Simona Halep faţă cu (re)acţiunea

Ionuţ NICOLAE
16 iunie 2017
Simona Halep faţă cu (re)acţiunea jpeg

Simona Halep este motivul pentru care a început să îmi placă tenisul de cîmp. Este declarația pe care o susțin încă de la ediția din 2014 a Open-ului de la Paris; indiferent de rezultatele pe care le-a avut după. A fost finala care m-a convins că tenisul de cîmp este sportul meu preferat, că este sportul care mă liniștește, care m-a făcut mai cumpătat, mai răbdător, mai relaxat. Pînă atunci, recunosc, ideea de a sta, uneori, ore în șir să văd cum doi jucători (sau patru, după caz) se duelează să țină o minge galbenă pe spațiul de joc mi se părea nepotrivită pentru vîrsta mea, iar rarele ocazii în care urmăream un meci erau destul de confuze pentru mine. Sigur, auzisem, razant, de Ilie Năstase, de Ion Țiriac, iar ceva mai tîrziu de Andrei Pavel, de Victor Hănescu, iar la fete, foarte vag, de Virginia Ruzici, de Irina Spârlea sau de Sorana Cârstea.

Prin 2011, pe la sfîrșitul vacanței de vară, am început să urmăresc – en passant – U.S. Open-ul. M-am documentat puțin și am aflat că finala acelei ediții a fost disputată între spaniolul Rafael Nadal și sîrbul Novak Djokovic, cel din urmă ridicînd și primul său trofeu al Open-ului american (2-6, 4-6, 7-6 (7-3), 1-6). Nu mai țin minte exact meciul, probabil nici n-am avut răbdare să-l urmăresc pe tot, dar fusese un început. Și, dacă tot am dat peste acea finală, eram curios cam care era stadiul sportivilor noștri pe atunci. Astfel că România era reprezentată, la sfîrșitul anului, la feminin, în top 100, de cinci jucătoare: Monica Niculescu, locul 30, cu 1715 puncte, Irina Camelia-Begu, locul 40, cu 1313 puncte, Simona Halep, locul 47, cu 1161 de puncte, Sorana Cârstea, locul 60, cu 991 de puncte și de Alexandra Dulgheru, locul 65, cu 935 de puncte, iar la masculin, în top 100, de Victor Hănescu, locul 90, cu 660 de puncte. Un an excelent pentru noi.

Dar pe noi, pentru că este singurul sportiv care, începînd de luni, va intra în cea de 178-a săptămîna de top 10 WTA (locul II), ne interesează Simona Halep.

Simona Halep față cu re(acțiunea)

Așa cum conu’ Leonida își făcuse un obicei din a deschide în fiecare dimineață Aurora Democratică „să văz cum mai merge țara”, așa ne-am făcut și noi, românii, un obicei din a urmări meciurile Simonei Halep, sau, mai degrabă, obiceiul de a ne aștepta ca Simona să cîștige. Da, și eu m-am obișnuit cu acest fapt, dar asta nu înseamnă că îmi pot permite să o atac atunci cînd nu o face. Nu eu sunt pe teren, nu eu sunt cel care simte durerea unei înfrîngeri pe viu, nu eu sunt cel care trebuie să facă față presiunii succesului. Dar haideți să privim puțin în urmă.

Spuneam mai devreme că Simona este motivul pentru care a început să-mi placă acest sport, iar totul a început în luna mai 2013, atunci cînd Simona (în 2013, locul 64) ajunsese în prima sa semi-finală WTA a anului, cînd urma să piardă în fața Serenei Williams, în două seturi, 6-3, 6-0; cu Serena urmînd să se întîlnească și în sferturile de finală de la Cincinnati, cînd a pierdut cu 6-0, 6-4.

Însă pentru Simona au urmat turneele cîștigate la Nurnberg, (trecînd de Andrea Petkovic, Germania, cu 6-3, 6-3), la 'S-Hertogenbosch, (trecînd de Kirsten Flipkens, cu 6-4, 6-2), la Budapesta, (trecînd de Yvonne Meusburger, Austria, cu 6-3, 6-7 (7), 6-1), la New Haven, (trecînd de Petra Kvitova, cu 6-2, 6-2), la Moscova, (trecînd de Samantha Stosur, Australia, cu 7-6 (1), 6-2), și la Sofia, (trecînd tot de australianca Samantha Stosur, cu 2-6, 6-2, 6-2).

