Virusul transformă adevărurile în gloanțe și tîmplele noastre în ținte

14 martie 2020
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg

Da, mi-e teamă. Nu neapărat de epidemie, ci de acele adevăruri pe care le știm, ne-am complăcut în ele, și acum, stîrnite de virusul acesta, ne lovesc din plin și ne pot ucide!

Iată: la această oră, România este singura țară din spațiul euro-american care nu implementează o schemă de ajutor a propriei economii. Prăbușirea aproape totală a unor industrii (transport, HORECA, media etc.) va duce în termen de zile la aproape 1 milion de șomeri, conform unei analize publicate astăzi de adevărul.ro. Pentru că aceste businessuri sînt, în general, fragile. Anii trecuți au fost relativ buni, în care mai toate IMM-urile serioase au început să investească în dezvoltare. Această criză le lovește în cel mai vulnerabil punct al dezvoltării lor, cînd încă rezultatele investițiilor nu au venit: au credite angajate la bănci, au angajați tot mai mulți (căci afacerile se dezvoltau) pe care îi plătesc tot mai bine (căci așa a mers piața muncii), au taxe cu care statul, fie el pesedist sau penelist, i-a tot împovărat, au cifre de afaceri tot mai mari, dar profiturile nu s-au consolidat încă. De ce e profitul important? Simplu: dacă acționarii societății au avut profituri în anii precedenți, ei au de unde să susțină vremurile grele de acum. Dacă nu, nu. Or, dezvoltarea fiind în marș, profiturile încă nu au fost culese, căci ele sînt prognozate pentru anii ce urmează. Cam în această situație se află multe, foarte multe afaceri lovite direct sau prin ricoșeu de spaima coronavirusului.

Și în această situație ai un Guvern autist, un președinte de-o nepăsare de cyborg, un Parlament care legiferează aberant. Cea mai recentă ispravă a Parlamentului: salariile celor care stau acasă să vadă de copiii care nu mai merg la școlile închise de Guvern din cauza epidemiei vor fi suportate de angajatori, care își vor recupera banii reținînd o parte mică (2%) din viitoarele taxe pe munca celor care stau acasă. Rămîi mut! Angajatorilor li se prăbușesc afacerile acum. Cum să le ceri lor să plătească acum salariile unor angajați care nu mai lucrează pentru că Guvernul a închis școlile? Doar indivizi care habar nu au cum se ține o afacere din cash-flow pot gîndi așa ceva. Și nu-i de mirare, căci Parlamentul e plin de indivizi care nu au fost în stare de absolut nimic toată viața lor. Oameni care toată viața lor au mufat bugetele publice într-un fel sau altul. Oameni care cred că banii plutesc în aer, trebuie doar să întinzi mîna să-i apuci. În Parlament nu e loc pentru cei care fac banii cu trudă, cu risc, cu nopți nedormite de gînduri, cu îndrăzneală. Din păcate – și o spun ca unul care a trecut vremelnic pe acolo – Parlamentul României nu a reprezentat niciodată România antreprenorilor și IMM-urilor. Niciodată! Acolo s-au găsit puternic reprezentați bugetarii, pensionarii și marile corporații. Plus ceva mafie. Atît.

Repet, în afara României, toate țările din lume au în vigoare la această oră scheme de ajutor. Sigur, cele bogate, precum Germania sau SUA, bagă bani direct în sistemul circulator al economiei, ca și cum ar pompa sînge într-un corp ce suferă de o gravă hemoragie. Cele mai sărace, ca noi, nu dau neapărat bani de la Guvern, că nu prea au de unde. Dar au relaxat deja unele termene de plată, au suspendat temporar unele dări, au stimulat apariția pe piață a unor linii de credit, preiau, chiar, parte din salariile angajaților numai să nu fie dați afară. Ei bine, la noi nu se guvernează ca la alții. Noi avem stilul nostru. Spectacolul oferit țării speriate de trio-ul Iohannis – Orban – Cîțu a fost, cred, cel mai dezgustător de la Revoluție încoace. Înjuram PSD că, pe vremuri normale, își dă jos singur Guvernul cu moțiune de cenzură? Ni se părea că e de neacceptat? Dar ce a făcut PNL în vremuri de urgență națională cum e? Sigur, nu e PSD, așa că nu ne revoltăm chiar așa de tare, dar încăpățînarea noastră în idiosincrazii nu rezolvă nimic. Economia României e lovită în plex și Guvernul se auto-izolează la Vila Lac nu-știu-care ca să joace dramoleta testelor de coronavirus, ieftină și rușinoasă în context. Ei fac teste cu nemiluita fie că trebuie, fie că nu trebuie, în timp ce medicii spun oamenilor care ar vrea și ei să se testeze, că nu le pot face pentru că sînt scumpe și kiturile sînt insuficiente. Nimeni nu zice că un membru al Guvernului nu trebuie să facă testul. Dar să-l facă decent, după regulile cu care medicii lucrează pentru oricine. Că a trecut prin fața ușii biroului tău un senator infectat cu coronavirus nu te califică pentru test! Și în timp ce Guvernul se testează, se autoizolează prin vilele de protocol și ne dă comunicate despre cum se mai simte, economia cade pe zi ce trece. Las la o parte că, așa cum știu cei care acum se străduiesc să plătească salarii angajaților în condițiile unei piețe cvasi-paralizate de spaimă, succesul intervenției Guvernului în economie este direct influențat de moment: ori o faci la timp, ori o faci degeaba. Și nenorocitul ăsta de timp nu vrea să asculte de ambițiile politice ale lui Orban, de slăbiciunile lui Cîțu, de orarul de lucru al lui Iohannis sau de programul de lucru al Parlamentului, în plen și comisii. Un adevărat dușman al României timpul ăsta!

