Poziționarea și refondarea USR

15 august 2017
Poziționarea și refondarea USR jpeg

După îndelungate frămîntări (să se poziționeze sau nu, și dacă se poziționează, cum să se poziționeze între atîtea poziționări posibile?) iată, USR a decis. S-a poziționat, în fine. În ceea ce-i privește, eu mă poziționasem de ceva timp, iar poziționarea lor a confirmat poziționarea mea. Dumneavoastră, domnișoarelor, doamnelor și domnilor, v-ați poziționat? Dacă da, să vă fie de bine. Dacă nu, v-aș îndemna să vă hotărîți și să vă poziționați. Pare că e timpul.

A se poziționa! Verbul acesta, în diateza lui politic-reflexivă, are un farmec anume, voluptuos și hazliu, dacă stai să te gîndești la context. Discursul politic românesc pune lumină pe anumite vorbe, din timp în timp. Acum, useriștii au dat proeminență verbului „a se poziționa”. Cred că l-au conjugat în discursurile lor publice de mii de ori în ultimele două-trei luni. După USR, e vremea poziționărilor. Chiar dacă unii membri de partid au fost de părerea că, totuși, mai bine nu, alții, într-o majoritate destul de stînsă, au fost de părere că mai bine da. Și dacă da, cum anume să fie poziționarea? Păi, dacă da, adică e poziționare, atunci să fie nu, adică o poziționare împotrivă. Prin referendum, USR a decis să se opună referendumului.

Dincolo de glumă, USR a decis, de fapt, nu numai cu privire la referendumul legat de definirea constituțională a familiei, ci și cu privire la propria lui identitate. Poziționîndu-se, USR s-a refondat. A optat să fie un partid progresist, secularist, „liberal” în sens american, „de stînga” în sens european. USR este partidul nou, de factura stîngii occidentale globaliste a secolului XXI, pe care îl așteaptă mulți români liberi animați de un fel de centrism-civic puternic laicizat, cărora le-a intrat în cap că sînt contribuabili și cetățeni și iau în serios aceste identități, sînt fascinați de contemporaneitate și au repulsie pentru toată clasa politică.

 Multă vreme m-am întrebat ce-o face electoratul de acest gen din România – un electorat care ar trebui să fie devotat unei social-democrații cu accente „eco”, dar care nu poate vota cu PSD pentru că înțelege bine ce este, de fapt, acest partid? Iar acest electorat este din ce în ce mai numeros, pe măsură ce lumea românească a devenit mai permeabilă pentru ideile occidentale și capitalismul românesc s-a dovedit a nu fi chiar ceea ce trebuia să fie. Electorii care vor o forță centristă cu nuanțe de stînga, obamist-macronistă, progresistă, „ca afară”, perfect agiornată, iată, o au. Cum se va descurca ea în lumea politică românească plină de dihănii istorice, vom vedea. O poziționare nu garantează, de fapt, nimic în politică. Am văzut prea multe inițiative politice excelent poziționate care au pierit. N-aș vrea că USR să eșueze. Nu din cauză că țin cu ei (că nu țin!), ci pentru că un eșec al USR ar descuraja pe oricine vrea să construiască alternativa la actualul establishment. Dintre inițiativele politice care au promovat noutatea și „altfel”-ul, ei au ajuns cel mai departe. Fie și pentru asta, USR merită să trăiască și să se dezvolte...

Cît îi privește pe electorii care vor o forță politică de centru-dreapta, creștin-conservatoare, tot „ca afară”, din păcate, ei mai au mult de așteptat. Întîlnirea idelor potrivite cu oamenii potriviți sub auspicii potrivite este, totuși, un hazard.

Cît despre dl Nicușor Dan, chiar îmi pare rău. Omul a construit ceva, toți s-au urcat pe numele lui și acum ei l-au rejectat. Omenește, nu pot să nu fiu solidar cu el. Totuși, nu era bun de politician și asta s-a văzut din prima secundă. Un pic autist și inabil în cheie inocentă, Nicușor Dan ar face bine să facă ceea ce știe cel mai bine – să apere Bucureștii de cei pe care bucureștenii îi aleg. Că nu există dușman mai teribil al Bucureștilor decît bucureșteanul! A trecut, totuși, un an de la alegerile locale. 25% din mandatul consilierilor USB s-a scurs. Au, în CGMB, 15 locuri – mai mult decît PNL și PMP la un loc. În afara unei permanente și ineficiente mîrîieli la adresa dnei Firea și a unui protest soldat cu părăsirea ședinței la Sectorul 1 cînd a venit vorba de echipa de fotbal Rapid, nu am văzut nimic. La cîtă putere are USB în București, au prestat mult prea puțin.

Poate că, lăsîndu-se de politică, dl Nicușor Dan va redeveni legenda urbană care a fost pînă acum un an.

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschisă    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschisă... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden – va recunoaște cineva? jpeg
Trump vs Biden – va recunoaște cineva?
Una dintre cele mai importante tradiții ale democrației americane este în pericol: recunoașterea înfrîngerii.
„Luați l acasă” jpeg
Oglinzi
Mie îmi rămîne agățat de creier cuvîntul „doamnă”, pe care el îl spune într-un fel apăsat și solemn.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Cred că s-au săturat și ei...
Ruptura în societatea americană este atît de mare încît cele două triburi nici măcar asupra condamnării violențelor de stradă nu au mai căzut de acord.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
USL, un zombi care încă bîntuie
Lăsați USL în pace! E o amintire urîtă, o greșeală pe care foarte puțini au evitat-o.
„Luați l acasă” jpeg
Seinfeld Forever
Aș recomanda o cură de Seinfeld oricui simte că se ia prea în serios.
„Luați l acasă” jpeg
Să fii în gîndul cuiva
E greu de primit acest dar nesperat ca cineva să ne placă exact pentru ceea ce sîntem: cu eșecurile, fricile, nesiguranțele noastre.

HIstoria.ro

image
Nașterea Partidului Țărănesc, în tranșeele de la Mărășești
În Primul Război Mondial, Mihalache se înscrie voluntar ca ofiţer în rezervă și se remarcă prin curaj și prin vitejie peste tot, dar mai cu seamă la Mărășești. Regele Ferdinand însuși îi prinde în piept ordinul „Mihai Viteazul“ pentru faptele sale de eroism.
image
Dacă am fi luptat și vărsat sânge în 1940 pentru Basarabia, poate că...
Istoria nu se scrie cu autoprotectoarele „dacă...” și „poate că...”. Nimeni nu poate dovedi, chiar cu documente istorice atent selectate, că „dacă...” (sunteţi liberi să completaţi Dumneavoastră aici), soarta României ar fi fost alta, mai bună sau mai rea. Cert este că ultimatumurile sovietice din 26-27 iunie 1940 și deciziile conducătorilor români luate atunci au avut efecte puternice imediate, dar și pe termen lung.
image
Cine a fost Mary Grant, englezoaica devenită simbol al Revoluției de la 1848 din Țara Românească
„România revoluționară”, creația pictorului Constantin Daniel Rosenthal, este unul dintre cele mai reprezentative tablouri ale românilor, simbol al Revoluției de la 1848. Românca surprinsă în tabloul care a făcut istorie a fost, de fapt, la origini, o englezoaică pe nume Mary Grant.