La moartea scriitorului

30 ianuarie 2015
Muzicile mele din 2015 jpeg

Am scris acest text acum opt ani la moartea scriitorului Gheorghe Crăciun. A apărut în revista Dilemateca nr. 10/2007. Îl reiau aici în semn de omagiu pentru un scriitor pe care l-am apreciat foarte mult.

„Moartea aparţine întotdeauna celor prea lucizi sau celor prea slabi.” 

(Gheorghe Crăciun,  8 mai 1950 - 30 ianuarie 2007)

De ce suferă criticul la moartea scriitorului?

Am fost dintotdeauna convins că un critic literar bun îşi scrie cronica avînd un anume sentiment al tributului. Opera este o virtualitate pe care interpretările criticilor o legitimează. Dar, dacă literatura este fanta către alte realităţi, revelate abia de către scriitor, nu e mai puţin adevărat că tot literatura e şi un bun prilej pentru critic să-şi formuleze propriile sensuri. Ipotezele criticului nu se pliază pur şi simplu pe operă, uneori ele determină literatura să se conformeze propriei lui viziuni. Astfel, criticul nu rămîne doar un revelator, devine el însuşi creator.

Criticul care are conştiinţa acestei simbioze creatoare îi este recunoscător scriitorului pentru acel sîmbure de cvasi-ireductibil pe care orice operă mare îl conţine aproape în mod necesar. Căci, fără acest potenţial, criticul rămîne doar un sclav al scriitorului, prizonierul unei cărţi străine cu gratii în loc de coperte. Tributul de care vorbeam vine din faptul că, deseori, criticul se proiectează în operă sfîrşind prin a se descrie pe sine. Şi el ştie asta, chiar dacă nu întotdeauna. Încrîncenarea dintr-o cronică negativă înseamnă, în fond, frustrarea în faţa unei surse de inspiraţie sărace.

Aşadar, de ce suferă criticul la moartea scriitorului? De singurătate. 

Scriitorul şi criticul sînt cele două mîini din gravura lui Escher. Se desenează şi se inspiră reciproc: numai împreună rotunjesc sensul literaturii şi pe al Lumii. Borges ar spune că scriitorul şi criticul sînt faţa şi reversul unui text uriaş în care trăim cu toţii.

Mărturisesc, fără jenă şi fără ipocrizie: cărţile lui Gheorghe Crăciun m-au făcut un critic literar mai bun. Zecile de fişe extrase din cărţile lui, pentru a fi citite şi răscitite şi după ce lectura se va fi terminat, mi-au provocat spiritul critic, mi-au inspirat interpretări subtile, au conturat judecăţile mele teoretice şi mi-au rafinat expresia literară. Dacă astăzi pot scrie texte critice juste şi literatură bună, asta o datorez şi lui Gheorghe Crăciun. Şi cît aş vrea ca şi textele mele critice să nu-l fi lăsat indiferent! O să-mi spuneţi că sînt patetic şi că exagerez cu retorica memorială, dar eu ştiu cel puţin o frază a lui - atît de simplă, habar n-am unde am citit-o - care mi-a rafinat... emoţiile erotice: „să simţi prin cot muşchii încordaţi ai abdomenului unei femei care rîde alături de tine”.

Cînd i-am luat interviul pentru Dilemateca nr. 4, eram deja vecini de cartier şi mă mîndream cu asta. M-a invitat de cîteva ori să vedem împreună meciurile din Champions League. Ţin minte un meci în care Steaua a jucat lamentabil, meci pe care l-am comentat apoi cu năduf dînd pe gît bere după bere şi ronţăind alune ca nişte adevăraţi microbişti. Se pricepea la fotbal şi mă pregăteam să-l „denunţ” lui Radu Cosaşu. Pe măsura inteligenţei erau doar modestia şi amabilitatea lui. Îl iubea mult pe pisicul Tigru despre care, în ancheta de luna trecută, a scris un text splendid. Aflînd că am crescut la Horezu în mijlocul cailor, mi-a împrumutat o antologie cu texte literare despre cai. Admirasem scriitorul, ajunsese să-mi placă omul. 

Aş fi vrut să-l cunosc mai bine. Era un scriitor de o inteligenţă rară, cu greu puteam să-l contrazic, iar, cînd nu cădeam de acord, discuţiile cu el erau de o consistenţă a ideilor entuziasmantă. Gheroghe Crăciun este unul dintre acei scriitori pentru a căror literatură aş face orice efort critic. O să-mi lipsească să scriu despre noile sale cărţi, o să duc dorul conversaţiilor cu el, o să suport cu greu să trec zilnic pe lîngă blocul de pe str. Pădureni unde locuia... 

