România estivală

14 august 2018
De la Costinești la 2 Mai jpeg

E vremea concediilor. Vîrful acela de sezon, cînd nu mai găsești liber nici un loc, pe nicăieri, și prețurile cresc. Stațiunile de la mare devin un fel de supe de oameni. Oriunde te uiți, e un ciorchine de oameni. Se așteaptă la masă, la înghețată, la magazin. Nu e o tejghea la care să nu fie o coadă. Copii, părinți și bunici se bucură de concedii, de vară. Multe dintre familiile acestea au primit, probabil, tichete de vacanță. Nu mai contează mizeria, jecmăneala, urîțenia acestor stațiuni. O distracție asudată și obosită plutește în aer. Și dacă ăla micul are noroc și nimerește și el un petic de nisip în care să se joace cu lopățica, viața poate fi chiar frumoasă.

Văd toată agitația unei zile de început de weekend pe fereastra mașinii cu care ne întoarcem la București. Ne-am propus să ajungem la miting. Înaintăm greu, dar mă gîndesc că odată ce vom depăși bucata asta de drum, pe autostradă va fi liber. Ascultăm știrile. Ne învinovățim că ne-am desprins prea greu de plaja bulgărească. Puteam să fi renunțat la ultima baie și la cumpăratul roșiilor de la femeia din sat, care avea o tarabă în fața casei. Și care ne-a zis, într-o zi, „rabdă”, în loc de „așteaptă”, cînd n-avea leve să ne dea rest și s-a dus să-i ceară fetei sale.

Teoretic, avem timp, chiar dacă o să ajungem mai tîrziu. Din experiențele anterioare, știm că dacă s-a strîns atîta lume, o să se stea pînă mai tîrziu. Ca de obicei, oamenii care au ieșit s-au pozat în Piața Victoriei. Sîntem la curent cu atmosfera, cu numărul participanților. Pe la kilometrul 175, ne dăm seama că avem o problemă cu mașina. Benzinăriile sînt rare, începem să ne panicăm. Ne oprim într-un refugiu cu WC. Cerem ajutor șoferilor care opresc acolo. Paznicul locului, cu o toaletă publică care arată ca un cavou, cu flori și mileuri, e drăguț și plin de bunăvoință. Ne împrietenim cu cîinii aciuiați în zonă. Studiem reacțiile oamenilor. Sînt mașini din diverse județe din țară. O doamnă dintr-un Opel de Călărași, cînd ne vede că ne apropiem de ei, își trage soțul de mînă, ca nu cumva să iasă și să vadă ce vrem: „N-avem nimic, noi n-avem nimic, lăsați-ne în pace!”

Înainte de a vedea dacă se poate să ne ajute, mulți zic: „Nu putem”. Sînt și cei care încearcă. Proporția este jumătate, jumătate. Pînă la urmă, reușim. Salvarea noastră vine de la un șofer de tir.

În timpul ăsta, veștile au luat-o razna. Cei mai bine de 100 de km de București se transformă în mii.

Nu mai recunoaștem nimic. Am fost de atîtea ori acolo. Violența împotriva manifestanților, transmisă pe telefoanele noastre, are ceva distopic. Fetița din mașină ne roagă să ne ducem direct acasă, cînd ajungem. Am speriat-o. O auzim la un moment dat: „Toate ca toate, dar dacă ne taie Internetul?” De acasă începem să primim apeluri îngrijorate: „Sînteți în piață?”

O desfășurare de forțe care nu mai are nici o legătură cu realitatea noastră. Imaginile filmate, panica, oamenii răniți, copiii împroșcați cu gaze lacrimogene, jandarmii care au împărțit bastoane în stînga și-n dreapta, ordinele de a goli piața prin orice mijloace, furia împotriva jurnaliștilor, sfidarea dreptului de a protesta – toate o să ne bîntuie. Nu frica se va instaura în memoria colectivă, ci sentimentul că distopiile pot începe cînd te aștepți mai puțin. Și că, dacă nu ești atent, tot ce știi se poate termina într-o zi însorită de august.

