„Să-mi spuneți dacă are talent”

23 iulie 2018
De la Costinești la 2 Mai jpeg

Cînd eram elevă, ai mei m-au trimis la tot felul de cercuri cu activități extrașcolare: sport, muzică, creație literară. La gimnastică și balet am mers cîțiva ani, după care am abandonat. Cu urechea muzicală nu s-au putut face minuni. M-am chinuit niște luni cu o chitară, învățasem niște acorduri și puteam să reproduc acordurile de la Din oceanul Pacific/ A ieșit un pește mic, dar cam atît.

La cenaclul literar ne jucam cu cuvinte. Produceam un fel de strofe cu rime. Nu-mi amintesc să fi citit lucruri, ci mai degrabă scriam „poezii” naive, care deveneau niște exerciții suprarealiste în absurdul lor. Nu știam atunci nimic despre dadaism și nici despre cuvintele extrase dintr-o pălărie.

În fiecare dintre locurile astea se creau niște ierarhii, pe care profesorii le alimentau. Vedetele grupului erau în stare să facă perfect ce ni se cerea. Mi-l amintesc bine pe băiatul talentat de la cenaclul literar: deșirat, cu ochelari, inteligent și sclipitor cînd aranja cuvintele. Ce scria el părea ușor, nu se simțea poticneala noastră. Pur și simplu, rimele îi curgeau prin vene. În mintea mea de clasa a VI-a, mă gîndeam că sîntem norocoși să cunoaștem așa un talent, să-l avem printre noi. Aș fi putut să bag mîna în foc că o să devină un mare „poet”. Și nu eram singura, toți ne uitam la el ca la un geniu.

Nu știu ce a făcut băiatul ăsta, dar scriitor n-a devenit sigur. Cum nici mari cîntăreți nu s-au făcut cei care cîntau dumnezeiește la chitară.

Un prieten mi-a povestit la o masă cum cariera lui de pictor, cu premii internaționale, s-a terminat la 12 ani. Părinții lui nu l-au încurajat și asta l-a făcut să sufere și să abandoneze. Într-un fel doar, pentru că a devenit un mare make-up artist, folosindu-se inițial de pensulele cu care își făcea lucrările. 

Între timp, am ajuns să lucrez eu însămi cu copiii. De cînd fac cu Svetlana Cârstean Incubatorul de cultură am văzut cît de mult își doresc unii părinți să aibă copii talentați. Ce mult contează pentru ei această recunoaștere din partea cuiva „avizat”. Bun, învață niște lucruri, foarte bine, dar ca să fie vedetă, are nevoie de aptitudini.

Am avut într-o grupă un puști care, exact ca băiatul pe care l-am cunoscut în copilărie, la orice exercițiu făceam, el ne întreba: „Pot să scriu în versuri, cu rimă?” Am încercat să-l deturnăm de la setarea cu care venise de acasă și pe care ceilalți i-o alimentau. Spre sfîrșitul întîlnirilor noastre, copilul se relaxase, nu se mai baricada în spatele unor cuvinte care n-aveau nici o legătură cu el, de fapt. Și care îi rămîneau complet străine.

Cînd părinții ne întreabă dacă copiii lor au talent literar, ne cam crispăm. Îți vine să răspunzi abrupt: nu, n-are, lăsați-l în pace să citească liniștit și, dacă o să aibă chef, o să și scrie la un moment dat.

Că unii dintre copii au un bun simț al limbii și construiesc povești spectaculoase, că instinctiv fac concordanța verbelor în narațiune, asta e cu totul altceva. E ceea ce merită cultivat printr-o expunere la texte literare cît mai diferite. De aceea, procesul e invers: întîi citim în ateliere și apoi scriem. Literatura ne provoacă și ne educă gustul. Un cititor „talentat” are mult mai multe șanse să ajungă să scrie bine. Și asta vedem cu toți copiii cu care lucrăm. Invers nu cred că e posibil. Fără ferestre deschise n-avem cum să vedem cerul.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

dnipro mp4 thumbnail png
De ce ar fi lansat Putin o rachetă goală la Dnipro. „Oreșnik” nu a provocat explozii sau distrugeri la sol
Racheta rusească Oreșnik, care a atacat Dnipro, a fost lansată probabil fără focos. Scopul liderului de la Kremlin ar fi intimidarea Ucrainei și Occidentului, susține publicația BILD.
vot diaspora FOTO MAE jpg
Peste 127.000 de români din diaspora au votat la alegerile prezidențiale 2024. Situația la ora 16.00
Peste 123.000 de români din diaspora s-au prezentat până acum la urne, în a doua zi a primului tur al alegerilor prezidenţiale 2024, potrivit situației centralizate după ora 16.00. Cu tot cu opțiunile exprimate prin corespondență, numărul votanților a trecut de 127.000.
banner morți 23 noiembrie png
3 florin piersic 1 jpg jpeg
„Te voi iubi mereu, Omule!”. Florin Piersic, mesaj tulburător la aflarea morții lui Gabriel Cotabiță: N-ai fost „doar un simplu trecător”
Maestrul Florin Piersic a transmis un mesaj public, la scurt timp după aflarea veștii morții artistului Gabriel Cotabiță. „Vei continuă să trăiești in inima mea. Te voi iubi mereu, Omule!”, a spus actorul.
pitic  jpg
Un pitic de grădină făcut din ecstasy i-a lăsat interziși pe polițiști. „Din când în când dăm peste ceva special”
Recent polițiștii antidrog din Olanda au făcut o descoperire care i-a uimit chiar și pe ei. În timpul unor perchziții, le-a atars atenția un anumit obiect: un pitic de grădină. S-au întrebat
gabriel cotabita mihai traistariu jpg
netflix pexels jpg
Filmul de pe Netflix care a fost lansat acum trei zile, dar deja a rupt topurile. Trebuie urmărit împreună cu familia
În apropierea sezonului sărbătorilor de iarnă, nu doar filmele de Crăciun ocupă un loc în topul celor mai vizionate producții de pe platforma de streaming Netflix. Un film ce se află în prezent pe locul 2 se pare că i-a cucerit pe abonați. A fost lansat în urmă cu trei zile, pe data de 20 noiembrie
traian basescu foto FB traian basescu jpg
Traian Băsescu: „Eu plec în Congo! Nicule dragă, nu te mai agita să pari în opoziţie, că nu păcăleşti pe nimeni”
Cu o zi înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale 2024, fostul președinte Traian Băsescu îi transmite un mesaj liderului PNL.
viscol la ranca   captura drdp craiova jpeg
Viscol în stațiunea Rânca. Apelul drumarilor către șoferi: „Nu va deplasați dacă nu este necesar”
Drumarii acționează cu utilaje de desăpezire pe drumul DN 67 C, în zona stațiunii Rânca, unde ninge viscolit. O alertă de vânt sever a intrat în vigoare la ora 14:18.