România sub regenţa emoţiei

Mihai G. POPA
Publicat în Dilema Veche nr. 722 din 21-27 decembrie 2017
România sub regenţa emoţiei jpeg

Am mers sîmbătă la Palatul Regal, unde am ajuns după grele încercări de a pătrunde prin mulțimea de persoane în jurul orei 11, şi unde foarte mulți oameni așteptau ieșirea regelui din palat pentru ultima oară. Mulți dintre ei purtau steaguri tricolore avînd stema regatului şi multe, multe flori în brațe, bineînțeles, în majoritatea lor… albe. Pentru moment am avut impresia unui crîmpei interbelic. De asemenea, mulți dintre ei erau însoțiți de copii către care se aplecau din cînd în cînd pentru a le răspunde la multe dintre întrebările primite, una dintre ele, pe care am auzit-o și care cred că nu a fost singulară, fiind: „De ce plîngi, mama?…“

După ieșirea din palat s-a format cortegiul ce a pornit pe Calea Victoriei, însoțit de ritmul fanfarei militare, în timp ce mulțimea striga la unison „Regele Mihai“. Iată că după ani, după prea mulți ani, regele mergea iarăși lîngă militarii săi, lîngă armata sa, pe care a iubit o tare mult și care, la rîndul ei, l-a iubit atît de mult încît a decis să-și unească ziua de naștere cu a lui – 25 octombrie. Militarii își executau cu mare precizie activitățile pe care le aveau de îndeplinit în acel moment de mare solemnitate, cu gesturi sigure, în mod organizat şi disciplinat, și, în același timp, cu o vădită emoție pe chip.

Am plecat de la Piața Palatului Regal către Piața Universității, pe unde urma să treacă întregul cortegiu cu regele Mihai I, pe traseul Piața Romană – Piața Victoriei – Piața Charles de Gaulle – Arcul de Triumf – Bulevardul Kiseleff și Gara Băneasa, pentru ca apoi să se îmbarce în trenul regal pînă la Curtea de Argeș. Ajuns în Piața Universității, mă așez între persoanele aflate pe trotuarul din fața Teatrului Național. Lîngă mine observ un domn ce pare trecut de 60 de ani, îmbrăcat foarte elegant și cu un aer puternic occidental. Toți privim spre Piața Unirii, de unde se vede cortegiul funerar al regelui. La un moment dat, intrînd în vorbă cu mine, domnul respectiv îmi spune că s-a bucurat văzînd foarte mulți tineri în acele zile prezenți la Palatul Regal și în piața din fața lui. Alături de dînsul se afla soția sa, care mi-a spus că sînt doar pentru trei zile în țară. Înțeleg de la dînșii că au plecat din România în anii ’90 și că trăiesc de atunci în Germania, unde au pus bazele unui business, după care mi-au explicat motivele bine știute, de ce au decis să-și caute norocul în altă parte. Discuţia a decurs pe un ton elegant, într-un mod rațional, cu argumente foarte clare şi sigure. Ce să mai vorbim, era clar, stăteam în fața unui om, a unui român care a reușit în afara țării și căruia nu prea îi mai lipsește ceva.

Dar, în momentul în care prin fața noastră treceau maşinile cu coroana regală și cu trupul regelui, am observat cum acest domn elegant, sigur pe el, foarte calculat, a dus mîna la piept și a scos de sub palton un drapel al României pe care l-a ridicat deasupra capului, ținîndu-l drept, am observat acest lucru și am încercat să-i spun ceva, dar în acel moment am văzut că el plîngea, plîngea ca un copil, lacrimile îi curgeau pe obraji. Am tăcut, am înţeles ce îi lipsea. 

16 decembrie 2017

Mihai G. Popa este expert în drept corporativ, publicist.

Foto: M. G. Popa

Aceeaşi istorie, două Românii jpeg
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschisă    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschisă... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden – va recunoaște cineva? jpeg
Trump vs Biden – va recunoaște cineva?
Una dintre cele mai importante tradiții ale democrației americane este în pericol: recunoașterea înfrîngerii.
„Luați l acasă” jpeg
Oglinzi
Mie îmi rămîne agățat de creier cuvîntul „doamnă”, pe care el îl spune într-un fel apăsat și solemn.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Cred că s-au săturat și ei...
Ruptura în societatea americană este atît de mare încît cele două triburi nici măcar asupra condamnării violențelor de stradă nu au mai căzut de acord.

Adevarul.ro

image
Grecul care i-a scăpat pe români de iobăgie. A fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei
Constantin Mavrocordat este unul dintre cei mai reformatori domnitori fanarioți din Țările Române. A desființat „rumânia” în Țara Românească și „vecinia” în Moldova și a reunit Oltenia cu Țara Românească în 1739.
image
Cele mai răzbunătoare trei zodii. Nu uită, nu iartă și îți vor plăti pentru tot ce le-ai greșit
Se spune că răzbunarea e cea mai dulce consolare, dar și că iertarea este un cadou pe care ni-l oferim nouă înşine. Nu toată lumea e însă capabilă să ierte și, cel puțin pentru trei zodii, răzbunarea va fi, cel mai adesea, prima opțiune.
image
Garsonieră minusculă cu toaleta în dulap, la Cluj. Prețul este exorbitant: 53.000 de euro FOTO
Piața imobiliară clujeană nu încetează să uimească: după garsoniera de 11 metri pătrați pentru care se cereau 37.000 de euro, a urmat garsoniera cu toaleta „în dulap”, de 16 metri pătrați, pentru care se cer 53.000 de euro.

HIstoria.ro

image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.
image
Elena Ceaușescu a dat ordin să se dărâme cârciuma în care mergea socrul ei
Femeie cu suflet mic și foarte răutăcioasă, Elenei Ceaușescu îi plăcea să pună limite. Cumnații și nora nu o puteau vizita decât invitați. Nu l-a iertat nici pe Andruță – tată lui Nicolae Ceaușescu – care mai vorbea cu oamenii, la un țoi, despre problemele cotidiene. Sunt întâmplări relatate de Mirela Petcu și Camil Roguski, în cartea „Ceaușescu: adevăruri din umbră”.
image
Întâlnirea dintre Carol al României și Elena a Greciei şi Danemarcei
După despărţirea de Ioana Zizi Lambrino, principele moştenitor Carol e trimis într-o călătorie în jurul lumii, însoţit de colonelul Nicolae Condeescu.