Unde este, de fapt, scîndura?

31 martie 2019
Unde este, de fapt, scîndura? jpeg

„Locul actorilor e pe scîndură, nu pe stradă” – spune dl Vladimir Găitan, actor întristat să vadă că mulți colegi de-ai săi protestează în locuri publice împotriva actualei puteri. Și locul medicilor e în spitale, al scriitorilor e la masa de scris, al pictorilor e în ateliere, al strungarilor la strungărie și al tîmplărilor în tîmplării, al șoferilor la volan și al profesorilor în școli, al corporatiștilor în sediile corporațiilor, al studenților în facultăți. Și dacă stăm, vorba Elenei Ceaușescu din acea fatidică zi, „toți la locurili noastre”, pe stradă, în afară de poliție, cine ar mai fi? Spre liniștea dlui Găitan, nimeni altcineva.

Dar să n-o luăm chiar așa. Să zicem că dl Găitan a formulat o metaforă despre locul artistului într-o lume vraiște (ce temă frumoasă!). Ar fi putut fi ceva, dacă autorul ei nu și-ar fi precizat gîndul la postul de televiziune Antena 3. Post de televiziune despre care știm bine că e o scîndură – locul unde mulți actori, precum dl Găitan, s-au simțit, ca să-l cităm tot pe el, ”iubiți și apreciați”. E drept, Antena 3 este o scîndură pe care alți actori, tot colegi de-ai dlui Găitan, au simțit-o de-a lungul anilor ca pe o bîtă. Dar asta este, desigur, o convenție teatrală. Un actor bun improvizează și face din scîndură bîtă și din bîtă scîndură, că de-aia are talent ca de scamator.

Și de pe scîndura Antenei 3, ce ne spune dl Găitan? Că e de neînțeles să protestezi împotriva unui guvern care a mărit salariile, iar în trecut n-ai protestat împotriva altui guvern care le-a scăzut. Aici, dl Găitan nu mai vorbește ca artist, ci ca un bugetar. Și nu orice fel de bugetar, ci ca un bugetar cu suflet de slugă. Există, cum știm, bugetari cărora li se pare nu doar de neînțeles, ci direct imoral să protesteze împotriva unui guvern care le mărește leafa. Poate să facă guvernul orice, dacă mărește leafa, nu zici nici „pîs”. Nu muști mîna care te hrănește. Doar că asta este o logică de sclav, nu de european de veac 21. Și cu atît mai puțin de artist. Între modelul propus de dl Găitan (ți-a mărit leafa, taci!) și modelul propus de dl Rebengiuc (nu ești de acord cu mersul lucrurilor în țara ta, ridică-te și spune indiferent de leafă!), sincer, care vi se pare mai bun? Lasă că leafa aia mărită, totuși, nu a produs-o guvernul care o „dă”. Ea vine din taxele noastre, ale tuturor, spectatori de teatru sau nu. Și dacă s-a mărit leafa, este ușor de presupus că, undeva în societate, cineva susține această mărire. Acela nu e guvernul, cu siguranță. Dacă tot vrea dl Găitan să fie obedient stăpînului care mărește leafa, poate ar trebui să vadă mai atent cine este, de fapt, acel stăpîn. Cît despre relația bugetarului cu guvernul, este de spus răspicat că nu include nici o obligație de conștiință. Desigur, dacă bugetarul vrea să-și predea conștiința guvernului, e liber să o facă; guvernul o va primi întotdeauna cu mare bucurie.

646x404 jpg jpeg

Și ce le mai reproșează dl Găitan colegilor săi răzvrătiți? Că nu știu despre ce vorbesc. Că dacă-i scoți la tablă să-i întrebi despre Ordonanța 7, habar n-au. Așadar, după ce că n-au caracter (din moment ce-i huiduie pe ăia care le-au mărit lefurile), mai sînt și proști (nu știu nici ei de ce huiduie). Acuma, după ce dl Găitan a spus și asta, am rămas și eu să mă întreb dacă nu cumva tot ce face Tudorel Toader cu justiția o fi vreun savantlîc accesibil doar spiritelor juridice subtile. O fi atît de greu de înțeles? De ce crede dl Găitan că un actor nu poate pricepe că asistăm la un asediu violent al pesedeilor lui Dragnea asupra justiției? Oare mai există vreun om în această țară – fie el susținător sau detractor al actualului guvern – care să nu înțeleagă de ce a asmuțit Dragnea acest asediu? Dl Găitan susține că actorii nu știu, nu (se) pricep, nu înțeleg. Bine, nu toți. Actorii care, precum domnia-sa, joacă pe scîndura Antenei 3, înțeleg prea bine...

