M-am răzgîndit, dar nu-i nimic

20 octombrie 2017
Ipostaze feminine jpeg

Oamenii se răzgîndesc mereu, chiar şi în privinţa unor lucruri mărunte: chiar dacă îţi place, nu mai cumperi haina aceea pentru că vrei să faci economie, îţi schimbi părerea în privinţa încălzirii globale, după ce ai citit mai multe studii, sau un prieten îţi vorbeşte cu atîta patos, încît te convinge să devii vegetarian. Psihologii spun că e normal să ne răzgîndim. Face parte din procesul de reevaluare periodică a identităţii noastre, chiar şi a credinţelor şi a valorilor pe care le avem. Ne putem schimba opinia în urma unei dezbateri audiate, a unei discuţii argumentate, a unor ştiri urmărite şi aşa mai departe.

Dacă ai un discurs suficient de bun – sau, cu alte cuvinte, spui o poveste suficient de convingătoare, cum e, de pildă, cea a condiţiilor proaste din închisori, dovedind astfel imperativul eliberării unui număr mare de deţinuţi şi, eventual, nevoia stringentă de a nu-i mai supune pe bieţii condamnaţi pentru corupţie unui astfel de tratament – poţi schimba inclusiv convingerile morale ale cuiva? S-ar părea că, la noi, da. Mass-media are această putere asupra unui segment de populaţie. Iar poveştile acestea au, destul de des, legătură cu politicienii. Cei care una zic şi alta gîndesc şi fac, de fapt, argumentînd apoi doar cu o ridicare din umeri.

Nu se întîmplă doar la noi, fireşte. Peste tot în lume sînt politicieni pe care-i auzi declarînd, după o perioadă de cîteva luni sau ani, exact opusul a ce au afirmat iniţial. Barack Obama, de pildă, s-a răzgîndit de numeroase ori de-a lungul parcursului său politic în privinţa susţinerii căsătoriilor gay. Cel mai recent, în 2008, el spunea că, în opinia sa, „căsătoria este între un bărbat şi o femeie. Nu sînt în favoarea căsătoriilor gay.” Patru ani mai tîrziu, în 2012, susţinea, însă, că „cuplurile de acelaşi sex ar trebui să se poată căsători.” Aceasta e o schimbare pozitivă de atitudine, care a evoluat odată cu percepţia şi nevoile societăţii pe care o conducea. În cazul României, însă, mulţi politicieni se răzgîndesc după cum au ei nevoie – de o lege schimbată în justiţie, de nişte fonduri în plus la bugetul de stat – şi după cum bate vîntul electoral.

Mai ţineţi minte povestea cu Răzgîndeanu? În 2005, Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că intenţionează să-şi dea demisia, din cauza respingerii unui pachet de legi pentru reforma justiţiei. Preşedintele Traian Băsescu l-a presat atunci, dorind alegeri anticipate. Două săptămîni mai tîrziu, însă, Tăriceanu s-a răzgîndit şi şi-a retras decizia de demisie, susţinînd că inundaţiile catastrofale care loviseră România cereau ca ţara să aibă un guvern.

Între declaraţiile de la începutul mandatului, din 2016, primarul Gabriela Firea afirma că transportul cu RATB ar putea fi gratuit, şi că va face revoluţie în materie de transport în Capitală. A spus, apoi, că va achiziţiona 250 de autobuze second hand, revenind ulterior şi anunţînd apoi că vom avea 500 de maşini noi. Asta se întîmpla toamna trecută. Între timp, autorităţile s-au tot răzgîndit şi licitaţia a tot fost amînată, fiind apoi anulată prima dată, în luna august, din motive de ordin tehnic, şi suspendată a doua oară ca urmare a numeroaselor contestaţii.

După ce au declarat, în primăvară, că nu au pus gînd rău Pilonului II – ba chiar NN Pensii, care a susţinut contrariul, a primit o amendă –, la finalul lunii iunie, ministrul de Finanţe Ionuţ Mişa a anunţat desfiinţarea acestui pilon şi trecerea sa, prin opţiunea contribuabilului, la pilonul I, de stat, sau la al III-lea (care, însă, nu este garantat). La auzul veştii, Liviu Dragnea a declarat că asta e „o prostie”, pentru ca mai apoi, ministrul să revină asupra propriei declaraţii: pilonul II „nu se desfiinţează şi nu se naţionalizează”.

