Techirghiol. Amintiri din comunism

Irina BARTOLOMEU
9 iulie 2017
Techirghiol  Amintiri din comunism jpeg

De fiecare dată cînd plec la mare, pe drumul spre Eforie Sud, întorc instinctiv capul în dreapta și încerc să deslușesc dacă mai sînt oameni pe plaja de la Techirghiol. Pînă în „89, an de an mergeam cu ai mei în Eforie Nord și, din zece zile cît stăteam pe acolo, o zi era rezervată Băilor Reci de la Techirghiol.

De la primele ore ale dimineții, eram la coadă cu mama și cu tata, așteptînd să se deschidă băile minune. Un „Nu mai vreau aici!” urlat de un băiețel ce era strîns ținut de mînă de tatăl lui sau un „De ce venim și azi?” smiorcăit de o fetiță ce trăgea de fusta mamei reprezentau atmosfera generală de la coadă. Se deschideau Băile Reci, plăteai o sumă derizorie și intrai pe un culoar lung. Bărbații și băieții o luau la stînga, femeile și fetele, la dreapta. Pentru că aici se practica nudismul și era mare rușine, totuși, să stea laolaltă femei și bărbați. Plaja era despărțită printr-un zid înalt care se prelungea mult în largul apei, pentru ca nu cumva ochi de om să vadă ceva necuviincios. În mijlocul plajei, de o parte și de alta, adică la femei și la bărbați, erau două spații de depozitare din beton în care era turnat periodic nămol proaspăt scos din lac. Pentru mulți copii, mersul la nămol era o corvoadă, nămolul în sine fiind o scîrboșenie neagră și uleioasă, cu miros puternic de pește împuțit (de fapt, hidrogen sulfurat) și cu care erai dat cu forța, pe tot corpul, pe principiul că face bine articulațiilor, chiar dacă n-aveai probleme. Așa, preventiv. Cu lacrimi în ochi, sperai să se usuce cît mai repede la soare (așa-zisa metoda egipteană) și cînd simțeai că începe să crape pe tine, o zbugheai în apă. Acolo, alt chin, lacul fiind plin de niște chestii soioase ce pluteau, un fel de viermișori morți, de fapt, niște crustacee care, în combinație cu o algă, produceau nămolul atît de rîvnit. Era un chin să te speli, darămite să mai și înoți, stresat să nu cumva să înghiți asemenea scîrboșenii.

În schimb, singura distracție de după „nămoleală” era… shopping-ul. Pe treptele culoarului, poloneze, cehoaice, rusoaice și bulgăroaice, mai toate plinuțe, își etalau produsele de vînzare. Multe la mîna a doua, care arătau impecabil, dar și produse noi-nouțe. Fuste, rochii, pantaloni, metraje, perdele, sticle de coniac, pachete de cafea, ciocolată, bijuterii, țigări, radiouri, mini-televizoare alb-negru ce intrau cu ușurință într-o sacoșă și alte zeci de mărunțișuri care nu se găseau în România decît la magazinele din hoteluri, destinate doar turiștilor străini. Toate îți luau instantaneu ochii. Unii mai rupeau o boabă de rusește, dar cînd nu te înțelegeai cu vînzătoarele, prețurile ți se desenau pe nisip. Se negocia la sînge, ajungînd să iei la jumătate din prețul cerut inițial. În general, femeile plecau fericite, cu sacoșe pline cu produse; bărbații, în schimb, erau mult mai cumpătați. Dintr-odată, timpul se oprea în loc pentru copiii mînjiți cu ciocolată, care uitau brusc de lacrimile și nămolul de dimineață. Cu greu se mai urneau spre case.

În ziua următoare o luai de la capăt cu atmosfera de plînsete sau te duceai pe plaja din Eforie Nord. Cînd credeai că ai scăpat cu bine de nămoleală, apăreau, de nu știu unde, femei cu basmale și fuste lungi și înflorate ce te-adînceau din nou într-un coșmar: „Vînd nămoool! Face bine la articulații!”

Foto: adevarul.ro

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschisă    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschisă... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden – va recunoaște cineva? jpeg
Trump vs Biden – va recunoaște cineva?
Una dintre cele mai importante tradiții ale democrației americane este în pericol: recunoașterea înfrîngerii.
„Luați l acasă” jpeg
Oglinzi
Mie îmi rămîne agățat de creier cuvîntul „doamnă”, pe care el îl spune într-un fel apăsat și solemn.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Cred că s-au săturat și ei...
Ruptura în societatea americană este atît de mare încît cele două triburi nici măcar asupra condamnării violențelor de stradă nu au mai căzut de acord.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
USL, un zombi care încă bîntuie
Lăsați USL în pace! E o amintire urîtă, o greșeală pe care foarte puțini au evitat-o.
„Luați l acasă” jpeg
Seinfeld Forever
Aș recomanda o cură de Seinfeld oricui simte că se ia prea în serios.
„Luați l acasă” jpeg
Să fii în gîndul cuiva
E greu de primit acest dar nesperat ca cineva să ne placă exact pentru ceea ce sîntem: cu eșecurile, fricile, nesiguranțele noastre.

Adevarul.ro

image
Şofer omorât în bătaie la Bacău pentru că a atins din greşeală cu maşina oglinda unei dubiţe
O crimă înfiorătoare a avut loc miercuri seara pe o stradă în Bacău, după o acroşare în trafic şi un scurt scandal. Doi bărbaţi au fost deja reţinuţi, după ce victima a fost găsită pe asfalt, fără suflare.
image
O actriţă româncă adoptată de un cuplu britanic şi-a revăzut mama la 34 de ani după ce a fost lăsată într-un orfelinat
O actriţă foarte apreciată în Marea Britanie şi fostă prezentatoare la BBC Radio York şi BBC Country File Live, Adriana Ionică are o poveste de viaţă tulburătoare şi demnă de un film.
image
SARS-CoV-2 continuă să facă „pui“. Ultimul este şi cel mai infecţios
Noua subvariantă BA 2.75 a coronavirusului este de cinci ori mai infecţioasă decât varianta Omicron şi provoacă deja îngrijorări în rândul specialiştilor independenţi.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat „Butoiul cu pulbere al Europei” la începutul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru România, prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat după obținerea independenței a fost stabilirea graniței cu Bulgaria.
image
Controversele romanizării: Teritoriile care nu au fost romanizate, deși au aparținut Imperiului Roman
Oponenții romanizării aduc mereu în discuție, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au aparținut Imperiului Roman și care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie împărțite în două categorii: acelea unde romanizarea într-adevăr nu a pătruns și nu „a prins” și acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe rând.