru Polonia într-o analiză publicată de Institutul Polonez pentru Afaceri Internaționale. Victoria lui Nicușor Dan înseamnă că orientarea euroatlantică a României va fi menținută neschimbată.
Stegarul Dac  sursa Facebook Catalin Avrămuță jpg
„Stegarul Dac” a fost arestat, după ce şi-a tăiat brățara electronică de monitorizare
Cezar Avrămuță, cunoscut sub numele de „Stegarul Dac”, a juns în arestul Poliţiei Capitalei, după ce instanţa a decis înlocuirea arestului la domiciliu, pentru că şi-a tăiat brăţara electronică de monitorizare.
Masina politie autospeciala Politia Romana FOTO Shutterstock
Un fost polițist i-a cerut 10.000 de euro unei femei ca să nu publice poze indecente cu ea pe rețelele de socializare
Un fost polițist din Bacău a fost reținut pentru șantaj și agresiune după ce a cerut 10.000 de euro unei femei ca să nu publice poze compromițătoare cu ea.
pentagon
Secretarul apărării din SUA introduce noi restricții pentru presă. Jurnaliștii vor avea acces în clădirea Pentagonului doar însoțiți
Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a dispus vineri ca jurnaliştii să fie însoţiţi oficial în mare parte din clădirea Pentagonului, în cea mai recentă serie de restricţii impuse presei de administraţia Trump, relatează Reuters.
Reprezentanți ai partidului AUR și simpatizanți ai acestora și ai candidatului independent Călin Georgescu participă la o acțiune de protest cu titlul „Miting pentru democrație“ în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Val de amenințări și instigări la violență pe TikTok, înaintea învestirii lui Nicușor Dan. Fanii lui Georgescu și Simion vor „Revoluție”
Un val de clipuri video au fost publicate pe TikTok, care anunță un protest masiv în Piața Constituției, pe 26 mai, în ziua în care va avea loc ceremonia de învestire a lui Nicușor Dan.
image png
Ce să pui în buzunarul pantalonilor ca să fii ferit de deochi și să vină banii ușor la tine. Trucul pe care nimeni nu îl știe
Acesta e genul de truc de pe vremea străbunicilor, învelit în mister și superstiție, dar pe care mulți îl respectă cu sfințenie — mai ales în zonele rurale sau la cei care cred în energia lucrurilor mici.
image png
Cum să faci delicat de casă, delicios pentru supe și ciorbe. Nu-l vei mai cumpăra niciodată din supermarket
Dacă vrei să faci delicat de casă (sau „vegeta” naturală), ai să descoperi cât de simplu e și, mai ales, cât de sănătos. Fără E-uri, fără conservanți – doar legume, sare și iubire, exact cum făceau bunicile. Iar aroma bate la scor orice plic din comerț!
pian freddy mercury jpg
Freddie Mercury a avut o fiică despre care nimeni nu știa. Adevărul iese la iveală după mai bine de 30 de ani
O nouă biografie șocantă despre Freddie Mercury, legendarul solist al trupei Queen, zguduie lumea muzicii și a fanilor săi din întreaga lume: artistul ar fi avut o fiică secretă, despre care nimeni nu a știut până acum, în afară de un cerc foarte restrâns de apropiați.