Simona trecea, în 2014, în finala de la Doha, de nemțoaica Angelique Kerber, cu 6-2, 6-3, pierdea două finale în fața Mariei Sharapova (Madrid, cu 1-6, 6-2, 6-3, și spectaculoasa finală de la Roland Garros, cu 6-4, 6-7 (5), 6-4), apoi urma să cîștige turneul de la București (trecînd de italianca Roberta Vinci, 6-1, 6-3) și, poate cel mai important meci al anului, scorul clinic de 6-0, 6-2 aplicat Serenei Williams (în acel an, proaspătă cîștigătoare a U.S. Open-ului, 6-3, 6-3, împotriva Carolinei Wozniacki, Danemarca) în prima rundă a turneului final de la Singapore, Serena revanșîndu-se în finala turneului cu 6-3, 6-0.

În 2015 trecea, la Shenzen, de elevețianca Timea Bacsinsky, cu 6-2, 6-2, apoi au urmat titlul de la Dubai, trecînd de cehoaica Karolina Pliskova, cu 6-4, 7-6 (4), și titlul de la Indian Wells, unul dintre cele mai importante ale carierei sale, cînd a profitat de retragerea Serenei Williams, pe care ar fi trebuit să o întîlnească în semifinalele competiției, cîștigînd în fața sîrboaicei Jelena Jankovic, cu 2-6, 7-5, 6-4.

În 2016 a cîștigat primul său titlul pe zgură al anului, la Madrid, competiție patronată de magnatul Ion Țiriac, trecînd de puternica slovacă Dominica Cibulkova, cu 6-2, 6-4, titlu urmat de cel de la București, unde a cîștigat categoric în detrimentul letonei Anastasija Sevastova, cu 6-0, 6-0, și de cel de la Montreal, împotriva americancei Madison Keys, cu 7-6 (2), 6-3.

În 2017, la Madrid, a egalat performanța Serenei Williams, cîștigînd consecutiv titlul, cu 7-5, 6-7 (5), 6-2, iar duminică, 10 iunie, a ratat a doua șansă să ridice marele trofeu de la Paris, ultimul meci pe zgură al ei, în acest sezon, sezon în care a ajuns în două finale – din 3 competiții la care a participat, ocupă locul I în Road to Singapore și a urcat pe locul II mondial.

Simona are dreptul să piardă

Pe lîngă statisticile impresionante ale Mangustei, așa cum a botezat-o Cristian Tudor Popescu, există și reacțiile virale online ale unor compatrioți și prefer să mă abțin în a acorda atenție injuriilor aduse sportivei noastre (îi recomand și ei să nu răspundă).

Simona nu a dezamăgit, ea fiind, conform statisticilor, cel mai consistent jucător din circuitul feminin. Bineînțeles, în acest context – și mă gîndesc la nivelul la care a ajuns –, așa este, Simona este vizată de presiunea succesului, o presiune normală la acest nivel de performanță și cred că sportiva noastră înțelege acest lucru. Sigur, nu ar trebui să fie așa, iar Darren, așa cum am observat din multe sale intervenții, încearcă să plaseze această presiune în registrul său: calm, ponderat, tehnic. Un bun exemplu în schimbarea atitudinii Simonei a fost decizia lui Darren de a părăsi, pentru scurt timp, banca tehnică a Simonei, după discuția din timpul sfertului de finală de la Miami, meci pierdut de Simona în fața englezoaicei Joana Konta, cu 3-6, 7-6 (7), 6-2. Șocul aplicat Simonei a fost punctul care a declanșat schimbarea atitudinii pe teren și în afara acestuia. Simona a înțeles că nivelul la care a ajuns necesită mai multă încăpățînare, mai puțină furie, mai puține rachete aruncate/rupte (și Federer a rupt multe rachete) și mai mult joc, mai multă pasiune în joc, mai multă relaxare și mai multă încredere. Nu știu, poate că aici este vorba și despre presiunea venită din partea noastră, a suporterilor ei, presiune despre care nu am să comentez.