Mai recent, după ce au anunţat tot anul, cu surle şi trîmbiţe, că pensionarii vor lua mai mulţi bani, cei din PSD-ALDE au amînat una dintre marile lor promisiuni din programul de guvernare. Liviu Dragnea a argumentat că acum sînt alte priorităţi şi că, în plus, nu ştia nimeni din Guvern de „grozăvia din interiorul sistemului de pensii”. „Niciodată nu a fost vorba să fie prinsă cu prevedere bugetară în bugetul pe 2018, pentru că ar însemna să fim nerealişti. E nevoie de recalcularea a cîtorva milioane de dosare, de repararea nedreptăţilor”, a plusat preşedintele PSD.

Nu mai devreme de luna august, s-a dovedit că medicii nu vor mai fi scutiţi de impozitul pe venit – scutire care ar fi urmat să intre în vigoare de la 1 septembrie. Nu doar atît, dar guvernanţii s-au răzgîndit, în urmă cu cîteva zile, şi asupra impozitului de 0% aplicat salariilor sub 2000 de lei.

Acestea sînt doar cîteva dintre promisiunile şi răzgîndirile ulterioare ale politicienilor noştri. Pardon, nu s-au răzgîndit, doar au mai analizat şi au amînat – s-ar apăra ei. Între timp, noi le ascultăm, în fiecare zi, declaraţiile, şi îi privim cu naivitate uneori, aşteptîndu-ne ca ei să-şi îndeplinească promisiunile, însă sfîrşim mereu prin a fi captivii celor ce se răzgîndesc. Deciziile lor luate în grabă ne afectează pe toţi. Sigur, unii cetăţeni poate nu sînt suficient de creduli cît să aibă încredere în ei de fiecare dată. Cîţi sînt, însă, aceia care au căzut în plasă şi au fost, apoi, decepţionaţi?

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

Gabriela cristea jpg
Gabriela Cristea, schimbare radicală de look, după ce a plecat de la Antena Stars: „Sunt un pic șocată”
La începutul acestei luni, Gabriela Cristea dat o fugă la salonul de înfrumusețare, unde a mers alături de soacra sa. Prezentatoarea TV nu a făcut atunci o schimbare radicală, doar și-a reînnoit culoarea părului. Însă, cum a promis că urmează să își schimbe look-ul în luna ianuarie a acestui an, ved
gigi becali facebook jpeg
Gigi Becali, pe urmele lui Donald Trump: a renunțat de mic de băutură
Face carieră informația conform căreia Donald Trump, noul președinte al SUA, nu se atinge de alcool.
trump Mariann Edgar Budde jpg
„Un critic radical de stânga”. Trump atacă dur un episcop care a cerut „milă” pentru imigranți și minoritățile sexuale
Președintele american Donald Trump a reacționat miercuri împotriva unui episcop care i-a cerut direct să arate milă imigranților și comunității LGBTQ+, transmite POLITICO.
preot ciprian mega arhiva personala jpeg
Preotul-regizor Ciprian Mega, „oprit de la slujire” de Episcopia Ortodoxă a Oradei. Este acuzat că a fost plantat în BOR de Rusia
Episcopia Ortodoxă a Oradei l-a suspendat pe preotul Ciprian Mega, acesta fiind acuzat că a fost plantat în Biserica Ortodoxă a României (BOR) de către Biserica Ortodoxă Rusă, și că slujește contra intereselor țării.
Nicolae Ceauşescu arestat de poliţia din Târgovişte, în 1936 (© „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 2/1936)
Știați că e o legătură între Cuza și Ceaușescu? Fostul dictator a făcut pușcăriei pe legile lui Cuza!
În vreme ce era şef al Regionalei UTCdR Prahova şi încerca, împreună cu agitatorul polonez Vladislav (sau Vladimir) Tarnovski, să coaguleze celulele comuniste, Nicolae Ceauşescu a fost arestat, judecat şi apoi condamnat.
1 analize sange jpg jpeg
Teste de sânge care permit detectarea timpurie a mai multor tipuri de cancer, dezvoltate de cercetătorii de la Oxford
Un test de sânge revoluționar, creat de cercetătorii de la Universitatea Oxford, ar putea reprezenta un pas important în combaterea cancerului.
Prostituţie FOTO SHUTTERSTOCK
Prostituția și furnizarea de servicii sexuale, incluse în lista noilor coduri CAEN din 2025
Apar în premieră în legislația românească modernă menționate ocupațiile de furnizare de servicii sexuale și prostituție.
Gheorghe Hagi (Sportpictures) jpg
Gică Hagi, răbufnire la ultimul meci: „Toată ziua jocuri! La revedere”
Gică Hagi, nervos după ultima partidă de campionat.
Dennis Man (EPA) jpg
Dennis Man, la un pas de mare lovitură: ce echipă îl dorește pe român
Dennis Man e dorit de un club mare din fotbalul italian.