Adevărurile care ne lovesc brutal, adevărurile pe care epidemia de coronavirus le transformă în arme letale îndreptate spre capetele noastre ne spun că sistemul nostru politic este profund defect, că nimic din ceea ce ajunge să conducă România prin sistemul acestor partide nu ne este bun. Le-am încercat pe toate și nu a ieșit nimic!

Că președintele Iohannis nu e deloc capabil de empatie cu propriul popor știam și cînd l-am votat. De trei ori l-am votat! Dar acum, iată, ceea ce la data votului mi se părea că nu e chiar un motiv să nu-l votez mi se pare un impediment uriaș, ceva ce pur și simplu îl face inapt pentru acest job. Acuma îmi jur să nu mai votez candidați incapabili de empatie, reci și egoiști! Va fi pentru mine un criteriu mai presus de cel al apartenenței politice. Dacă, firește, mai apuc alegerile care vin...

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

roman 101 ani la vot Alicante FOTO MAE jpg
Exemplul unui român în vârstă de 101 ani care a votat în Spania pentru alegerile prezidențiale. Prezența la urne în diaspora
Sâmbătă este a doua zi a primului tur al alegerilor prezidenţiale 2024 în diaspora. Până la 10 a dimineții, se prezentaseră la urne peste 46.400 de alegători, iar cu tot cu opțiunile exprimate prin corespondență, numărul votanților a trecut de 50.600.
mihai bendeac jpg
Mihai Bendeac, victima bullying-ului în copilărie: „Din momentul ăla, tot ce visam să fac pe viitor...”
Bullying-ul în școli este una dintre cele mai frecvete probleme cu care se confruntă copiii și adolescenții și care poate lăsa urme adânci în dezvoltarea lor emoțională. Mihai Bendeac, în vârstă de 41 de ani, a fost victima bullying-ului timp de doi ani, fiind bătut de către colegii de la școală în
shutterstock 2395327839 jpg
3 semne de avertizare în timpul unui interviu de angajare. Sosirea prea devreme arată „prea multă nerăbdare‟
Participarea la un interviu de angajare, fie el virtual sau față în față, presupune respectarea unui set de reguli și bune practici care îți pot crește șansele de succes.
Alexandra Catalina asistenta Serviciul de Ambulanta Bucuresti Ilfov jpeg
A lăsat o carieră de 17 ani pentru Serviciul de Ambulanţă
Eroi nu sunt numai în filme. Sunt şi printre noi, gata să ne sară în ajutor în cele mai negre zile. Chiar şi tu poţi fi unul. Nu mă crezi? Îţi dovedeşte unul dintre asistenţii medicali ai Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov care a început ca simplu voluntar.
Tradarea in cuplu este scuzabila sau nu  Sursa foto shutterstock 2412908799 jpg
Trădarea în cuplu este scuzabilă? Experţii au răspunsul
Trădarea într-o relaţie reduce încrederea între parteneri şi provoacă un dezechilibru emoţional. Este posibil ca înşelarea în cuplu să fie justificată în anumite situaţii? O serie de specialişti americani au dat explicaţii.
pierre trudeau jpg
Actrița medaliată de Barack Obama care a refuzat căsătoria cu un prim-ministru. „Creierul meu era îndrăgostit, nu și corpul meu”
Una dintre cele mai bine vândute artiste din toate timpurile a trăit o poveste de dragoste despre care a vorbit în detaliu în cartea autobiografică. Ar fi putut fi soția unui prim-ministru, dar, deși foarte îndrăgostită a refuzat cererea în căsătorie.
Perchezitii Gagauzia FOTO Gagauzia 24 jpeg
Tone de combustibil și mulți bani. Ce au găsit procurorii la perchezițiile făcute la oamenii bașcanei Găgăuziei
Contabilul companiei familiei Ilia Uzun, vicepreședintele Comitetului Executiv al Găgăuziei, a fost reținut, iar soția sa, care administrează societatea ce deține mai multe benzinării în sudul Republicii Moldova, este cercetată în libertate, potrivit structurilor judiciare, care au anunțat că au ri
WhatsApp Image 2024 11 23 at 08 57 12 jpeg
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o foloseșe armata lui Putin
Încă de la sfârșitul anilor 2000, Federația Rusă a dezvoltat racheta Bulava, din care o parte ar fi fost găsită în așa-numita „nouă” rachetă Oreșnik.
tren iarna viscol zapada cfr calatori foto shutterstock
Patru trenuri de călători au fost blocate de viscol, iar altul a fost anulat. Arbori căzuţi, drumuri impracticabile şi mii de locuinţe fără energie
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al judeţului Mureş a intervenit, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în cazul a patru trenuri de călători blocate de visol pe sectorul Deda (judeţul Mureş) - Gălăuţaş (judeţul Harghita).