România estivală

14 august 2018
De la Costinești la 2 Mai jpeg

E vremea concediilor. Vîrful acela de sezon, cînd nu mai găsești liber nici un loc, pe nicăieri, și prețurile cresc. Stațiunile de la mare devin un fel de supe de oameni. Oriunde te uiți, e un ciorchine de oameni. Se așteaptă la masă, la înghețată, la magazin. Nu e o tejghea la care să nu fie o coadă. Copii, părinți și bunici se bucură de concedii, de vară. Multe dintre familiile acestea au primit, probabil, tichete de vacanță. Nu mai contează mizeria, jecmăneala, urîțenia acestor stațiuni. O distracție asudată și obosită plutește în aer. Și dacă ăla micul are noroc și nimerește și el un petic de nisip în care să se joace cu lopățica, viața poate fi chiar frumoasă.

Văd toată agitația unei zile de început de weekend pe fereastra mașinii cu care ne întoarcem la București. Ne-am propus să ajungem la miting. Înaintăm greu, dar mă gîndesc că odată ce vom depăși bucata asta de drum, pe autostradă va fi liber. Ascultăm știrile. Ne învinovățim că ne-am desprins prea greu de plaja bulgărească. Puteam să fi renunțat la ultima baie și la cumpăratul roșiilor de la femeia din sat, care avea o tarabă în fața casei. Și care ne-a zis, într-o zi, „rabdă”, în loc de „așteaptă”, cînd n-avea leve să ne dea rest și s-a dus să-i ceară fetei sale.

Teoretic, avem timp, chiar dacă o să ajungem mai tîrziu. Din experiențele anterioare, știm că dacă s-a strîns atîta lume, o să se stea pînă mai tîrziu. Ca de obicei, oamenii care au ieșit s-au pozat în Piața Victoriei. Sîntem la curent cu atmosfera, cu numărul participanților. Pe la kilometrul 175, ne dăm seama că avem o problemă cu mașina. Benzinăriile sînt rare, începem să ne panicăm. Ne oprim într-un refugiu cu WC. Cerem ajutor șoferilor care opresc acolo. Paznicul locului, cu o toaletă publică care arată ca un cavou, cu flori și mileuri, e drăguț și plin de bunăvoință. Ne împrietenim cu cîinii aciuiați în zonă. Studiem reacțiile oamenilor. Sînt mașini din diverse județe din țară. O doamnă dintr-un Opel de Călărași, cînd ne vede că ne apropiem de ei, își trage soțul de mînă, ca nu cumva să iasă și să vadă ce vrem: „N-avem nimic, noi n-avem nimic, lăsați-ne în pace!”

Înainte de a vedea dacă se poate să ne ajute, mulți zic: „Nu putem”. Sînt și cei care încearcă. Proporția este jumătate, jumătate. Pînă la urmă, reușim. Salvarea noastră vine de la un șofer de tir.

În timpul ăsta, veștile au luat-o razna. Cei mai bine de 100 de km de București se transformă în mii.

Nu mai recunoaștem nimic. Am fost de atîtea ori acolo. Violența împotriva manifestanților, transmisă pe telefoanele noastre, are ceva distopic. Fetița din mașină ne roagă să ne ducem direct acasă, cînd ajungem. Am speriat-o. O auzim la un moment dat: „Toate ca toate, dar dacă ne taie Internetul?” De acasă începem să primim apeluri îngrijorate: „Sînteți în piață?”

O desfășurare de forțe care nu mai are nici o legătură cu realitatea noastră. Imaginile filmate, panica, oamenii răniți, copiii împroșcați cu gaze lacrimogene, jandarmii care au împărțit bastoane în stînga și-n dreapta, ordinele de a goli piața prin orice mijloace, furia împotriva jurnaliștilor, sfidarea dreptului de a protesta – toate o să ne bîntuie. Nu frica se va instaura în memoria colectivă, ci sentimentul că distopiile pot începe cînd te aștepți mai puțin. Și că, dacă nu ești atent, tot ce știi se poate termina într-o zi însorită de august.

Pentru PSD a fost un fel de noapte a minții. Nu s-au putut abține. Mi i-am imaginat pe liderii partidului, cum stăteau ei la un spriț și se băteau, unii pe alții, pe burtă. „Șefu’, ați văzut, sîntem buni. Să-și bage mințile în cap, să știe cine conduce”.

Citesc cartea Laviniei Betea, Ultimul an din viața Elenei Ceaușescu. Agenda Tovarășei în 1989, Editura Corint, 2018. Imaginarul acestei puteri din epoca aceea se trage. Cu diferența că hoția, minciuna și manipularea au funcționat democratic.

AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschisă    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschisă... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden – va recunoaște cineva? jpeg
Trump vs Biden – va recunoaște cineva?
Una dintre cele mai importante tradiții ale democrației americane este în pericol: recunoașterea înfrîngerii.
„Luați l acasă” jpeg
Oglinzi
Mie îmi rămîne agățat de creier cuvîntul „doamnă”, pe care el îl spune într-un fel apăsat și solemn.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Cred că s-au săturat și ei...
Ruptura în societatea americană este atît de mare încît cele două triburi nici măcar asupra condamnării violențelor de stradă nu au mai căzut de acord.

Adevarul.ro

image
Vietnamezii din Timișoara, filmați când prind popândăi pentru a-i mânca. Animalele sunt protejate de lege VIDEO FOTO
Mai mulți cetățeni vietnamezi, care locuiesc în căminul fabricii Smithfield de pe strada Polonă din Timișoara, au fost filmați în timp ce săpau pe un câmp și prindeau popândăi.
image
Revelațiile unor unguri în România. „Până la urmă, m-am înșelat în privința Transilvaniei și a lor”
Zsolt și Daniel sunt doi tineri din Ungaria care au vizitat pe rând România și au vorbit despre surprizele pe care le-au avut în momentul în care au ajuns să cunoască români și chiar să-și facă prieteni.
image
Care sunt cele 3 zodii care mint fără nicio remuşcare
Din punct de vedere al horoscopului există zodii care sunt mai mult sau mai puţin predispuse a se regăsi pe lista mincinoşilor.

HIstoria.ro

image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.
image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.