Lumea începe azi

8 mai 2019
Mica mea distopie jpeg

De curînd am avut de rezolvat o problemă în bloc. Genul de situație în care locatarii sînt întrebați, apoi trebuie convinși să-și dea acordul pentru o anumită intervenție. Una dintre vecinele cu care am vorbit mi-a spus că s-a sfătuit și cu un alt vecin, de la blocul alăturat, un domn serios, „fost securist”. M-am uitat la ea mai atent, nu era nici o urmă de ironie sau de malițiozitate în ce-mi spunea. Aș zice, mai degrabă, că simțea un fel de admirație sinceră, menită să-i dea personajului  credibilitate.

Așadar, au trecut aproape 30 de ani de la Revoluție și, în imaginarul colectiv, antrenat îndelung în fața ecranului televizoarelor, unde tot felul de personaje dubioase au ținut lecții de morală și de bună purtare, s-au întîmplat nenumărate mutații. Negrul nu mai e negru, albul s-a murdărit și el, iar în această mlaștină cotidiană s-au amestecat și bunele, și relele, încît nimeni nu mai reușește să le recunoască.

Pentru cei mai mulți dintre oameni, tinerețea rămîne frumoasă, chiar și petrecută într-un regim totalitar. Nostalgia nu ține cont de rame politice. Poți suspina după ea, doar că tristețea vine cînd descoperi că cei care s-au descurcat și s-a strecurat printre vremuri și au avansat pe scară socială au devenit un fel de eroi naționali, la care se uită oamenii cu gura căscată și, dacă e cazul, îl mai și votează, iar tu ți-ai irosit viața ca un prost.

Recent, am avut o altă conversație, într-un avion, cu un domn care mi-a spus: „Pe vremea lui Ceaușescu aveam atîția bani că n-aveam ce să fac cu ei”. Apoi, în anii '90, le-a cumpărat copiilor apartamente în orașul lor și la București, unde veniseră la școală. L-am întrebat, evident, cum de a reușit. „Am muncit”, a venit răspunsul. Am ajuns la București și nu m-am lămurit în ce domeniu lucrase vecinul meu de scaun. M-am gîndit la ai mei și la oamenii pe care îi cunosc, că n-au reușit să strîngă mai nimic, deși s-au dus conștiincioși la serviciu, opt ore pe zi, cîteva decenii la rînd. Dar, cine știe, poate că nu s-au adaptat ei vremurilor și le-o fi lipsit spiritul antreprenorial care pe unii i-a dus departe, indiferent de timpuri.

Pe cei mai mulți, frica i-a ferit de închisori și i-a ținut cuminți acasă. Fiecare a făcut compromisuri mai mici sau mai mari. Foarte puțini au protestat. Cei care s-au revoltat i-au făcut pe ceilalți să se simtă prost, deci, pe termen lung, nici asta n-a fost tocmai de bine. Legăturile cu poveștile „comuniste” încep să-și estompeze contururile de la o generație la alta. Sînt încă puternice cînd au legătură cu părinții. Cînd vine vorba de bunici, par dejea de secol XIX. Sper doar să nu ajungem să trăim momentul în care ni se va spune că amintirile noastre sînt niște fake-uri și că lucrurile au stat cu totul altfel.

Citesc un articol din The Economist, „The resurgent left. Millennial socialism” și mi se pare o cronică bună și lucidă a stării de fapt din lume. Care, desigur, nu mai are legătură cu specificul local și cu istoriile personale, cu fricile și gestionarea unui trecut complicat. Tinde spre o globalizare a obsesiilor salvatoare.

Cu alte cuvinte, lumea poate începe oricînd, mai ales azi. Și rateurile pe care le-a dat liberalismul occidental trebuie sancționate, chiar dacă „păcatele” pe care continuăm să le plătim cu toții  au legătură și cu mașinăria zdravănă și bine unsă a unui sistem comunist, care și-a întins tentaculele cu o eficiență uimitoare și în perioada de libertate.

