Salată de vinete

3 iulie 2017
Mica mea distopie jpeg

De curînd am vorbit la o emisiune la radio despre vara în care am început să scriu prima mea carte. Și toată plictiseala infinită a zilelor de sfîrșit de facultate și de vacanță a năvălit peste mine. Poate senzația are legătură și cu lectura recentă din Proust, cine știe?

Sînt din nou în camera mea de copil. Mă uit la mobile, la pereți, la bibliotecă și nimic nu mai e la fel. Cu toate astea, recunosc acea liniște care mi-a pansat orice poveste amoroasă cu care m-am întors de-a lungul timpului acasă. Mama mi-a pregătit, ca și altă dată, salată de vinete și sărmăluțe în foi de viță. Stăm toți trei la masa din curte și mîncarea ei gătită îmi pune, ca prin minune, oasele la loc. S-a trezit devreme și a făcut-o special pentru mine. Știe ce-mi place, n-are cum să nu-mi facă bine. Vorbim despre toate prostiile. „Mai vrei?”, mă întreabă din cînd în cînd și înghit aproape fără să mestec îmbucăturile.

Casa din care noi am plecat s-a transformat într-o conservă a timpului. „Cînd veniți mi se pare că locul vostru e aici, lîngă mine”, ne spune mama și mie și lui frate-miu. „Uite, taică-tu a reparat leagănul!” E la fel ca în după-amiezile cînd mi-l căptușea cu perne și încerca să mă convingă să citesc o carte. Atunci nu mi se părea cea mai pasionantă activitate, acum mă gîndesc că mi-am petrecut cu cititul cea mai mare parte din viață. Îmi fac vînt cu picioarele. Mă dau din ce în ce mai tare. De dragul ei reluăm aceste ritualuri. Avem nevoie de continuitate.

„Îți place grădina? Hai să-ți arăt florile!” și nu contează că afară e întuneric, mergem una după cealaltă pe alee. Știu și cu ochii închiși unde sînt margaretele, busuiocul, gladiolele, macii. Eu n-am plecat niciodată, ei nu mă așteaptă. Putem reface la infinit discuțiile lungi din bucătărie, planurile organizatorice ale mamei. Eu mă plîng de drum, de faptul că trenurile întîrzie nepermis de mult, ei îmi amintesc că ajung mult prea rar pe acasă.

„Niciodată curtea n-a arătat mai bine!” le zic și rîd amîndoi mînzește. Stau la cafea și fumează. Sînt împreună de 43 de ani. „Nu știu cînd au trecut, cum nu știu nici cînd ați crescut. Parcă ieri îți puneam coșul de damigeană în care te țineam cînd începuseși să te ridici în picioare. Și tu mă urmăreai cît timp spălam rufele. Nu-ți plăcea să stai singură. Încă tresar cîteodată și mă uit după tine.”

M-au condus de-atîtea ori la gară, că ar fi cazul să ne obișnuim cu despărțirile, cu distanțele. Dar lor încă le vină să plîngă, iar eu încă îi mai rog să se întoarcă înainte ca trenul să plece.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

Bogdan Peșchir la parchet FOTO Inquam Photos 2025 03 20 8321 jpg
Afaceristul Bogdan Peșchir rămâne în arest
Afaceristul Bogdan Peșchir, cunoscut și sub numele de Bogpr, acuzat de corupere a alegătorilor în campania electorală a lui Călin Georgescu, rămâne în arest preventiv.
67177143 3825 4ba6 bcd5 08467ee63e2c jpeg
Purtător de cuvânt al Comisiei pentru securitate economică și comerț a fost întrebat dacă îl pupă UE pe Trump în fund
Olof Gill, purtător de cuvânt al Comisiei pentru securitate economică și comerț, a fost întrebat dacă punerea pe pauză a contramăsurilor UE la tarifele lui Trump în condițiile în care SUA a păstrat tarifele de 25% pe oțel, aluminiu și mașini, înseamnă că Uniunea „îl pupă pe Trump în fund”.
Michael Jordan
Michael Jordan a pierdut o avere la cazinou, dar un coleg l-a văzut râzând. Ce a urmat face parte din legenda lui MJ
Michael Jordan are acum 62 de ani și o avere strânsă de pe urma colaborării cu Nike.
Parchetul European FOTO Shutterstock
Parchetul European din București, anchetă internațională privind o fraudă cu fonduri europene de peste 9 milioane de euro
Parchetul European din Bucureşti a înaintat, în această săptămână, Tribunalului Bucureşti un rechizitoriu împotriva a 12 inculpaţi (şase persoane fizice şi şase societăţi comerciale), în urma unei anchete privind o fraudă cu fonduri europene.
Mircea Fechet, captura video jpg
Schimbare majoră în legea urșilor: primarii vor avea libertatea să decidă cum intervin dacă animalele apar în zonele locuite
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat joi modificarea legislației privind intervenția în situațiile de apariție a urșilor în zonele locuite. Potrivit noilor propuneri, primarii vor putea acționa direct, fără a mai respecta pașii impuși de actuala procedură graduală.
Captură de ecran din 2025 04 10 la 15 04 52 png
Celebrul român al anilor 90 care a lăsat totul baltă și a ales să lucreze într-un domeniu neașteptat: „Erau oameni mizerabili”
Marius Cheregi (57 de ani), fostul mare jucător al lui Dinamo din anii `90, a vorbit recent despre actuala sa carieră, una care nu mai are nicio legătură cu fotbalul. El a renunțat la tot și s-a apucat de asigurări.
pexels cottonbro 3171151(1) jpg
Cum să pregătești rapid și eficient mâncarea pentru Paște
Pregătirile pentru Paște pot necesita un consum mare de energie și resurse, motiv pentru care este bine să te organizezi.
Alexandru Moghioroș, Petru Groza și Gheorghe Gheorghiu-Dej, în tribuna centrală din Piața Aviatorilor la marea demonstrație a oamenilor muncii, în cinstea zilei de 1 Mai 1953 (©  „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 25 (25)/1953)
Comuniștii au aplicat cu brio strategia păcălirii Poporului
Din strategia păcălirii face parte și folosirea așa zișilor tovarăși de la drum. De la cei politici – Gheorghe Tătărescu, de exemplu, pînă la cei literari, George Călinescu, de exemplu
boeing 737 max american airlines martie 2019 foto getty images
Pretențiile absurde ale unui tată cu un bebeluș au forțat un avion să se întoarcă după patru ore de zbor spre Milano
Un zbor al companiei American Airlines a fost nevoit să facă cale întoarsă, după patru ore de călătorie, după ce un bărbat, însoțit de bebelușul său, a fost nemulțumit.