Deodată dau peste numărul lui de telefon în memoria celularului meu, întîmplător deschid agenda la pagina în care mi-am notat codul de la interfonul scării sale, dar eu ştiu că hazardul nu are nimic de-a face cu moartea lui insuportabil de prematură, el care şi-a notat undeva în jurnal: „Scrisul e o încercare de mîntuire.” Acolo Sus, era nevoie de un scriitor adevărat care să lucreze la textul Lumii. E singura consolare pe care o găsesc.

Pagina de autor a lui Marius Chivu aici.

Citiţi aici un poem inedit de Gheorghe Crăciun.

Foto: Ioana Bîrdu

image png
Despre îmbătrînire și alți demoni
Cum îți ascunzi ridurile și îți antrenezi corpul să fugi de semnele timpului și cît de bine le maschezi și le cosmetizezi.
image png
Cititori din lumea largă
Apoi m-am uitat pe pozele articolului și am realizat, iarăși previzibil, că majoritare erau cititoarele și în grupul newyorkez.
WhatsApp Image 2023 10 26 at 21 47 10 jpeg
FILIT e un roman în sine... și încă un roman foarte bun
literatura le rezolvă pe toate, tot de ceea ce oamenii nu sînt capabili...
image png
Noi, cînd se ceartă Polonia cu Ucraina
Recentul schimb de vorbe tari dintre Polonia și Ucraina a fost comentat la noi cu același clișeu cu care se comentează cam orice.
index jpeg 5 webp
Putin și Occidentul Al treilea război mondial?
„Rusia este o țară cu un viitor sigur; doar trecutul ei este imprevizibil.”
AMSandu NOU jpg
Feel good - după FILIT -
FILIT-ul e cea mai bună dintre lumile posibile pentru un scriitor, fie el la început de drum sau, din contră, consacrat.
Page Cover Viitorul În constructie 768x432 jpg
Cum își văd adolescenții viitorul? - Termenul pentru înscrieri s-a prelungit până la data de 11 OCTOMBRIE
Ne interesează cum te raportezi la locul în care trăiești, înveți, cum ți-l imaginezi peste ani și unde te vezi la maturitate.
AMSandu NOU jpg
Privirea ei pierdută, de copil neajutorat
Filmele și cărțile ne vorbesc de multe ori chiar despre viețile noastre, în asta stă puterea lor.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Politețe înainte de toate!
Îmi cer scuze doamnei căreia dl Iancu i s-a adresat nepoliticos pentru faptul că am publicat formula ireverențioasă.
Conversations jpg
Călătoria nu s-a desfășurat conform planului
Poți iubi mai mulți oameni în același timp?
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
A fi ortodox, astăzi
Un grup de credincioși a lansat lumii o declarație cu privire la cea mai dureroasă problemă care rănește azi sufletul ortodoxiei: invazia Rusiei asupra Ucrainei.
Eu cum pot să ajut? jpeg
Eu cum pot să ajut?
Frică. Negare. Furie. Neputință. Îngrijorare.
Trei întrebări și o sugestie pentru pacifiștii zilei jpeg
Trei întrebări și-o sugestie pentru pacifiștii zilei
Descurajarea sau chiar împiedicarea propriului guvern să apere țara cu forțe armate cînd aceasta este atacată militar este pacifism?
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin ortodoxă jpeg
Făcătorii de război – Scrisoare către frații mei în credință creștin-ortodoxă
Nu există nici un fel de dispută între oameni care să justifice uciderea semenului nostru, căci în orice ucidere de om ucidem ceva esențial din opera lui Dumnezeu.
România pitită de lîngă Ucraina eroică jpeg
România pitită de lîngă Ucraina eroică
România e în linia întîi a UE în fața nebunului sîngeros de la Kremlin, dar se comportă sub conducerea lui Iohannis ca și cum ar vrea să se tragă mai în spate.
Viețile netrăite jpeg
Poveștile de lîngă noi
Fiecare avion duce cu el atîtea istorii de viață cîte locuri are ocupate.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
COVID. Valul patru!
Am pus următorul gînd în colțul meu de rețea: „Fauci are dreptate cînd spune că, dacă vaccinările antivariolă și antipoliomielită ar fi fost însoțite de discuțiile nebunești de acum, aceste teribile boli n-ar fi fost astăzi eradicate. Recunosc, îmi e în continuare cu neputință să înțeleg atitudinile antivaccin...”
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
România analfabeților funcțional
Constatarea mea este că proporția de 44% analfabeți funcțional se verifică și în cazul adulților.
Viețile netrăite jpeg
Izolarea de după izolare
Poate că ochiul „izolatului”, ca și cel al străinului, vede mai mult și e mai cîrcotaș.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Filme în care am locuit
Am înțeles cît de adînc reacționăm la familiaritate.
Viețile netrăite jpeg
Slobod la gură. Și la minte
Doi prieteni vechi și deja bătrîni vorbesc despre New York, viață și lume, ca altădată păpușile din Muppets.
Viețile netrăite jpeg
Puterea televizorului
Nemulțumirile au săpat adînc și discursul apocaliptic de la tv le-a alimentat decenii la rînd.
Viețile netrăite jpeg
Viețile netrăite
Înăuntrul nostru sălășluiesc o multitudine de vieți neîncercate.
De la Bacalaureat la dreptul moral jpeg
În apărarea celor 12 milioane de tăcuți
Obiceiul de a-i vitupera civic pe cei care nu răspund convocării la urne este o barbarie odioasă.

