Tech & Beer – un nou tip de comunitate

Publicat în Dilema Veche nr. 734 din 15-21 martie 2018
Tech & Beer – un nou tip de comunitate jpeg

Nu mai este posibil să ne gândim la spațiul fizic și la cel digital ca la două lumi diferite — Angela Ahrendts, vicepreședinte Retail la Apple Inc.

Sînt la a cincea participare la întîlnire și mă simt în largul meu alături de acești oameni. Unii au venit și la anterioarele întîlniri organizate și acum vorbesc deschis cu nou-veniții, care se remarcă imediat prin comportamentul lor. La prima întîlnire eram la fel ca aceia care vin pentru prima dată: nesigur, nu priveam pe nimeni în particular și totuși priveam pe toată lumea, retras într-un plan secund unde găseam un colț mai ferit din care puteam să observ, încercînd să înțeleg cum se întîmplă lucrurile. Grupuri de oameni, formate de-a lungul salonului din cocheta clădire din Piața Victoriei. Unii stau la mese sau în picioare, iar alții la coadă la bar. Oameni de toate vîrstele, care discută despre tehnologie, noua față a omenirii în era digitală, imprimante 3D, protecția datelor cu caracter personal și big data, bitcoin și etherum. Cu o bere în mînă și un tip de entuziasm nou pentru mine, oamenii ăștia vorbesc despre ei și se abordează unii pe alții atît de direct: „Salut, eu sînt Florin. Tu cu ce te ocupi?“

Nu poți să stai retras într-un colț, privind în telefonul pe care-l ții în mînă ca pretext, încercînd să eviți intrarea într unul dintre grupuri, pentru că nu ești „genul care se bagă-n seamă“. După ce povestim despre ocupațiile noastre actuale și interesele manifestate cu precădere în zona de tech, ne mutăm fiecare la alte grupuri, dar nu înainte de a face schimb de cărți de vizită.

Organizatorii sînt cîțiva antreprenori, fondatori ai unor start-up-uri în care îmbină tehnologia, despre care vorbesc cu atîta pasiune, cu dorința de a crea un concept de interacțiune diferit. Unii dintre organizatori au trăit o perioadă în străinătate, unde au văzut astfel de comunități coagulate în jurul ideii de networking, pentru că, așa cum spunea unul dintre ei, din punct de vedere profesional, relațiile sînt cel mai de preț activ pe care îl ai!

Nu există reguli de comunicare în această comunitate digitală. Cu omul care acum îți vorbește despre imprimantele 3D, la următoarea întîlnire discuți despre providență și facerea lumii. Un tînăr blonziu mă abordează direct: „Ai avut vreodată următoarea problemă: să stai în fața televizorului, întrebîndu-te la ce film ai chef să te uiți și să nu știi ce să alegi?“ Îi răspund că este una dintre problemele mele existențiale, apoi îmi povestește ideea lui de a construi o aplicație. Am făcut schimb de cărți de vizită. Un tînăr IT-ist preocupat de o lume cu posibilități infinite, cu care poți dezvolta, într-o discuție de zece minute, o idee care poate se va materializa într-un soft revoluționar. La ultimele întîlniri, numărul participanților străini a crescut și la fel a crescut și prezența feminină. Specialiști din domenii auxiliare start-up-urilor online – de la fondatori ai unor hub-uri de companii digitale sau specialiști în marketing și publicitate la avocați și contabili, experți în protecția datelor cu caracter personal și brokeri de asigurare – încep să se alăture acestei inițiative. Subiectele abordate sînt din ce în ce mai actuale, protecția datelor cu caracter personal și asigurările de răspundere profesională fiind unele dintre preocupările actuale ale participanților de la întîlnirile Tech & Beer. Deși pare a fi cea mai relevantă, această inițiativă nu este unică în București. Din ce în ce mai multe comunități în care este abordat subiectul tehnologiei informației prind contur, cum ar fi Inside the mind of a tester sau Code4Beer. Acești oameni organizează workshop-uri în care stabilesc o temă de discuție și apoi împrăștie vorba prin rețelele de socializare, unde găsesc fără îndoială oameni care vor să vadă și să fie văzuți, să primească și să transmită informații, să își dezvolte propriile idei de afacere căutînd încurajare sau puțină inspirație. Sub ochii noștri, ia ființă o nouă mișcare, un nou tip de comunitate, o comunitate digitală, în care intri gratis și pleci îmbogățit cu relații, idei și povești. Fenomenul mi-a atras atenția în contextul unei lumi din ce în ce mai tehnologizate, în care inteligențe numite astăzi „artificiale“ sînt sau pot fi create în astfel de „subterane“.

Din momentul în care calculatoarele au fost interconectate, au fost utilizate pentru ca oamenii să vorbească între ei. De cînd a apărut Internetul, socializarea a cunoscut noi valențe, fără a trebui să ieșim în societate pentru a fi în societate, unde (teoretic) arătăm ceea ce vrem despre noi și cui vrem, fiind la fel de simplu să intri în comunitate și la fel de simplu să pleci. Internetul a apărut în 1969, iar poșta electronică (e-mail) – în 1965. În anul 1971 era dezvoltat e-mail-ul prin Internet, iar prima listă de mail-uri a fost creată în 1975. În anul 1990 a apărut conceptul world wide web sau „www“, incluzînd totalitatea site-urilor/documentelor și informatilor de tip hipertext legate între ele, care pot fi accesate prin rețeaua mondială de Internet – conform Wikipedia. În România, apreciez că abia în ultimii trei ani au prins contur primele comunități digitale, preluînd modelul unor țări specializate de mult în astfel de relații sociale. Și după ce am parcurs tot acest drum, din era digitală, ne întoarcem pînă la urmă acolo unde interacțiunea umană ne oferă cele mai mari satisfacții – înapoi în lumea fizică, înapoi în comunitate.

Foto: flickr

AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschisă    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschisă... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden – va recunoaște cineva? jpeg
Trump vs Biden – va recunoaște cineva?
Una dintre cele mai importante tradiții ale democrației americane este în pericol: recunoașterea înfrîngerii.
„Luați l acasă” jpeg
Oglinzi
Mie îmi rămîne agățat de creier cuvîntul „doamnă”, pe care el îl spune într-un fel apăsat și solemn.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Cred că s-au săturat și ei...
Ruptura în societatea americană este atît de mare încît cele două triburi nici măcar asupra condamnării violențelor de stradă nu au mai căzut de acord.

Adevarul.ro

image
„Capra cu trei iezi“, locul 1 pe Netflix. Publicul fie îl iubește, fie îl urăște: „Un film ce n-ar fi trebuit să existe“ FOTO
La fel ca alte pelicule românești lansate pe platforma de streaming, producția horror „Capra cu trei iezi“ a împărțit telespectatorii în două tabere.
image
Cele mai romantice zodii. Te vor face să te simți cea mai iubită persoană
Oricine își dorește să iubească și să fie iubit, însă unele persoane sunt capabile să ofere iubire peste imaginația partenerului. Nativii acestor patru semne zodiacale sunt considerați cei mai romantici.
image
Vremea se schimbă radical: un val de aer polar lovește România. Ce ne așteaptă: unde se anunță viscol și îngheț
Schimbare radicală a vremii. De astăzi, aerul tropical din nordul Africii va fi înlocuit treptat de o masă de aer rece, polar, dinspre nordul Europei. Se anunță frig neobișnuit, îngheț la sol și ninsori.

HIstoria.ro

image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.