În fine, o ultimă remarcă. Mi se pare dezgustătoare invocarea marilor morți în sprijinul guvernului Dăncilă-Dragnea-Vîlcov. Lasă că e stupid să pretinzi că știi ce-ar fi zis actori legendari precum Ion Finteșteanu, Amza Pellea sau Ștefan Iordache despre Ordonanța lui Tudorel Toader, dar e o dovadă de prost gust să auzi un actor operaționalizînd memoria lor împotriva altor actori. Asta o spun ca spectator. Spun ce se vede din sală. Cine, cum și de ce se întoarce-n mormînt, n-are de unde să știe nici chiar dl Găitan, oricît de bine i-a cunoscut pe defuncți cînd erau vii. E mult mai ușor să știi ce-i cu Ordonanța 7 decît ce se întîmplă în morminte! Să lăsăm, așadar, morții în marele lor somn, dacă mai avem un pic de decență!

Și dacă e adevărat, totuși, că actorii trebuie să fie „pe scîndură”, o să-i spun eu dlui Găitan, cu autoritatea mea de vechi spectator de teatru, că există actori care au darul de a duce „scîndura” oriunde sînt ei. Eu am văzut cîțiva la viața mea. Pentru că „scîndura” este acolo unde au spectatorii nevoie să fie și nu unde o pune guvernul sau primăria. Lumea întreagă e o „scîndură” – zicea un tip care știa cîte ceva despre teatru. Ia priviți-i pe cei din stradă! Priviți-i de-aproape! Nu cumva scîndura e acolo, cu ei? Din sală, așa se vede...

De aici, din acest colț de blog al Dilemei vechi, salut cu mare speranță atitudinea unor artiști precum Victor Rebengiuc (pe care revista noastră se mîndrește că l-a premiat anul trecut), Marius Manole, Oana Pellea sau Tudor Chirilă. Ei sînt acolo unde trebuie să fie.

AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschisă    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschisă... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden – va recunoaște cineva? jpeg
Trump vs Biden – va recunoaște cineva?
Una dintre cele mai importante tradiții ale democrației americane este în pericol: recunoașterea înfrîngerii.
„Luați l acasă” jpeg
Oglinzi
Mie îmi rămîne agățat de creier cuvîntul „doamnă”, pe care el îl spune într-un fel apăsat și solemn.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Cred că s-au săturat și ei...
Ruptura în societatea americană este atît de mare încît cele două triburi nici măcar asupra condamnării violențelor de stradă nu au mai căzut de acord.

Adevarul.ro

image
„Capra cu trei iezi“, locul 1 pe Netflix. Publicul fie îl iubește, fie îl urăște: „Un film ce n-ar fi trebuit să existe“ FOTO
La fel ca alte pelicule românești lansate pe platforma de streaming, producția horror „Capra cu trei iezi“ a împărțit telespectatorii în două tabere.
image
Cele mai romantice zodii. Te vor face să te simți cea mai iubită persoană
Oricine își dorește să iubească și să fie iubit, însă unele persoane sunt capabile să ofere iubire peste imaginația partenerului. Nativii acestor patru semne zodiacale sunt considerați cei mai romantici.
image
Vremea se schimbă radical: un val de aer polar lovește România. Ce ne așteaptă: unde se anunță viscol și îngheț
Schimbare radicală a vremii. De astăzi, aerul tropical din nordul Africii va fi înlocuit treptat de o masă de aer rece, polar, dinspre nordul Europei. Se anunță frig neobișnuit, îngheț la sol și ninsori.

HIstoria.ro

image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.