Prietenia şi alte animale de casă

20 iunie 2014
Trezitul de dimineață jpeg

Am idealizat întotdeauna prietenia. Giorgi, fetiţa negricioasă, cu patru ani mai mare decît mine, care sărea gardul zi de zi să vină şi să se joace cu mine, plătea uneori scump aceste escapade. De multe ori maică-sa o snopea în bătaie cînd se întorcea de la serviciu, pentru că-şi neglija temele şi treburile casei. Cred că eu aveam vreo şase ani, ea 10, cînd mi-a spus serioasă: „să ştii că aş intra şi-n foc pentru tine”. Nu ştiu de unde auzise expresia, dar pe mine m-a lăsat cu gura căscată. Mă uitam la ea, mi-era dragă, dar ceva mă speriase în vocea cu care rostise acea frază. Şi mi-am tot imaginat-o în faţa unui foc cît ea de mare, cum îşi ia rămas-bun de la mine şi se lasă cuprinsă de vîlvătaie. Am rezistat cît am rezistat şi după aia am făcut-o să-mi promită şi să jure că nu va face niciodată una ca asta. Pentru nimeni. Nu-mi dau seama exact ce m-a speriat: ataşamentul ei total sau gîndul că aş putea să n-o mai văd niciodată. Am tot căutat răspunsuri şi am scris o carte, unde ea e un personaj important. A fost forma mea de a-mi recupera prietena din copilărie şi de a-i face dreptate peste ani.

Ne întîlnim uneori cînd mă duc la ai mei şi, în continuare simt cum i se luminează faţa cînd mă vede. Nu mai contează că nu prea avem ce să ne spunem. Eu ştiu că ea chiar ar fi intrat în foc pentru mine şi nici măcar n-ar fi schiţat nici un gest de părere de rău.

La un moment dat am citit Epopeea lui Ghilgameş şi iarăşi mi s-a părut că prietenia e una dintre cele mai fascinante poveşti. De alegere, de încredere, de solidaritate. Cu Vasi, colega mea de bancă din liceu, am parcurs acesi ani ai adolescenţei împărţindu-i frăţeşte. Ne-am pierdut pe drum, dar încă mă gîndesc uneori la ea şi la ce-o mai face.

La facultate relaţiile dintre oameni se schimbă. M-am ataşat mai greu, dar cînd s-a întîmplat, am ştiut că prieteniile vor fi de cursă lungă. Îţi iei adio de la ce ai fost şi începi să plămădeşti, la început stîngaci, după aceea din ce în ce mai expresiv, adultul care va honări mai tîrziu prin lume. Şi nimeni n-are chef să plece la drum singur. Necunoscutul e plin de pericole. Te îndrăgosteşti, suferi, rîzi ca apucatul, ai emoţii, cunoşti oameni, te dezamăgesc pentru că îţi dai seama că nu sînt pentru tine, cauţi, ai toate posibilităţile, o iei pe o potecă deşi alte douăzeci ţi se oferă pe tavă. Şi topeşti totul în coca prieteniilor care supravieţuiesc tuturor acestor condiţii meteo cînd favorabile, cînd dezastroase.

Nu cred că prieteniile adevărate sînt nişte fire întinse. Pot deveni corzi de suţinere în momente delicate. Aţă de papiotă în cele calme. Sfori încîlcite, cu noduri, în cele tensionate.

Te schimbi, te contorsionezi, ţi se întîmplă tot felul de lucruri în viaţă, ajungi să-l cunoşti pe celălalt cel puţin la fel de bine ca pe tine. Într-o zi ţi-e drag, în alta te enervează de moarte. Îţi spune uneori exact ce nu vrei să auzi, se duce exact unde i-ai spus că e pericolul mai mare, dar astea sînt regulile şi nu le poţi schimba din mers. Dar sentimentul acela cald şi bun că poţi suna pe cineva la orice oră din zi şi din noapte merită tot acest ping-pong sentimental. O să te înţeleagă şi îşi va face timp să te întrebe dacă ai mîncat, dacă ţi-e mai bine azi şi te va aşteapta la un pahar de vin fără să se uite la ceas pentru că vrea să-l bea cu tine şi cu nimeni altcineva. Şi o dată ce şi tu şi celălalt ştiţi asta, prietenia voastră poate salva lumea. Sau ce a mai rămas bun din ea.

M-am întrebat apoi ce sacrificii trebuie să faci de dragul prieteniei. Şi dacă relaţiile lungi şi intimitatea pe care o aduc cu ele te mai lasă să respiri normal. Îţi mai dai seama pînă unde eşti tu şi care e punctul din care începe celălalt? Şi am mai scris o carte.

Aşadar, am fost destul de ocupată să mă lămuresc care e dinamica afecţiunii şi am întors povestea cu prietenia pe toate părţile. De avut am, în medie, cam doi prieteni pentru fiecare deceniu de viaţă. Acum, cînd mă uit în urmă, mi se pare un număr just. Iar cînd mă gîndesc la oamenii cu care fac această călătorie mă simt norocoasă. 

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Adevarul.ro

image
Ce a scos la iveală ancheta privind moartea actorului din Friends, Matthew Perry. Raportul autopsiei
Poliția din Los Angeles și Agentia de Control al Drogurilor din SUA au deschis o anchetă privind moartea îndrăgitului actor din Friends, Matthew Perry. El a fost găsit fără suflare în octombrie 2023 din cauza efectelor acute ale anestezicului ketamină.
image
Istvan Kovacs „fluieră“, diseară, finala Ligii Europa: cât câștigă cel mai bine plătit arbitru român
La Dublin, pe „Aviva Stadium“, în față a peste 50.000 de spectatori, se va decerna primul trofeu european din acest sezon, cel din Liga Europa. Atalanta – Leverkusen se va juca, diseară, de la ora 22.00 (Pro Arena) cu o brigadă din România.
image
Ce a mâncat la micul dejun o femeie care a reușit să slăbească 45 de kilograme: „ajunge până la prânz și te simți bine“
O utilizatoare TikTok a împărtășit o rețeta de mic dejun care a ajutat-o să slăbească 45 de kilograme, din cele 100 pe care le avea. Este o rețetă simplă, ușor de făcut și la îndemâna tuturor.

HIstoria.ro

image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.
image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.