Moda tradițional-românească pe plan internațional

Maria-Lavinia BULEAC
20 martie 2018
Moda tradițional românească pe plan internațional jpeg

Motto: „Dorul imitației s-a făcut la noi o manie primejdioasă, pentru că omoară în noi duhul național” (introducție la Dacia literară, Mihail Kogălniceanu)

Să clarificăm încă de la început că nu vom folosi noțiunea de trend tradițional-românesc. Liviu Vasilică nu cîntă omule cu caii okay, ci omule cu caii buni. Bucovina nu este  cool af, ci plai cu flori. Sania este cu zurgălăi, nu nice. Mîndra româncă este faină, nu sexy. Ciobanul român este erou național care a apărat România medievală cu bîtele tip măciucă, nu bîta de base-ball.

Revenind la subiectul propriu-zis, moda tradițional-românească pe plan internațional. Nu trebuie să înțelegeți de mai sus că sînt contra acestei mode, ci dimpotrivă. Este de bun augur acest manifest, această revoltă a fondului nostru român. Spiritul român care și acum colindă peste munții Rarău spre Cîmpia Oltului, din Apuseni pînă la Ieși, dinspre Marea Neagră pînă spre Țara Oașului, era înăbușit de această tornadă de Vivre la France și God bless America. Era deja cazul ca spiritul țăranului român atît de complex și frumos să domine spiritul agrarului amerindian.

Ceea ce au făcut străinii însă a fost un brand de slabă calitate. Practic au demonstrat că teoria formelor fără fond se aplică și la ei, din plin.

Prima dată au încercat să ne ia ia. Au crezut că Ion tace văzînd-o pe Ana dezvelită de ie, pe care a furat-o Maddison. Dar Ion n-a tăcut. Așa că au decis să nu fure ia de tot, ci să o cizeleze. Așa au apărut însă copiile ieftine, fabricate la kilogrames per hour. Ia românească autentică este țesută la război, cusută cu îndemînare în casă, nu printată cu model. Ia românească era țesută toamna la război și cusută peste iarnă, astfel că la Paști toate muierile și oamenii aveau straie noi, de sărbătoare. Cum este posibil ca azi o ie să fie gata croită, cusută, pusă în vitrine și vîndută, toate în doar două săptămîni?

După ie a urmat faimosul caz al paltonului copiat de o casă de modă străină. Văzură ia și le plăcu, și ne luară paltonul. Încercară să poarte paltonul românesc cu blue jeans și high-heels. Nu bate jeansul cu ia. Nu bate high heels-ul cu mîndra care se purta desculță peste drumul mare ca să îi aducă mămucii o găleată de apă de la fîntîna din curtea Bisericii. Nu bate updo hair-style cu marama care nu lăsa părul să dicteze frumusețea mîndruței. Nu bate.

Văzură că nu merge cu una cu două la țoale, încercară la podoabe. Veni străinul trei zîle pi la Bran, și văzu coronița împletită din flori de la Sînziene. Păi ce zîsă, hai ca iau și io. Și scoasără chinezii coronițe cu flori de plastic. Ale naiba ele de flori dacă am văzut româncă să poarte plastice pe cap. Ce nu pricep străinii e că românul autentic nu e dă plastic, wax doll. Românca autentică are coronița de sînziene și păpădie naturale, calcă cu tălpile goale pe iarbă, nu cu oxford shoes, se scaldă jos la rîu, nu face baie cu bubble-bath. Spumantul ei este dat de bolborosire apei după vărsare, nu de chimicale.   

Nu le mearsă nici așa cu fiii de haiduci, și umblară la muzică. Văzură un pic de Ciuleandră și de Horă de mînă și luară și ei. Cît urît de sună Damn you, young horse pe lîngă Fir-ai tu să fii de murg. Văzu John și niște horă și gata, hai să facem dans combinat. Combină hip-hop cu hora sacră și ieși de să spărie și el. Mai bine dacă fugea și ne lăsa în pace. Parcă să pusă gray hound-ul englezului cu lupul dacilor, și-l făcu praf lupul.

