Toate cadourile care contează

23 decembrie 2019
Toate cadourile care contează jpeg

Black vanilla se numea aroma și, acum mai bine de zece ani, nu erau de găsit nicăieri în București lumînări care să-o aibă. Se voia a fi un cadou surpriză pentru cineva cu care mă întîlneam în acea vreme (și care mai mult ca sigur că uitase că a afirmat că și-ar dori așa ceva). Cadoul, prin urmare, avea să-mi confere un rol favorabil, acela de persoană extrem de atentă la detalii.

Mă tot întreb dacă dăruim pentru că vrem să facem o bucurie unui om drag sau dintr-o nevoie nemărturisită de a fi primi apreciere. Apreciere pentru felul în care știm să alegem cadoul, pentru atenția acordată destinatarului, pentru lipsa noastră de zgîrcenie, pentru inventivitate sau umor. E posibil ca, în mare parte, în spatele ambalajului foșnitor și a fundei cu nod dublu să se ascundă o dorință de a fi acceptați sau, de ce nu, chiar iubiți. Ce ne împinge să ne amestecăm în iureșul care, de Sărbători, întoarce magazinele pe dos o fi tocmai ideea că, dacă infiltrăm în spațiul intim al cuiva cît mai multe obiecte alese de noi, ne vom găsi un loc și în gîndurile lui.

Am crezut asta multă vreme, așa că am dăruit obiecte care să fie folosite zilnic, de la parfum la portofel și de la haine la cartea de pe noptieră. Am avut grijă să rămînă acolo, toți vrem să lăsăm o urmă cînd trecem, fie și numai cu pantofii de dans, prin viața celuilalt. Mă îndoiesc însă că scopul a fost atins, de cele mai multe ori povestea care însoțește un dar este numai în mintea celui care îl alege. Acum mi le amintesc ca pe niște lucruri pe care le-am pierdut la partaj, așa cum s-a întîmplat cu festivaluri la care nu mai pot merge pentru că le-am trăit cu altcineva, orașe pe care nu mai sînt în stare să le vizitez fără să văd zîmbete și umbre peste tot sau săli de cinema unde nu mai am tăria să intru cumpărînd un singur bilet. Cadourile pe care un om ți le aduce, cu prezența lui, în viață, se pare că sînt temporare, ca niște jucării pe care le poți doar încerca cît ești într-o vizită, nu și lua acasă.

preparing christmas gifts jpg jpeg

Ce m-a zguduit cînd am văzut filmul Joker și cu ce voi rămîne, dincolo de tot ce s-a scris despre mesajul social și violența lui exagerată, au fost poveștile pe care protagonistul le inventa. Cele în care nu era singur. M-am gîndit la toate momentele în care atîția oameni singuri și-au croit în imaginație pe cineva alături. Cel mai de dorit cadou rămîne să acorzi timpul și prezența ta. Poate fi ambalat în tot felul de moduri: spunînd cuiva care e trist că ajungi la el în 30 de minute, petrecînd cîteva ore pe drum numai să întîlnești o anume privire prin aburul unei cești de cafea, dormind cu telefonul lîngă tine pentru că ai promis că vei răspunde oricînd sau avînd mereu pregătită o pungă cu cele mai bune napolitane din lume, de savurat în timp ce te uiți la sporturi de iarnă. Asta se întîmplă cînd cadourile sînt mai mult despre ce este, nu despre ce face un om.

Într-un final, am ajuns să comand lumînarea black vanilla de-a dreptul de peste ocean. Probabil că și pe Marte aș fi ajuns, dacă ar fi fost singura modalitate de a dovedi că pot fi un magician. Cadoul a avut același efect ca unul luat de la alimentara din colț și, din toate, nu a rămas decît o poveste de spus, una despre lucrurile nebunești pe care le facem ca să fim văzuți. Portofelul, parfumul și cartea de pe noptieră au intrat în rutina zilnică și, probabil, n-au mai amintit de mine deloc.

Nu mai am probleme în a ocupa un singur loc în sălile de cinema (e drept că plasat în altă parte). Întreb mai des „vrei să ne vedem?” și îmi asum că aș putea primi orice răspuns. Ambalez o pungă cu cele mai bune napolitane din lume într-o poveste care foșnește și sînt gata oricînd să-i dezleg funda imaginară, cu nod dublu, ca să le savurez alături de cineva, în timp ce mă uit la sărituri cu schiurile.

Foto: wikimedia commons

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschisă    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschisă... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden – va recunoaște cineva? jpeg
Trump vs Biden – va recunoaște cineva?
Una dintre cele mai importante tradiții ale democrației americane este în pericol: recunoașterea înfrîngerii.
„Luați l acasă” jpeg
Oglinzi
Mie îmi rămîne agățat de creier cuvîntul „doamnă”, pe care el îl spune într-un fel apăsat și solemn.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Cred că s-au săturat și ei...
Ruptura în societatea americană este atît de mare încît cele două triburi nici măcar asupra condamnării violențelor de stradă nu au mai căzut de acord.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
USL, un zombi care încă bîntuie
Lăsați USL în pace! E o amintire urîtă, o greșeală pe care foarte puțini au evitat-o.
„Luați l acasă” jpeg
Seinfeld Forever
Aș recomanda o cură de Seinfeld oricui simte că se ia prea în serios.
„Luați l acasă” jpeg
Să fii în gîndul cuiva
E greu de primit acest dar nesperat ca cineva să ne placă exact pentru ceea ce sîntem: cu eșecurile, fricile, nesiguranțele noastre.

Adevarul.ro

image
Motivul stupid pentru care o grădiniţă din Hunedoara a fost mâzgălită cu mesaje de ură şi ameninţare VIDEO
O grădiniţă din Hunedoara a fost vandalizată. Autorii distrugerilor au lăsat mesaje de ameninţare şi de ură pe faţada clădirii.
image
Un general rus obez şi retras din activitate, trimis să lupte în războiul din Ucraina: „Nimeni nu-i poate refuza supunerea”
Un general rus pensionat şi obez, a fost trimis de Vladimir Putin să lupte în prima linie în războiul din Ucraina care se desfăşoară mai ales în partea de est a ţării. Decizia vine în contextul în care armata rusă pierde tot mai mulţi militari de rang înalt pe câmpul de luptă.
image
„Q”, internautul de la care a pornit mişcarea QAnon, a revenit pe forumurile web după 2 ani de pauză: „Să jucăm încă o dată?”
Utilizatorul anonim cunoscut sub numele de „Q” al forumurilor 4chan şi 8kun, personaj ale cărui anunţuri criptice au dat naştere teoriei conspiraţiei fasciste pro-Trump cunoscută drept QAnon, şi-a reluat postările după o pauză de aproape doi ani.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
În primăvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a cărui gazdă era Betty Crocker, devenită o emblemă a emisiunilor de acest gen și un idol al gospodinelor de peste Ocean. Puțină lume știa că Betty nu exista cu adevărat, ci era doar o plăsmuire a minților creatoare ale postului de radio.
image
„Uvertura” războiului austro-turc din 1715-1718
Războiul turco-venețiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut și drept Războiul Austro-Turc din 1715-1718, sau „Războiul lui Eugeniu de Savoia”, este primul din seria războaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol îi scria Elisabetei că otomanii încercaseră pe data de 28 să iasă din Plevna luptând și construind un pod peste râul Vid, în zonă desfășurându-se bătălii cumplite. Carol s-a îndreptat imediat în acea direcție, în timp ce împăratul se dusese în centrul dispozitivului.