Dar de ce iubesc, pe scurt, acest sport?

Am spus-o de mai multe ori și o voi repeta de câte ori voi avea ocazia: sunt onorat că sunt contemporan cu Roger Federer. Da, sunt onorat pentru că Federer m-a ajutat să înțeleg că acest sport se joacă atât pe teren, dar mai ales în afara acestuia. Pasiunea pentru joc, plăcerea cu care tratează fiecare minge servită, fiecare game și fiecare set, modestia pe care o are după fiecare meci cîștigat și, mai presus de toate, respectul pentru adversar, pentru arbitru, asistenți, copiii de mingii și public. Cam despre aceste calități este vorba în acest sport. Tenisul de câmp înseamnă răbdare, disciplină, maturitate, pasiune, rezistență, transpirație, tehnică, psihologie, respect, cumpătare, strategie, mult efort și multe vise.

Îi mulțumesc Simonei și îi transmit să aibă răbdare cu ea, să continue să-l asculte pe Darren, să nu mai fie atât de dură cu ea și să știe sigur că urmează să cîștige un Grand Slam – cel puțin două. Pentru că am urmărit aproape toate meciurile jucate de ea – din 2013 – o pot asigura de acest fapt, dar înainte de toate trebuie să știe că sunt iubitori ai acestui sport care sunt alături de ea, că nu trebuie să cîștige toate meciurile, că trebuie să se bucure de sportul cu care a crescut și pentru care a investit copilăria, adolescența și maturitatea, iar dovada cea mai clară este prezența noastră la competițiile internaționale.

Da, am fost supărat că nu a reușit să cîștige finala Roland Garros din acest an, dar mă uit în urmă, mă uit la respectul pe care l-a cîștigat în acest sport (și nu numai), nu mă interesează ce contracte financiare a încheiat, nu mă interesează bîrfele privind pariurile aranjate sau alte nemulțumiri în rândul unor prieteni. Mă interesează tenisul.

Mult succes, Simona, și adu-ți aminte, de fiecare dată, înaintea fiecărui meci, de ce te-ai apucat de acest sport, de ce ești pe teren și de sentimentul plăcut al participării la fiecare competiție!

Mulțumesc pentru tot!

Foto: adevarul.ro

AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschisă    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschisă... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden – va recunoaște cineva? jpeg
Trump vs Biden – va recunoaște cineva?
Una dintre cele mai importante tradiții ale democrației americane este în pericol: recunoașterea înfrîngerii.
„Luați l acasă” jpeg
Oglinzi
Mie îmi rămîne agățat de creier cuvîntul „doamnă”, pe care el îl spune într-un fel apăsat și solemn.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Cred că s-au săturat și ei...
Ruptura în societatea americană este atît de mare încît cele două triburi nici măcar asupra condamnării violențelor de stradă nu au mai căzut de acord.

Adevarul.ro

image
„Capra cu trei iezi“, locul 1 pe Netflix. Publicul fie îl iubește, fie îl urăște: „Un film ce n-ar fi trebuit să existe“ FOTO
La fel ca alte pelicule românești lansate pe platforma de streaming, producția horror „Capra cu trei iezi“ a împărțit telespectatorii în două tabere.
image
Cele mai romantice zodii. Te vor face să te simți cea mai iubită persoană
Oricine își dorește să iubească și să fie iubit, însă unele persoane sunt capabile să ofere iubire peste imaginația partenerului. Nativii acestor patru semne zodiacale sunt considerați cei mai romantici.
image
Vremea se schimbă radical: un val de aer polar lovește România. Ce ne așteaptă: unde se anunță viscol și îngheț
Schimbare radicală a vremii. De astăzi, aerul tropical din nordul Africii va fi înlocuit treptat de o masă de aer rece, polar, dinspre nordul Europei. Se anunță frig neobișnuit, îngheț la sol și ninsori.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.