Lumea începe azi

8 mai 2019
Mica mea distopie jpeg

De curînd am avut de rezolvat o problemă în bloc. Genul de situație în care locatarii sînt întrebați, apoi trebuie convinși să-și dea acordul pentru o anumită intervenție. Una dintre vecinele cu care am vorbit mi-a spus că s-a sfătuit și cu un alt vecin, de la blocul alăturat, un domn serios, „fost securist”. M-am uitat la ea mai atent, nu era nici o urmă de ironie sau de malițiozitate în ce-mi spunea. Aș zice, mai degrabă, că simțea un fel de admirație sinceră, menită să-i dea personajului  credibilitate.

Așadar, au trecut aproape 30 de ani de la Revoluție și, în imaginarul colectiv, antrenat îndelung în fața ecranului televizoarelor, unde tot felul de personaje dubioase au ținut lecții de morală și de bună purtare, s-au întîmplat nenumărate mutații. Negrul nu mai e negru, albul s-a murdărit și el, iar în această mlaștină cotidiană s-au amestecat și bunele, și relele, încît nimeni nu mai reușește să le recunoască.

Pentru cei mai mulți dintre oameni, tinerețea rămîne frumoasă, chiar și petrecută într-un regim totalitar. Nostalgia nu ține cont de rame politice. Poți suspina după ea, doar că tristețea vine cînd descoperi că cei care s-au descurcat și s-a strecurat printre vremuri și au avansat pe scară socială au devenit un fel de eroi naționali, la care se uită oamenii cu gura căscată și, dacă e cazul, îl mai și votează, iar tu ți-ai irosit viața ca un prost.

Recent, am avut o altă conversație, într-un avion, cu un domn care mi-a spus: „Pe vremea lui Ceaușescu aveam atîția bani că n-aveam ce să fac cu ei”. Apoi, în anii '90, le-a cumpărat copiilor apartamente în orașul lor și la București, unde veniseră la școală. L-am întrebat, evident, cum de a reușit. „Am muncit”, a venit răspunsul. Am ajuns la București și nu m-am lămurit în ce domeniu lucrase vecinul meu de scaun. M-am gîndit la ai mei și la oamenii pe care îi cunosc, că n-au reușit să strîngă mai nimic, deși s-au dus conștiincioși la serviciu, opt ore pe zi, cîteva decenii la rînd. Dar, cine știe, poate că nu s-au adaptat ei vremurilor și le-o fi lipsit spiritul antreprenorial care pe unii i-a dus departe, indiferent de timpuri.

Pe cei mai mulți, frica i-a ferit de închisori și i-a ținut cuminți acasă. Fiecare a făcut compromisuri mai mici sau mai mari. Foarte puțini au protestat. Cei care s-au revoltat i-au făcut pe ceilalți să se simtă prost, deci, pe termen lung, nici asta n-a fost tocmai de bine. Legăturile cu poveștile „comuniste” încep să-și estompeze contururile de la o generație la alta. Sînt încă puternice cînd au legătură cu părinții. Cînd vine vorba de bunici, par dejea de secol XIX. Sper doar să nu ajungem să trăim momentul în care ni se va spune că amintirile noastre sînt niște fake-uri și că lucrurile au stat cu totul altfel.

Citesc un articol din The Economist, „The resurgent left. Millennial socialism” și mi se pare o cronică bună și lucidă a stării de fapt din lume. Care, desigur, nu mai are legătură cu specificul local și cu istoriile personale, cu fricile și gestionarea unui trecut complicat. Tinde spre o globalizare a obsesiilor salvatoare.

Cu alte cuvinte, lumea poate începe oricînd, mai ales azi. Și rateurile pe care le-a dat liberalismul occidental trebuie sancționate, chiar dacă „păcatele” pe care continuăm să le plătim cu toții  au legătură și cu mașinăria zdravănă și bine unsă a unui sistem comunist, care și-a întins tentaculele cu o eficiență uimitoare și în perioada de libertate.

Întrebarea e: cum se poate reseta tot, fără a-ți asuma cu adevărat o variantă istorică cît mai credibilă și mai apropiată de realitate? Ar fi păcat, totuși, ca „narațiunea” comunistă să se transforme într-un basm rescris în așa fel încît, în numele fericirii universale, să răzbune frustrările și problemele lumii de acum.

AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Alegeri fără zvîc. Pariem?
Poate că și pandemia a făcut ca alegerile parlamentare din acest an să fie un eveniment mai degrabă șters.
O scrisoare deschisă    Spre cine? jpeg
O scrisoare deschisă... Spre cine?
În compoziţia credinţei de tip ÎPS Teodosie nu intră nici fir de grijă faţă de semenii care nu i se alătură.
Trump vs Biden – va recunoaște cineva? jpeg
Trump vs Biden – va recunoaște cineva?
Una dintre cele mai importante tradiții ale democrației americane este în pericol: recunoașterea înfrîngerii.
„Luați l acasă” jpeg
Oglinzi
Mie îmi rămîne agățat de creier cuvîntul „doamnă”, pe care el îl spune într-un fel apăsat și solemn.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
Cred că s-au săturat și ei...
Ruptura în societatea americană este atît de mare încît cele două triburi nici măcar asupra condamnării violențelor de stradă nu au mai căzut de acord.

Adevarul.ro

image
Augustin Viziru a dezvăluit cu cine l-a înșelat Oana Mareș: „Tu ai putea să ai ceva sexual cu el?”
Augustin Viziru a mărturisit că nu a fost „ușă de biserică” în timpul mariajului cu Oana Mareș alături de care a fost vreme de 11 ani.
image
A murit tânărul aflat în comă de două luni de la o durere de măsea
Ionuț Marian Călărău, care a stat în comă aproape două luni după ce a ajuns la spital cu o durere de măsea, a murit în spital. Anunțul a fost făcut pe rețelele sociale de familie și prieteni.
image
Fetiță de 11 ani, filmată în timp ce întreținea relații sexuale cu un elev de liceu. Imaginile au ajuns la colegi
O minoră de 11 ani, elevă în clasa a V-a la o școală din Cluj, a fost filmată în timp ce întreținea relații sexuale cu un elev de liceu. Filmările realizate în vacanța școlară au fost distribuite colegilor.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.