Parteneri

Toamna in Fundătura Ponorului  Foto Lucian Ignat jpg
Locul numit „Palma lui Dumnezeu” de pe Via Transilvanica. Sătenii îl părăsesc toamna, dar turiștii fac orice pentru a-l vedea
La început de toamnă, localnicii care își păstoresc animalele în Fundătura Ponorului din Munții Șureanu se pregătesc să coboare cu ele în satele de la poalele munților, în schimb locul numit și „Palma lui Dumnezeu” este căutat de numeroși turiști.
Frankenstein a existat cu adevărat  foto   Shutterstock jpg
O nouă formă de viață după moarte? Cum se pot reactiva celulele și cum pot dobândi noi abilități pentru a supraviețui
Un nou studiu dezvăluie că celulele moarte prind viață în moduri neașteptate, dezvoltând funcții noi. Aceste descoperiri șocante sugerează că realitatea poate fi la fel de fascinantă ca ficțiunea.
liga campionilor manchester city inter milano facebook jpeg
Lucia Sturdza Bulandra, marea doamnă a teatrului românesc, respinsă de familie jpeg
19 septembrie: 63 de ani de la moartea Luciei Sturza Bulandra. Întâmplarea absurdă care i-a adus sfârșitul marii doamne a teatrului românesc
La 19 septembrie, în 1941, trupele naziste cucereau Kievul, iar în 1946 era fondat Consiliul Europei. Tot într-o zi de 19 septembrie, dar în 1961, se stingea Lucia Sturza Bulandra, „marea doamnă a teatrului românesc“, iar 1996, celebrul actor Ştefan Mihăilescu-Brăila.
image png
Primarul Capitalei anunță și în iarna care urmează avarii în reţeaua de termoficare, dar numărul lor va scădea
Iarna aceasta se vor mai înregistra avarii în reţeaua de termoficare, dar numărul acestora va scădea, având în vedere lucrările efectuate de Municipalitate, a declarat primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan.
ilie nastase facebook jpeg
Incredibil! Ce pensie are Ilie Năstase, după recalculare: „Înseamnă că atât merit”
Finalul de vară, cât și primele zile ale lui septembrie, au fost dominate complet de discuțiile despre recalcularea pensiilor. Iar în timp ce pentru unii români decizia de recalculare a venit majorări destul de semnificative, pentru alții, noua sumă le-a lăsat un gust amar.
 Cristian Tudor Popescu FOTO Inquam Photos / Bogdan Buda
Cristian Tudor Popescu dezvăluie numele candidatului pe care îl va vota în primul tur al alegerilor prezidențiale. Cine este "Întâiul Refuzat la Export al țării”
Gazetarul Cristian Tudor Popescu a dezvăluit într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook numele candidatului pe care va pune ștampila de vot în primul tur al alegerilor prezidențiale.
pensioanr uk jpg
A petrecut o săptămână în sălbăticie după ce a încercat să obțină o bere gratis. În ce stare l-au găsit autoritățile
Un pensionar în vârstă de 67 de ani a fost găsit în viață după o săptămână de căutări. Paul Conway s-a pierdut prin sălbăticia din Scoția, după ce a încercat să ajungă la „The Old Forge”, un pub cunoscut drept cel mai izolat din Regatul Unit.
horoscop azi venus retrograd jpg
Horoscop joi, 19 septembrie. Zi plină de tensiune pentru o zodie. Un alt nativ are parte de cheltuieli neprevăzute
Pentru joi, 19 septembrie, Lorina, astrologul Click!, a realizat predicții complete în cazul fiecărei zodii a horoscopului.