Nu mearsă nici așa, și ce le născoci mintea, hai să furăm arhitectura. Mă, stai oleacă că nu-i chiar așa, flăcău. Încercă Margaret să ia casa Marghioalii. P-ici, pi colo încercă să copieze din modele, oh, oh, nice, very nice. Mă tătucuță, nu merge așa. Că noi nu facem casele la imprimanta 3D. Bătrînul nostru sculptează pi la grinzi, nu face pe comandă. Dar nu pricepu nici așa și încercă Bob the arhitect să facă și el casa așa. De unde, mă? Că să sperie că n-are camere multe. Economi rumeinians ăștia.

Încercă și bucătăria. Făcu o sărmluță, rîsă Veta de el că nu îi stătură la fiert. După aia luă o gură de palincă, căzu înaintea lui Gheorghiță. Văzu mămăliga, gata, asta-i hominy. Mă băiete, asta-i mămăligă cu smîntînă. Oh, good, good, tasty! Nu e teisti, mă, e bun. E ca la mam’mare acasă. Văzu micii, îi plouă în gură. După aia tot el rîsă că face românul grătare. Mă, lasă-mă-n pace, românul cînd n-are dragavei are mici, nu ca tine fish with chips.

Asta-i fu lu’ Jacob în România. Să văzu nevoit să plece și-și luă desagii la spinare. Nu reuși să ne fure România, nici măcar s-o copieze bine. Să le fie învățătură de minte să se pună cu călușarii lui Creangă și Caragiale, Eminescu și Cuza, Mircea cel Bătrîn și Constantin Brâncoveanu. România nu e un trend, nu e un brand. România e ceva ce străinii nu pot fura. E România mea.

Maria-Lavinia Buleac este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Spiru Haret“, Tîrgu Jiu.

AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschisă    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschisă... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden – va recunoaște cineva? jpeg
Trump vs Biden – va recunoaște cineva?
Una dintre cele mai importante tradiții ale democrației americane este în pericol: recunoașterea înfrîngerii.
„Luați l acasă” jpeg
Oglinzi
Mie îmi rămîne agățat de creier cuvîntul „doamnă”, pe care el îl spune într-un fel apăsat și solemn.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Cred că s-au săturat și ei...
Ruptura în societatea americană este atît de mare încît cele două triburi nici măcar asupra condamnării violențelor de stradă nu au mai căzut de acord.

Adevarul.ro

image
Atitudine revoltătoare a unui hotel din Olanda la adresa unui român. Motivul aberant pentru care i-a anulat rezervarea
Bărbatul, cercetător în România, rezervase o cameră la un hotel din Tilburg, Olanda, dar s-a trezit ulterior cu rezervarea i-a fost anulată.
image
Imaginile sărăciei în cele mai bogate orașe din țară. „S-ar fura tot dacă n-am face asta”
România a avut în ultimul an o creștere economică de aproape 5%, iar pe hârtie lucrurile arată cum nu se poate mai bine. De o cu totul altă părere sunt tot mai mulți români care trec pragul magazinelor și a piețelor alimentare.
image
Ce vești ne dau meteorologii pentru vremea de Florii și Paște. Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni
În următoarele săptămâni, valorile termice vor fi destul de coborâte, fiind posibile precipitații în toate regiunile.

HIstoria.ro

image
Cele mai vechi cutremure care au lovit Țările Române în Evul Mediu
Unul dintre cele mai vechi cutremure despre care avem informații este cel petrecut în anul 1411, menționat de Emil Turdeanu în lucrarea „Un manuscris religios din timpul lui Mircea cel Bătrân”.
image
Cine a ajuns primul în Antarctica?
Acest cel mai sudic continent (mai mare decât Oceania și Europa), care acoperă aproximativ 20% din întreaga emisferă sudică, este singurul din întreaga lume ce nu are o populație nativă și nici locuire permanentă.
image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.