Pentru PSD a fost un fel de noapte a minții. Nu s-au putut abține. Mi i-am imaginat pe liderii partidului, cum stăteau ei la un spriț și se băteau, unii pe alții, pe burtă. „Șefu’, ați văzut, sîntem buni. Să-și bage mințile în cap, să știe cine conduce”.

Citesc cartea Laviniei Betea, Ultimul an din viața Elenei Ceaușescu. Agenda Tovarășei în 1989, Editura Corint, 2018. Imaginarul acestei puteri din epoca aceea se trage. Cu diferența că hoția, minciuna și manipularea au funcționat democratic.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

prajitura1 jpeg
Desertul perfect pentru masa de sărbători! Este o rețetă tradițională foarte ușor de făcut
Este o rețetă delicioasă, tradițională și perfectă pentru masa de sărbători! Este vorba despre faimoasa prăjitură tăvălită prin cocos, un desert de vis, care se pregătește foarte ușor!
petarde jpg
Avertismentul unui renumit medic ieșean: „Explozia unei petarde te poate băga direct în sala de operații. Mai bine nu le folosiți!”
Un tânăr de 17 ani, elev în clasa a XII-a la Liceul „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui a ajuns la spital rănit de o petardă care i-a explodat în mână. Astfel de accidente au loc în fiecare an în prejma sărbătorilor de iarnă, chiar dacă folosirea produselor pirotehnice de acest gen este interzisă.
porc craciun
Cât costă examenul care te ferește de trichineloză, o boală gravă. „Porcul trăiește cu 4 milioane de larve în el și nu prezintă niciun semn”
Medicii veterinari atrag atenția asupra pericolului enorm la care ne expunem dacă renunțăm la examenul trichineloscopic în cazul porcului sacrificat în gospodărie. Animalele infestate cu trichinella spiralis nu dau niciun semn de boală, în schimb la om pericolul este inclusiv decesul.
idei de cadouri cu un buget de 100 de lei jpg
Cadourile de Crăciun și fondurile românilor: de unde mai au bani și ce preferă în funcție de generație
Românii se pregătesc intens pentru Sărbătorile de iarnă, deși doi din cinci români (44%) alocă bugete mai mici anul acesta pentru cumpărăturile de sezon din cauza inflației care le afectează finanțele.
Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cum va vota la primăvară electoratul lui Călin Georgescu. Trei sociologi explică cum funcționează psihologia maselor
„Au anulat alegerile prezidențiale pentru că și-au dat seama că nu iese cine trebuie. Vor fi taxați, însă, și la viitoarele alegeri, când românii vor pune ștampila tot pe candidații suveraniști!” a declarat recent George Simion pe grupul de whatsapp al partidului.
ARETEX textile jpg
Colectarea deșeurilor textile, obligatorie de la 1 ianuarie. Cum arată recipientele de reciclare
Colectarea separată a textilelor este obligatorie de la 1 ianuarie la nivelul UE, inclusiv în România, inițiativa impactând direct sectorul colectării separate, în condițiile în care românii abia colectează 0,5 - 0,7 kg, față de media țărilor vestice, de până la 16 kg de persoană anual.
bursa indici FOTO Shutterstock
Cine este singurul Grinch pe piețele bursiere? Analiza a 14 burse cu câștiguri mari de Crăciun
Performanța lunii decembrie depășește media celorlalte luni cu 1,06 puncte procentuale, echivalentul a 23% din câștigurile anuale, potrivit unei ample analize privind câștigurile pe cele mai mari 14 burse.
ChatGPT Inteligenta Artificiata FOTO Shutterstock
ChatGPT începe să aibă minte proprie. Cât de periculos poate fi
Cel mai recent model OpenAI, ChatGPT o1, stârnește controverse cu comportamentul său surprinzător, iar unii ar putea spune neliniștitor, dat fiind că pare să nu mai asculte ordinele primite.
ministerul energiei  foto FB ministerul energiei jpg
Intenția de desființare a Ministerului Energiei stârnește reacții dure din partea experților și a prosumatorilor
Intenția de desființare a Ministerului Energiei, prin comasarea cu Ministerul Economiei; a stârnit reacții dure, deopotrivă din partea experților în energie și a prosumatorilor.