Vulnerabilități

29 iulie 2019
Mica mea distopie jpeg

Fiecare nenorocire aduce la suprafață straturi noi de vulnerabilități, cu care trăim în societatea românească, ca și cînd ar fi părți integrante ale unei „normalități” cotidiene. Mai toți avem povești personale, spuse sau adînc îngropate, ne-am revoltat într-un moment sau în altul, am conștientizat diferențele de gen, ne-am izbit de mentalitatea misogină, camuflată uneori în niște discursuri elaborate, acolo unde nu ne-am fi așteptat. Am denunțat sau am strîns din dinți în fața incompetenței și a indolenței unui sistem făcut, în ultimă instanță, din oameni. N-am cum să uit că, în urmă cu niște ani, am sunat la salvare și n-a venit, deși eram în centrul capitalei și, dacă n-aș fi reușit să ajung cu o mașină la spital în următoarele 15 minute, n-aș mai fi scris textul ăsta niciodată. Sau un om apropiat a stat internat într-un spital de provincie și a fost tratat cu antibiotice pentru un cancer cu metastază, care din foarte puțin nu l-a omorît. Sau că în fiecare zi stau și aștept pe trecerea de pietoni, ca niște șoferi să catadicsească să se oprească și să mă lase să traversez. Și uneori număr și cîte cinci-șase mașini grăbite, care trec pe lîngă mine ca și cînd n-aș exista. Niște mărunțișuri, desigur. Cine nu le are, în fond?

Doar că România aceasta care se vede de la București și de pe Facebook n-are nici o legătură cu ce descoperi cînd mergi mai departe, pe teren. Mentalitățile se schimbă greu și niciodată din senin. E nevoie pentru asta de educație, de evoluție socială și de responsabilizare. Politicienii ultimilor 30 de ani au avut nevoie doar de voturi, restul puțin a contat. Ba, din contră, au avut tot interesul să nu se întîmple prea multe schimbări în mințile și în „realitatea” electoratului, că altfel nu ar mai fi putut dus cu zăhărelul atît de ușor. Și le-ar fi cerut socoteală.

Sictirul de care are parte cetățeanul român, în orice interacțiune cu instituțiile statului, îl fragilizează. Și dacă simte că nu se schimbă mai nimic, se va resemna, iar ăsta e pericolul cel mai mare.

Condiția femeilor în mediul rural a fost dintotdeauna mai grea decît a celor din mediul urban. Prejudecățile și munca grea, din gospodărie, au făcut-o să fie defavorizată, să nu poată să-și cîștige proprii bani și, astfel, să fie nevoită să accepte condițiile puse de bărbatul care întreținea familia. Istoric vorbind, emanciparea femeii a venit odată cu momentul în care a putut să meargă la școală, să facă studii, să aibă propriii bani și să-și cîștige drepturile care i se cuveneau în societate.

Doar că asta n-a pus-o la adăpost de hărțuire, de abuzuri, de nedreptăți de tot felul. Degeaba „îmbrățișăm” un discurs corect politic, dacă pe fond nu dăm doi bani pe adevărurile lui. Altfel cum am putea explica alegerea electoratului american, care a creditat discursul lui Trump?

În toate aceste zile, mai mult decît în altele, m-am gîndit la vulnerabilitate și la singurătate. La cum ajungem, în cele mai dramatice momente, să fim la mîna norocului. Și cum, peste fricile vechi, cu care am crescut fiecare dintre noi, se tot așază unele noi.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Cum să vă actualizați acronimele învechite pentru a ține pasul cu generația Z. Ce înseamnă DIFTP
Fie că ne facem conturi pe platforme de socializare, inclusiv pe TikTok, unde urmărim tot ce este nou, fie că încercăm să fim la curent cu ultimele tendințe în materie de modă, muzică, filme, mulți dintre noi încercăm să facem tot posibilul pentru a rămâne „în pas cu copiii”.
image
Ce oraș din lume este primul pe listă să fie distrus în cazul unui război nuclear. Documentele au fost declasificate
Documente secrete, care abia acum au fost dezvăluite, au stabilit ce oraș va fi primul care va fi aruncat în uitare în cazul unui război nuclear.
image
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Volodimir Zelenski reiterează rugămințile pentru mai multe rachete defensive după al patrulea atac aerian de amploare asupra sistemului energetic în ultimele săptămâni.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.