Întrebarea e: cum se poate reseta tot, fără a-ți asuma cu adevărat o variantă istorică cît mai credibilă și mai apropiată de realitate? Ar fi păcat, totuși, ca „narațiunea” comunistă să se transforme într-un basm rescris în așa fel încît, în numele fericirii universale, să răzbune frustrările și problemele lumii de acum.

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

comisia europeana
Bugetul UE: Cine plătește și cine câștigă cel mai mult. Cum stă România
În bugetul UE, națiunile mai bogate din vestul și nordul Europei servesc în principal drept contributori neți, în timp ce membrii Europei Centrale și de Est sunt principalii beneficiari.
Biserica Sf  Nicolae din Demre Antalya Turcia și sarcofagul Sfântului Nicolae Colaj Anadolu Getty Images
Mormântul Sfântului Nicolae, care a inspirat povestea „Moș Crăciun”, descoperit sub o biserică din Turcia
În 2022, arheologii au început săpăturile sub o biserică din sudul Turciei, bănuind că acolo ar putea fi mormântul Sfântului Nicolae. Recent, eforturile lor au scos la lumină un sarcofag de calcar, despre care se crede că a adăpostit rămășițele episcopului ce a inspirat legenda lui Moș Crăciun.
image png
„Am aflat că soția mea a avut cândva o relație cu bărbatul care este acum iubitul mamei ei” - reacția bărbatului când l-a întâlnit pe fostul iubit al soției sale
Faptul că soția sa s-a iubit în trecut cu un bărbat care în prezent este iubitul mamei ei a creat o mare frustrare pentru un bărbat în vârstă de 35 de ani. Cum a reacționat când a aflat și de ce anume se teme?
dacii jpg
Originea dacilor este diferită de ceea ce învățăm la școală. O serie de ipoteze arată că erau mai degrabă celto-daci decât geto-daci
Originea etnică a dacilor rămâne și astăzi un mister. Tot mai mulți specialiști spun că geții și dacii erau, de fapt, popoare diferite, cel mult cu un fond comun. Dacii sunt atestați mult mai târziu decât geții și, în plus, ar fi rezultatul unui conglomerat tribal și etnic .
Priveliștile spectaculoase de pe pârtiile Transalpina Voineasa Foto Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa
Cel mai spectaculos domeniu schiabil din țară: pârtii deschise zilnic, înainte de Poiana Brașov. Surpriza sezonului
Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa, din județul Vâlcea, și-a deschis oficial porțile pentru un nou sezon, atrăgând pasionații de aventură pe zăpadă din toate colțurile țării. Cu pârtii deschise încă din 30 noiembrie 2024, acest paradis al sporturilor de iarnă promite experiențe de neuitat.
shutterstock 2367557395 jpg
De ce fierbe luna lui Jupiter. Noi observații ale NASA deslușește un mister vechi de 45 de ani
Nava spațială Juno a NASA a făcut noi descoperiri despre luna de foc a planeti Jupiter, Io, cel mai activ vulcanic corp din sistemul nostru solar, rezolvând o problemă ce intrigă de multă vreme oamenii de știință, relatează CNN.
Pacienţi Covid în Spitalul Găeşti. FOTO
România, cel mai bolnav pacient al Europei. De ce am ajuns în această situație - Concluzia raportului „Health at a Glance”
În comparație cu media Uniunii Europene, în România mor de trei ori mai mulți pacienți din cauza unor boli tratabile, iar speranța de viață sănătoasă este printre cele mai reduse. Cu o medie de 57,8 ani sănătoși, ne plasăm pe locul 22 din 27 de țări UE.
70d089e60bbdf4d2c00cdc56f8dfd5c1 jpg
Luptătorii uiguri din Siria amenință China: „Suntem mujahedinii din Turkistanul de Est”
Un grup militant uigur care a participat la răsturnarea dictatorului Bashar-al Assad a promis că va duce mai departe lupta în țara lor de origine, China.
Palma de Mallorca Spania Sursă foto Dertour
Zboruri directe din Sibiu către destinații populare precum Palma de Mallorca, din 2025
Din vara anului 2025, Aeroportul Internațional Sibiu își va extinde opțiunile de zbor către o nouă destinație îndrăgită de români: Palma de Mallorca, una dintre cele mai apreciate locații de vacanță din Spania.