Oare chiar nu știam că sînt corupți?

Iuliana GALEŞ
10 februarie 2015
Pinocchio jpg jpeg

N. red.: Dintotdeauna, Dilema a publicat scrisori de la cititori. Pentru că astăzi lumea nu prea mai scrie scrisori, am deschis "Blogul cititorilor". Tema acestei săptămîni a fost următoarea: 

La un moment dat, DNA-ul o să-i aresteze pe toți politicienii corupți de la noi. Întrebarea care apare, în situația dată, este: Ce punem în loc? Avem cu cine să-i înlocuim?

Răspunsul dezirabil, ideal, corect ar fi:„Punem oameni cinstiți.” Celălalt tip de răspuns este mai nuanțat. Noi „punem” politicienii sau se pun singuri, își organizează adevărate spectacole care apelează, în primul rînd, la imaginația noastră? Întrebați în legătură cu motivația care i-a îndreptat către arena politică toți vin cu clișee:„să facă bine”, „simt că au o responsabilitate și că vor aduce un suflu proaspăt”, „să vorbească în numele nostru” etc. Îi credem pentru că noi înșine, de multe ori, apelăm la dubla măsură. Să fie incoruptibil, dar să facă o excepție în cazul x sau y. Să se respecte legile, dar doar, vorba lui Farfuridi, „pe ici, pe colo”, prin părțile care ne favorizează pe noi.

Avem alții, altfel decît aceștia? Discutabil. Un bun profesionist nu renunță la o carieră de succes, în care dedicarea pentru binele celor mulți este sinonimă cu competența, cu îndeplinirea corectă sau superlativă a obligațiilor. Pentru el lumea politică este o zonă crepusculară în care trebuie să tatoneze, să accepte îndrumarea unora, nu tocmai dezinteresată, să se supună unei alte logici decît cea a unei activități curente. Rămîne, așadar, politicianul de profesie, A avut vreo calificare la origini, dar a găsit întotdeauna acele nișe care să-i permită alte activități decît cele cerute de fișa postului. Este liderul de sindicat, coordonatorul de programe și schimburi de experiență, reprezentantul instituției pe la diferite evenimente, este tînărul student care a avut destul de mult timp și destul de multă consecvență pentru a se implica în diferite organizații și, în virtutea obligațiilor de  acolo, a primit scutire sau a fost tratat mai blînd decît colegul. Dacă te uiți în unele CV-uri, ești surprins de multitudinea de activități fără impact real asupra comunității, dar cu vizibilitate în spațiul public. Era o anecdotă pe vremuri: într-o instituție un angajat era foarte slab, dar nu putea fi concediat. Cineva vine cu o soluție salvatoare:„Îl promovăm!”. Prin activismul politic se obține, nu de puține ori, o carieră surprinzătoare într-un timp foarte scurt. Demascarea imposturii este foarte grea, pentru că se creează un sistem de relații în care fiecare îl „ajută” pe fiecare, există o adevărată artă a implicării tuturor în diferite situații, astfel încît nimeni nu dorește să iasă din cercul călduț și lucrativ în care a fost cooptat. Indiferent cît de onest este un proaspăt politician, se va trezi în curînd prins într-un angrenaj de complicități și favoruri cărora este greu să le reziști. Acum sîntem indignați, surprinși, mirați, îngroziți de comportamentul celor pe care i-am votat, în umbra cărora am stat sau de la care am așteptat să „ne rezolve” și pe noi. Oare chiar nu știam că sînt corupți? Ne imaginam cumva că sînt niște imaculați, trudind zilnic pentru noi? Știam, dar nu voiam să știm.

Așadar, vom visa la acel politician-erou, care să răspundă așteptărilor noastre, vom investi încredere și speranță în oameni care par să corespundă profilului ideal pe care ni-l dorim și, de cele mai multe ori, vom constata că iar ne-am înșelat.

Foto: E. Mazzanti (wikimedia commons)

Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschisă    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschisă... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden – va recunoaște cineva? jpeg
Trump vs Biden – va recunoaște cineva?
Una dintre cele mai importante tradiții ale democrației americane este în pericol: recunoașterea înfrîngerii.
„Luați l acasă” jpeg
Oglinzi
Mie îmi rămîne agățat de creier cuvîntul „doamnă”, pe care el îl spune într-un fel apăsat și solemn.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Cred că s-au săturat și ei...
Ruptura în societatea americană este atît de mare încît cele două triburi nici măcar asupra condamnării violențelor de stradă nu au mai căzut de acord.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
USL, un zombi care încă bîntuie
Lăsați USL în pace! E o amintire urîtă, o greșeală pe care foarte puțini au evitat-o.
„Luați l acasă” jpeg
Seinfeld Forever
Aș recomanda o cură de Seinfeld oricui simte că se ia prea în serios.
„Luați l acasă” jpeg
Să fii în gîndul cuiva
E greu de primit acest dar nesperat ca cineva să ne placă exact pentru ceea ce sîntem: cu eșecurile, fricile, nesiguranțele noastre.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.